Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Rabarbersirup…

8 kommentarer
Rabarber opskrifter, Syltning
Gå direkte til opskriften

Med det skønne sommervejr, som vi har for tiden, skyder rabarberne i vejret med imponerende fart og jeg synes, at jeg plukker og plukker, men de bliver ved med at dukke op på ny. De sidste par dage har jeg både lavet en flaske pink rabarbersaft med vanille, bagt de her helt fantastiske makronmuffins med rabarber og forleden fik jeg så lavet et glas af den skønneste rabarbersirup, som nu står i køleskabet og bliver flittigt brugt. Jeg skal vist snart lave en ny portion.

I virkeligheden er rabarbersirup ikke ret meget andet end reduceret rabarbersaft – altså rabarbersaft med lidt ekstra sukker, som har fået lov til at koge ind, så noget af vandet er fordampet – og det er ikke spor sværere at lave rabarbersirup end at lave rabarbersaft. Faktisk kan man sagtens lave sirup på rabarbersaft, så hvis man har lavet saft, så kan man evt. tage et par deciliter fra, røre ca 100 gr ekstra sukker i og koge det til sirup. Jeg plejer nu bare at følge nedenstående opskrift og koge en lille portion rabarber til saft med et minimum af vand og så tilsætte sukker og koge hele herligheden ind til en sirup – det er både nemt og hurtigt.

Jeg har ikke brugt atamon eller lignende konserveringsmidler i nedenstående opskrift. Hvis man vil være helt sikker på, at siruppen kan holde sig, så kan man skylle sylteglasset med lidt ren alkohol, fx vodka, når man skolder med kogende vand, men den store sukkermængde i siruppen hjælper også med til at konservere. Vi opbevarer siruppen på køl og der holder den sig fint i 3-4 uger. Jeg tror faktisk godt, at den kan holde sig endnu længere, men 4 uger er det længste, vi har opnået at strække siruppen til. Vi plejer at få det hele spist i løbet af ca 14 dage og så laver jeg en ny portion. Hellere flere små portioner, end én stor, som vi kunne risikere ikke at få spist og blive nødt til at smide ud.

Siruppen er ret anvendelig og kan både bruges som sødt/syrligt indslag i dressinger med olie og eddike, som topping ovenpå yoghurt eller skyr om morgenen, som smagsgiver til desserter, fx en portion vanillekoldskål eller som lun sauce ovenpå en kugle vanilleis, og i drinks. Faktisk kan den også fortyndes med vand og drikkes som helt almindelig rabarbersaftevand med masser af isterninger, så der er næsten ingen undskyldninger for ikke at få siruppen brugt.

4 fra 8 stemmer

Rabarbersirup

Samlet tid35 minutter

Ingredienser

  • 250 gr rabarber
  • ½ dl vand
  • 125 gr sukker

Fremgangsmåde

  • Skær rabarberne i små stykker og kom dem i en gryde sammen med vandet. 
  • Bring gryden i kog og lad rabarberne simre i ca 15 minutter, til de har afgivet saften. Rør et par gange undervejs. 
  • Hæld rabarberne i en finmasket sigte og si saften over i en lille gryde. Kom sukker i gryden og bring den i kog ved svag varme.
  •  Lad saft og sukker koge i ca 15-20 minutter til en let tyk sirup – den tykner en smule mere, når den afkøles.
  • Hæld siruppen på et skoldet glas – der bliver ca 1½ dl sirup og den kan holde 3-4 uger på køl.
Siruppen kan tilsættes vanille ved at mase kornene fra en vanillestang ud i sukkeret og lade den tomme vanillestang koge med sammen med rabarberstykkerne.
Subscribe
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Louise Nygaard
7 år siden

Hjælp. Har nu lavet 2* sirup. Den første portion lavede jeg jeg en halv gang større end din = perfekt.
Men den næste hvor jeg lavede af 1400 g rabarber brugte jeg meget mere vand til og mindre sukker. Nu er de hældt på glas med atamon men vil ikke tykne. Kan jeg koge den op igen og tilsætte mere sukker – for det er vel det der gør det tykner lidt. Dog er jeg bange for det bliver for sødt. For lige nu smager den perfekt men har ikke tyknet sig efter 36 timer i køleskabet.
Yes ved det. Skulle bare ha holdt mig til din opskrift. ???

Maden i mit liv.
7 år siden

Louise – Du kan sagtens tilsætte mere sukker, men du kan også bare nøjes med at hælde siruppen i en gryde og lade den koge ind i længere tid 🙂 For at få den til at tykne, skal noget af vandet jo væk og det fordamper, når du koger det ind. Et trick er for øvrigt, at komme 1 tsk varm sirup fra gryden på en tallerken og sætte den på køl – siruppen køler lynhurtigt af på den måde og så kan du se, hvor tyk den bliver, når den afkøles. Siruppen bliver nemlig ikke tykkere, når den er afkølet – så der hjælper tid ikke 🙂

Gitte
5 år siden

Jeg har lavet en stor portion rabarber sirup efter din opskrift til som skal bruges til drinks med vodka og lemonade.
Siruppen er efter den har været i køleskabet natten over blevet meget tyk, så tyk at jeg næsten ikke kan få den ud af flaskerne.
Nogen ideer til hvad jeg kan gøre for at fortynde den…
Holder fest på lørdag hvor vi skal bruge siruppen.

Dorte O. Christensen
4 år siden

hej

Jeg koger mine rabarber i en saftkoger. hvor meget sukker du skal i pr liter for at få en god sirup?

Tanja
1 år siden

Hvor lang tid kan den holde sig i køleskabet?