I dag står menuen på pitabrød, som er en af fast food favoritterne her i huset, når vi engang imellem bestiller mad udefra. I aften er det dog ikke mad udefra, men derimod hjemmebagte pitabrød, der står på menuen. Derfor har jeg netop taget en pladefuld duftende og nybagte pitabrød ud af ovnen.
Til pitabrødene vil jeg lave en portion falafler og derudover vil jeg også prøve at lave en omgang hjemmelavet kyllingeshawarma – kyllingen ligger lige nu i køleskabet og marinerer og det dufter rent ud sagt helt fantastisk, men både kylling og falafler laver jeg først, når vi skal spise. Pitabrødene derimod kan sagtens bages i forvejen og skal så blot lunes senere – de holder sig bløde, lækre og luftige, så det er der ingen problemer i.
Opskrift på hjemmebagte pitabrød.
Jeg må indrømme, at jeg ikke tidligere har haft den helt store fidus til de hjemmelavede pitabrød. Bevares, de smagte skønt, men de havde ofte tendens til at blive lidt for tunge og tætte, og mindede måske nok mest om en sandwichbolle. Og hvad skete der lige for det hul i midten, som aldrig var der?
Til sammenligning er de færdigkøbte pitabrød også sjældent noget at råbe hurra for. De er alt for porøse, går i stykker bare man skærer toppen af. Og nogle gange flækker hele brødet, bare man forsøger at åbne “lommen” til fyldet. Der har derfor været nogle år, hvor vi har gjort det mere i fyldte fladbrød fra en god grønthandler. Men efter at jeg er gået over til at bruge den her bagemetode, synes jeg altså, at det med de hjemmebagte pitabrød er begyndt at fungere. I hvert fald for mig.
Brødene er lyse, men man bestemmer jo selv, om der skal tilsættes lidt groft mel, og de bliver super lette, lækre og luftige – ligesom en rigtig pita skal være. Der er et fint hul i midten og så kan der presses temmelig meget fyld i hver enkelt pita, uden at det hele går i stykker og løber ud igen. Brødene bages på en varm bageplade og måske er det netop derfor, at der pludselig er begyndt at danne sig de nydeligste hulrum i mine pitaer, for den metode har jeg ikke brugt tidligere. Brødene er er let sprøde og hårde at banke på, lige når de kommer ud af ovnen, men efter ganske få minutter, bliver de bløde og lækre. Nedenstående opskrift giver 6 pitabrød af almindelig størrelse og det passer lige til Morten og mig – dejen kan selvfølgelig også formes til 8 endnu mindre brød, eller til 4 store pitabrød á samme størrelse som dem man får serveret på diverse pitabarer.
Vi luner pitabrødene i ovnen i 3-5 minutter ved 175 grader og fylder dem efterfølgende med falafler, shawarma kylling, strimlet iceberg salat, majs, ærter, tomat, agurk, feta og oliven og så en god hjemmelavet creme fraiche dressing til falaflerne og måske en karrydressing til kyllingen.
Pitabrød
Ingredienser
- 3 dl vand (lillefingervarmt)
- 25 gr gær
- 1 spsk olie
- 2 tsk sukker
- 2 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 425 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
Fremgangsmåde
- Hæld vand i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt olie, sukker, salt og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
- Del dejen i 6 lige store boller. Rul herefter bollerne ud til flade pitabrød (ca. 10-12 cm) vha en kagerulle.
- Lad pitabrødene hæve kort på køkkenbordet, imens ovnen varmes op.
- Sæt 2 bageplader med bagepapir i ovnen og varm ovnen op til 225 °C. Tag pladerne ud og læg pitabrødene på de varme plader.
- Bag pitabrødene ved 225 °C (varmluft) i ca 10-12 minutter til de er gyldne og fint hævede.
- Tag brødene ud og lad dem afkøle let på bageristen, inden de flækkes og fyldes med diverse pitafyld.
- Tiloversblevne pitabrød kan gemmes i 2-3 dage, hvis de opbevares i en lufttæt pose. Pitabrød kan desuden fryses.
De skal selvfølgelig afprøves som så meget andet på din blog.
Bruger du varmluft eftersom begge plader skal ind samtidig?
Karin – Haha, det lyder som om, at du har nok at gå i gang med 😀
Og ja, jeg bruger lige præcis varmluft 😀
Har lige kastet pitabrødene i ovnen. Er glad for jeg fik læst kommentar feltet hvor der står varmluft, ku heller ik forstå det. Måske en ide at rette opskriften til så der står 225 grader varmluft?
Tina – Jeg har netop skrevet varmluft i opskriften – tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 🙂 Tidligere har jeg ikke skrevet varmluft eller konventionel ovn i mine opskrifter, da jeg tænkte, at dette måtte være op til den enkelte, men jeg begyndte på det, da et par af læserne efterlyste dette. Der er desværre stadig et par opskrifter, hvor jeg nok ikke har fået det rettet til endnu 🙂
Hvor mange grader skal ovnen stilles til, hvis man ikke har varmluft i sin ovn? 250 grader eller noget i den stil? (Det lyder bare så varmt, så er bekymret for at ende med mørke brød, der stadig er dej indeni)
Mie – Hvis man ikke har varmluft, regner man typisk med 10 °C mere – altså ca 235 °C
Du skal ikke være bange for, at brødene bliver mørke udenpå og rå indvendigt. Det er den kraftige varme fra ovnen og den varme bageplade, der er med til at skabe hulrummet i pitabrødene, så de ikke bare bliver som klassiske burgerboller 😀
Bruger denne opskrift hver gang. Den er rigtig god
Mette – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Kan de fryses
Lykke – Ja, det kan de sagtens. Faktisk kan de fleste former for brød bagt med gær som regel fryses 🙂
En opskrift på kylling-shawarma, tak….:-)
Mari – Den kommer en af de nærmeste dage. Vi fik shawarmaen at spise til aftensmad i går aftes, så det var ikke helt klart, da jeg skrev indlægget med pitabrødene i går eftermiddags 😀
Pitabrødene smagte fremragende og er meget nemme at gå til.
Mari – Det er godt at høre, at jeg ikke er den eneste, som har haft succes med opskriften. Hjemmebagte pitabrød er altså bare bedst 🙂
De er super gode og hæver flot op i ovnen 🙂
Charlotte – Det glæder mig, at du kunne bruge opskriften 😀
Det må prøves – ender også altid med sandwich-kompakte-brød i stedet for lette pita. Hvor længe holder de sig gode når man opvarmer dem i ovnen inden spisetid? Kan man f.eks. lave dem dagen i forvejen? 🙂
Tina – Jeg tror sagtens, at du kan bage dem dagen i forvejen og så bare varme dem til spisetid, selvom jeg må indrømme, at jeg ikke selv har prøvet det endnu 😀
Hej
Hvor tykke skal de være når dejen rulles ud?
Thor – Dejen skal deles i 6 stykker, som efterfølgende skal rulles ud til cirkler med en diameter på 10-12 cm. Tykkelsen har jeg ikke angivet i opskriften, men mener det var 0,5-1 cm eller deromkring.
Hejsa.. Kan pitabrødene fryses? hvis ja bliver de så gode når man tør dem op igen? 🙂
Tenna – Jeg har ikke selv prøvet at fryse pitabrødene, men som med alt andet brød bagt med gær, så kan de sikkert sagtens fryses og så bare lunes igen inden servering 😀
Lyder rigtigt spændende. Vi bor i lejebolig og har ingen varmluft, ville du så bare tage en enkelt plade afgangen eller har du andre fif
Bettina – Ja, det burde sagtens kunne lade sig gøre. Det er jo ikke noget must at have varmluft – nogle gange er det bare lidt nemmere 😉
Jeg har prøvet opskrifter på pisabrød og de er blevet rigtigt god, mine er så bagt på em pizza sten.
Johanne – Tak for dit fif med pizzastenen, som hermed er givet videre til bloggens læsere 😀
Hej!! Har du prøvet at røre dejen sammen dagen før og lade dem koldhæve?
Sonja – Nej, det må jeg indrømme, at jeg ikke har, men det er da bestemt et forsøg værd 😀
Det lyder som en spændende opskrift.
Den vil jeg prøve i morgen.
Men, hvordan dannes hullet i midten – er det bare varmen ?
Kenneth – Hullet skulle gerne dannes helt automatisk pga varmen, men det er rigtigt, at hjemmebagte pitabrød ofte mangler et hul i midten. Det skulle den varme bageplade dog gerne råde bod på og jeg har endnu ikke været så uheldig, at mine hjemmebagte pitabrød ikke havde et hul i midten 🙂
For mange år siden kendte jeg en kvinde fra ‘pitaland’; hun var ekspert: Pita’erne kom enkeltvis på risten og ind under grillen. Hun sad på gulvet og holdt øje med, hvornår de var færdige. Bagefter puttede hun dem varme i et dynebetræk – ja, hun lavede rigtig mange ad gangen, og det gik hurtigt. Derfor laver jeg også mine under grillen i ovnen.
Elsebeth – Tak for dit gode tip – kan være, jeg skal prøve at bruge grillen i ovnen næste gang 🙂
Jeg siger bare tusind tak for den bedste pitabrøds opskrift jeg har afprøvet… Brugte halv hvedemel og halv hvid fuldkornshvede…. Det bliver helt afgjort opskriften der bruges fremover her i mit lille hjem 🙂
Mette – Tusind tak for din hilsen – det glæder mig, at pitabrødene blev en succes. Måske jeg også skal forsøge at lave dem med hvid fuldkornshvede en dag – jeg har endnu kun prøvet med ren hvedemel 😀
Hej. Jeg har lige prøvet, at lave dem. Skal dejen være meget klistret…det blev min. Jeg skulle derfor bruge meget med til æltning og udrulning. Er det meningen? håber de bliver gode alligevel 🙂
Kajsa – Nogle gange skal man bruge lidt mere eller mindre mel i en bageopskrift – medmindre man decideret har afvejet vandet, så kan decilitermål jo variere en smule i størrelsen, ligesom det kan være svært at opnå præcis samme mængde på øjemål. Dejen skal ikke være superklistret – den skal jo være til at ælte og udrulle på et meldrysset bord, så jeg er sikker på, at du nok skal få nogle lækre pitabrød 😀
Kan de laves om formiddagen? Og så bare varmes om aftenen?
Eller falder de helt sammen så?
Jannie – Det kan man sagtens 🙂
Efter 9 timers arbejde kommer man hjem og erfare at datteren ikke har husket at hun har bestilt pitabrød og ikke har købt ind til det. Så spørger man ubetænksom om det er en tur til Netto, eller hjemmebagt, og straks siger 2 døtre at hvis far orker det må det gerne være hjemmebagt. Jeg fandt denne opskrift og det var succes. Så har man lidt energi igen!!
Anton – Haha, ja man kan så nemt glemme at tænke sig om, inden man spørger, når man er træt 🙂
Dejligt at høre, at opskriften blev en succes 😀
Hvor meget af melet kan erstattes med noget groft (grahamsmel el rugmel) uden at det kommer til at gå ud over “det luftige”? 🙂
Christina – Som hovedregel siger man 50/50, hvis hvedemelets gode bageevne stadig skal have mulighed for at gøre sig gældende. Lige når det kommer til pitabrød er det dog vigtigt, at de ikke bliver for tørre, så de revner, så jeg ville nok sige 100-150 gr grahamsmel eller fuldkornshvedemel. Rugmel ville jeg nok ikke bruge, da det har en umiskendelig smag af rugbrød 😀
Tak 🙂 De skal i hvert fald afprøves, grove eller ej – jeg synes nemlig også tit at købeversionen er tynd og træls 😉
hej..vil du sende en opskrift på kylling shwarma?
Maibritt – Jeg har allerede en opskrift liggende på bloggen – hvis du skriver kyllinge shawarma i bloggens søgefelt, så kommer den frem 🙂
Hej hvilken olie bruger du? ?
Mvh Maria
Maria – Som regel bruger jeg olivenolie, men andre former for olie kan også sagtens bruges, når det er til bagværk. Det er mere i salater og lignende, hvor man for alvor kan smage olien, at jeg går lidt op i, hvilken slags jeg bruger 😀
Hej.
Jeg har lige lavet dine pitabrød. Bare i 8 stykker, men mine lavede ikke hul i midten. Hvad mon jeg gjorde forkert?
Vh Christina
Christina – Hmmm, det kan jo umiddelbart være lidt svært at svare på, men jeg spekulerer på, om bagepladen har været varm nok? Det er varmen, som skal få dejen til at svulme op og danne lufthullet, så hvis den varme bageplade eller ovnen ikke har været varm nok, så kan det måske have været problemet?
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej Anne-Kathrine,
Jeg er netop faldet over din opskrift, og tænker at der skal hjemmelavede pitabrød på menuen i aften!
Er det muligt at skifte noget af melen ud med durummel, og i så fald hvor meget? Og i forhold til badepladen, bager du så brødene direkte på pladen, eller med bagepapir?
På forhånd tak! 🙂
Britta – Jeg har ikke selv prøvet at udskifte noget af hvedemelet med durummel, men jeg er sikker på, at det godt kan lade sig gøre. Dog skal du være opmærksom på, at durumhvede godt kan være medvirkende til, at bagværk bliver mere sprødt – fx bruger man durumhvede til pizzabunde, så hvis du vil undgå, at dine pitabrød bliver sprøde/porøse, skal du nok ikke bruge alt for meget.
Mht. bagningen, så kommer jeg dem på bageplader beklædt med bagepapir, men det kan man jo gøre, som man synes 😀
Tak for en dejlig opskrift – brugte 100% sigtet speltmel og det var næsten som at være i Israel. Fire ad gangen på en plade i varmluftovnen, fuld knald på varmen. Der manglede kun at det var en brændefyret stenovn, så havde vi kunnet høre middelhavet bruse. 🙂
Oleg – Hihi, ja en brændefyret stenovn kan jeg ikke klare, men det glæder mig, at resten til fulde levede op til forventningerne 😉 😀
Jeg har lavet pitabrød efter opskriften, de blev virkelig gode, så det er slut med at købe. De smagte rigtig godt. Dem man køber de smager af pap 😆.
Så jeg kan kun anbefale at lave dem selv 😋.
Karina – Så dejligt at høre. Herhjemme er vi også virkelig fans af de hjemmebagte pitabrød 😀
Tak for lækker opskrift! De blev super gode – så nu køber vi aldrig pitabrød mere 😊
Har brugt 100g durummel og 100g fuldkornsspelt samt bagt på pizzasten. De blev helt perfekt sprøde, men alligevel bløde
Sarah – Uhhh det lyder lækkert 🙂 Herhjemme køber vi heller aldrig pitabrød mere – de går bare i stykker og er frygteligt tørre 😀
Kære Anne-Kathrine
Jeg bruger ofte lang tid på at udse mig den bedste opskrift på nettet. Der begynder at vise sig et mønster, jeg ender nemlig rigtig ofte med at vælge en af dine! Det gælder også i dag, da jeg for første gang har bagt pitabrød. De er netop ude af ovnen- og helt perfekte. Mht. Varmluft/konventionel varme – er der en tommelfingerregel. Den siger at 180˚ varmluft svarer til 200˚ konventionel – ca. MEN der er så stor forskel på ovne, at det som sagt kun er en ca. angivelse. Al bagning, ja vel madlavning i det hele taget, kræver lidt mavefornemmelse og intuition for at opnå de bedste resultater😉 Tak for gode opskrifter👍
Christina – Så dejligt, at jeg kan være med til at inspirere med min blog og mine opskrifter. Mht. Bagetider og ovntemperaturer, så har du helt ret i, at det hele drejer sig om mavefornemmelse og øvelse gør som bekendt mester, så det med at bruge sin intuition er alfa og omega 😀
Jeg har lige lavet min første potion, fantastik nem opskrift og det er hul i 😊(Det var min største frygt) så nu må jeg lave 3 portioner til 🤪
Heidi – Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har fået bagt pitabrød og efterfølgende måttet konstatere, at de manglede et hulrum i midten, men denne her opskrift kan jeg kun anbefale 😀
Hej Anne-Katrine
Jeg prøvede din opskrift på nemme pitabrød, men dejen blev meget våd og klistret og helt umulig at ælte og rulle som du foreskriver. Kan det tænkes at der er en fejl i mængderne, eller skal dejen være så våd og klitret?
Claus – Ja, det lyder da lidt træls. For en sikkerheds skyld har jeg lige dobbelttjekket målene i opskriften og de passer, men da målebægre kan afvige en smule fra hinanden, så kan det være, at dit dl-bæger er en smule større end mit og så skal dejen måske have lidt mere mel. Du burde sagtens kunne tilsætte ekstra mel til dejen, indtil den kan udrulles uden problemer. Dog undrer jeg mig lidt over, at den skulle være så klistret, som du beskriver, da det er en af mine mest populære opskrifter, men lidt mere mel burde i hvert fald kunne gøre det 😀
Altså det må jeg sige herfra; kommer aldrig til at købe pitabrød igen. Har lige lavet den her opskrift og det er da virkelig så nemt og lækkert som noget kan være! Kæmpe succes herfra.
når vi nu skal varme til aften, (for jeg har lige lavet dem her til formiddag), hvor mange grader tror du så jeg skal varme dem på? Tak for god opskrift !
Maria – Hvor er det bare dejligt at høre – vi køber heller aldrig frosne eller præfabrikerede pitabrød herhjemme mere 🙂 Du kan lune dem i 2-3 minutter ved 175-200 °C. De skal jo kun lige være lune, så det går ret hurtigt 🙂
Virkelig lækker opskrift! Helt klart min go to opskrift, når det kommer til pita! MUMS!!😍
Min dej bliver dog altid ret klistret, men ekstra mel i så er det ingen problem. Tak for en lækker opskrift!☺️
Jeanett – Hvor er det bare dejligt at høre. Det er jo indimellem ganske få og små faktorer, der kan være afgørende for konsistensen på en portion dej – lige fra hvorvidt man måler vand af i et decilitermål eller vejer det, til det mærke mel, som man bruger. Så indimellem er det bestemt en fordel, hvis man er lidt rutineret i et køkken, og det lyder som om, at du har helt styr på det 😀 😀
Tak for et hav af lækre opskriver 😄
Nu skal jeg prøve at bage din opskrift på pitabrød. Hvis jeg laver dobbelte portion. Skal jeg så bruge en hel Pk gær ? El stadigvæk nøjes med en 1/5 ?
Karina – Velbekomme – dejligt at mine opskrifter kan bruges 😀 Hvis du fordobler en opskrift, så skal du også fordoble mængden af gær. Jeg ved dog ikke, om du evt. har lavet en tastefejl, for jeg bruger ½ pk gær i min opskrift, og ikke kun 1/5 pk? 😉
Men hvis du laver dobbelt opskrift, så vil jeg under alle omstændigheder anbefale, at du bruger 1 hel pk gær 😀
Superlækre Pitabrød, kom mere mel i,
Køber dem aldrig mere, i forretningerne 😃
Ann – Hvor er det bare dejligt at høre – når man først kommer i gang med de hjemmelavede, så er det svært at gå tilbage til købebrød 😉 😀
De er simpelthen SÅ lækre..
Et stort hit herhjemme.
Tak ❤️
Mette – Tusind tak for din søde hilsen – hvor er det bare dejligt at høre 😀 😀
Er det ikke mange pk gær til pitabrød 🥴
Dorte – Jo, det har du da helt ret i. Jeg er kommet til at skrive pk i stedet for gr ud for gæren. Det er hermed rettet. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 😀
Super nem opskrift, smager 100 gange bedre end dem man kan købe, og så er det til med også meget billigere og de mætter mere👍👍,
Jacob – Tusind tak for din tilbagemelding. Dejligt at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 😀 😀