Jeg nåede det lige – årets sidste portion paradisæblegelé. Den smukkeste, røde gelé, der laves af de rubinrøde paradisæbler, som lyser op på paradisæbletræerne i september og oktober. Jeg plukkede et par grene med paradisæbler i et hegn for snart en måned siden. Og siden har de ligget og pyntet noget så fint på en bænk i haven. Men i går blev der så endelig lavet gelé af paradisæblerne.
Se også – Vindruegelé I Blommegrød I Bagte æbler med kanelsmør
Nem opskrift på paradisæblegelé.
Det er virkelig nemt at lave paradisæblegelé – og æblegelé i det hele taget. De små, hvinende sure æbler er fyldt med pektin, så man skal ikke bekymre sig om, hvorvidt geléen vil stivne. Og udover æbler skal der faktisk blot bruges sukker og lidt vand.
Vi spiser paradisæblegelé på brød og til ost. Den er også fin at lægge i klatter på en gammeldags æblekage med flødeskum i stedet for ribsgelé. Og en skefuld gelé af paradisæbler er noget så lækkert som tilbehør til en god gryderet, forloren hare eller bare til lige at afrunde smagen på saucen. Og så kan de halve æbler med ribsgelé, som man serverer til andestegen til Mortens aften eller juleaften faktisk lige så fint laves med paradisæble gelé.
Tip! Se også “ofte stillede spørgsmål” til paradisæblegelé under opskriften.
Paradisæblegelé
Ingredienser
- 600 gr paradisæbler (lidt mere eller mindre gør ingen skade)
- 1,5 dl vand
- 200 gr sukker
Fremgangsmåde
- Kom paradisæblerne i en gryde og tilsæt vand. Jeg fjerner hverken blomst eller stilk på æblerne.
- Bring gryden med æbler i kog, læg låg på og lad æblerne snurre i ca 30 minutter, indtil de er kogt helt ud og har afgivet al saften.
- Hæld æblemosen igennem et rent klæde, fx en saftpose, eller en finmasket si og lad den dryppe godt af. Lad være med at presse æblesaften igennem ved hjælp af en ske eller lignende, så bliver saften (og geléen) uklar.
- Mål saften og kom den i en ren gryde. Beregn 75-100 gr sukker pr. dl saft. Jeg havde 2½ dl saft og brugt 200 gr sukker.
- Bring æblesaften i kog og tilsæt sukker under omrøring.
- Lad geléen simre i ca 5 minutter og fjern skum på toppen ved hjælp af en spiseske.
- Geléen er klar, når den stivner på en teske, og der ligesom dannes en "overflade".
- Hæld paradisæblegeléen på 1 stort eller 2 små, rengjorte og skoldede glas. Lad geléen køle helt af og skru derefter låg på glassene.
- Geléen kan holde sig i minimum 2-3 uger på køl. Skal den holde længere, kan den med fordel hældes på glas, der er skyllet med atamon eller alkohol.
Ofte stillede spørgsmål.
Normalt stivner gelé med paradisæbler (og lignende små æbler) hurtigt pga. det høje, naturlige indhold af pektin. Man kan dog være uheldig og have brugt nogle overmodne æbler, hvor indholdet af pektin er faldet så meget, at geléen ikke vil stivne naturligt, og så må man tilsætte lidt pektin.
Ja, heldigvis kan man sagtens hælde den tynde gelé i en gryde og koge den op igen, hvis ikke den vil stivne. Tilføj herefter geleringsmiddel (pektin) efter anvisning på posen og hæld geléen tilbage på glassene. Husk at rengøre og skolde glassene grundigt og evt. skylle med atamon inden geléen hældes tilbage. Ellers kan man risikere, at geléen ikke holder og begynder at mugne.
Som nævnt ovenfor, så spiser vi paradisæblegelé på brød og til ost. Det er virkelig lækkert med en klat gelé ovenpå ostemaden eller i en lille skål til en osteanretning. Paradisæblegelé kan også lægges i klatter på en gammeldags æblekage med flødeskum i stedet for ribsgelé. Og en skefuld paradisæblegelé er lækkert som tilbehør til en god gryderet, forloren hare eller bare til lige at afrunde smagen på saucen.
Kan man lave den uden sukker men med et sødemiddel af en art ?
Tina – Jeg må indrømme, at jeg ikke har den store erfaring ud i sukkererstatninger, så der må jeg blive dig svar skyldig. Sukkeret virker jo også konserverende, så der sker i hvert fald noget med holdbarheden, hvis ikke du bruger sukker. Men derudover tænker jeg, at pektinindholdet i æblerne burde være højt nok til, at geleen stivner, uanset på hvilken måde du vælger at søde geleen.
Min paradis gelé er blevet så god.
Kate – Tusind tak for din tilbagemelding – hvor er det bare dejligt at høre 😀
Kan den fryses?
Krista – Det tror jeg ikke. Jeg må ærligt indrømme, at jeg aldrig har prøvet at fryse hverken syltetøj eller gelé, men jeg forestiller mig, at det får en meget mærkelig konsistens, når det optøs. Til gengæld kan geléen jo holde sig i årevis på glas, hvis bare man har været grundig med skoldning og evt. skyllet glassene i atamon eller alkohol, så jeg har aldrig overvejet at fryse det 😀
Jeg har lige opdaget et paradisæbletræ i en fælles baghave. Er det for sent at bruge disse? Og hvornår anbefaler du at plukke? Mens det stadig har meget pektin 🙂
Anna – Du burde stadig kunne plukke paradisæbler til gelé. De er som regel så sure, at pektinindholdet nok skal være højt nok. Vil geléen alligevel ikke stivne, så koger du den bare op med geleringsmiddel 😀