Romkugler – og træstammer og studenterbrød – er jo noget nær en “nationalkage” her i landet. Senest er det opskriften på romkugler fra Nørre Aaby på Fyn, der er udråbt som værende Danmarks bedste. Og siden jeg for snart mange år siden arbejdede i en bager og fik øjnene op for, hvor nemt det i virkeligheden er at lave sine egne romkugler har vi da også fået spist en hel del romkugler herhjemme.
Se også – Hjemmelavede romkugler I Træstammer I Studenterbrød
Romkugler med nutella på 10 minutter.
Jeg har faktisk smagt romkuglerne fra Nørre Aaby og jeg må indrømme, at jeg desværre ikke er den store fan. Jeg synes, de er lidt for søde og for sprittede i smagen. Til gengæld er jeg vild med ideen fra Nørre Aaby om at bruge nutella i romkuglerne. Derfor gik jeg i køkkenet i weekenden og fremtryllede en portion romkugler med nutella efter min egen opskrift. Og det blev altså noget af et hit, så I skal selvfølgelig ikke snydes for opskriften her på bloggen. Desuden overdriver jeg ikke, når jeg siger, at det tog ca 10 minutter fra start til slut at lave romkuglerne. Nemt og bekvemt og superlækkert.
Romkugler med nutella
Ingredienser
- 1 hindbærroulade (300 gr)
- 1 mazarinkage (275 gr)
- 30 gr usødet kakaopulver (bage- og drikkekakao)
- 3 spsk romessens eller rom (eller efter smag)
- 75 gr nutella
- krymmel eller kokosmel
Fremgangsmåde
- Smuldr roulade og mazarinkage groft og kom det i skålen til røremaskinen.
- Tilsæt kakaopulver, romessens og nutella og brug herefter K-spaden til at samle kagesmulderet til en fast og ensartet romkuglemasse. Smag evt. til med lidt mere romessens, men husk at smagen tager til, når romkuglerne har hvilet på køl.
- Har man ikke en røremaskine/køkkenmaskine, så kan kagesmulderet også samles med en almindelig håndmikser. Det tager bare lidt længere tid.
- Vend romkuglemassen ud på køkkenbordet og tril den til en lang, tyk pølse. Del pølsen i 10-12 lige store stykker og rul hvert stykke til en rund romkugle.
- Vend romkuglerne i farvet krymmel eller kokosmel.
- Opbevar romkuglerne på køl i en lufttæt bøtte og lad dem gerne trække i et par timer inden servering. Så får smagen tid til at samle sig og blive endnu bedre.
- Romkuglerne kan holde sig en uges tid på køl i en bøtte med låg. Romkuglemassen kan også fryses og efterfølgende optøs og trilles til kugler.
Masser af kagerester.
Selve romkuglemassen lavede jeg på den sædvanlige og nemmeste måde. Nemlig ved at købe et par skærekager i supermarkedet og ælte dem godt og grundigt sammen på min køkkenmaskine. Selvfølgelig kan man sagtens bruge hjemmebagte kagerester (ca 500-600 gr). Det smager mindst lige så godt, hvis ikke endnu bedre. Det er bare meget sjældent, at vi ligger inde med kagerester. Desuden er de fabriksfremstillede skærekager ofte så svampede, at det går som en leg at få samlet romkuglemassen. Og det kan især være en fordel, hvis ikke man har en røremaskine til rådighed, men i stedet skal samle dejen ved hjælp af en elmikser.
Hindbærmarmelade og nutella.
Jeg bruger helst en hindbærroulade og så enten chokolademuffins eller en mazarintærte, når jeg laver romkugler. Hindbærrouladen bidrager med lidt syre og det synes jeg er et must til de søde kugler. Der er som regel også tilsat hindbærmarmelade til bagerens romkugler.
Bruger man ikke en hindbærroulade, så kan man i stedet tilsætte lidt marmelade. Man kan også bare udelade marmeladen – smag og behag er jo forskellig. Dog skal man være opmærksom på ikke at tilsætte for meget marmelade, for der skal jo også nutella i romkuglerne. Og massen skulle nødigt blive så “løs”, at den ikke kan trilles til fine, runde kugler. Har uheldet alligevel været ude og er massen blevet for blød, så sæt den på køl i 1 times tid. Det gør massen hårdere og nemmere at arbejde med.
Små og store romkugler.
Jeg fik 12 fine romkugler ud af portionen, hvilket jeg synes, er ret passende. Vil man hellere lave mini romkugler, som lige kan spises i en enkelt haps, så giver portionen ca 40 stk. Mini romkugler er måske især oplagte nu, hvor studenterne snart springer ud og der skal tænkes på både studenterkørsel og studenterfester. Men derudover er kuglerne selvfølgelig også perfekte til diverse børnefødselsdage og selvfølgelig som en lille overraskelse til kollegaerne eller bare lidt selvforkælelse.
Har lige kavet disse fantastiske romkugler.. De er super gode og meget nemme at lave.. Jeg har forsøgt tidligere med en anden opskrift men de var ikke et hit.. Men det er dem her.. 🙂 Har lavet dem små så de passer perfekt til en enkelt bid eller to.. Og nemt for ungerne.. Tak fir mange super lækre og nemme opskrifter.. 🙂
Laura – Velbekomme. Dejligt at høre, at du endelig fandt en opskrift på romkugler, som blev et hit 😀
De er fantastiske – og lavet på 10 min 🙂
Nanna – Dejligt at høre og god søndag til dig 🙂
Hvis man bruge hjemmelavet alm lagkage kunne hvor meget syltetøj skal man så tilsætte til opskriften? Og skal man stadig komme marzerin tærte i
Sussi – Du skal tilsætte syltetøj efter smag til opskriften. Så smag på romkuglemassen og vurder, hvorvidt den er syrlig nok. Og du behøver slet ikke tilsætte mazarintærte til romkuglemassen. Det er mest, hvis man ikke har hjemmelavede kagerester liggende i forvejen 😀
Nu har jeg forsøgt mig frem 2 gange – og har begge gange fulgt opskriften 100%.
Begge gange har jeg imidlertid også oplevet, at der danner sig ‘fødder’ under romkuglerne – mens de står på køl.
Jeg tænker, at det næsten ikk kan være andet end palmeolien fra nutella’en – der trænger ud gennem krymlen – og laver disse ‘fødder’.
Har du selv oplevet dette..?
Ville man evt. kunne tilsætte mere kage/mindre nutella – uden, at de bliver mere tørre af dén grund..?
Vi har netop lige holdt en uges ferie – og besøgte i dén forbindelse også bageriet på Fyn, som er blevet kåret til, at bage DK’s bedste romkugle – men blev i midlertig meget hurtigt enige om, at disse/dine er LANGT bedre i både smag og konsistens 😋 – så jeg håber virkelig, at du kan give et lille fif hér… 🤞🙂
På forhånd mange tak 🌸
Berit – Jeg må indrømme, at jeg ikke har oplevet, at romkuglerne har dannet “fødder”, imens de står på køl. Jeg tror, at vi havde vores romkugler i 3-4 dage sidste gang, og på intet tidspunkt var der problemer med krymmel eller lign, så her kan jeg vist desværre ikke hjælpe dig. Jeg vil dog gerne være helt sikker på, at jeg forstår, hvad du hentyder til med “fødder”. Altså hvordan er konsistensen og er det “bare” en fedtplet eller decideret hvid palmeolie/fedt, som trænger ud og danner en fod? Jeg kan godt huske, at mine fingre var ret “blanke” da jeg havde trillet romkuglerne, men som sagt har jeg ikke oplevet, at der er trængt noget ud af kuglerne.
Dejligt at høre, at de i det mindste smager bedre end “Danmarks bedste romkugler” – jeg må indrømme, at jeg er enig, men de skulle jo helst være helt perfekte og ikke danne “fødder” 🙂
De bedste romkugler jeg nogensinde har smagt.. Og så nemme at lave
Helle – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
De ER bare skide gode!!! Og svært vanedannende!
Addy – Det er de nemlig – og lidt vanedannende 🙂
Hej 🙂
Følger og bruger ofte dine skønne opskrifter – Tak for det!
Jeg vil gerne springe ud i disse lækre romkugler – min kage favorit no. 1. Men vil gerne spørge først – hvorfor skal der bruges usødet kakaopulver?
Hilsen Dorthe G
Dorthe – Det er ikke et bevidst valg, at der bruges usødet kakaopulver, men det skal være “rigtig” kakaopulver, og så findes der kun en usødet version – det er drikke- og bagekakao, som jeg mener. Du ved, der hvor man selv tilsætter sukker 🙂
Bruger man sødet kakaopulver, fx Nesquick og lignende, så er kakaomængden meget begrænset og så skal der virkelig bruges meget, for at få romkuglerne til at smage rigtigt.
Hej 🙂 Kan jeg bruge ægte rom fremfor romessens?? Jeg glæder mig såå meget til at prøve denne her opskrift 🙂
Lotte – Det kan du sagtens – det er altsammen en smagssag 😀
Og jeg forslår selvfølgelig, at du tilsætter rom lidt efter lidt og så smager dig frem, da der smagsmæssigt er en hel del forskel på essens og ægte rom 😀
jeg har bagt drømme muffin, hvor toppen skal skæres af, så de blev brugt til de skønne romkugler. Lavede dem i dessert størelse, da de skulle bruges på et kage bord. Mums. 😋😋😋
Hejsa 🙂
Hvis jeg vælger at bruge chokolademuffins i stedet for hindbærroulade (for at undgå kerne i div gebisser til fødselsdagen 😉), hvor meget kakao tror du så jeg skal bruge?
Vinni – Det er lidt svært at sige, da det langt hen ad vejen er et spørgsmål om smag 🙂 Så jeg tænker, at du måske skal smage dig frem og tilsætte kakao, indtil den er der 🙂 Da det virkelig klæder romkuglerne med lidt syrligt, kan du også overveje at tilsætte lidt marmelade (uden kerner) 🙂
Kan de fryses ned? 🙂
Cecilia – Ja, dejen kan sagtens fryses ned i en klump. Dog triller jeg som regel først romkugler når dejen er optøet. Ellers bliver evt. krymmel ødelagt i fryseren 😀
Hej
Når du skriver, at man kan røre romkuglemassen i maskine, er det så dejkrogen eller spaden man skal bruge.? Det ville nemlig være dejligt, hvis det står i de opskrifter, hvor man kan bruge en røremaskine.
Venlig hilsen
Jane Vestrup
Jane – Jeg er desværre ikke helt sikker på, at jeg forstår dit spørgsmål. Jeg har jo skrevet i opskriften, at man skal samle romkuglemassen med K-spaden. Mener du, om man også kan bruge dejkrogen? 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine