Selvom der skal ret meget til at slå en rygende varm, friskbagt pizza fra en italiensk restaurant (måske oven i købet i Italien), så er jeg nu også temmelig begejstret for en god, hjemmelavet pizza. Og herhjemme er fredag efterhånden blevet vores faste pizzaaften. Når vi ikke lige får lasagne, for det er altså også i ret høj kurs. Men det betyder selvfølgelig også, at jeg har nørdet en hel del for at finde og udvikle den allerbedste opskrift på hjemmelavet pizzadej.
Hjemmelavet pizza med sprød pizzabund.
En pizzabund laves på vand, gær, mel, salt og evt. et nip sukker, og det er jo i grunden noget så simpelt. Jeg anbefaler, at man bruger en god hvedemel med et højt protein-indhold (= god bageevne). Fx en Tipo 00 mel, også kaldet pizzamel. Selvfølgelig kan man også bruge almindeligt hvedemel, evt. blandet 50/50 med durummel. Men skal man alligevel ud og købe durummel, så kan man lige så godt købe Tipo 00 mel.
Desuden bliver dejen endnu bedre, hvis den får lov til at hæve over lang tid og udvikle smag. Man kan derfor gøre sig selv den tjeneste, at lave dejen i forvejen, og lade den koldhæve i køleskabet natten over. Og så gælder det om at give pizzaerne et “varmechok, når de bages, så man får lækre og sprøde pizzabunde. Det har jeg skrevet lidt mere om i teksten under opskriften.
Tip! Se mine bedste tips og ideer til hjemmelavet pizza under opskriften.
Pizza
Denne ret er fryseegnetIngredienser
- 25 gr gær (brug 15 gr gær ved langtidshævning)
- 3,5 dl vand (lillefingervarmt)
- 2 tsk sukker
- 2 tsk groft salt
- 525 gr hvedemel (gerne Tipo 00)
- 3 spsk olivenolie
Pizzafyld.
- 3 dl tomatsauce (gerne hjemmelavet tomatsauce)
- 2 stk mozzarellakugler (drænet og delt i mindre stykker)
- 9 skv lufttørret skinke (fx serrano eller parmaskinke)
- 1 bdt frisk basilikum
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt og hvedemel og ælt dejen til den er blank og smidig. Måske skal der bruges lidt mere eller mindre hvedemel.
- Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Dryp olivenolie over dejen og vend dejen rundt, så det hele dækkes af olie.
- Lad dejen hæve tildækket ved stuetemperatur i ca. 1 time eller på køl i op til 24 timer. Lidt kortere eller længere hævetid spiller ingen rolle.
- Del dejen i 3 lige store stykker og form dem til pizzabunde på et meldrysset bord. Det er bedst, hvis dejen kan trækkes ud uden brug af kagerulle, men kan det ikke lade sig gøre, så brug en kagerulle.
- Læg bundene på 3 stykker bagepapir og fordel tomatsauce og mozzarellaost ovenpå.
Bagning i ovn
- Opvarm ovnen til max temperatur (250-300 °C). Varm en bageplade eller pizzaplade op sammen med ovnen, så den bliver godt varm.
- Glid pizzaen over på den varme plade og bag ved ved 250 °C (alm. ovnfunktion) i ca 10 minutter, indtil pizzaen er gylden og bunden er sprød. Bag kun én pizza ad gangen, ellers vil temperaturen i ovnen falde for meget.
Bagning i ovn med bagestål.
- Varm bagestålet op efter anvisning – mit bagestål skal opvarmes i 45 minutter ved max temperatur (300 °C).
- Glid pizzaen over på det varme bagestål og bag pizzaen i 3-5 minutter ved 300 °C (alm. ovnfunktion), indtil den er gylden og sprød.
Bagning i kuglegrill.
- Fordel de varme kul i midten af grillen og varm en pizzaplade eller metalplade godt op.
- Glid pizzaen over på den varme plade, læg låg på grillen og bag pizzaen i 7-10 minutter (direkte varme), indtil den er gylden og gennembagt.
- Fordel lufttørret skinke og frisk mozzarella ovenpå de friskbagte pizzaer og servér.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Pizzaerne kan desuden fryses.
Noter til opskriften.
Udover lufttørret skinke og frisk basilikum er det også lækkert at dryppe pizzaerne med en god basilikumpesto og frisk rucola salat. Der kan også høvles parmesanflager over ved servering.Bagning med bageplade, bagestål og i kuglegrill.
Der er ikke meget, der slår en pizza bagt i en rigtig stenovn, men sådan en har de færreste jo installeret i baghaven. Og selvfølgelig kan man sagtens bage hjemmelavede pizzaer med sprød pizzabund i en almindelig ovn.
Det vigtigste er, at pizzaen får et “varmechok”, når den sættes i ovnen. Og selvom man ikke kan simulere et varmechok svarende til en stenovn, så kan man bl.a opvarme en bageplade i ovnen ved max temperatur. Min ovn kan gå op til 300 °C, så den bliver ret varm. Og det trick har jeg brugt i mange år.
Derudover bager vi pizzaer på en pizzaplade i kuglegrillen om sommeren. Kuglegrillen bliver lige lidt varmere end en almindelig bageovn, hvilket giver lækre, sprøde pizzabunde. Og derudover er det jo superhyggeligt at sidde i haven på en lun sommeraften og bage hjemmelavet pizza.
Bagning med bagestål.
Senest har jeg dog fået et bagestål, og det har givet os de hidtil bedste hjemmelavede pizzaer. Stålet er lavet af jern, og opvarmes i ovnen i 45 minutter, indtil det er så rygende varmt, at man faktisk simulerer en stenovn. Et bagestål bager pizzaerne på 3-5 minutter. Og allerede efter 20-30 sekunder ser man, hvordan pizzabunden begynder at boble. Bagestålet kan desuden bruges til bagning af både brød og rustikke, italienske boller. Så der er bestemt mange andre muligheder end “bare” sprøde pizzabunde.
Se også – Pizza på naan brød I Pizzakartofler I Lasagne med oksekød
Hvedemel og pizzamel.
Groft sagt kan man lave dej til pizzaer med en hvilken som helst form for hvedemel, men jeg bruger altid hvedemel med et højt protein-indhold. Fx Tipo 00 mel eller pizzamel, som det også kaldes.
Proteinindholdet er afgørende for hvedens evne til at danne gluten. Gluten dannes, når melet blandes med vand og er medvirkende til, at dejen bliver god og elastisk at arbejde med. Og en god og elastisk dej er alfa og omega for gode, tynde pizzabunde.
Durummel har et også et højt indhold af protein og giver desuden en dejlig, sprød bund. Man kan derfor sagtens lave sin bund på en blanding af hvedemel og durummel.
Vend evt. melposerne om og tjek proteinindholdet på varedeklarationen. Der står typisk 10-12 gram protein og så vælger man bare den med mest i. Kager derimod, må meget gerne må bages af hvedemel som ikke har så stor en bageevne, altså med et lavere protein-indhold.
Skønne variationer og lækkert fyld.
Fyldet på vores pizzaer varierer meget, og mon ikke det er sådan i mange familier? Der er jo mange, individuelle ønsker. Derfor bager vi ofte flere mindre pizzaer og deler så på kryds og tværs, så man kan smage det hele. Men der er næsten altid én med hjemmelavet tomatsauce, frisk mozzarella og italiensk salami.
Derudover er jeg glad for kartoffelpizzaer med rosmarin og en helt plain pizza med tomat og mozzarella. Gerne pyntet med basilikumpesto og god, lufttørret skinke, efter den er bagt. I det hele taget er jeg ret vild med at holde fyldet på pizzaerne simpelt, og så i stedet toppe dem med forskellige, lækre sager, når de er bagt. Frisk salat og krydderurter, tomatskiver, pestoer og tapenader, friskhøvlet parmesan og smuldret blåskimmelost er alle favoritter herhjemme.
Det går nemmest, hvis man forbereder alt fyldet og toppingen og stiller det frem. Og så man ellers klar til at pynte pizzaerne med friske krydderurter, hvidløg, chili, oliven, lufttørret skinke osv efterhånden som de bages færdige. På den måde får man faktisk også følelsen af at have sit eget lille pizzaria derhjemme, hvilket er noget så hyggeligt. Og sådan en skøn pizzafest er jo altid et hit.
Nøj kan jeg lige bestille 2 af dem … ser bare lækkert ud
God dag
Annette
Annette – Hehe, jeg bringer ikke ud, men jeg bringer gerne opskrifter til brug derhjemme 🙂