Ideen til denne her kage har efterhånden spøgt i mit baghoved i flere år. Men ikke før i forgårs fik jeg endelig taget mig sammen og rent faktisk lavet en risalamande kage med bund af bastognekiks og kirsebærgelé på toppen. Kagen blev serveret til kaffen til min lillebrors fødselsdag, som vi fejrede i går aftes. Og den skønne kage med risalamande blev en kæmpe succes. Så selvfølgelig skal I ikke snydes for opskriften her på bloggen.
Se også – Risalamande med kirsebærsauce I Hjemmelavet risengrød
Opskrift på risalamande kage.
En risalamandekage ligner til forveksling en klassisk cheesecake med kirsebærgelé. Men den adskiller sig alligevel en hel del. Ikke mindst hvad smagen angår, da en cheesecake jo ofte er lidt syrlig i det.
Det er måske ikke lige sådan en kage, som man serverer på selve juleaften. Ikke medmindre man er meget modig. Juleaften har de fleste det jo sådan, at der ikke må ændres for meget på traditionerne. Og uanset hvordan vi vender og drejer det, så er en risalamandekage jo ikke det samme som risalamande med kirsebærsauce.
Til gengæld synes jeg, at kagen vil være meget fin at servere til en julefrokost, et advents-arrangement eller lignende i løbet af december. Her tager man som regel ikke skade af lidt fornyelse. Og der er også sjældent helt faste traditioner knyttet til den slags arrangementer. Endelig er kagen faktisk også helt eminent, som et lille “Stop spild af julemads” projekt. Læs evt. mere i indlægget under opskriften.
Risalamande kage
Ingredienser
Kiksebund
- 75 gr smør (smeltet)
- 150 gr bastognekiks eller brunkager (digestive og vaniljekranse kan også bruges)
Risalamande
- 3 blade husblas
- 1 vaniljestang (eller 2 tsk vaniljesukker
- 4 spsk sukker (eller efter smag)
- 500 gr kold risengrød (lidt mere eller mindre spiller ingen rolle)
- 3 dl piskefløde
- 75 gr smuttede mandler (grofthakkede)
Kirsebærgelé
- 4 blade husblas
- 2½ dl kirsebærsauce
- ½ dl vand
Desuden
- 50 gr hvid chokolade
- evt. brændte mandler
- guldstøv
Fremgangsmåde
- Knus småkager/kiks til fint rasp og rør dem sammen medsmeltet smør.
- Læg et stykke bagepapir i klemme i bunden af en springform (ca18-20 cm) og pres kikseblandingen ud i bunden af formen.
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Halver vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas kornene ud i en smule af sukkeret, så de adskilles. Rør vaniljesukker og det resterende sukker ud i den kolde risengrød.
- Kom husblas i en lille skål samme med 2-3 spsk af fløden. Varm skålen i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, indtil husblassen er smeltet. Man kan også smelte husblas og fløde over vandbad.
- Pisk resten af fløden til skum og vend det i risengrøden.
- Rør 1 spsk af risengrødsblandingen ud i den smeltede husblas. Gentag med 2-3 spsk, indtil husblassen er nogenlunde afkølet. Vend derefter husblassen over i risengrødsblandingen og rør godt rundt. Tilsæt hakkede mandler og smag til.
- Læg kageplast (eller en strimmel bagepapir) i kanten af springformen og fordel risalamanden ovenpå kiksbunden. Sæt kagen på køl i minimum 4 timer.
Kirsebærgelé.
- Udblød husblas i koldt vand.
- Kom kirsebærsauce og vand i en gryde og varm det op. Saucen behøver ikke koge, men den skal være varm nok til, at husblassen kan smelte.
- Kom husblassen direkte ned i den varme kirsebærsauce. Rør rundt så husblassen smelter. Stil herefter saucen på køl i 10-15 minutter, indtil den er lillefingervarm.
- Hæld forsigtigt kirsebærsaucen ovenpå risalamanden. Sæt kagen på køl i 2-3 timer.
- Ved servering fjernes springform og kageplast forsigtigt fra kagen.
- Smelt hvid chokolade over vandbad eller i mikrobølgeovn og pynt kagen med tynde striber af chokolade, brændte mandler og evt. guldstøv.
- Kagen kan holde sig i 2-3 dage og kan med fordel laves dagen i forvejen. Den er ikke fryseegnet.
Julekage med skønne variationer.
Jeg brugte en pakke krydrede bastognekiks til selve kiksebunden. Traditionelt laves en cheesecake jo ofte på digestive kiks, men nu er det her jo en slags julekage. Og det synes jeg godt må skinne igennem. De krydrede kiks giver et fint modspild til den vaniljesmagende risalamande og det syrlige kirsebærlag på toppen. Men man kan selvfølgelig sagtens bruge digestive kiks eller lignende, hvis man ønsker en knapt så krydret bund. Og vil man have et chokolade twist, så prøv evt. med blendede oreo kiks.
Det er vigtigt, at der er godt med smag i risalamanden, så der skal smages godt til med sukker og vanilje. Ellers risikerer man, at de fine nuancer i risalamanden simpelthen “forsvinder” sammen med den krydrede bastognebund og kirsebærsaucen på toppen. Hvorvidt der skal mandler i kagen eller ej, må være op til den enkelte. Præcis ligesom når man laver risalamande. Men jeg synes, at knaset fra mandlerne klæder kagen gevaldigt godt. Og så giver de et lækkert modspild til den bløde risalamande og kirsebærgelé.
Brug julens rester til en risalamande kage.
En risalamandekage er ikke bare en superlækker dessertkage. Den kan også blive et rigtigt madspildsprojekt. Kiksebunden kan eksempelvis laves af knuste julesmåkager, fx pebernødder, brunkager eller vaniljekranse. Og ligger man inde med en ordentlig portion risalamande, så er der jo ingen grund til at lave den helt fra bunden. Man skal blot udbløde husblassen, smelte den i lidt fløde og så vende den i risalamanden som beskrevet i opskriften herover. Det samme gælder selvfølgelig resterne af kirsebærsaucen, hvis man har for meget af det.
Endelig har jeg pyntet kagen med striber af (hvid) chokolade. Og det hænder jo, at man har den slags til overs fra konfektfremstillingen. Det samme gælder de brændte mandler og guldstøvet. Og har man andre former for lækkerier og juleknas til overs, så kan det måske også bruges til pynt. Det gælder bare om at bruge sin fantasi.
Kan bunden laves med digestive kiks? Lige som man gør i ostelagkager. Mvh Kaja
Kaja – Det kan du sagtens – det tror jeg faktisk, at de fleste opskrifter siger – det var kun for at gøre kagen lidt mere “julet” i smagen, at jeg brugte bastogne 😀
Jeg har brugt brune kager. Det smager dejligt.
Tove – Uhhh ja det er også et hit 😀
Når der bruges 500 g. Risengrød så er der jo salt i. Er det ok?
Tanja – Ja, det gør ikke noget. Ofte så kommer man jo også en smule salt i en kagedej eller lignende i det søde køkken. En smule salt er med til at fremhæve det søde, men det skal selvfølgelig ikke overdrives 😀
Kan kagen laves en dag eller to i forvejen?
Jeg tænker eks. hvis jeg laver den torsdag aften når den skal bruges lørdag eftermiddag/aften?
Mette – Både ja og nej. Det er helt fint at lave den dagen i forvejen – det gør jeg selv, for at være sikker på at ris a la manden og gelelaget på toppen får tid til at stivne. Altså lidt ligesom når man laver en gammeldags cheesecake 😀
To dage i forvejen kan sikkert også godt lade sig gøre, men så ved jeg altså ikke, om kikselaget i bunden får suget for meget væde til sig, så man risikerer, at det bliver blødt. Jeg ville vist satse på en enkelt dag i forvejen 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine.
Hej Anne-Kathrine.
Tak for en super god opskrift 🙂 !
Men hvordan fjerne du bagepapiret fra bastognebunden, når kagen har “sat sig på køl”.
Det klistrer til bagepapiret og jeg er nervøs for hvordan jeg får papiret væk, uden at ødelægge kagen 🙂 ?
Lars – Jeg plejer bare, at lade papiret blive – jeg skærer det til, så tæt på bunden, som jeg kan komme til med en saks og efterfølgende sætter jeg kagen over på et fad. Det samme gør jeg med cheesecakes med kiksebund – man kan måske godt fjerne det, men jeg synes, det er for risikabelt og vil nødigt ødelægge kagen 😀
Laver altid kiksebunden i springform uden bund – direkte på serveringsfadet. Så er det kun formen der skal løftes af før servering og ingen papir i bunden.
Jette – Tusind tak for dit gode fif, det skal jeg huske til en anden gang. Jeg har også lige delt det med bloggens læsere 😀
Er det nødvendigt med bagpapiret i bunden. Den skal jo ikke bages. Jeg tænker bare at undlade det – og servere på bunden af springformen, sat på et pænt fad. Har du prøvet det?
Hov mit indslag kom ind det forkerte sted. Det sku have været under der hvor en spørger til det med bagepapir.
Randi – Det går nok 😀 Nej, det er ikke som sådan nødvendigt med bagepapir i bunden, men du kan risikere, at kiksebunden sætter sig fast, når du presser den sammen i bunden af springformen, så den nærmest skal skrabes af. Og det går altså ret meget ud over den visuelle del af kagen, når den skæres ud 🙂
Tror du den kan fryses..?
Evt. uden gele….
Mvh.
Casper
Casper – Jeg kunne godt frygte, at risalamanden gryner, uden dog at være 100 % sikker. Jeg mindes, at jeg engang har fået serveret en rest risalamande, som havde været frosset ned og der var fløden altså blevet grynet. Prøv at google frysning af risalamande eller noget i den retning 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Lyder såååå godt, men…. har ikke nogen mikro og er mega urutineret udi brugen af husblas, hvad gør ifht. opvarmning?
Marianne – Du følger bare opskriften, men i stedet for at komme husblassen i mikrobølgeovnen smelter du den i en lille skål over vandbad. Det giver samme resultat, jeg bruger bare mikrobølgeovnen, fordi det går meget hurtigere 😀
!000 tak, jeg må prøve mig frem – Meget spændende:-)
Tror du at man kan bruge jordbær sovs i stedet for kirsebær?
Natascha – Ja, det er jeg helt sikker på, at man kan. Det er jo bare et spørgsmål om smag og behag 😀
De 500 g risengrød, er det før eller efter kogning mængden skal afmåles.
Hvis det er efter kogning, hvad svarer det så ca. til i rå gryn?
Helle – Ifølge opskriften skal der bruges 500 gr kogt, afkølet risengrød og det svarer til, at du koger grød på ca 90-100 gr risengryn. Jeg plejer at lave dobbelt portion (ca 180-200 gr risengryn) og så spiser min kæreste, som elsker risengrød, ca halvdelen til aftensmad og den anden halvdel bruger jeg til risalamande eller risalamandekage 😀
Opskriften er testet. Så lækker. ??? Tager lidt tid at lave. Jeg fulgte opskriften. Dog med husblas i vandbad. Og husk at bruge et glas økologisk kirsebærsauce. (Smagen af kirsebær er så meget bedre, og farven er flot mørk). Super lækker og meget mættende og kompakt kage…. og en rest var også lækker dagen efter.
Dorte – Det glæder mig, at kagen blev en succes – den er også et rigtigt julehit herhjemme og den holder sig noget så fint i flere dage 😀
Brug Italienske Kirsebær, ja de er ganske dyre, men har du først smagt dem går du aldrig tilbage til de almindelige, de er som man siger om nogle piger “lækre” 😹😹😹
Palle – Tænker du på de italienske Amarena kirsebær? Jeg køber gerne et glas hvert år, så vi har til risalamanden og jeg synes, de er virkelig lækre 😀 😀
Fin idé mede bastogne. Men SELVFØLGELIG skal der mandler i – ellers har det ikke meget at gøre med ris à l’amande 🙂
Gitte – Jeg er helt enig, men jeg kender mange, som laver kagen uden mandler – men så er det jo næsten en traditionel cheesecake 😀
Vi var lidt modige 🙂 og serverede både traditionel risalamande og cheesecake-versionen – dog med vanillekransebund – juleaften. Det var et kæmpe hit.
Henriette – Uhhh det lyder sørme også lækkert. Og dejligt at det blev et kæmpe hit – så kan man jo sagtens være modig 😀
Bliver det ikke for sødt? Risalamande skal være frisk og ikke for sød, der kommer jo normalt syltede kirsebær på. Bare min mening!
Bente – Jeg må indrømme, at jeg aldrig har opfattet risalamande som en decideret frisk dessert, men i virkeligheden er smagen i kagen jo stort set den samme som i risalamande med kirsebærsauce. Bortset fra kiksebunden, som jeg synes tilfører lidt lækkert knas og sprødhed til den lidt “bløde” dessert 🙂 Men hvor sød kagen bliver, hænger selvfølgelig også sammen med, hvilken form for kiks eller kager, men bruger til bunden 😀
Vil man kunne bruge amarena kirsebær sovs? Den er jo noget tyndere end en alm kirsebær sovs.. og hvis man kan skal man så ha mere husblas i?
Det smager så meget bedre end alm sovs. – synes jeg… 🙂
Jeanita – Uhh, det er jeg ret sikker på, at man sagtens kan. Som du selv er inde på, så er saucen noget tyndere end almindelig kirsebærsauce, men jeg tænker, at et ekstra ark husblas vil kunne gøre det. Har lige, for en god ordens skyld, tjekket op på forskellige opskrifter på cheesecakes med geletop og der bruges typisk 3 ark til 3 dl væde 😀
Jeg har brugt Amarana kirsebærsovs og fulgte opskriften og avsolut INGEN grund til at bruge ekstra husblas ;0)
Og til kiksebunden brugte jeg 125 gram Digestive fuldkorn og 30 gram hakkede mandler og 60 gram smør, SÅÅÅÅ lækkert <333
Pia – Nøj hvor lyder det lækkert 😀 Tak for tippet 😀
Hej Anne-Kathrine
Hvis nu man vælger at bruge en købt risalamande (en der er færdig) hvordan gør du så med husblas osv.?
Mhv. Lone
Lone – Jeg ville nok smelte husblassen forsigtigt i en lille smule fløde som opskriften siger og så vende den i den færdige risalamande. En færdigkøbt risalamande tager ikke skade af lidt ekstra fløde, når det drejer sig om så lille en portion og den skal nok stivne alligevel 😀
Hvor mange gram færdigkøbt risalamande passer til 3 husblas ?
Kenneth – Du skal nok regne med 600-700 gr færdigkøbt risalamande 🙂
Det lyder virkelig lækkert. Har set i andre lignende opskrifter, at der kommes mandelessens/mandelaroma i risalamandemassen – er det nødvendigt/en god idé? 🙂
Ida – Jeg har aldrig brugt mandelessens, og generelt tror jeg, at man bruger mandelessens, hvis man vil spare lidt på mandlerne (fx hvis man laver risalamande uden mandler) eller vil have lidt ekstra mandelsmag. Til gengæld har jeg engang fået serveret risalamande med mandelessens til en julefrokost, og det var dæleme ikke ret godt. Risalamanden smagte som en blanding af flydende marcipan og makroner, så vælger man at bruge mandelessens, så skal man virkelig gøre det med forsigtighed 🙂 Jeg har også hørt om nogle, som putter en lille smule portvin, rom, cognac eller contreau i risalamanden – det har jeg dog heller aldrig gjort 😀
Når man vil printe opskriften ud, spørger den om det skal være til 12 stk. Mit spørgsmål er så om kagen ikke bliver lavet som én stor kage i én rund springform,- eller om de skal laves i 12 små runde springforme?
Vibeke – Det har jeg ikke oplevet. Men jeg tænker, at det kan være fordi, at man kan justere størrelsen på opskriften/antal personer ved at flytte på tallet 12. Originalen er beregnet til ca 12 stk, og der er tale om én stor kage 😀
Hej.
Mmmuuumms hvor lækkert og perfekt her op til julen.
Tak for at dele, og som man siger pp engelsk, sharing is caring 😘😘
Så er mit spørgsmål bare, om man kan bruge vegansk fløde af soya, isf alm piskefløde?
Bez – Det burde ikke være noget problem at bruge en vegansk variant, så længe det er en fløde, som kan piskes stiv. Du skal dog være OBS på, at husblas er et animalsk produkt, og jeg er ikke helt klar over, hvordan vegansk fløde reagerer med veganske stivelsesprodukter. Måske der kan findes lidt mere info omkring det på google 😀
Tak for svar Anne.
Ved en hurtig Google søgning har jeg fundet ud af at der selvfølgelig også findes en vegansk husblas. Den hedder Vegegel, og kan nemt bestilles over danske netsider.
Hej Anne-Kathrine
Skal lave deserten til julefrokosten i næste uge, så håber det lykkes. Har købt alle ingredienserne, men min bekymring er husblassen. Har købt Dr. Oetker gelatinblade med 12 stk. 20 g. Vejledende dosering, ved fast gele siger, 8-9 blade per ½ liter væske, så hvor meget skal jeg bruge til grøden, og sovsen, når jeg følger din opskrift. Håber du kan guide mig. God jul.
Leo – Det burde ikke være noget problem med husblassen. Jeg bruger selv husblas fra Dr. Oetker, som er helt magen til dine hvad angår vægt og antal. Så du skal bare følge opskriften, og så skal det nok gå helt fint 🙂 Ift. doseringen, så er såvel risalamande som kirsebærsaucen jo en smule “tykke” i forvejen. Der er ikke tale om en helt tynd væske, som skal blive fast gelé, så du skal ikke spekulere så meget over doseringen, som er angivet på pakken med husblas 😀
Takker for dit svar, husker bare fra min barndom, at husblas var ca. 30 cm lang, så var lidt bekymret om den bare ville flyde ud, da de nu var mindre .
Leo – Du har helt ret. Husblasblade blev mindre for 5-7 år siden, men mængden pr blad er den samme. De er bare blevet en ganske lille smule tykkere 😀
Hej igen. Julefrokosten er vel overstået, og kagen var perfekt, lavet lige efter din opskrift. Havde dog kun 425 g risengrød, så skulle måske have brugt lidt mindre husblas, men alle var glade, og der blev spist op, så laver den næste år også. God jul og godt nytår til dig og dine.
Leo – Uhhh, det var godt at høre, at det lykkedes 🙂 Glædelig jul og godt nytår til dig også 🙂
Bruger man kirsebær sovs med eller uden bær? Mvh Helle
Helle – Jeg bruger sauce med bær, men det bestemmer man jo selv 😀
Hvor ser den lækker ud ☺️ Kan den mon laves i små glas til portionsanretning som del af desserttapas?
Anne – Ja, det kan den da helt sikkert. Det lyder lækkert 😀
Skal risengrøden være med eller uden salt?
Camilla – Jeg bruger som regel bare en rest almindelig risengrød, der er smagt til med lidt salt, og de fleste søde desserter har som bekendt godt af en smule salt, men det kommer selvfølgelig an på, hvor meget salt man plejer at komme i sin grød 🙂
Super lækker kage, er bedst med bastogne kikse bund men også vanillekranse er lækker 🙂
Annika – Jeg synes også, den er bedst med bastognebund (eller brunkager) 😀
Skal der bruges rigtig smør til bunden, eller kan der bruges Kærgården
Sandra – Du kan formentlig godt bruge Kærgården, hvis det kun er et spørgsmål om smag. Fordelen ved rigtigt smør er dog, at det ikke indeholder olie. Det bliver derfor noget hårdere, når det afkøles, hvilket igen giver en lidt fastere og mere stabil bund. Så hvis kagen skal flyttes fra formen og anrettes på et fad eller lign, så kan det være nemmere, hvis du bruger rigtigt smør 😀
Jeg har forvekslet køl som frys…
Har jeg ødelagt kagen nu?
Den har været i fryseren siden igår
Julie – Uhhh, det er faktisk lidt svært at sige, for du kan risikere, at risalamanden er blevet grynet efter en tur i fryseren. Omvendt burde det ikke gå ud over hverken udseende eller smag, så det er faktisk kun på konsistensen, at du kan have været uheldig. Jeg håber, at det går 🙂
Super god kage 👍🏻 Den bliver bedere og bedere anden og tredje dag 😊
Doris – Dejligt at høre 😀 Herhjemme er den også altid et hit 😀
Kan jeg undgå kirsebærgele og bare pynte med friske hindbær
Malene – Ja, det kan man sagtens – det bestemmer man jo selv 😀
Kan man mon lave et miskmask af kiks og småkager/bastogne og mandler til bund? Eller bliver det mon noget værre noget …
Anne – Det kan du sagtens. Du skal bare bruge de småkager og kiks, som du tænker vil spille sammen rent smagsmæssigt 😀
Havde kagen med på ekstra arbejde i lørdags og den faldt i særdeles god jord hos sygeplejersker og læger.
Vil gentage succesen til fredag, en dejlig måde at gå julen i møde og sige god jul til sine fantastiske kollegaer.
Har brugt flere af dine opskrifter før, men har aldrig fået kommenteret men syntes at det var på tide.
Så tak for dit fantastiske arbejde og dejlige opskrifter.
Glædelig jul.
Cora – Tusind tak for din søde hilsen – og det lyder jo som en skøn overraskelse til dine kollegaer 😍😍🎄
Hvorfor kommer du ikke bare alt husblassen i på en gang
Knud – Jeg forstår vist ikke helt dit spørgsmål? Altså de 2 x husblas skal jo bruges til hhv. kage og gelé. Derfor kommer jeg ikke det hele i på én gang 🙂 Hvis du tænker på, at jeg blander lidt af risalamandemassen i den varme husblas, inden jeg vender det hele sammen, så er det for at forhindrer, at husblassen “trevler”, hvilket man kan risikere, hvis man bare rører den varme husblas i den kolde risalamande. Ikke dermed sagt, at det sker, men det KAN ske 🙂
Kirsebærsaucen… Er det den alm jævnede eller er det den tynde sauce som ikke er jævnet af producenten??
Charlotte – Jeg bruger den “tykke” kirsebærsauce på karton. Hvis du vil bruge syltede kirsebær i lage, så skal du nok beregne lidt mere husblas. Omkring 1 ark pr 1 dl væde 😀