Pulled pork, pulled chicken, pulled beef og pulled turkey – der er næsten ikke den ting, som ikke kan langstidstilberedes ved svag varme for efterfølgende at blive trukket i trevler med 2 gafler og serveret i lækre burgerboller med coleslaw. I New York så vi også en bod, hvorfra de solgte burgere med saftig, pulled and – vi kunne desværre ikke spise noget på daværende tidspunkt, men jeg skal helt afgjort have eksperimenteret lidt med “trukket and”. I første omgang blev det dog til et par store og solide burgere fyldt med lækker, pulled kalkun og BBQ sauce, min hjemmelavede coleslaw, løg og tomater i skiver og en saftig majskolbe “on the side”. Et perfekt og hyggeligt måltid, som emmede langt væk af sommer og sol, USA og grillparty.
I kølvandet på den store succes med pulled kød, dukker der flere og flere halvfabrikata op i supermarkedernes kølediske – pulled “alt muligt”, som blot skal varmes op og fyldes i burgerboller, men faktisk er det så nemt at lave det selv, at det næsten ikke kan betale sig at købe det færdigt. Bevares, det kræver tid og en god krydderblanding, men når først der er købt ind til krydderblandingen, så kan man lave en meget stor portion, som kan holde sig i årevis. Og mht. tiden, så er det jo ikke fordi, at man skal sidde og se på grillen, imens kødet tilberedes – og har man ikke mulighed for at grille, så er der jo også kødstykker, som sagtens kan tilberedes ved svag varme i ovnen. Heriblandt pulled chicken og pulled turkey.
Til forskel fra en klassisk pulled pork, som bliver forrygende lækker, når den tilberedes på grillen – hvad enten det blot er en del af tilberedningstiden eller hele tiden – så synes jeg nemlig, at pulled kalkun bliver bedst, når det tilberedes i ovnen. Kalkun bliver meget nemt tørt og jeg synes derfor, at det hjælper gevaldigt på saftigheden, at kødet for lov til at ligge i et fad, som er lukket godt til med stanniol og dermed ikke bliver udsat for “direkte” varme – men så bliver resultatet også et både lækkert og saftigt stykke kalkun.
Når det så er sagt, så må man forvente, et lidt mere “tørt” resultat, hvis man er vant til at spise pulled pork – en pulled pork laves typisk af en nakkesteg og sådan et stykke kød indeholder bare en del mere fedt/bindevæv, som smelter væk under stegningen, end et stykke kalkunbryst. Alt i alt er jeg dog ovenud tilfreds med resultatet, når jeg laver kalkun efter nedenstående fremgangsmåde, men jeg har også altid foretrukket både pulled chicken og pulled turkey fremfor pulled pork.
Savner man den karakteristiske røg- og grillsmag i kalkunkødet, så kan jeg for øvrigt anbefale, at man bruger eksempelvis røget paprika eller en røget chili, fx chipotle, som er lavet på tørrede og røgede, røde jalapeños, når man laver krydderiblandingen til kalkunen. På den måde får man en snert af røg i kødet, uden at det har været på grillen. Man kan også tilsætte “liquid smoke”, som er røgsmag i flydende form, men dette har jeg endnu ikke prøvet, så der kan jeg desværre ikke være behjælpelig med gode råd.
Pulled turkey
Ingredienser
- 1 fersk kalkunbryst
- 1 spsk brun farin
- 2 spsk paprika
- 1 tsk chilipulver (eller efter smag/styrke)
- ½ tsk sennepspulver (eller 1 spsk sennep)
- 2 tsk groft salt
- peber
BBQ sauce
- 1 dl æblecidereddike
- 3 spsk ketchup
- 2 spsk brun farin
- 2 tsk chilipulver (eller efter smag/styrke)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Rør brun farin, paprika, chili, sennepspulver eller sennep, salt og peber sammen og gnid krydderiblandingen godt ind i kalkunbrystet.
- Pak kalkunen i en frysepose, læg den i køleskabet og lad den marinere i minimum 4 timer men gerne helt op til 24 timer.
- Læg det marinerede kalkunbryst i et ildfast fad – en gryde, som kan tåle at komme i ovnen, kan også bruges. Hæld lidt vand i bunden af fadet – ca 1-1½ cm op ad kanten, læg stanniol over fadet og sæt det i ovnen ved 125 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 3 timer.
- Rør BBQ saucen sammen og smag den til. Saucen kan med fordel røres sammen i god tid, så den kan stå og trække smag.
- Efter 3 timer tages kalkunbrystet op af fadet og det møre kød trækkes fra hinanden med 2 gafler. For ekstra saftigt kød kan man tilsætte lidt af skyen fra fadet, når kødet er trukket fra hinanden.
- Rør kødet med lidt BBQ-saucen og server resten ved siden af.
- Server med burgerboller, coleslaw og måske salat, tomat og løg i skiver og et par pickles.
Hejsa. Jeg har benyttet mig af denne opskrift, og det hele blev super godt, men da jeg kom til BBQ sovsen, gik det skævt. Der står 2 dl æble cider eddike. Er det ikke en fejl? Har tjekket andre opskrifter og der skal 2 spsk. I
Denne BBQ sovs blev i hvert fald meget tynd og meget eddike agtig 🙂
Ellers super lækkert.
Sari – Nej, det er ikke en fejl – i hvert fald ikke hvis du kigger på Brødrene Prices opskrift på pulled pork, som jeg i sin tid er blevet inspireret af 😀 Det skal bare være en tynd tynd BBQ-sauce/eddike, som drisles ud over kødet til sidst – prøv evt. at se afsnittet med Brødrene Price, som hedder “Are You Hungry Tonight” på youtube – til allersidst serverer de pulled pork med BBQ saucen dryppet over 🙂 Men man kan jo bare bruge lidt af hvert fra forskellige opskrifter og så lave sin egen favorit-udgave 😀