Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Rabarbersmør…

4 kommentarer
Brunch - opskrifter., Morgenmad, Rabarber opskrifter, Syltning
Gå direkte til opskriften

I slutningen af juni – normalt siger man faktisk til Skt. Hans, men det er vel også i slutningen af juni – er det slut med rabarberne. I hvert fald for vores vedkommende, for vores rabarber er små og fine jordbær-rabarber, som er blevet plantet i år og hvis vi vil have store, flotte rabarber til næste år, så skal planten have fred og ro fra nu af. Derfor tyndede jeg godt og grundigt ud i bedet forleden dag og fik en ganske fin portion. Der er nu lavet både jordbær-rabarbermarmelade og rabarbersaft med vanilje til fryseren og af de allersidste stængler lavede jeg en fin lille portion rabarbersmør. Bare en lille portion svarende til nedenstående opskrift, hvilket gav et glas med ca 2 dl.

Har man nogle lidt mere hårdføre og “gamle” rabarberplanter, så kan man for øvrigt sagtens høste rabarber igen til august og blot lade rabarberne holde sommerferie. Dog skal man være opmærksom på, at rabarbernes indhold af oxalsyre (det som bevirker, at rabarber ligesom giver “pels” på tænderne) stiger i løbet af sommeren.

Udover “pels” på bisserne, binder oxalsyre calcium (kalk) og forhindrer knoglerne i at optage det, men hvis ikke man spiser rabarber i kilovis hver dag, så bør det ikke være det store problem. Især ikke fordi, at rabarber ofte serveres med kalkholdige mælkeprodukter, fx fløde, mælk eller creme fraiche, som indeholder rigeligt kalk til at neutralisere oxalsyren. Og ellers kan man tilsætte en smule non-oxalsyre til sine rabarberopskrifter. Non-oxalsyre kan købes i langt de fleste større supermarkeder og står som regel sammen med krydderier og brevene med husblas, citronsyre, vinsyre osv osv.

På trods af navnet har rabarbersmør intet med smør at gøre. Der er tale om en fløjlsblød og cremet marmelade, som udelukkende er lavet af rabarber og sukker, men det er formentlig pga. den smørbløde konsistens, at rabarbersmørret har fået sit navn. Præcis som da jeg i sin tid lavede æblesmør med kanel, var det supernemt at lave rabarbersmørret og anvendelsesmulighederne er virkelig mange. Vi har foreløbigt nydt smørret på brød og på ost, ovenpå yoghurt og i pandekager. Og så har jeg også et par gange anrettet en lækker bowl med skyr, friske bær, kokosflager, hjemmelavet müsli og en klat rabarbersmør på toppen. Luksusmorgenmad – eller dessert – som smager allerbedst, når den nydes i haven.

 

5 fra 1 stemme

Rabarbersmør

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Samlet tid30 minutter
Antal: 2 dl

Ingredienser

  • 300 gr rabarberstilke
  • 4 spsk sukker

Fremgangsmåde

  • Skær rabarberne i mindre stykker, skyl dem og kom dem i en gryde med det vand, der hænger ved.
  • Bring gryden i kog ved middel varme og kog rabarberne til en tyk grød under jævnlig omrøring, indtil næsten al væden er fordampet.
  • Fjern gryden fra varmen og blend rabarberne til en tyk og cremet masse med en stavblender.
  • Tilsæt sukker efter smag til rabarbermassen.
  • Hæld rabarbersmørret på glas - det kan holde sig i ca 2 uger på køl. Skal det gemmes i længere tid, skal glassene være skoldede og skyllet i atamon eller alkohol. Rabarbersmørret kan også kommes i en bøtte og opbevares i fryseren.
  • Spis rabarbersmørret ovenpå brød, i pandekager, ovenpå morgenyoghurten og lign.
Vil man have ekstra smag til sit rabarbersmør, så kan man tilsætte stødt kanel eller vaniljesukker/vaniljepulver. Man kan selvfølgelig også bruge en vaniljestang. 
Subscribe
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Tina Jacobsen
1 år siden

Hvis man bruger syltesukker hvad sker der så?

Tina Jacobsen
1 år siden

kan man evt. lave rabarbersmør af resterne fra rabarbersaft?