En paprikagryde er en af de allermest populære gryderetter, der findes. Den er så nem at lave, at den både kan bruges til hverdag og i weekenden. Og så er den skønne gryderet med de møre kødstykker, bacontern og cocktailpølser i en cremet fløde-paprikasauce bare en rigtigt familielivret. Elsket af såvel store som små, og smagsmæssigt ret meget henad koteletter i fad, som også er et rigtigt familiehit.
Se også – Koteletter i fad I Mørbrad i fad I Mørbradgryde med bacon
Nem opskrift på paprikagryde.
Som udgangspunkt er en paprikagryde rimelig taknemmelig at lave, for i bund og grund kan man blot komme de ingredienser i gryden som man kan lide. Selvfølgelig er der et par enkle “spilleregler”, som det giver mening at følge, men ellers er der nogenlunde frit slag. Og gryden passer jo sig selv på komfuret.
Er man eksempelvis vild med champignons, så tilsætter man det. Bryder man sig ikke om peberfrugter, så udelader man dem. Vil man gerne give saucen et lille kick, så tilsætter man chilipulver, og skal den være børnevenlig så bruger man lidt færre krydderier. Det kan næsten ikke gå galt.
Tip! Se mine bedste tips til tilbehør og lækre variationer af paprikagryden under opskriften.
Paprikagryde
Ingredienser
- 1 pk bacon i tern
- 2 løg (skåret i tern)
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 400 gr skinkekød i tern (fx mørbrad eller koteletter)
- 2 spsk tomatkoncentrat
- 2 spsk paprika
- ½ tsk røget paprika (kan udelades)
- 2 spsk hvedemel (kan udelades)
- 1 ds hakkede tomater
- 1½ dl vand eller mælk
- 2 røde peberfrugter (skåret i strimler)
- 200 gr gode cocktailpølser
- 2 dl madlavnings- eller piskefløde
- 2 spsk sød chilisauce (kan udelades)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Varm en stor gryde op og steg bacon indtil stykkerne er brune og sprøde.
- Tag baconstykkerne op af gryden, læg dem på et stykke køkkenrulle og stil dem til side.
- Hak løg og hvidløg og steg dem i baconfedtet i gryden, indtil de er klare. Tilsæt skinkekød i tern og brun kødet godt. Sidder kødet fast i bunden af gryden, så tilsæt en smule fedtstof.
- Tilsæt tomatkoncentrat og paprika til gryden og lad det svitse et par minutter. Det giver ekstra smag.
- Kom hvedemel i gryden og rør godt rundt. Hvedemel kan udelades, men det er med til at tykne saucen, så man ikke behøver jævne retten til sidst.
- Tilsæt hakkede tomater og vand/mælk til gryden, bring den i kog og lad retten simre under låg i 15-20 minutter.
- Tilsæt fløde, rød peberfrugt i strimler, cocktailpølser og ristede bacontern til gryden og bring den igen i kog. Lad paprikagryden simre et par minutter, indtil pølserne er gennemvarme.
- Smag til med sød chilisauce, salt og peber og server gryden med ris, kartoffelmos eller ovnristede kartofler.
- Paprikagryden kan sagtens opbevares på køl i et par dage. Den bliver kun bedre på 2. dagen, så lav gerne en god stor portion. Den kan desuden fryses.
Tips til lækre variationer.
Som nævnt ovenfor, så findes der massevis af lækre måder at variere den klassiske paprikagryde på. Og det starter faktisk allerede ved kødet. I stedet for svinekød i tern, så kan man nemlig bruge kyllingebryst og lave paprikagryde med kylling og bacon. Bacon kan i øvrigt erstattes af chorizo i tern, hvilket giver en lækker og let røget smag til retten.
Grøntsagerne kan også varieres i det uendelige og der kan sagtens tilsættes mange flere varianter, end jeg har gjort i ovenstående opskrift. Kan man lide sauce, så kan man også sagtens lave ekstra meget sauce ved at tilsætte mere hakket tomat og fløde til gryden. Måske skal der så også bruges lidt mere hvedemel, medmindre man jævner saucen til sidst, eller lader den koge godt ind. Men det er jo en vurderingssag.
Lækkert tilbehør.
Der er ingen tvivl om, at kogte ris og en god kartoffelmos er det mest traditionelle tilbehør til paprikagryde. Vi får som oftest ris herhjemme. Mest fordi at kombinationen af kartoffelmos og kød, cocktailpøler og bacontern i flødesauce kan være lidt overvældende. I hvert fald er man som regel nødt til at slå mave efter maden, men det smager ikke desto mindre fantastisk.
Har man ikke fyldt paprikagryden med massevis af grøntsager, så kan det også være rart med lidt grønt tilbehør på tallerkenen. Det kunne eksempelvis være dampet grønt (broccoli, ærter, bønner osv) eller en salat. Men nu er der jo den lille detalje, at gryderetter som regel hører vinterhalvåret til. Og på den tid af året er der sjældent særlig meget interessant at komme efter indenfor salatgrøntsager.
Vil man lave en salat, foreslår jeg derfor en salat med kål eller lignende vintergrønt, fx en grønkålssalat eller en salat med spidskål. Og så er blandede, ovnbagte rodfrugter og sprøde broccolifritter jo bare ualmindeligt, lækkert tilbehør om vinteren.
Lav gerne en dobbelt portion.
Som med så mange andre, gode gryderetter så kan man sagtens gemme en paprikagryde på køl i et par dage. Og den bliver næsten kun bedre og bedre, efterhånden som de forskellige ingredienser får lov til at “trække” og udvikle smag. Man kan derfor uden problemer lave paprikagryden dagen i forvejen, og man kan også lave en stor portion og spise den over 2-3 dage.
Skal paprikagryden holde længere end 2-3 dage, så foreslår jeg, at man fryser den ned. Bare for en sikkerheds skyld. Og heldigvis så tager retten ingen skade af en tur i fryseren. Så vil man gerne være lidt på forkant, så kan man sagtens lave en stor portion og så fryse den ned i passende portioner. Så er der lækker, hjemmelavet aftensmad klar i fryseren til de travle dage. Og det er ren luksus.