Påskeis. En lækker og cremet, hjemmelavet vaniljeis, fyldt med hakkede påskeæg. Lyder det ikke godt? Jeg skal ærligt indrømme, at jeg hverken havde set eller hørt om en is med påskeæg tidligere. Og på internettet var der heller ikke særlig meget hjælp at hente, da jeg søgte efter inspiration. Men jeg kunne ikke rigtigt glemme ideen om at lave en is til påske. Så til sidst gik jeg i køkkenet og “sjussede” mig frem til denne her skønne islagkage med påskeæg.
Se også – Påskekage I Påskeboller med påskeæg I Påskemuffins
Lækker opskrift på påskeis.
Det er på ingen måde svært at lave en islagkage med påskeis, men der er et par forskellige step undervejs. Først skal der bages en mandel- eller nøddebund, og derefter skal ismassen laves. Men kan man piske en marengs af sukker og æggehvider, en æggesnaps af sukker og æggeblommer og en portion flødeskum, så er man faktisk tæt på at være i mål. Og som de fleste andre islagkager, så skal man ikke bruge en ismaskine.
Jeg tog udgangspunkt i denne her opskrift på daim-islagkage og erstattede blot hakket daim med blandede påskeæg. Og resultatet blev helt fantastisk og mindst lige så lækkert som daim-isen. Jeg tænker, at påske-isen vil være en perfekt afslutning på årets påskefrokost eller en rigtig lækker påskemiddag. Og så kan påskeislagkagen jo oven i købet laves i rigtig god tid i forvejen og blot stå klar i fryseren.
Tip! Se mine bedste tips til påske islagkage under opskriften.
Påskeis
Ingredienser
Mandelbund
- 3 æggehvider
- 150 gr sukker
- 150 gr mandler (der kan også bruges hasselnødder)
Iscreme
- 3 æggeblommer
- 50 gr sukker
- 2 tsk vaniljesukker
- 3 dl piskefløde
- 100 gr små påskeæg (gerne med chokolade og/eller marcipan)
Pynt
- 50 gr små påskeæg
Fremgangsmåde
- Pisk æggehviderne stive. Vend herefter sukkeret i de stiftpiskede æggehvider og pisk til en glat og blank marengs.
- Blend eller hak mandler eller nødder fint – det er nemmest at bruge en foodprocessor eller blender, men det kan godt lade sig gøre med en god kniv.
- Vend de finthakkede mandler/nødder i marengsmassen.
- Læg et stykke bagepapir i spænd i bunden af en springform (ca 20-22 cm i diameter) og pensl kanterne med smør eller olie. Fordel marengsdejen i springformen.
- Bag bunden ved 175 °C (varmluft) i 30-40 minutter, indtil den er lysebrun og gennembagt.
- Tag mandelbunden ud af ovnen og lad den hvile på bageristen. Den vil falde lidt sammen og det er meningen. Befri bunden fra formen og lad den afkøle.
Iscreme
- Pisk æggeblommer, sukker og vanilje til en lys og luftig æggesnaps.
- Pisk fløden til flødeskum og vend flødeskum og æggesnaps sammen til en iscreme.
- Hak påskeæggene groft eller fint og vend dem i iscremen. Jeg bruger en food processor og hakker æggene helt fint, men det er en smagssag, hvor grove eller fine stykker af påskeæg, man ønsker i isen.
- Sæt den rengjorte ring fra springformen fast omkring mandelbunden igen.
- Læg gerne en strimmel kageplast eller bagepapir rundt i kanten af springformen. Så er det nemmere at få isen ud og kanten bliver mere skarp.
- Hæld iscremen over mandelbunden i springformen. Bank let formen ned imod bordet et par gange, så evt. lufthuller fjernes.
- Dæk formen til med plastfilm og sæt den i fryseren i minimum 5 timer, men gerne længere.
- Ved servering fjernes springform og kageplast fra islagkagens kant og kagen placeres på et fad.
- Pynt kagen med små påskeæg og server. Den kan skæres stort set med det samme.
- Islagkagen kan sagtens opbevares et par måneder i fryseren, hvis den er pakket godt ind. Befri den evt. fra springformen, men lad bagepapir/kageplast sidde på kanten og pak den ned i en æske eller stor bøtte med låg.
Tips til opskriften.
- Jeg har brugt en lækker og sej, hjemmebagt mandelbund til denne her påske islagkage. Bryder man sig ikke om mandler, så kan der i stedet bruges hasselnødder eller valnødder. Og vil man helt undgå nødder, så kan man lave en klassisk marengsbund.
- Skal det gå rigtig hurtigt, så kan man købe 1 liter god vaniljeis og lade den optø let. Bland den herefter med knuste påskeæg og fordel den bløde ismasse ud på mandelbunden. Sæt herefter islagkagen i fryseren i ca 1 time, og så er isen klar til at servere.
- Jeg har brugt et par poser med små, blandede påskeæg til denne her påskeis. Nogle var med chokolade, andre med marcipan og nougat. Da påskeæg kan være ret hårde, kom jeg dem i food processoren, og lod den hakke æggene. Jeg kan godt lide, at æggene er ret finthakkede, men man bestemmer jo selv, hvor grove eller fine, stykkerne skal være. Har man ikke en food processor, så kan man i stedet bruge en minihakker. Og man kan selvfølgelig også hakke æggene i hånden, men det kræver tålmodighed.
Hej.
Sikke en lækker opskrift.
Men hvor mange tænker du der er isdessert nok til??
Lone – En islagkage giver 8 pæne stykker, og jeg har brugt en springform på 18 cm, så den er selvfølgelig ikke så stor. Men til gengæld er der en fin højde på kagen 🙂
Kan man godt bruge en springform på 23 cm ? Jeg har ikke mindre.. og jeg skal servere den for 10 personer.. skal jeg så dobbelt eller bare beholde opskrift?
Lis – Jeg ville nok lave 1½ opskrift – jeg tror, at den bliver lidt for flad, hvis du kun bruger enkelt opskrift 😀 Du kan også lave dobbelt opskrift, så bliver islagkagen flot høj, men så får du nok rester 😀
Uhh, den vil jeg prøve her i påsken 🙂
Hvis jeg har mandelmel – kan jeg så erstatte det med de 150 gr. mandler til bunden?
1:1?
Jeanette – Jeg ville nok nøjes med 100 gr mandelmel – det er jo helt fintmalet, så for at bunden ikke skal blive for tung/bastant, tror jeg, at du skal bruge lidt mindre 😀