Det fine vejr, som vi har haft i påsken, har rigtigt fået rabarberne til at vokse i haven. Og jeg havde egentlig forestillet mig, at jeg skulle bruge nogle af dem til en portion kærnemælkshorn med rabarber og marcipan. Men i sidste ende ombestemte jeg mig, og lavede i stedet denne her superlækre rabarberkage med marcipan.
>> Se også alle mine bedste rabarberopskrifter her.
Opskrift på nem rabarberkage.
Der er tale om en relativ nem rabarberkage opskrift, som samtidig er noget så lækker. En helt perfekt kage, hvis får lyst til lidt sødt til kaffen, eller får uventede gæster. Og hvis man ser bort fra bagetiden, så kan kagen røres sammen på omtrent 15 minutter.
Dog vil jeg skynde mig at tilføje, at både marcipan og rabarber holder kagen saftig og svampet. Så vil man gerne være i god tid, så kan man også snildt bage rabarberkagen dagen i forvejen. Helt oplagt, hvis man eksempelvis skal have kage med til kollegaerne.
Tip! Se også “ofte stillede spørgsmål” + lækre variationer under opskriften.
Rabarberkage med marcipan
Ingredienser
- 200 gr rabarber
- 2 spsk sukker
- 2 æg
- 75 gr sukker
- 100 gr hvedemel
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk bagepulver
- 0,5 tsk salt
- 100 gr marcipan (groftrevet)
- 75 gr smør (smeltet)
- 2 spsk perlesukker
- 25 gr hakkede mandler
Fremgangsmåde
- Skær rabarberne i stykker á ca 1 cm. Læg dem i en skål, drys 2 spsk sukker over og rør rundt. Stil herefter rabarberne til side.
- Kom æg og 75 gr sukker i en skål og pisk til en let og luftig æggesnaps.
- Sigt hvedemel, vanilje, bagepulver og salt sammen og vend det i æggesnapsen.
- Bland revet marcipan og rabarber i dejen. Gem evt 2 spsk rabarber til pynt.
- Rør smeltet smør i dejen og fordel den i en smurt springform (ca 20 cm) evt. foret med bagepapir.
- Fordel de sidste rabarber på toppen af kagen og drys evt. med perlesukker og hakkede mandler.
- Bag kagen ved 180 °C (alm. ovn – ikke varmluft) i ca 1 time, til kagen er gylden og gennembagt. Tjek evt. at kagen er gennembagt med en tandstikker eller lign.
- Server kagen lun eller kold med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.
- Kagen holder sig blød og svampet i 2-3 dage. Den kan desuden fryses.
Ofte stillede spørgsmål.
Er en rabarberkage blevet lidt for “frisk”, så kan man sigte lidt flormelis over toppen af kagen. Det vil ikke gøre rabarberstykkerne mindre syrlige, men det vil gøre selve kagen, og dermed den samlede smagsoplevelse sødere. Man kan desuden supplere med sødt tilbehør i form af vaniljeis eller lign.
Man kan uden problemer fryse rabarberkage, hvis der er tale om en skærekage. Dvs. en klassisk kagedej med rabarberstykker. Rabarbermuffins og rabarbertærter kan som regel også fryses, men jeg anbefaler ikke, at man fryser rabarber crumble.
Som regel kan man sagtens bruge frosne, optøede rabarber til rabarberkage. Vær dog OBS på, at de frosne, optøede rabarber kan væske lidt. Det kan derfor være en idé at bruge en smule ekstra hvedemel, eller hælde lidt af overskudsvæden fra rabarberne væk, inden de vendes i kagedejen.
Se også – Gammeldags rabarberkage I Rabarbertærte I Rabarbermazarin
Tilbehør til rabarberkage.
Jeg serverede rabarberkagen med creme fraiche rørt sammen med vanilje og en smule sukker. Men flødeskum eller en kugle god vaniljeis vil bestemt også være et hit. Og har man ikke nogen rabarber, fx udenfor rabarbersæsonen, så prøv også at lave kagen med blommer eller æbler i tern. Tilføj evt. lidt kanel og allehånde eller stødt nellike til æblerne. Så bliver kagen til et rigtigt efterårshit.
Kære Anne-Kathrine.
Læser og synes rigtigt godt om dine indlæg og opskrifter, som jeg har brugt flere af, men kan og vil du evt. være behjælpelig med en opskrift på oksemørbrad på 1.300 gram (er afpudset), som jeg skal servere for gæster på FREDAG ?? og hvad jeg skal servere til ? De er meget til grøntsager.
På forhånd TAK
Kirsten – Tusind tak for din hilsen – dejligt at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 😀
Mht. tilberedning af oksemørbraden, så foreslår jeg, at du prøver at søge lidt frem og tilbage på google. Jeg har desværre ikke den store erfaring med den slags kød, da vi meget sjældent spiser rødt oksekød herhjemme – jeg er desværre ikke såååå vild med rødt oksekød og af samme grund ligger der endnu ikke en opskrift på bloggen, men måske det kommer en dag 🙂
Mht. tilbehøret kan jeg bedre hjælpe dig og jeg foreslår, at du kigger lidt rundt i mit “tilbehørs-arkiv”, hvor der ligger virkelig mange opskrifter på lækkert tilbehør – både kartofler og grønsagstilbehør 😀
Dejlig kage. Mega hit her i huset. 👍👍👏😊
Hilsen Kirsten H
Kirsten – Dejligt at høre 🙂
Hej..kan jeg bruge frosne rabarber.. hilsen Annette
Annette – Det kan du godt, men du skal sørge for, at evt. overskudsvæde fra optøningen er hældt fra, så kagen ikke bliver helt våd 🙂
Tak for svar..😊😍
Så har jeg også prøvet denne opskrift.
Rigtig dejlig – også dagen efter
Dorte – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Jeg har bagt kagen flere gange, og den er et hit hver gang 😊👍
Nu står jeg og skal bage muffins – tror du jeg kan bruge den samme dej i muffinformene og hvor lang tid/ved hvilket temp.? På forhånd tak 😊
Eva – Du burde sagtens kunne bruge den samme dej til muffins. Bagetiden afhænger selvfølgelig lidt af formenes størrelse og mængden af dej, men jeg bager som regel muffins ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 15-20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte 😀
Hurtig og nem opskrift, af en helt fantastisk dejlig rabarberkage 👌🏼🤩
Bente – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Efter mange dejlige kommentarer på denne rabarberkage med marcipan, bagte jeg den idag. Men hold da op hvor blev jeg skuffet. Kagen var meget tør og efter vores mening trist. Jeg fulgte opskriften til punkt og prikke, bagte den ved 180°(ikke varmluft) i 1 time. Kagen skulle være fugtig af rabarber + marcipan, men både gæster og mig synes kagen var tør. Jeg kom ydermere mandler og perlesukker på som også anbefales. Jeh6 tænker at 1 times bagetid var alt for lang.
Ysse – Æv, det var da ærgerligt. Som bekendt er der ikke 2 ovne, der bager ens. Det er derfor meget vanskeligt at angive bagetiden 100 %, hvilket også er grunden til, at jeg har skrevet i opskriften, at kagen skal bage ved 180 °C (ikke varmluft) i ca 1 time, ELLER indtil den er gylden og gennembagt. Mit bedste bud på den tørre kage må derfor være, at din ovn varmer lidt kraftigere end min, og at kagen måske kun skulle have bagt 50-55 minutter i din ovn.
Normalt er det en superlækker kage, som er dejlig svampet pga rabarber og marcipan 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Den kage lyder vildt lækker og jeg skal holde studentergilde og vil bage den som en af tre kager til de 60 gæster der kommer til kaffetid. Hvis jeg skal bage den i en stor bradepande fra ovnen, tænker du så din opskrift x 5 eller x 6? Hæver kage meget?
Og så tænker jeg og servere cremefraiche til, måske blandet med lidt vanille sukker☺️
Mette – Jeg ville nok gange opskriften med 6 – så er du helt sikker på, at bradepanden bliver fyldt, og at kagen bliver høj nok 😉 Og det lyder superlækkert med vanilje-creme fraiche til 🙂
Opskriften fik mundvandet til at løbe … og med haven fuld af herlige vinrabarber bagte jeg i dag din rabarberkage.
Jøsses … for et resultat. Naturligvis mener jeg, jeg fulgte din opskrift til punkt og prikke men …
Kagen blev på midten ca. 10 mm høj og kanten ca. 40 mm.
Det øverste lag – toppen – blev sort som kul.
Hvad gjorde jeg forkert?
Sys – Æv, det var da ærgerligt. Umiddelbart lyder det som om, at din kage er faldet sammen – i hvert fald ud fra de mål, du beskriver. Men derudover kan det jo godt være lidt vanskeligt at gætte på, hvad der så kan være sket. Normalt skyldes det, at kagen ikke er færdigbagt, når den tages ud af ovnen, men det går jeg ud fra, ikke er tilfældet, når toppen blev sort som kul. Dog skal man være OBS på, at det er de færreste ovne, der bager 100 % ens. Så selvom en kage skal bages i ca 1 time i min ovn, så skal den måske kun have 45-50 minutter i en anden ovn. Det varierer meget fra ovntype til ovntype og har selvfølgelig også noget at gøre med, hvor gammel eller ny en ovn man har. Jeg angiver derfor altid kun en ca bagetid i mine opskrifter, og så skal man lige holde lidt øje til sidst.
Når det så er sagt, så kan der være flere årsager til, at din kage faldt sammen. Det kan være, at formen har været for stor/lille, så kagen har været rå i midten, det kan være, at du har åbnet ovnlågen undervejs, og det kan være sort uheld. Det sker nemlig også, at en kage falder sammen for mig engang imellem. Også selvom jeg har gjort præcis som jeg plejer og ikke umiddelbart har en forklaring 🙂
Kære Anne-Katrine
Jeg har bagt denne kage adskillelige gange de sidste somre og har glæde af at bage halve portioner i små foliebakker, så jeg kan fryse dem ned. Ingen kan smage, at de har været frosset ned.
Nu skal jeg bage til 20 personer. Bradepandekager er ikke min specialitet. Jeg har en lille Ca 26×36 cm bradepande. Jeg tænker den normale portion x 3, men jeg er i tvivl og også omkring, hvor lang tid den så skal bage. Har du evt et bud? Jeg ville sætte stor pris på dit input.
Kh Thilde
Thilde – Dejligt at høre, at du kan lide min rabarberkage med marcipan 🙂 Jeg tænker sagtens, at du kan lave en 3-dobbelt portion i din lille bradepande, men når det kommer til bagetiden, så kan det være meget vanskeligt at angive en præcis tid. Måske er bagetiden præcis den samme som en enkelt portion – det kommer helt an på ovnen og tykkelse på dejen. Mit bedste råd er derfor, at du i første omgang følger opskriften ift. bagetid. Når tiden er gået, kan du prøve at stikke i kagen med et lille træspyd eller lign. Hvis der hænger dej ved, så skal den have lidt længere tid, måske 10-15 minutter ekstra 🙂
Har nu bagt din kage flere gange. Første gang med rabarberkompot i stedet for rabarber, da jeg ikke havde flere i boksen.
Næste gang med revne æbler (min bedre halvdels favorit) og sidst med ribs. Det blev alt sammen godt. Min kage skulle dog kun have 50 minutter for at være nok.
Nu er den landet blandt mine favoritopskrifter. Næste gang vil jeg prøve at lave en 3-dobbelt portion 🙂
Ditte – Ja, der er jo lidt forskel på, hvordan ovne varmer, så man kan aldrig stole helt på angivne bagtider, men er også nødt til lige at holde øje. Men det lyder som et par superlækre variationer 😀 😀
Rabarbertærte ser SÅ god ud. Vil gerne servere den til gæster, men vi blir kun 3 ialt. Kan jeg benytte samme opskrift til Muffins??
Dbh. Randi
Randi – Ja, det burde ikke være noget problem at bage kagen som muffins i stedet for 😀
Hejsa, jeg brugte den her opskrift, da jeg skulle have kage med til Lytteklubben (Vi er en flok musiknørder, der samles og hører hinandens yndlingsange inden for et bestemt genre. Denne gang var temaet biler, jeg valgte The Cars med sangen “Drive”, ret oplagt.)
Nå, tilbage til kagen 🙂
Den fik meget ros og mange thumbs up.
Den havde en perfekt balance imellem den syrlige rabarber og den meget søde marcipan.
Jeg havde ikke noget rivejern (Nogle vil nok mene jeg et!), så jeg skar marcipanen i små, bittesmå stykker.
Det har måske gjort det lige så godt, tror jeg.
Den eneste “fejl” jeg nok lavede, var at putte for mange mandler i.
Jeg havde en rest smuttede mandler tilbage fra en omgang ris a la mande.
De var samtidig også blevet lidt bløde og gummi-agtige i det, så det var ikke optimalt.
Den har jeg in mente for fremtiden.
Men kagen blev taget godt imod.
Der var tre gutter fra England der kom forbi Lytteklubben og de skulle da også smage 😉
De tog også godt imod den 🙂
“Lederen” af Lytteklubben (Det foregår på et bibliotek og hende, der står for det, er bibliotekar der, sagde til mig: ” Nu bliver jeg helt 1950’er husmoder-agtig, men jeg vil faktisk gerne bede om opskriften”.
Den sender jeg til hende så, for JA, den kage er saftseme god 🙂
Du får et stort 5-tal af mig, som Etta Cameron ville have sagt 🙂
Nok sludder, jeg vil hen og bage chokoladespecier.
Jeg har lovet min mors veninde at hun skal få smagsprøver på de opskrifter til småkager, jeg bruger til jul.
Så den står på brunkager, chokoladespecier, citronspecier, vanillekranse, pebernødder, finskbrød og fedtebrød.
Kan du komme i tanke om andre klassiske julesmåkager, jeg skulle prøve?
Klejner koger jeg ikke.
Jeg kan ikke døje lugten af hverken palmin eller svinefedt.
Så hun må til bageren, når det bliver den tid på året 🙂
Hav det hyggeligt, og endnu engang: TAK <3
Vh Ann
Ann – Tusind tak for din søde (og lange 😉 ) kommentar – dejligt at du kunne bruge opskriften, og at kagen blev populær 😀
Det er den allerbedste rabarberkage, jeg nogensinde har smagt!
Sophia – Tusind tak – hvor er det dejligt at høre 😀