Jeg elsker en god risotto. Den klassiske, italienske ret, som laves på en base af ris, hvidvin og bouillon, er nem og enkel at lave. Desuden kan den varieres i det uendelige og den smager fantastisk, næsten uanset hvad man kommer i. Prøv fx med fisk eller skaldyr, kylling, spinat, safran eller tomater. Om efteråret kan jeg desuden anbefale risotto med blandede svampe eller kantareller og god, lufttørret bacon og om foråret laver man selvføgelig risotto primavera.
Risotto primavera – eller forårs risotto – laves med lette forårsgrønsager, hvilket er ret nærliggende her i starten af maj. Jeg valgte grønne ærter og friske, grønne asparges, som er i sæson netop nu, men der kunne også have været tilsat små, nye gulerødder, forårsløg og meget andet. Det eneste man skal huske er, at der skal være overvægt af ris i retten, ellers kan det næppe kaldes en risotto.
Jeg må være ærlig og indrømme, at dette her er lidt af en “snyde-opskrift”, når det kommer til risotto. Originalopskrifterne inkluderer en masse omrøring, idet bouillonen skal hældes over risene lidt efter lidt og koge ind imellem hver gang under omrøring. Derfor snyder jeg lidt og bruger i stedet denne her metode, hvor ris og bouillon kommes i gryden på samme tid og efterfølgende bringes i kog under låg.
Efter 15-20 minutter er bouillonen kogt væk og risene er møre og så er det blot at røre revet ost i risene, så har man en lækker og cremet risotto. Snyd måske og der findes muligvis også italienere, som ville tage sig til hovedet over denne fremgangsmåde, men jeg må være ærlig og indrømme, at jeg ikke kan smage forskel. Til gengæld kan jeg rigtig godt lide tanken om, at jeg kan servere en lækker og cremet, hjemmelavet risotto med et minimum af arbejde. Og imens risottoen simrer på komfuret, får jeg ryddet køkkenet og dækket et fint bord.
Jeg laver for det meste risotto uden kød og så spiser vi risottoen som tilbehør med et stykke grillet kød eller lækker fisk ved siden af. Hvis ikke vi bare tager en kødløs dag og spiser godt brød og salat sammen med risottoen, men så skal man måske beregne en lidt større portion risotto end nedenstående opskrift.
Risotto primavera
Ingredienser
- 15 gr smør
- 1 løg (finthakket)
- 2 fed hvidløg (finthakkede)
- 1,5 dl hvidvin
- 300 gr risottoris
- 8 dl grøntsagsbouillon (evt vand + bouillonterning)
- 200 gr ærter
- 50 gr parmesan
- salt og peber (gerne hvid peber)
Desuden
- 2 bdt grønne asparges
- 25 gr smør
- 25 gr parmesan (til servering)
Fremgangsmåde
- Smelt smørret i en gryde og sauter løg og hvidløg heri til de bliver klare.
- Tilsæt hvidvin, bring gryden i kog og lad vinen koge næsten væk. Det tager ca 5 minutter.
- Hæld risottoris og bouillon i gryden, rør rundt og bring gryden i kog ved jævn varme. Lad risene koge under låg i 15-20 minutter til bouillonen er kogt væk. Rør et par gange undervejs, så risene ikke sætter sig fast i bunden af gryden.
- Når væden er kogt væk, tilsættes ærterne. Gryden fjernes fra varmen og risene trækker i ca 5 minutter.
- Til sidst røres revet parmesanost i risottoen, så den bliver cremet, og der smages til med salt og peber.
- Bræk den nederste, træede del af aspargesene, og kassér den. Skær herefter aspargesene i mundrette stykker og rist dem på en pande i smør.
- Anret risottoen med de smørristede asparges og høvl lidt frisk parmesan på toppen.
Har længe gerne ville lave Risotto men har altid synes, at det virkede bøvlet, men med denne her opskrift er der ikke længere nogen undskyldning. Så tak for den 🙂
Men hvilken hvidvin bruger du og er det vigtigt med hvidvin eller kan den laves uden?
Line – Umiddelbart tænker jeg, at man godt kan undvære hvidvinen, men den tilfører selvfølgelig noget smag til retten, som derved forsvinder. Da der kun skal bruges 1 dl, plejer jeg enten at købe småbitte flasker vin (ca 25 cl), når vi er i Tyskland – både rød til rødvinssauce og hvidvin. Alternativt åbner jeg en flaske hvidvin og så drikker vi et glas til maden. Det er også den mulighed, at købe en hel flaske hvidvin – den behøver ikke koste særlig meget – og så bruge det du skal til risottoen og fryse resten ned i en isterningebakke. Så kan du nemt tage et par isterninger ud, næste gang der skal risotto på menuen. Jeg kan også anbefale denne her gryderet med ris, kylling og hvidvin, hvis det kniber med at få brugt vinen 🙂
https://madenimitliv.dk/gryderet-kylling-ris-hvidvin/
Har faktisk en del flasker hvidvin liggende derhjemme som vi ikke rigtig får drukket så det er bare med at komme i gang med at få dem brugt. For kan lige som fornemme at det er ret underordnet hvilket hvidvin der skal bruges – bare den ikke er sød.
Og så skal vi da også prøve opskriften på ris, kylling og hvidvin.
Tak for svaret 🙂
Line – Jamen så er det da bare med at komme i gang 🙂 Som du selv er inde på, så er det ret underordnet, hvilken hvidvin du bruger, så længe den ikke er for sød, så forsøg dig bare med lidt vin i maden hist og her 😀
Rigtig god weekend til dig 😀