Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Pizzadej – nem opskrift på lækker pizzadej.

0 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften
Opskrift pizzadej i en grå skål på et bord med friske tomater, hvidløg og et glas tomatsauce

Der er ikke noget så skønt som en hjemmelavet pizza. Og det kræver selvfølgelig en rigtig god opskrift på hjemmelavet pizzadej. Den her dej har snart fulgt mig i mange år. Jeg har justeret og finpudset den undervejs, og prøvet mig lidt frem. Eksperimenteret med andre meltyper, mere væde, mindre mel og lignende, og nu synes jeg, at den sidder lige i skabet. Så her kommer min bedste opskrift på pizzadej.

Min opskrift på hjemmelavet pizzadej.

Du kan sagtens bruge almindelig hvedemel når du laver dejen. Men den bliver lige en smule bedre, hvis du bruger til italiensk Tipo 00 mel. Tipo 00 har et højt indhold af protein, hvilket både er med til at gøre dejen smidig og giver en god hæve- og bageevne. Og dermed skabes de store, flotte luftbobler.

Selve pizzafyldet vil jeg lade være op til den enkelte selve at vælge, for smag og behag er jo forskellig. Men for mig gælder “less is more”. Altså lidt men godt. Fx en kugle god mozzarella, lufttørret skinke eller pølse og måske lidt basilikum eller rucola på toppen. Eller et dryp hjemmelavet pesto. Vær også OBS på ikke at bruge for meget tomatsauce på bunden. Selvom en god, hjemmelavet tomatsauce er fantastisk, så kan den også forhindre bunden i at blive rigtig sprød, hvis der bruges for meget.

Tip! Se endnu flere tips til hjemmelavet pizzadej under opskriften.

Opskrift pizzadej i en grå skål på et bord med friske tomater, hvidløg og et glas tomatsauce
Ingen bedømmelser

Pizzadej

Hæve- og bagetid1 time 10 minutter
Samlet tid1 time 30 minutter
Antal: 3 stk

Ingredienser

  • 3,5 dl vand (lillefingervarmt)
  • 25 gr gær
  • 2 tsk sukker
  • 2 tsk salt (jeg bruger groft salt)
  • 225 gr durummel
  • 300 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
  • 3 spsk olivenolie

Fremgangsmåde

Pizzadej

  • Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt, durummel og hvedemel og ælt dejen til den er blank og smidig.
  • Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i skålen, og samle dejen med dejkrogen.
  • Dryp olivenolie over dejen og vend rundt, så det hele dækkes af olie.
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time.
  • Del dejen i 3 lige store stykker og form dem til pizzabunde på et meldrysset bord. Det er bedst, hvis dejen kan trækkes ud uden brug af kagerulle, men kan det ikke lade sig gøre, så brug en kagerulle.
  • Læg bundene på 3 stykker bagepapir og fordel valgfrit pizzafyld ovenpå.

Bagning i ovn

  • Opvarm ovnen til max temperatur (250-300 °C). Varm en bageplade eller pizzaplade op sammen med ovnen, så den bliver godt varm.
  • Glid pizzaen over på den varme plade og bag ved ved 250 °C (alm. ovnfunktion) i ca 10 minutter, til den er gylden og sprød. Bag kun én pizza ad gangen, ellers vil temperaturen i ovnen falde for meget.

Bagning i ovn med bagestål

  • Bagning i ovn med bagestål. Varm bagestålet op efter anvisning – mit bagestål skal opvarmes i 45 minutter ved max temperatur (300 °C).
  • Glid pizzaen over på det varme bagestål og bag pizzaen i 3-5 minutter ved 300 °C (alm. ovnfunktion), til den er gylden og sprød.

Bagning i kuglegrill

  • Fordel de varme kul i midten af grillen og varm en pizzaplade eller metalplade godt op.
  • Glid pizzaen over på den varme plade, læg låg på grillen og bag pizzaen i 7-10 minutter (direkte varme), til den er gylden og sprød.

 

Noter til opskriften.

 
Brug gerne en god hvedemel med et højt protein-indhold til pizza. Fx en italiensk Tipo 00 mel, der giver en smidig dej og en god hæve-evne, så du får store, flotte luftbobler på din pizza.  

Tips til opskriften.

Bliver pizzadejen ved med at trække sig sammen, når den skal formes?. Mit bedste råd er, at du arbejder så lidt som muligt med den færdighævede dej. Læg mærke til, hvordan du nemt kan strække dejen, når den lige er vendt ud af skålen, uden at den trækker sig sammen. Det er først, hvis du starter med at ælte den færdighævede dej let sammen, så luften slås ud, at den bliver elastisk og lidt sværere at arbejde med.

For at bevare luften i pizzadejen, er det vigtigt, at behandle den lidt forsigtigt. Derfor er noget af det værste, du kan gøre, faktisk at udrulle dejen med en kagerulle. Dermed klemmes al den luft, som netop er kommet ind i dejen under hævningen, nemlig ud igen. Og det er jo synd, når du har brugt tid på at lave en god pizzadej.

Prøv i stedet at trække forsigtigt i dejen og form den til en rund bund ved hjælp af fingrene. Det kan tage lidt tid i begyndelsen, men efterhånden som man får taget på det, bliver det rimelig nemt. Og der er jo ingen, der forventer, at du jonglerer med pizzadejen som en professionel pizzabager 😉

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer