Jeg har bagt en påskekage. For første gang nogensinde, for normalt laver jeg altid en ordentlig portion hjemmelavede påskeæg med marcipan. Men i år bestemte jeg mig altså for, at det ville være lidt hyggeligt med en rigtig påskekage. En skøn skærekage med gulerødder og varme krydderier, der blev pyntet med sød-syrlig flødeosteglasur. Og fint pyntet med små påskeæg på toppen, selvfølgelig.
Se også – Påskeæg med daim I Påskeæg med karamel I Påskereder med chokolade
Jeg var godt nok nødt til at snyde lidt og bage kagen inden påske, for vi rejser til Lissabon på påskeferie i dag. Derfor blev påskekagen bagt i torsdags. Den smagte dog supergodt, også selvom vi snød og spiste den før påske. Og jeg ville personligt ikke tøve med at servere den skønne kage for påskegæster eller ovenpå en god påskefrokost/påskemiddag med en kop kaffe til.
Tip! Se også alle mine andre skønne påskeopskrifter til lige her.
Påskekage (gulerodskage)
Ingredienser
- 100 gr brun farin
- 75 gr sukker
- 1,25 dl smagsneutral olie (fx solsikkeolie)
- 2 æg
- 1 tsk natron
- 2 tsk kanel
- 1 tsk stødt nellike (kan udelades)
- 0,5 tsk groft salt
- 150 gr hvedemel
- 150 gr gulerødder (skrællede og groft revne)
- 50 gr valnødder (grofthakkede)
- 50 gr rosiner
Flødeostecreme
- 300 gr flødeost naturel
- 100 gr flormelis (eller efter smag)
- 1 usprøjtet citron (revet skal + saft af ½ citron)
- 75 gr små påskeæg med chokolade (til pynt)
Fremgangsmåde
- Pisk brun farin, sukker og olie sammen i en skål. Tilsæt herefter æggene og pisk til blandingen er skummende og cremet.
- Sigt natron, kanel, nellike, salt og hvedemel sammen og vend det i dejen.
- Tilsæt revne gulerødder, hakkede valnødder og rosiner til dejen.
- Fordel dejen i en springform (ca 20 cm), som er smurt eller foret med bagepapir.
- Bag kagen ved 190 °C varmluft (200 °C alm ovn) i ca 60 minutter, eller indtil den er helt gennembagt. Mærk evt. efter ved at stikke en tandstikker eller lign. ned i midten af kagen. Lad kagen afkøle på bageristen.
- Rør flødeost, flormelis, citronskal og citronsaft sammen til en glat flødeostecreme. Smag til – måske skal der bruges lidt mere eller mindre flormelis.
- Del den afkølede gulerodskage i 2 bunde og fordel halvdelen af flødeostecremen på den ene bund. Læg den anden kagebund ovenpå som låg og fordel resten af flødeostecremen på toppen.
- Pynt med små påskeæg og lad kagen stå på køl indtil servering.
- Kagen holder sig svampet og lækker i 3-4 dage på køl. Den kan desuden fryses.
Påskekage med flødeosteglasur.
Inspirationen til kagen kommer fra min klassiske amerikanske gulerodskage med flødeostecreme. Den er nem at lave og en af mine personlige favoritter. Og selvom den er fuld af varme krydderier, så er den også skøn som en let og lækker forårskage.
I stedet for kun at fordele flødeostecremen på toppen af kagen, som jeg ellers plejer, så lavede jeg en ekstra stor portion. På den måde kunne der også blive til et lag creme i midten af kagen. Dette kan selvfølgelig udelades, men den syrlige flødeostecreme passer perfekt til den søde og krydrede kage. Og erfaringen har efterhånden lært mig, at man næsten ikke kan få for meget creme på en gulerodskage. Sådan er det i hvert fald hjemme hos os.
Kagen kan pyntes med færdigkøbte chokoladeæg, sukkeræg eller påskekyllinger. Men man kan selvfølgelig også trille sine egne marcipanæg til pynt. Brug evt marcipan farvet med frugtfarve, hvis der skal ekstra knald på farverne.
Opbevaring og holdbarhed.
Kagen kan sagtens bages dagen før den skal bruges. De revne gulerødder skal nok holde kagen svampet og lækker. Og faktisk bliver den næsten bedre af at få tid til at “samle sig” natten over. I det hele taget kan en gulerodskage sagtens holde sig i 3-4 dage på køl, hvis man sørger for at dække den til med husholdningsfilm eller lignende.
Dog vil jeg anbefale, at man venter med at pynte kagen med påskepynt til samme dag, som den skal spises. Og bruger man farvede sukker-påskeæg til at pynte med, kan det være en god ide at vente med pynten til lige inden servering. Så risikerer man ikke, at farven løber ud i den hvide flødeostecreme.
God tur til Lissabon. Min mand og jeg tager afsted på onsdag. Har du været der før, eller er der noget du ved er et “must”?
Bedste hilsener
Mette
Mette – Hehe, jeg beklager, at jeg ikke har fået svaret på din besked før nu, men der kom lige en påskeferie i vejen.
Vi har ikke tidligere besøgt Lissabon, så jeg vidste ikke på forhånd, hvilke ting vi bare skulle opleve. Dog vil jeg sige, at vi forelskede os totalt i den gamle bydel 😀
Hej. Vil det så sige at du har lavet mere creme, end det der står i opskriften? For jeg er nemlig enig med dig, man kan bare ikke få nok creme på en gulerodskage!! 😉
Helene – Nej, jeg har brugt den portion creme, som er angivet i opskriften. Men hvis du kigger på størrelsen af min form, så bruger jeg kun en lille springform på ca 20 cm, så der bliver rigeligt med creme både til kagens top og midte ud af 300 gr flødeost (1½ pk). Men bager du i en større springform, så ville jeg nok lave creme af 400 gr flødeost, så du kan få samme tykke lag, som jeg har lavet i den lille kage 😀
Hej. Tak for rigtig mange gode opskrifter👍 Er denne kage fryseegnet, måske uden creme?😋
Mona – Ja, du kan sagtens fryse gulerodskagen, men som du selv er inde på, så er det bedst at vente med cremen 🙂
Hej 😊
Har nu bagt kagen, som står til afkøling.
Har bagt den i en springform og fulgt opskriften i øvrigt.
Kan dog ikke forstå, at du skriver den skal have 60 min?
Har heldigvis kun givet min 30 min, for der var den “well done”…
Er det mon en fejl i opskriften? 🤔
Jeg glæder mig til det færdige resultat 😊
Mvh Laura
Laura – Jeg er godt klar over, at ovne kan varme forskelligt, hvilket selvfølgelig kan være en del af grunden til, at din kage var hurtigere gennembagt end min. Men jeg vil give dig ret i, at det lyder lidt vildt, at du faktisk skulle halvere bagetiden. Jeg har lige dobbelttjekket opskriften, og den er altså god nok – kagen skal bages i en time. I hvert fald i min ovn. Men nu skal det også lige nævnes, at lige netop gulerodskage altid har været MEGET lang tid om at blive færdig i min ovn. Faktisk er det her en halv portion dej af min normale opskrift på gulerodskage og der har jeg nogle gange været helt oppe på halvanden time, for at få den færdigbagt. Men godt at du tjekkede og fik kagen taget ud af ovnen, i stedet for bare at følge opskriften blindt 😀 😀
Vi elsker gulerodskage, så denne skal jeg prøve at lave på torsdag, men jeg synes nogle gange man kan smage at der er brugt natron, det har en spøjs smag. Plejer man ikke at skulle bruge syrnet mælkeprodukt når man bruger natron? Kan man bruge bagepulver istedet?
Maja – Min opskrift er amerikansk, og der bruger man ofte natron fremfor bagepulver. Derfor har jeg altid brugt natron lige i denne her opskrift, og jeg synes aldrig, at jeg har oplevet, at kagen smagte “underligt”. Heller ikke selvom du har ret i, at der ikke rigtigt tilsættes syre til dejen. Du kan dog sagtens erstatte natron med bagepulver 🙂
Hejsa
Min kage skulle osse kun have en halv time i ovnen 😉
Cremen tilsatte jeg en del mere flormelis end i opskriften, samt vanille da jeg synes, den var liiige til den sure side – men glæder mig til at smage kagen sammen med børnebørnene i morgen 😃
Go pådpåske 🐤🐥🐣
Else – Ja, bagetiden vil jo nok altid variere fra ovn til ovn og medmindre du har brugt en springform på præcis 18 cm, ligesom mig, så vil det selvfølgelig også have lidt at sige 😀 Jeg håber, at kagen blev en kæmpe succes hos børnebørnene 😀
Hvis man bruger større springform 24 eller 28 cm, hvordan tilpasser jeg så bedst opskriften?☺️
Anne – Jeg ville nok lave 1½ portion dej til 24 cm og dobbelt portion til 28 cm 😀
Hej
Uha den er go! 😋. Bagte den dagen før, den skulle serveres. Min skulle osse kun have en halv time i ovnen. Jeg tilføjede dog en del mere flormelis til cremen, end der er angivet i opskriften samt vanille, da jeg syntes, den var liiige til den sure side 😉. Go påske 🍀🐣🐤🐥