I år har jeg for første gang selv rabarber i haven. Tidligere har jeg fået lov til at hente rabarber i mine forældres have, og de har heldigvis rigeligt af de sprøde, syrlige stængler til os alle, men da vi plantede grønsager og krydderurter i vores fine, nye højbede, satte vi også 2 jordbær-rabarberplanter og nu er de endelig blevet store nok til, at jeg bare kan plukke løs.
Jordbær-rabarber er typisk lidt tyndere i stænglerne og bliver slet ikke så kraftige som vinrabarberne, som nemt kan blive 3-4 cm i diameter, men til gengæld har jordbær-rabarberne helt røde stængler, som giver den smukkeste, pink farve til hjemmelavet rabarbersaft og rabarberkompot og kommer man rabarberne i muffins, så lyser de op som små, rubinrøde pletter, hvilket jeg er ret vild med.
I går plukkede jeg for første gang en større portion af vores rabarber og da jeg var i bagehumør blev de straks omdannet til en portion lette og luftige rabarbermuffins. Jeg havde nogle ret store muffinsforme liggende i skuffen – faktisk var der næsten tale om bittesmå sandkageforme af pap – og dem brugte jeg til mine muffins. Nu har de også ligget i skuffen i 3-4 år, så måske var det på tide, men man glemmer det jo, når pakken ligger der imellem stanniol og fryseposer.
Resultatet blev nogle ualmindeligt, nuttede rabarbermuffins, som nærmest mindede om små dukkesandkager og jeg er lige ved at tro, at jeg skal ud og lede efter nogle forme magen til, for på trods af, at det har taget mig så lang tid at få dem brugt, så var jeg helt vild med resultatet. Jeg havde 8 forme og fik 8 små kager, hvilket passede helt perfekt med mængden af dej, men bruger man muffinsforme af almindelig størrelse, så vil jeg mene, at der bliver 12 stk.
Rabarbermuffins
Ingredienser
- 100 gr rabarberstængler
- 2 spsk sukker
- 125 gr blødt smør
- 125 gr sukker
- 2 æg
- 1 dl kærnemælk
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 200 gr hvedemel
- evt flormelis til pynt
Fremgangsmåde
- Skyl rabarberstænglerne og skær dem i stykker á ½-1 cm. Kom dem i en skål og drys 2 spsk sukker over.
- Pisk smør og 125 gr sukker lyst og luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk grundigt imellem hvert æg.
- Kom kærnemælk i dejen og pisk igen. Bland vaniljesukker, bagepulver, salt og hvedemel og vend det i dejen sammen med mælken.
- Til sidst tilsættes rabarberne og dejen vendes forsigtigt rundt med en dejskraber.
- Fordel dejen i 8 store eller 12 almindelige muffinsforme og sæt dem evt. i en muffinplade af metal. Bag kagerne ved 200 °C (alm. ovn – ikke varmluft) i ca 20 minutter, eller til de er gyldne og gennembagte. Tjek evt. om kagerne er gennembagte ved at stikke en tandstikker ned i midten.
- Lad kagerne afkøle på bageristen og pynt evt. med et drys flormelis inden servering.
Hej ?
Jeg synes, at jeg er stødt på flere bageopskrifter på det seneste, hvor det understreges, at man ikke skal brug varmluft. Hvad er forskellen?
Opskriften lyder lækker – den må familien vist udsættes for i weekenden??
Hilsen Bente
Bente – Jeg synes, at varmluft har en tendens til at udtørre bagværk og brød, men det kan godt være, at det er noget, jeg bilder mig ind 🙂 Til gengæld bager jeg konsekvent muffins ved alm. ovnvarme, da man ellers risikerer, at kagerne bliver blæst “skæve” i toppen, hvorimod de bliver fine og lige, hvis der bruges alm. ovnvarme. Til gengæld bruger jeg næsten altid varmluft til kødretter, farsbrød og lign 😀
Hej
Mums lyder vildt lækkert. Elsker rabarber.
Hvor kan man købe de firkantede forme ?
Vh Anne
Anne – Jeg lover, at det er nogle superlækre muffins 😀
Mht. formene, så er det nogle, som jeg har haft liggende i skabet i snart en del år, så jeg husker desværre ikke længere, hvor de er købt.
Til gengæld ved jeg, at Søstrene Grene med jævne mellemrum har firkantede forme og jeg er også ret sikker på, at de kan findes på nettet, hvis du prøver at søge 😀
Super lækre muffins, jeg har bagt dem med den røde Finax mel, da jeg har glutenallergi. Men det gjorde heldigvis ikke kagerne mindre gode, mums.
Og så er de til og med super hurtige og nemme at lave 👍👍.
Tænker man også kunne servere dem med vanilleis eller creme fraise til.
Lisbeth – Tusind tak for din hilsen og tilbagemelding ift. en glutenfri variant 🙂
Dejligt for os andre at vide, at det også kan lade sig gøre 😀
Det er ikke sidste gang, jeg bager dem😀 Tusind tak for opskriften.
Henriette – Velbekomme – dejligt at høre 😀
Verdens bedste muffins og jeg elsker rabarberne og har netop bagt en portion til min datters fødselsdag på onsdag, hvor hun fylder 40 år. Hendes børn synes dog bedre om muffins med chokolade og mon ikke den lækre muffindej også kan fyldes med gode chokoladestykker istedet for rabarber?
Kirsten – Dejligt at du er så glad for kager, og selvfølgelig kan man sagtens fylde dem med chokoladestykker i stedet for rabarber. Jeg er sikker på, at det nok skal blive et hit 😀
Har bagt disse muffins mange gange, de er så lækre og populære. Tak for en super opskrift🙂
Når rabarberne har stået lidt med sukker, dannes der lidt rød saft, som jeg hælder fra. Når kagerne er bagt og afkølet lidt, rører jeg flormelis og saft (og en anelse vand) til en fin lyserød glasur, som jeg pynter kagerne med. Endnu mere lækkert😉
Lisbeth – Det lyder superlækkert – tak for tippet 😀
Hej. Hvis jeg laver den i en springform i steder for som muffins hvor længe skal den så have i ovnen? På forhånd tak.
Vh Lene
Lene – Uhhh, det er lidt svært at svare på, for det kommer jo helt an på, hvor stor en form du bruger, og hvor tykt laget af kagedej bliver. Men jeg vil som udgangspunkt gætte på ca 25-30 minutter, og så kan du evt. prøve at stikke i midten af dejen med en tandstikker eller lign 🙂
Tak🙏😊
De dejligste muffins med den lækre smag af rabarber, har netop plyndret vores ene rabarberplante og lavet en stak muffins, så der også er til fryseren. Desuden bruger jeg altid denne opskrift som basisopskrift når jeg laver andre muffins, bla blåbær. Den er luftig og god og bær/fyld er jævnt fordelt i hele kagen og falder ikke til bunds som jeg har oplevet med andre opskrifter.
Kirsten – Hvor er det bare dejligt at høre, at opskriften kan bruges. Også som grundopskrift til andre lækre muffins 😀
Hej.
Kan jeg bruge mælk istedet for kærnemælk?
Solveig – Ja, det kan du sagtens. Så bliver kagerne en smule mindre svampede, men ikke noget der er værd at bekymre sig om 😀