At spise ristede kastanjer med smør og salt er en rigtig hyggelig efterårstradition, som vi har haft i min familie, lige så langt tilbage jeg kan huske. Egentlig er det med at spise kastanjer vist ikke helt så stort i Danmark, som det fx er i Sydeuropa og USA, hvor man kan købe de nyristede kastanjer på gaderne, men alligevel kan man finde kastanjer i de fleste grønthandlere og i supermarkedernes grøntafdelinger, når vi når hen på efteråret. Dog vil jeg anbefale, at man køber sine kastanjer i grønthandlerne, for min erfaring siger, at de sælger langt flere end supermarkederne og dermed får man de bedste og mest friske kastanjer hos grønthandlerne.
Kastanjen er en nød og derfor kan man heller ikke spise skallen eller den brune hinde, der sidder lige bagved skallen og som indeholder en del bitterstoffer. Men når først skal og hinde er fjernet, er der fri adgang til kastanjen, der ligesom alle mulige andre nødder er fulde af de gode enkelt- og flerumættede fedtstoffer. Vær dog opmærksom på, at man kun kan spise ægte kastanjer. De kastanjer, som børnene ofte samler om efteråret, er hestekastanjer og de er giftige for mennesker og må kun bruges til kastanjedyr.
Jeg foretrækker at riste kastanjerne i ovnen, men det kan også gøres i en pande, evt. over åben ild, hvis man vil være rigtig autentisk. Man skal huske at skære et snit i kastanjerne, ikke nødvendigvis et kryds i toppen, som så mange opskrifter angiver, men et snit skal der til, medmindre man føler for at tørre eksploderet kastanje af ovnens inderside. Det er nemmest at skære snittet med en savtakket kniv i den buede del af kastanjen, så kan den flade side imens hvile ned mod skærebrættet og dermed er der bedre styr på både kastanje og kniv.
De fleste opskrifter siger, at kastanjerne skal bages i et tykt lag groft salt. Jeg har aldrig forstået hvorfor, muligvis suger saltet noget af fugten fra kastanjerne under bagningen, men jeg har nu aldrig drysset mere end 4-5 spsk salt i fadet, inden jeg satte kastanjerne i ovnen og det fungerer fint for mig, så jeg synes ikke, der er grund til at bruge mere salt.
Ristede kastanjer er jo egentlig mest en snack og kan derfor nydes som en forret, et mellemmåltid eller måske som dessert med lidt god ost til. Alternativt kan man servere kastanjer til aftensmad som en del af et oste/pølsebord eller sammen med tapas. Ligesom tapas er ristede kastanjer en “ret” som tager tid at spise og der er derfor lagt op til et langt og lækkert måltid, hvis man sætter kastanjer på menuen – ren efterårshygge.
Ristede kastanjer
Ingredienser
- 600 gr ægte kastanjer
- 4 spsk salt (jeg bruger groft salt)
Fremgangsmåde
- Skær et snit i hver kastanje.
- Drys salt i bunden af et ildfast fad og placer kastanjerne ovenpå saltet med snittet opad.
- Rist kastanjerne i ovnen ved 190 °C (varmluft) i ca. 20-40 minutter eller indtil de har åbnet sig og er blevet "møre" i midten. Bagetiden afhænger selvfølgelig af kastanjernes størrelse.
- Server kastanjerne med skallen på og iskoldt smør og salt ved siden af.
- Hver enkelt piller selv skallen og den brune hinde af sine kastanjer, inden de dyppes i lidt smør og salt.
- Udover smør og salt kan man også servere de lune kastanjer med en god, cremet (blå)skimmelost og et glas rødvin.
Man ligger så meget salt i bunden for at kastanjerne ikke vælter. Og så plejer man at skære et kryds. Det har jeg altid lært.Tror det er fordi de så er nemmerecat pille 😊
Karina – Haha, tusind tak for svar 😀 Altså mine kastanier er aldrig væltet, men jeg plejer også at “lægge” dem med den flade side nedenad. Desuden skærer jeg snittet i siden, men jeg kan godt se, at det giver rigtig fin mening med meget salt, hvis man skærer snittet i spidsen og kastanjerne derefter skal stå med snittet/krydset opad 😀 Måske jeg alligevel skulle prøve at skære et kryds – selvom jeg synes, at det noget besværligt at skære i kastanjerne, så er det jo en fordel, hvis de bliver nemmere at pille. Et er skallen, den kommer ret hurtigt af, men den brune hinde indenunder….. åhhh hvor er den træls 🙂
Italienerne, dem jeg kender, skærer også kun et enkelt snit, inden de bager kastanjerne i ovn – uden salt – eller i en kastanjepande (pande med huller i bunden) over gasblus eller åben ild. De synes, vi andre er lidt mærkelige, når vi spiser dem med smør og salt; men det smager nu fremragende.
Karen – Hihi, ja jeg må nok indrømme, at jeg meget gerne vil have smør og salt til mine ristede kastanjer. Jeg har fået dem på diverse markedspladser, julemarkeder osv i England og Sydeuropa, og smørret mangler altså 😉
Man bager kastanjerne i salt for at de bliver bagt ordentligt. Ligesom man kan bage små, nye kartofler i et fad totalt dækket med salt. Så skal de kun have 25 min i ovnen og har en helt anden konsistens. Det samme er gældende her med kastanjerne. De skal helst være dækket til midten.
Hvis du ikke laver et kryds kan de “eksplodere” i ovnen
Blot til info så er heste kastanjer giftige for heste. Og hunde for den sags skyld. Bare inden nogle tror der er ok at fodre heste med dem.👍😊
Anna – Ups, det vidste jeg ikke – tak for info 🙂
Jeg har bare læst lidt på nettet, men jeg må indrømme, at jeg ikke har nogen hest eller kender nogen med hest, så har aldrig selv undersøgt det 🙂
Den vigtigste ting ved det varme salt, er, efter min mening, at kastanjerne holder sig dejligt varme i den ret lange tid, det tager at spise dem…
De er såmænd også giftige for katte 😉 Hestekastaner er dem vi samler i efteråret og som børn laver små figurer af – de kan ikke anbefales at spises for nogen : D – der er forskel på hestekastanjer og spisekastanjer