Jeg synes, at en klassisk pariserbøf kan lidt af det hele. Den er ret nem at lave, den kan gøre det ud for en fyldig frokost eller et lettere aftensmåltid (afhængig af mængden selvfølgelig) og så smager den bare godt. Oplagt aftensmad på en fredag, hvor man måske ikke er i humør til de helt store udskejelser i køkkenet, men samtidig må det jo godt være lidt lækkert.
Man går således sjældent galt i byen med den klassiske pariserbøf. Det skulle da lige være, når det kommer til den rå æggeblomme, der som bekendt ligger fin og gul på toppen af bøffen. For på trods af, at salmonellafaren efterhånden er ved at være afblæst, så findes der stadig en del, der nægter at spise rå æggeblommer, medmindre de er pasteuriserede.
Jeg kender mine æg, som jeg køber ved en gårdbutik lidt udenfor Vejle, og har INGEN problemer med at spise æggene rå. Er man derimod usikker, så køb pasteuriserede æg. Man kan sagtens få en pariserbøf til at se fin ud, selvom den serveres med en pasteuriseret æggeblomme, der udseendesmæssigt minder mere om sauce. Man hælder bare blommen i en lille skål eller et snapseglas og stiller en på hver tallerken.
Når faren for salmonellaforgiftning er afværget, så findes der jo også en hel del, som ganske enkelt slet ikke spiser rå æggeblommer. Men så er det jo heldigt, at man i stedet kan stege et spejlæg, og lægge på toppen af bøffen og så kan de fleste være med. Morten spiser eksempelvis ikke rå æggeblommer, så han får altid et par spejlæg til sin pariserbøf.
Toppingen til en klassisk pariserbøf udgøres af hakkede, syltede rødbeder, finthakket løg, syltede kapers og revet peberrod og man udelader selvfølgelig bare, hvis der er en eller flere elementer, som man ikke bryder sig om. Nøjes evt. med at servere ristet franskbrød med en hakkebøf på toppen og stil så resten af toppingen frem i skåle. Det er ikke bare hyggeligt med en “byg-selv-pariserbøf”, man undgår også rester på tallerkenerne, fordi nogle ikke bryder sig om kapers, rå løg, peberrod osv.
Mht. bøffen, så er der forskellige meninger om, hvorvidt den skal steges for sig selv på panden, eller om man skal ælte det hakkede oksekød sammen med æg, salt og peber, hvorefter blandingen smøres på brødet og det hele steges. Jeg foretrækker klart versionen, hvor bøf og brød tilberedes hver for sig. Dels suger brødet virkelig meget fedtstof til sig undervejs, hvilket jeg ikke er sååå vild med. Men det kan også være lidt vanskeligt, at få bøffen stegt ordentligt i midten, fordi brødet fungerer som isolation. Desuden trækker kødet sig en smule sammen under stegningen og “kravler” ligesom ind mod midten af brødet, så den færdige pariserbøf kan godt komme til at se lidt miserabel ud.
Dette skal man dog ikke lade sig gå på af og hvis man foretrækker, at brød og bøf steges som en samlet enhed, så er det bare med at slå sig løs. Meget kan jo dækkes/skjules med et generøst lag fyld, så det er bare med at komme i gang.
Pariserbøf
Ingredienser
- 500 gr hakket oksekød
- 3 spsk olie
- 4 skv franskbrød
- 100 gr syltede rødbeder (skåret i tern)
- 1 stk rødløg (finthakket)
- 1 glas syltede kapers
- 1 bæger revet peberrod
- 4 stk æggeblommer (evt pasteuriserede)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Ælt oksekødet sammen med salt og peber og del det i 4 lige store stykker. Form hvert stykke til en tynd hakkebøf.
- Opvarm olien på en pande og steg bøfferne et par minutter på hver side, til de er fint brune og gennemstegte eller svagt rosa alt efter smag og behag.
- Rist franskbrødet og læg skiverne på 4 tallerkener.
- Læg hakkebøfferne ovenpå brødskiverne og pynt med rødbeder, rødløg, kapers og peberrod.
- Slut af med en æggeblomme på toppen. Bruges past. æggeblommer, så hæld dem evt. i 4 små skåle og stil en skål på hver tallerken. Server straks.
Hvad kan anbefales når man er allergisk over for æg ?
Ketty – Umiddelbart tænker jeg, at du sagtens kan udelade ægget på toppen af bøffen. Der er jo stadig masser af smag i kombinationen af brød og bøf med rå løg, kapers, rødbeder og peberrod 🙂