Det er ikke så ofte, at vi spiser hotdogs herhjemme. Men når det sker, så er det som regel med lækre, hjemmebagte pølsebrød. Eller hotdogbrød, som vi også indimellem kalder dem. Kært barn har som bekendt mange navne.
Lette og luftige, hjemmebagte pølsebrød.
Brødene er nemme at lave og smager forrygende godt. Og så er de dejligt luftige, hvilket ikke mindst skyldes hævemetoden, som foregår ved damp i ovnen. Og det er altså ikke fordi, at jeg har en eller anden fancy dampovn, så her kan alle være med. Jeg lader bare pølsebrødene efterhæve i en slukket ovn med masser af damp fra et fad med kogende vand. Og metoden virker perfekt hver gang. Både brød og boller bliver lette og luftige, præcis som de hotdogbrød eller burgerboller, som man kan købe i butikkerne. Men selvfølgelig med den gode smag af hjemmebag.
Se også – Hjemmebagte burgerboller I Hjemmebagte mini burgerboller (sliders) I Hjemmebagte pitabrød
De her pølsebrød er lavet på ren hvedemel. Man kan dog sagtens udskifte 50-100 gr af hvedemelet med en grovere meltype, fx grahamsmel, fuldkornshvedemel eller speltmel, hvis man gerne have nogle lidt grovere brød. Under alle omstændigheder er dejen utrolig nem at arbejde med. Den kan æltes sammen i løbet af relativ kort tid. Og den er nem at trille til små, fine pølser, som sættes tæt sammen på en bageplade, så de vokser sammen under hævning og bagning og får den karakteristiske facon, der er kendetegnende for pølsebrød.
Pølsebrød / hotdog brød
Ingredienser
- 1½ dl vand (lillefingervarmt)
- ½ pk gær
- 1 tsk groft salt
- 1 spsk sukker
- 1 tsk olie
- 1 æg
- 300 gr hvedemel (+ ekstra til æltning)
Fremgangsmåde
- Hæld vandet i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt salt, sukker, olie, æg og hvedemel og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også laves i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 8 lige store stykker. Tril hvert stykke til en pølse med en længe på ca 15 cm. Husk at stykkerne vokser under hævning og bagning.
- Læg dejpølserne side om side på en bageplade beklædt med bagepapir og med et par cm's mellemrum, så de kan vokse sammen.
- Sæt et ildfast fad i bunden af den SLUKKEDE ovn og hæld kogende vand i fadet. Sæt herefter bagepladen med pølsebrødene ind i midten af ovnen, luk ovnlågen og lad pølsebrødene hæve i dampen fra vandet i ca 30 minutter.
- Tag bagepladen med pølsebrødene og fadet med vand ud af ovnen og kassér vandet. Tænd ovnen og varm den op til 200 °C.
- Bag pølsebrødene ved 200 °C (alm ovnfunktion) i ca 15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Afkøl brødene let på ovnristen og server dem til pølser og hotdogs.
- Brødene holder sig friske i et par dage, hvis de opbevares i en pose eller lignende. Rist gerne pølsebrødene ved servering. Brødene kan også fryses.
Det bedste fyld til hotdogs.
Pølserne til de her hotdogs var af den gode og kødfyldte, økologiske slags fra slagteren. Der var både en variant med chili og en med ramsløg og begge var forrygende gode. Pølserne blev tilberedt på grillen og så stod den ellers på klassiske hotdogs med sennep, ketchup, remoulade, rå løg og ristede løg. Desuden havde jeg både syltede rødløg og hjemmelavet agurkesalat i køleskabet, så det skulle vi selvfølgelig også have til vores hotdogs.
Syltede rødløg er måske ikke lige en del af toppingen på en klassisk, dansk hotdog. Men det smager virkelig godt og er desuden noget så nemt at lave. Og så er jeg vild med farvespillet imellem de grønne agurkeskiver og de smukke, pink rødløg. Vi indtog for øvrigt de lækre hotdogs på terrassen i det skønne vejr. Vi har nærmest ikke været indendøre i snart 14 dage og vi nyder virkelig det dejlige majvejr i fulde drag.
Kaere Anne-Kathrine,
oj, de ser altsaa gode ud, de skal helt sikkert proeves. Tror du at man kan lave ristede loeg selv? De roede loeg ser nu ogsaa gode ud… Og nu kom jeg helt fra at kigge efter laekker morgenmad til paa fredag. Hvor langt er din bror kommet paa sin cykeltur hjem?
Hilsen Rikke
Rikke – Jeg er helt sikker på, at du selv kan lave ristede løg – jeg mener, at brødrene Price gjorde det på et tidspunkt, men prøv evt. at google, så skal der nok komme opskrifter:) Min lillebror er efterhånden kommet et godt stykke op i Afrika – der kommer snart et indlæg på bloggen igen, men lige pt. er han nået til Malawi 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine.
Lyder super lækkert og skal klart prøves i weekenden, hvormeget varmer du ovnen op til inden hævning? Og dækker du brødet til inden hævning i ovnen?
Hilsener Pia
Pia – Jeg varmer slet ikke ovnen op inden hævning. Hemmeligheden er at brødet skal hæve ved den lune vanddamp alene og den “kapsles” inde i ovnen. Derfor dækker jeg heller ikke brødet til i ovnen 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Anne, for et års tid siden købte jeg fem kg havrekerner hos Aurion. Så nu laver jeg havrefuldkornsmel. Jeg har en idé om, at man bedre kan udnytte det gode i kernerne end ved at bruge hele eller skårne kerner. De skal dog en tre gange gennem kværnen, inden konsistensen passer hos mig. Hvedekerner kan man male til mel ved at køre dem igennem én gang.
Elsebeth – Ja, det der med at male sit eget mel er ret lækkert. Jeg har indtil videre kun malet hvede og rugmel, men hold nu op, det bliver nogle gode rugbrød 😀
Har lige lavet disse lækre pølsebrød, absolut ikke sidste gang ?
Elsker dine opskrifter, har efterhånden prøvet mange ?
Tak for en rigtig god side.
Linda – Tusind tak for din søde hilsen – det glæder mig, at du kunne bruge opskriften på pølsebrød… og mange andre, lyder det til 😉
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg tænker de her skal prøves til min søns fødselsdag i weekenden 😊
Skal dog lave firedobbelt portion og tænker det kræver to bageplader 🤔
Kan man godt hæve to plader af gangen på den måde?
Og er det absolut forbudt at bage med varmluft, for ellers kommer den ene portion jo til at efterhæve ret længe.
Kari – Hihi, det er absolut ikke forbudt at bage med varmluft, men dels oplever jeg indimellem, at den varme luft gør bagværket en smule tørt (dog kun marginalt) og derudover har min ovn tendens til at bage lidt skævt. Så ofte bliver bagværket mere jævnt gyldent/brunt, når jeg ikke bruger varmluftsfunktion.
Det skal dog ikke afholde dig fra at bruge varmluftsfunktion, for det er jo ikke noget, som i det store perspektiv påvirker det færdige resultat. Og i din situation havde jeg med 100 % sikkerhed også brugt varmluft 😀
Og stort tillykke meed sønnen 😀
Tak 😊 jeg tænker, jeg lige bytter rundt på de to bageplader og vender dem halvvejs. Så håber jeg det bliver godt 😁
Hej
Jeg skal prøve disse pølsebrød til min datters fødselsdag på søndag. Da jeg skal lave til 8 voksne og 3 børn. Så tænker jeg at bage dem fredag og så putte dem i fryseren. Bliver de stadig gode? Vil du tø dem inden de lunes eller lune dem direkte fra frost. Eller er det bedre at bage dem lørdag og så putte dem i pose til søndag og så lune dem på grillen?
Mvh Majbrit
Majbrit – Jeg tænker, at det er lidt lige meget, om du bager pølsebrødene og fryser dem ned, eller om du gemmer dem i poser fra lørdag til søndag og så luner dem. Resultatet bliver nogenlunde det samme, så gør du bare det, som passer dig bedst 🙂
Til gengæld vil jeg anbefale, at du først lader pølsebrødene optø og så luner dem i ovnen, hvis du vælger at fryse dem ned 🙂
Jeg håber, at I får en rigtig god dag 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Øv. Brødene blev helt flade efter hævning i ovn med damp. Gad vide hvad jeg gjorde forkert
Bettina – Det lyder umiddelbart som om, at brødene er overhævede – dvs at gæren har hævet så meget, at den ikke kan strækkes længere og derfor falder sammen.
Der kan være små temperaturforskelle, som spiller ind, når man hæver brød. Fx små forskelle i vandets temperatur eller temperaturen i det run, hvor dejen hæver. Derfor skal dej nogle gange hæve lidt kortere eller længere tid. Jeg vil foreslå, at du prøver at afkorte hævetiden lidt næste gang – så skal det nok lykkes 😀
I stedet for at lade brødet hæve i en slukket ovn med en skål varmt vand, kan jeg anbefale en netop tømt opvaskemaskine, som er varm og indeholder damp.
Kirstine – Okay, den havde jeg ikke hørt før. Jeg tror nu, at jeg får lidt problemer med at få min bageplader ind i opvaskemaskinen, når der også skal være dej på dem, men dit forslag er hermed givet videre til de andre læsere 🙂
Hej, prøvet at bruge din opskriften på burger boller, det blev også et godt resultat. Laver man en dobbelt portion dej er der til 10 store burger boller, bagetider er næsten den samme måske 2 min længer, og så blander jeg også lidt kardemomme i.
Mvh Carsten
Carsten – Tusind tak for din tilbagemelding, lyder som en god idé med kardemomme – jeg elsker kardemomme. Det skal jeg huske til næste gang, jeg skal bage pølsehorn eller burgerboller 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg har tidligere bagt de skønne pølsebrød, og skal nu i gang igen, men denne gang skal jeg bage 4 plader.
Hvordan gør du det når de skal hæve i en kold ovn med damp?
Skal jeg bage 2 plader af gangen og vente med at tænde ovnen til brødene har hævet? Og så de næste 2 plader i morgen, eller er der en anden god løsning?
Tak for skønne opskrifter.
Bedste sommerhilsner fra Hanne
Hanne – Hold da op – det er en ordentlig omgang pølsebrød 🙂
Jeg har aldrig selv bagt så stor en portion, men jeg ville nok bage dem over 2 dage, som du selv er inde på. Evt. en portion morgen og aften på den samme dag, men jeg vil give dig ret i, at det ikke kan lade sig gøre, at lave hele 4 portioner på en gang 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
skal de hæve i en en kold eller en slukket varm ovn?
Carlos – De skal hæve i en slukket ovn – den skal først tændes, når brødene skal bages 🙂
Jeg bagt en portion og syntes de er lidt hårde på overfladen. Jeg havde forventet de var mere bløde.
Konsistensen indeni ser rigtig lækker ud, så jeg tænker vævningen er forløbet ok. Men hvad er der sket i min afbagning?
Line – Hmmm, det kan jo være lidt svært at gætte på, men umiddelbart overvejer jeg, om du måske har bagt på varmluft? Jeg bager altid med almindelig ovnfunktion, da jeg synes, at den varme luft, som blæses rundt i ovnen, har tendens til at udtørre bagværkets overflade let 🙂
Hvor mange pølsebrød bliver der ud af din opskrift med ½ pk gær?
Sorry – jeg sku bare læse opskriften og teksten ordentligt igennem 🙂
Randi – Hihi, det er helt i orden 😀
ALDRIG mere tørre købe-pølsebrød. Smager ikke mindre end skønt. Også dagen derpå. Jeg havde ikke fuldkornshvedemel, men brugte speltmel i stedet 👍👍👍
Bodil – Så dejligt at høre – jeg tror faktisk også, at vi snart skal have hotdogs igen 😀 😀
Super lækre pølsebrød – tak for opskriften 👍😊
Der var stor begejstring for dem, da de blev serveret ved midnatstid nytårsaften 😋
Inge – Uhh hvor lyder det også bare som en skøn natmad – hotdogs er altid godt 😀 😀
Ville bare spørge om jeg kan bruge den samme opskrift til landgangsbrød, som til de fulkommen lækre pølsebrød?
Kea – Ja, det kan jeg da ikke se nogen problemer i 🙂
Landgangsbrødene bliver jo lidt mere bløde i konsistensen, end hvis man eksempelvis bruger flutes, man kan man lide smagen af pølsebrødene, så er det da bare om at bruge dem 😀
Hej. Så er dejen lavet👍🏻 Hvad tænker du af bagetid? Når jeg nu er så heldig at have en damp ovn.
Jeg tænker selv , ind i en koldovn og så lade dem hæve imens ovnen varmer op, og så give dem den forslået bagetid – et par min.
Jane – Hvis jeg var dig, ville jeg nok ikke helt droppe bagetiden udenfor ovnen, men jeg har desværre ikke den store erfaring med dampovne. Mit bedste råd må derfor være, at prøve sig frem og finde den metode, som virker allerbedst 😀
skal brødende i kold ovn efter vandet er kommet ud eller skal jeg stille dem på bordet og vente til ovnen er varm?
Anna – Du skal tænde ovnen og varme den op. Og så skal du sætte brødene ind i ovnen 😀
Har netop i dag prøvet din opskrift på pølsebrød 😋Den er bare SUPER og meget lette brød 😋Vi køber ikke mere i butik………❤️
Marianne – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Jeg har flere gange bagt de lækre pølsebrød. I dag havde jeg forregnet mig og min ovn var varm da brødene skulle damphæve. I stedet lod jeg dem hæve 40 min på køkkenbordet, og derefter bage som beskrevet men med vandskålen under bagning. De blev lige så gode.
Dorte – Dejligt at høre, at brødene også bliver gode, selvom de ikke hæver i ovnen 😀
Halløjsa
Har du set at du skriver pølsehorn i stedet for pølsebrød i din opskrift, bare lige en obs!
Helle – Haha, det har jeg overhovedet ikke set, men den ligger da også lige til højrebenet 🙂 Tusind tak for at gøre mig opmærksom på det – det er rettet nu 😀
Fantastisk. Jeg plejer ikke kunne bage noget, som kan spises uden at knække en tand.
Lidt kardemomme i, så bliver der lækre boller ud af denne opskrift. Tak 🙂
Keld – Hihi, dejligt at høre, at det ikke blev nødvendigt med en tur til tandlægen 😀 Og du har helt ret i, at dejen også kan bruges til lækre boller 😀
Hejsa kan olie erstattes med smør i opskriften på pølsebrød og hvis hvor meget smør
Conni – Det kan du sagtens, du skal bare erstatte olie med smør, dvs 1 tsk smeltet smør i stedet for olie. Du kan også bare udelade det – det er jo trods alt en meget lille smule, der skal bruges 😀
Super lækre pølsebrød – luftige men alligevel med noget fylde. Jeg penslede med æggehvide og dryssede med sesam – det blev de ikke ringere af.
Tusind tak for at dele opskriften, og tak for din side med alle de bedste opskrifter 👍😊
De bedste hilsner
Michael
Michael – Tusind tak – hvor er det bare dejligt at høre, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter og madplaner.
Og tusind tak for tippet – det lyder godt. Jeg kunne forestille mig, at de blev fint blanke 😀
Prøv evt. med bløde løg oven på en hotter😋 i vil aldrig spise andet.🫠
Vickie – Uhhh det lyder også godt – tak for tippet 😀
Så har jeg helt sikkert købt mit sidste pølsebrød i supermarkedet – hold nu op hvor er de lækre 😋 Luftige, fyldige MUMS – lavede halvanden portion, altså 12 stk. – passede perfekt på en bageplade.
Anni – Hvor er det bare dejligt at høre, at pølsebrødene blev en succes. Jeg må også indrømme, at der er MEGET langt imellem købebrødene herhjemme, for det er jo næsten lige så nemt at bage selv 😀