I vinterhalvåret bliver der spist en hel del forskellige slags rodfrugter her i huset. Dels kan vi rigtig godt lide rodfrugter, men derudover er der jo heller ikke så forfærdelig mange andre grønsager – udover kål – som er i sæson på denne tid af året. Derfor giver det grønne tilbehør jo næsten sig selv.
Vi er ret glade for supper og så de klassiske, ovnbagte rodfrugter med honning, timian og sennep, men forandring skal der til og forleden dag blev det i stedet til en rodfrugtgratin med kartofler, pastinakker og gulerødder. Selvfølgelig kan man sagtens lave rodfrugtgratinen uden kartofler – altså udelukkende på blandede rodfrugter. Dog synes jeg, at kartoflerne giver et fint modspil til de let søde rodfrugter, som selvfølgelig kan udskiftes med andre varianter. Søde kartofler, persillerødder, rødbeder, eller selleri, for nu blot at nævne et par eksempler.
Bruger man kartofler i sin rodfrugtgratin, så kan jeg kun anbefale, at man lige giver sig tid til at skylle den værste stivelse ud af kartoflerne. De revne kartofler skal bare hældes i en sigte og skylles grundigt under rindende vand, indtil vandet ikke længere bliver ugennemsigtigt. Derefter skal de presses fri for overskydende væde og så er de klar til brug. Altså ikke nogen indviklet eller vanskelig proces, men man undgår, at stivelsen i de revne kartofler gør gratinen “lang” eller sådan let “slimet”. Lidt ligesom kartoffelmos, der er blevet pisket for længe.
>> Se også min bedste opskrift på lækker og fløjlsblød kartoffelmos lige her.
Vi spiste rodfrugtgratinen som tilbehør til et par gode hakkebøffer med ristede svampe og dampet broccoli, men gratinen kan også serveres som selvstændig hovedret med salat og godt brød til, hvis man synes. Og skal det ikke være vegetarisk, så kan man blande en pakke sprødstegte bacontern i fyldet, inden rodfrugtgratinen sættes i ovnen. Eller man kan drysse dem ovenpå gratinen, når den er færdigbagt og klar til servering. Det smager emiment godt.
Rodfrugtgratin med timian
Ingredienser
- 400 gr kartofler
- 2 store gulerødder
- 2 store pastinakker
- 1 løg (revet)
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 2 tsk tørret timian
- 4 æg
- 2 dl mælk
- 75 gr revet ost, fx mozzarella
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skræl kartofler, gulerødder og pastinakker og riv dem groft på et rivejern eller i en food processor. Jeg anbefaler en food processor, hvis man skal lave mere end en enkelt portion.
- Hæld de revne kartofler i en sigte og skyl dem grundigt under koldt, rindende vand, indtil vandet ikke længere bliver ugennemsigtigt. Dermed skylles en del af stivelsen ud af kartoflerne.
- Pres kartoflerne helt fri for væde og bland dem sammen med revne gulerødder, pastinakker, løg, hvidløg og timian. Fordel blandingen i et ildfast fad.
- Pisk æg og mælk sammen, tilsæt salt og peber og hæld blandingen over de revne grønsager i fadet.
- Drys med revet ost og bag fadet ved 190 °C varmluft (200 °C alm. ovn) i 30-40 minutter, indtil overfladen er gylden og æggemassen er stivnet.
- Server som tilbehør til diverse hovedretter eller som selvstændig hovedret med salat og brød til.
Duer jordskokker i den ret?
Mette – Ja, det virker helt fint. Du kan bruge de fleste former for rodfrugter, men da jordskokker bliver ret bløde, når de er tilberedt, skal du nok ikke udelukkende bruge jordskokker 🙂
Jeg kunne godt tænke mig at høre hvordan du ville gøre denne ret med rødbeder ? Jeg oplever at denne rodfrugt ofte smager jordet.
Jeg fik et tip om at koge rødbederne men det kunne måske gøres på en helt anden måde.
Jesper – Jeg har prøvet at lave gratinen med rødbeder én gang og der rev jeg dem bare groft. Herhjemme er vi vilde med rødbeder i alle afskyninger og selvom jeg godt kan nikke genkendende til smagen af “jord”, som du omtaler, så er det ikke noget, som vi ikke bryder os om. Hvorvidt det hjælper at koge rødbederne, inden du river dem, skal jeg ikke kunne sige, men kogte og syltede rødbeder smager som bekendt anderledes end bagte og rå rødbeder, så det er da et forsøg værd 😀
Kan man ikke bare skære rodfrugter
Og kartofler i tynde skivet??
Vh
Anita
Anita – Jo, det kan du godt. Men jeg synes, det bliver lidt mere cremet og lækkert, hvis man river det hele – på den måde kommet gratinen til at minde lidt om fyldet i en god tærte. Du skal desuden være opmærksom på, at bagetiden formentlig forlænges, hvis du nøjes med at skære rodfrugter og kartofler i tynde skiver. Grønsager i skiver er jo lidt længere tid om at blive møre, end revne grønsager 😀
Hvorfor skal stivelsen skylles ud af kartoflerne?
Retten var et hit hos resten af familien. 😊
Tanja – Jeg skyller gerne stivelsen ud af kartoflerne, når jeg river dem til fx rösti eller denne her rodfrugtgratin, for at stivelsen ikke skal gøre konsistensen “lang” og klistret. Lidt som hvis man har fået pisket en portion kartoffelmos for meget, hvis du kender til det 😀
Mandolin jern kan bruges, en uundværlig del i køkkenet.
Elna – Det kan det helt bestemt – men jeg må indrømme, at jeg foretrækker revne grønsager lige i denne her ret, så jeg lader som regel mandolinen blive i skuffen. Til gengæld river jeg grønsagerne på food processoren, hvis jeg skal lave en stor portion 😀
Øvøv…..smagte ikke af så meget…..bruger du ikke salt?
Lene – Øv, det var da træls at høre. Men smag og behag kan jo ikke altid diskuteres 🙂 Til gengæld bruger jeg både salt og peber – har lige kopieret teksten fra opskriften 🙂
… “Pisk æg og mælk sammen, tilsæt salt og peber og hæld blandingen over de revne grønsager i fadet”…
Hvis man ikke er så vild med æg, er der så noget man kan erstatte nogle af æggene med?
Lene – Uhhhh, der bliver jeg faktisk lidt i tvivl, for æg fungerer jo som bindemiddel i gratinen. Lidt på samme måde som æggemassen i en tærte eller blomkålsgratin. Du kan evt. prøve at google “rösti uden æg” eller lignende, for jeg tænker, at der må findes forskellige veganske alternativer til æg, som måske kan bruges. Og så kan du måske også tilsætte ekstra ost 🙂
Tænker selleri i stedet for kartoffel?
Teddy – Det kan man sagtens – det lyder lækkert 🙂
Tak fir idéen ⚘
Jeg brugte ikke kartofler, men en groft revet: gullerod, pastinak, persillerod, rødløg og lidt hakket spidskål – blandes og krydret med lidt salt, rosmarin, hvidløgspebber og timian.
Og så æggemassen ovenpå.
Det var også lækkert 🍽🙂
Hilsen Lisbeth
Lisbeth – Uhhh, det lyder også lækkert 🙂