Jeg er vokset op med hjemmebagt rugbrød. Gennem hele min barndom har min mor bagt 4 store rugbrød ca. hver 14. dag – det ene blev taget i brug med det samme og de resterende 3 blev frosset ned og taget op et ad gangen, efterhånden som de blev spist. Da jeg nu er vokset op med denne rutine, kan det undre mig, at jeg ikke selv har prøvet kræfter med rugbrødsfremstilling før nu, men det har jeg altså ikke.
Men da jeg havde overstået min eksamen forleden dag, kørte jeg ind forbi en bager, fordi jeg havde lyst til at tage en kage med hjem til os og derinde lå der stakkevis af nybagte rugbrød og fristede, så jeg endte med at købe et med hjem til frokost. Og imens jeg fortærede den ene nybagte skive rugbrød efter den anden, kom jeg i tanker om, at det kunne jeg da vist i grunden lige så godt selv have bagt. Og da det ikke er mere end en måneds tid siden, jeg investerede i helt nye brødforme, var der ikke langt fra tanke til handling og en portion surdej blev sat over.
Hvis man, som jeg, godt kan lide at rugbrød er “syrligt” kræver det en surdej. Den laves let af surmælksprodukt, rugmel, salt og en lille klump gær. Gæren opløses i surmælksprodukt og rugmel og salt røres i dejen. Herefter hviler surdejen i en bøtte ved stuetemperatur i 2 dage. Så skulle surdejen gerne lugte “surt” og være begyndt at boble og så er den klar til brug.
Det tager lidt tid at lave en portion rugbrød den første gang. Man skal både afsætte 2 dage til produktion af surdej, og 1 døgn til hævning af den færdige dej, men herefter bliver det nemmere. Inden man fordeler den færdige dej i rugbrødsformene, tager man nemlig 2-3 dl dej fra, som kommes i en bøtte med låg og stilles i køleskabet og den fungerer så som surdej til næste omgang rugbrød. Sådan fortsætter man og hvis man ellers husker at tage surdej fra, hver gang man bager, så behøver man kun at producere surdej fra bunden én gang.
Jeg brugte solsikkekerner, græskarkerner og hørfrø, da jeg ikke bryder mig om alt for hårde kerner i rugbrødet, men der er jo frit valg. Knækkede rugkerner eller hvedekerner er også en mulighed. Det smager også godt at komme en håndfuld mandler eller grofthakkede valnødder i dejen for at få lidt crunch, ligesom rugbrødet også kan krydres med kommen, fennikel, anisfrø eller lign. Lidt malt eller en hvidtøl giver et mørkt rugbrød (reducer i så tilfælde tilsvarende mængde vand fra opskriften og undlad evt honning/sirup, hvis der bruges en hvidtøl). Endelig kan man tilsætte revet gulerod eller kartoffel til brødet – det giver et svampet rugbrød, som holder sig fugtigt og lækkert.
Dejen skal røres godt sammen, evt kan man bruge en røremaskine, men det er nu ikke så hårdt, at det ikke kan røres med håndkraft. Rugbrødsdejen dækkes med en avis eller husholdningsfilm og stilles til hævning på køkkenbordet til dagen efter – det skal hæve i ca 24 timer. Det er vigtigt, at man bruger en skål, der er stor nok, for rugbrødet hæver næsten til dobbelt størrelse og det er altså ikke sjovt, hvis dejen hæver ud over skålens kanter og ned på køkkenbordet eller gulvet i løbet af natten.
Den færdighævede rugbrødsdej fordeles med en våd ske i to rugbrødsforme, som er smurt med lidt smagsneutral olie. Rugbrødene glattes på overfladen og herefter hæver rugbrødene i yderligere en time. Inden bagningen skal rugbrødene prikkes tæt med en strikkepind eller et træspyd. Når man prikker i brødene, falder de sammen, men det gør ikke noget. De skal prikkes, så rugbrødene kan komme af med dampen under bagningen og det er vigtigt. Rugbrødsdej er en meget tung dej og prikker man ikke, kan man risikere, at brødene revner indvendigt under bagningen – den øverste del løfter sig simpelthen fra resten af brødet, og der kommer en revne hele vejen igennem.
Vores rugbrød blev skåret i tykke skiver og spist til morgenmad med ost på. Og nydt, skulle jeg hilse og sige! Nu hvor jeg er kommet i gang, tror jeg, der går meget lang tid, før jeg køber færdigt rugbrød igen, for nu er der pludselig en masse varianter og ideer, der skal afprøves. Morten har desuden fået af det til frokost og hans dom lød, at det er endnu bedre end det, vi køber hos bageren.
Det er faktisk meget nemt at bage rugbrød selv og selvom det tager tid, så går det meste af tiden jo med hævning. Derudover er det dejligt, at man helt selv kan bestemme, hvilke kerner og frø der skal i og, ikke mindst, hvor meget sukker der skal i. Det er nemlig nærmest umuligt at finde et rugbrød i supermarkederne, der ikke indeholder en del sukker – hvis ikke for smagens skyld, så er der mange rugbrød, der er tilsat gedigne mængder sirup for at give rugbrødet en mørk farve.
Rugbrød med surdej og kerner.
2 stk.
Surdej.
3 dl surmæksprodukt, fx ymer, yoghurt naturel, creme fraiche eller kærnemælk
ca 10 gr gær
150 gr rugmel
1 tsk groft salt
Opløs gæren i surmæksproduktet og rør rugmel og salt i. Hæld surdejen i en bøtte med låg og lad den stå ved stuetemperatur i 2 dage, til den bobler og lugter surt. Herefter er surdejen klar til brug.
Rugbrød.
1 portion surdej
11 dl vand
2 spsk groft salt
2 spsk flydende honning eller sirup
125 gr græskarkerner
125 gr solsikkekerner
125 gr hørfrø
500 gr hvedemel
700 gr rugmel
Surdejen udrøres i vandet og salt, honning og kerner tilsættes. Hvedemel og rugmel tilsættes og dejen røres glat. Husk at tage 2-3 dl dej fra til surdej til næste gang der skal bages rugbrød, og kom den i en bøtte med låg i køleskabet (læs evt mere ovenfor). Dæk skålen med den resterende dej til og lad dejen hæve til dagen efter (ca 24 timer).
Fordel rugbrødsdejen i 2 oliesmurte rugbrødsforme og lad dem efterhæve i en time. Prik rugbrødene tæt med en gaffel eller et træspyd og bag dem nederst i ovnen ved 175 grader varmluft i ca 1½ time. Vend herefter rugbrødene ud af formene og lad dem køle på risten, dækket til med et rent viskestykke. Skal brødene fryses ned, skal de pakkes i poser og fryses mens de er lune, for det bedste resultat.
NB. Lige endnu et par fif fra min mor, der som sagt har bagt rugbrød i rigtig rigtig mange år.
Der står i opskriften, at der skal 2 spsk groft salt i rugbrødsdejen. Det kan være en god idé, at drysse surdejen med 1 spsk salt, inden den gemmes i køleskabet og så blot komme 1 spsk salt i rugbrødsdejen. På den måde tilføres dejen samme mængde salt og drysser man salt over surdejen, virker det konserverende, så denne holder sig endnu bedre i køleskabet.
Man skal desuden være opmærksom på, at med eller uden salt, så holder surdej sjældent længere end 14 dage i køleskabet. Der er ikke umiddelbart noget at se på “gammel” surdej, men det mister lidt af sin hæveevne, så rugbrødene bliver ikke helt så gode, som hvis der anvendes en nogenlunde frisk surdej.
Åh hvor de ser lækre ud, uhm kan næsten dufte den varme hjembagte duft! Super godt arbejde, ha en dejlig aften.
Monsterscircus – Jeg lover dig de var skønne – og det første er faktisk snart væk 😉
Også en dejlig aften til dig – nu hvor den forlængede weekend lakker mod enden 🙂
Først hjertelig tillykke med din eksamen.
Hjemmebagt rugbrød er en delikatesse – jeg kan næsten dufte det når du skriver om det. Surdej har jeg aldrig lavet – har ikke rigtig haft modet. Måske skulle forsøge?
Mange hilsner
Charlotte
Charlotte – Mange tak, det er dejligt at det er overstået. Selvom det kun var et enkelt fag, så fylder det alligevel meget.
Surdej er suuuuuuupernemt og giver godt smag til brødet. Jeg kan kun anbefale dig at prøve det, altså tykmælk, salt, gær og lidt mel – hvad kan gå galt? 😉
Mange hilsner fra
Anne.
De brød ser godt ud. Det er rigtigt, at man skal putte alt brød i fryseposen, mens det stadig er lunt; det er fordi fugten så vil slå ud i posen. Men man må først lægge brød i fryseren, når det er blevet helt koldt. Man skal ikke komme lune ting i fryseren.
Jeg har oplevet, at min surdej blev for gammel: Så får den en lyserødlig farve på grund af eddikebakterier, og den lugter også af eddike. Jeg var ikke i tvivl.
Elsebeth
Elsebeth – Mange tak, de smager også fantastisk. Jeg er blevet anbefalet at komme det lune brød i fryseren af diverse bagermestre som jeg har arbejdet for. Altså jeg ved godt, at det er noget med at det kan sænke temp. i fryseren, hvis brødet er alt for varmt, men jeg troede ikke der skete noget når det bare er ganske let lunt? Brødene er i hvert fald lækre når de er tøet 🙂
For gammel surdej har jeg ikke oplevet endnu, men min har jo heller ikke mere end et par dage på bagen – det kommer nok, når der engang ikke bliver tid til at bage eller vi er på ferie eller lign:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Hej,
Jag jobbar för sajten FindeOpskrifter.dk och försökte kontakta dig men kan inte hitta någon kontaktinfo. Vi såg att du har goda recept i din blogg och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på “Madblogstoppen”.
Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.findeopskrifter.dk/kom-med-i-madblogstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!
Här kan du se hur många som är med i Madblogstoppen på FindeOpskrifter.dk – http://www.findeopskrifter.dk/madblogstoppen
Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Madblogstoppen!
Gilla oss på Facebook! http://www.facebook.com/Findeopskrifter
Med vänliga hälsningar,
Emilie
emilie@findeopskrifter.dk
Hey, jeg har netop lavet det her brød. Det blev super og smager fantastisk. Tak for opskriften.
Louise – Det var så lidt. Glædermig at du kunne bruge opskriften og, ikke mindst, at brødet faldt i din smag 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej. Jeg er i gang med at bage ud fra opskriften, og synes i udgangspunktet at det virker til at være en lækker og forholdsvis nem opskrift. Jeg har dog undervejs undret mig lidt over nogle forskellige ting (her skal det nok også nævnes, at jeg har meget lidt erfaring med at bage rugbrød). Først og fremmest har jeg lige et spørgsmål til surdejen – du skriver at man kan gemmen lidt af dejen og bruge som surdej til næste gang man skal bage, den klat dej jeg sætter i køleskabet, er den klar til brug næste gang jeg skal bage, eller skal den stå uden for køleskabet noget tid før den skal bruges, for at “vække” den?
I forhold til selve dejen, synes jeg min blev noget sejere og tykkere end din ser ud til at være på billedet (dejen før den har hævet i 24 timer), og jeg brugte endda lidt mindre hvedemel end opskriften dikterer. Det kan måske være svært at svare på, men kan du forestille dig, om jeg måske har gjort noget forkert?
Derudover synes også det er en ret stor dej, der bliver ud af opskriften, jeg kan næsten ikke have den i mit bagefad. Hvor stor en skål bruger du?
Mvh Line
Line – Hold da fast en besked – jeg prøver lige at starte fra en ende af 😉
Ja, surdejen er klar til brug næste gang. Du behøver ikke “vække” den, den skal bare plumpes i skålen sammen med de andre ingredienser, og så skal du huske at tage en portion surdej fra den nye dej, og gemme til næste gang du skal bage igen 🙂
Jeg skal ikke kunne sige om din dej er mere eller mindre tyk end mig. Det har selvfølgelig lidt at sige, hvorvidt der er brugt kærnemælk, eller et mere stift surmælksprodukt, fx ymer til at lave surdejen, idet den færdige surdej så vil være mere flydende, og dermed også gøre rugbrødsdejen mere flydende. Det kan jo også være, at jeg har været lidt mere upræcis end dig, da jeg målte vandet op i mit decilitermål – på den måde kan jeg jo have fået lidt mere væske ved. Men udover at det måske bliver lidt sværere at røre dejen sammen, så burde det nu ikke have nogen særlig betydning. Du kan sagtens tilsætte lidt mere vand eller måske lidt øl, hvis du synes dejen er for hård at arbejde med.
Det er en stor portion, det skal der ikke herske nogen tvivl om. Jeg plejer at røre dejen til rugbrødet sammen i min KitchenAid, og der kan dejen lige akkurat være. Der er til 2 hele rugbrød og mine bliver bagt i 2 liters rugbrødsforme, men når nu man er igang, så synes jeg lige så godt man kan lave en ordenlig portion. Vi plejer derfor at spise det ene og fryse det andet. Men selvfølgelig kan man sagtens halvere portionen.
Håber det gav nogenlunde svar på dine spørgsmål – ellers må du endelig vende tilbage. Og held og lykke med bagningen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Ja beklager den lange besked – og tak for svaret! Det opklarede en del. Jeg brugte nemlig græsk yoghurt til surdejen, så det har da helt sikkert været derfor min dej var lidt sej 🙂
Tak for opskriften, nu bliver det spændende snart at få bagt.
Line – Det er helt i orden – du skriver bare så lange beskeder du har lyst til. Det er jo altid dejligt at få kommentarer og feed back på sine opskrifter 🙂
Held og lykke med brødet – jeg er sikker på det bliver lækkert 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hejsa
Jeg har lige et sørgsmål angående surdejen. kan man blive ved med at tage en del fra, hver gang man laver brød? Så den i princippet kan blive mange år “gammel”.
Venlig hilsen
Anne-louise
Anne-Louise. Ja, i realiteten kan surdejen blive meget “gammel”, men det er jo kun en lille bitte del af den. Man tager jo en portion surdej fra, hver gang man har lavet en portion rugbrødsdej, og den gemmer man så til næste gang, hvorefter man bygger en ny portion rugbrødsdej op vha. den gemte surdej. Herefter tager man en ny portion surdej fra og gemmer, så det er jo rigtigt, at der nok er en lille bitte del af den “gamle” surdej i den nye surdej, men sådan foregår det altså 🙂 Surdej er jo en form for gæringsproces, så på en måde kan det vel sammenlignes, med vin der skal gære – de fleste af os vil jo helst have vin, der har nogle år på bagen 🙂
Men når ret skal være ret, så tror jeg alligevel den jævnlige bagning og udskiftning af surdejen i rugbrødet er så stor, at vi ikke risikerer, at sidde og spise noget der er flere år gammelt 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Passer portionen til 2 af de store slip let forme fra eva? MVH.jette.
Jette – Jeg ved desværre ikke hvor meget de store Eva forme rummer, så jeg må blive dig svar skyldig, men jeg bruger gerne 2 halvanden liters forme 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej
Hæver du rugbrødet et døgn i køleskabet eller ved stuetemperatur
Randi – Det hæver på køkkenbordet! Første gang man laver surdej, og dermed bager rugbrødet, kan det dog være en god ide, at lade det hæve i køleskabet, idet den lille gærklump i surdejen får rugbrødsdejen til at hæve lidt hurtigere, end når surdejen har et par gange på bagen, og indholdet af gær er formindsket 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Super lækkert rugbrød. Har bagt det jævntligt i en måned nu. Men nu virker det som om surdejen er stået af? Da jeg sidst lavede rugbrødet syntes jeg godt nok at surdejen var blevet noget fast i det og svær at opløse i vandet, dejen hævede så heller ikke som den plejede og rugbrødet er jo derefter ikke som det plejer heller. Alt for fast i det.
Hvordan kan det mon være?
Victoria – Ja, det lyder jo både godt med det lækre rugbrød og skidt med den “døde” surdej. Jeg kan selvfølgelig ikke sige 100 %, hvad der kan være sket, men det kan måske skyldes, at vandet har været for varmt en af gangene du har bagt, så gærbakterierne i surdejen er blevet dræbt. Man laver jo surdejen af en klat dej, så den mulighed kan jo forelægge. Hvis surdejen bare er blevet slap og hård, kan man spæde den med lidt mel og vand. Man tager surdejen ud af køleskabet dagen før man vil bage og rører den med et par skefulde rugmel og lidt vand, så den bliver lækker og lind igen. Derefter lader man den stå ved stuetemperatur til den bobler og dufter fint syrligt igen, og så skulle den være klar til brug. Det skal dog siges, at jeg har googlet mig til denne metode, for jeg har ikke selv prøvet, at en surdej er stået af, men måske virker det 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Jeg synes ikke, at min surdej bobler… den har stået to døgn nu og virker fast.
Rikke – Det kan skyldes, at surdejen ikke har stået varmt nok, at den ikke er begyndt at boble og udvikle sig helt endnu. Stuetemperatur er selvfølgelig stuetemperatur, men her om vinteren kan træk/kulde og lignende også spille ind. Prøv evt at lugte til surdejen – den skal gerne lugte lidt syrligt og lad den så stå en dag mere. Derefter kan du bage rugbrød af surdejen, men hjælp evt rugbrødsdejen på vej med en lille gnalling gær (på størrelse på en stor ært), så surdejens primære opgave bliver at syrne brødet og ikke sørge for hævningen 🙂
Ps. Husk at tage surdej fra dejen til næsten gang 😀
Er der nogle af jer, der kan regne ud eller har regnet ud, hvordan energifordelingen er i dette brød … Som vi nu har bagt gennem længere tid ☺️… Et lækkert brød
Betina – Ellers ved jeg, at der er rigtig mange kalorieberegnere på nettet – jeg mener, de fleste af dem er gratis og så er det jo bare at taste alle ingredienserne ind og dividere med det antal skiver, I plejer at få ud af brødene. Alternativt tænker jeg, man kan veje en skive – så får man jo det helt nøjagtige resultat 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Mums noget lækkert rugbrød, jeg brugte en hvidtøl som noget af væden, og jeg lægger brødet tilbage i ovnen når de er bagt færdig uden form, ogfår 1/2 t eftervarme. For at holde på fugten, lægger jeg et hårdt vredet viskestykke om rugbrød når de er kolde og i en pose til næste dag, . Hilsen Kiirsten Johnsen
Kirsten – Tak for dine gode råd, som hermed er givet videre på bloggen 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Skal kernerne opløses i vand først, inden man kommer dem i brødet. Super du har lavet sådan en side.
Mvh.
Jesper
Jesper – Det kommer helt an på, om du bruger bløde eller hårde kerner. Hårde kerner som fx hele rugkerner skal opblødes i vand først – solsikke og græskar er jo bløde i forvejen, så det er ikke nødvendigt 😀
Og mange tak 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hej Anne.
Tusind tak for svaret,
Jeg bor i Alanya Tyrkiet, og har fundet en kornmølle i Istanbul, der har sendt mig 25 kg. rugmel, hvor kernerne også er malet med. Så det var mest de andre kerner jeg var i tvivl om. Venter nu på surdejen bliver klar, og så glæder jeg mig til det dejlige brød, som man ikke kan få hernede.
Knus fra
Jesper i Alanya.
Jesper – Velbekomme 🙂
Lyder da ellers lækkert med sådan en omgang friskmalet rugmel – er sikker på, at det bliver et helt fantastisk rugbrød, når det engang erfærdigt. Sådan noget smager altid endnu bedre, når man ikke får det hver dag og man savner det 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej Anne.
Endnu en gang tak for dine SUPER svar. Jeg har lige et sidste spørgsmål. I opskriften til brødet står der en portion surdej, men hvor mange dl. er det ca., da min nye surdej, efter din opskrift, er vokset til næste det dobbelte.
Knus fra Alany
Jesper – En portion surdej er den portion du har lavet – også selvom den er vokset 🙂 Når så dejen er færdig, tager du bare en ny portion surdej fra – svarende nogenlunde til samme mængde, som du har nu og lader den stå indtil næste gang du skal bage. På den måde behøver du ikke lave en ny portion surdej hver gang 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hej Anne
Tak for opskriften den er super.
Jeg har bagt den og fået fantastiske brød.
jeg laver dog en fordybning på langs i midten af brødet, inden jeg sætter det til hævning, på den måde bliver brødet mere fladt i toppen, oplever at det hæver mere på midten. 🙂
Bettina – Velbekomme. Det er faktisk alt for lang tid siden, at jeg selv har bagt rugbrød – måske det skal være et sommerferie projekt, at få en surdej bragt til live igen 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Vil bare sige tak. Har nu benyttet din opskrift i et par år og er meget tilfreds, det samme er familien.
Bjarne – Hvor er jeg glad for at høre, at min opskrift på rugbrød er faldet i god jord hos dig og din familie. Det er altid dejligt, at få sådanne positive tilbagemeldinger på bloggen 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hej.
Har nu laver din surdej opskrift.
Glæder mig til, at skulle lave rugbrød.
Mit spørgsmål er, når rugbrødet skal hæve 1 døgn. Hvor henne? Køkkenbordet eller køleskabet? Hvad gør du?
Mht Sandra
Sandra – Jeg lader bare mit stå og hæve på køkkenbordet og det går helt fint 😀
Håber du bryder dig om det færdige resultat 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
hej Anne Kathrine.
Jeg har flere gange bagt rugbrød som jeg har rørt i hånden. Desværre gik der “vildgær” i min surdej så Nu har jeg prøvet at lave efter din opskrift helt fra bunden. Brødet hævede fint men, desværre var det lidt klæg indeni. Jeg måler altid centertemperaturen i brødet, har fået at vide det skal være 92-94 gr. og det var den også.hvad tror du der er gået galt med brødet siden det bliver klæg?? Den surdej jeg har taget fra, har nu stået i køleskabet i ca 14 dage, den lugter ikke surt som eddike men, det gør måske ikke noget. Tak fordi du giver dig tid til at svare på spørgsmål. Mange hilsner fra Birgit
Birgit – Altså først og fremmest må jeg hellere lige starte med at indrømme, at jeg synes, at hjemmebagt rugbrød har tendens til at være lidt mere blødt og fugtigt/klægt??? i midten, end det man eksempelvis køber ved bageren. Det er noget af det, som jeg er allergladest for ved hjemmebagt rugbrød og jeg kan sågar finde på at spise skiver af brødet et par minutter efter det er kommet ud af ovnen, bare for at få det så fugtigt og blødt i midten som muligt, men det er jo en smagssag 😀
Jeg ville nok starte med at give brødet lidt længere tid i ovnen og så prøve mig lidt frem. Efter et par dage, når brødet ikke er helt friskbagt længere, er det heller ikke helt så svampet og blødt, men denne her opskrift er altså beregnet på et ret svampet rugbrød, hvilket de mange frø/kerner også er medvirkende til, så måske du skal prøve at overveje en anden opskrift?
Mht. din surdej, så skal den ikke lugte surt som eddike, som du selv er inde på, men mere sådan let syrligt/skarpt – forestil dig lidt rugbrød smuldret i tykmælk eller lignende – så har du en indikator, men det kan være lidt svært at forklare. Umiddelbart burde der ikke være noget i vejen med en surdej, som har stået i 14 dage, så jeg synes da bare du skal bruge den 😀
Håber det var svar på dine spørgsmål 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej igen Anne Kathrine.
Mange tak for dit svar. Jo jeg er klar over at det hjemmebagte er mere fugtig indeni, det gør jo også at det ikke bliver så tørt men, det jeg bagte var meget meget fugtigt. Jeg vil selvfølgelig prøve din opskrift igen, så lade det bage nogle minutter mere. Men, det med at surdejen ikke skal lugte af eddike vidste jeg ikke. Den jeg havde der gik “vildgær” i lugtede nemlig af eddike og var mere flydende og “bobler i”
den jeg har taget fra ved din opskrift er tyk og ikke” liv i ” håber du forstår hvad jeg mener. Endnu engang tak for dine svar, fantastisk at du har overskud til at svare på alle de spørgsmål, men rigtig dejligt. mange tak fra Birgit
Birgit – Det lyder som en god ide at prøve igen og så bage brødet lidt længere. Du kan måske også prøve at tilføje lidt mere mel og lidt færre kerner – i virkeligheden drejer det sig jo om at eksperimentere og lige pludselig en dag, har man et resultat, som er 100 % tilfredsstillende og som passer perfekt til ens smag 😀
Din surdej lyder godt nok lidt vild, men omvendt så må en surdej gerne boble – den er jo “levende”. Dog skal den ikke lugte af eddike og helst heller ikke være alt for flydende, men det lyder som om, at der er styr på surdejen nu 🙂
Håber at projektet lykkes og at du få lækre rugbrød ud af det 😀
Hej 🙂
Jeg vil bare sige tak for en superfin rugbrødsopkrift der bare fungerer HVER gang. Jeg varierer lidt i sammensætningen af de forskellige kerner, men ender altid op med det lækreste rugbrød, som min familie sætter stor pris på.
Vi er så glade for denne opskrift, at vi ikke “gider” at give os i kast med andre 😉
Julie – Tusind tak for din tilbagemelding – det glæder mig, at I er så mange andre, som har glæde af min rugbrødsopskrift. Herhjemme er det også favoritten, men indimellem må der alligevel et bagerrugbrød til, fordi jeg glemmer, at få sat dejen over og hæve dagen før og så løber vi tør 😉 😉
Hej, et lille tillægsspørgsmål: skal låget på bøtten med den nylavede surdej eller skal låget være åbent i de 2 dage surdejen dannes? Jeg bor i Tyskland og kunne rigtig godt tænke mig at bage mit rugbrød selv ( jeg savner virkelig nybagt rugbrød) Vi kan købe pakket rugbrød i supermarkedet, men det er super langtidsholdbart og meget sødt. På forhånd mange tak. Hilsen fra Kirsten
Kirsten – Århhh, hvor er det godt, at vi selv kan bage rugbrød, når man bor langt væk fra den “ægte” vare 😀
Jeg smækker bare låget på bøtten og lade den stå et par dage. Og så plejer resultatet at blive helt fint 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg har gennemlæst samtlige kommentarer og kan ikke se et eksakt svar på mængden af surdej? 🙂
Jeg har en surdej i køleskabet som bruges løbende – tager 2 dl fra den, blander jeg 1 dl vand og 1 dl mel i den så mængden altid passer.
Men hvor mange dl skal jeg bruge til din opskrift?
Har kun prøvet at bage rugbrød een gang med egen surdej, og vil gerne prøve din opskrift da den lyder virkelig lækker ?
Stine – Det står lige her… “Man tager nemlig 2-3 dl af den færdige dej, som kommes i en bøtte med låg og stilles i køleskabet og den fungerer så som surdej til næste omgang rugbrød”. Jeg har skrevet det i teksten til indlægget og i selve opskriften – det er måske derfor, du ikke har fundet det i kommentarerne 🙂 Jeg håber, at dit rugbrød bliver en succes – der er ikke noget så skønt som hjemmebagt rugbrød 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine.
Er igang med min første surdej, men forstår ikke helt hvad jeg skal gøre hvornår, selvom jeg har læst teksten flere gange. Når surdejen er klar, skal jeg så tage 2-3 dl fra, inden jeg blander resten af ingredienserne i? Næste gang jeg så skal bage, har jeg så kun de 2-3 dl eller skal der tilsættes noget, så det står og formerer sig, så jeg igen kan tage 2-3 dl fra?
Mvh Pernille
Pernille – Den allerførste gang, du laver surdej – altså den du selv laver med gær og et surmælksprodukt – skal du bare bruge hele portionen i dejen. Når så du har rørt dejen sammen og inden du stiller den til hævning, tager du 2-3 dl dej fra og kommer i en bøtte med låg og stiller det i køleskabet, hvor det står og gærer/syrner til næste gang du skal bage. Og næste gang der står rugbrødsbagning på programmet, finder du din surdej frem fra køl og rører den i dejen sammen med de øvrige ingredienser. Og når dejen er klar til at stille til hævning, så tager du en ny portion á 2-3 dl fra og kommer i en bøtte og stiller den i køleskabet. Og sådan fortsætter du… Håber det giver mening nu og ellers må du endelig skrive igen 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej
Jeg forstår ikke hvornår i processen surdejen som skal gemmes tages fra? Hvis man bliver ved med at tage 2-3 dl fra den samme surdej, er der jo ikke noget tilbage tilsidst?
Håber du vil forklare det.
Mvh
Pernille
Pernille – Jeg har lige kopieret en bid af opskriften ind, så jeg lidt nemmere kan forklare det 😀
… “Surdejen udrøres i vandet og salt, honning og kerner tilsættes. Hvedemel og rugmel tilsættes og dejen røres glat. Husk at tage 2-3 dl dej fra til surdej til næste gang der skal bages rugbrød, og kom den i en bøtte med låg i køleskabet. Dæk dejskålen med den resterende dej med en avis eller husholdningsfilm, og lad dejen hæve til dagen efter (ca 24 timer)”…
Du skal altså tilsætte den gemte surdej til vandet, tilsætte alle ingredienserne og røre dejen sammen. Og så skal du lige tage en ny portion surdej fra til næste gang, inden du sætter dejen til hævning. Og sådan fortsætter du, hver gang dub bager rugbrød. Håber det giver mening nu 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej igen.
Det giver helt sikkert mening nu. Jeg troede bare ikke der skulle være kerner med i den surdej jeg tager fra og så gav det ikke mening. Er helt med nu, så imorgen skal det prøves. Mange tak for svar. Har lige opdaget din blog og har den sidste uges tid kun levet af mad efter dine opskrifter. De er fantastiske?
Pernille – Dejligt, at det giver mening nu 🙂 Der sker ikke noget ved, at der er kerner i surdejen – du kan jo så riskere, at der er lidt forskellige kerner i surdejen fra gang til gang, hvis du fx bruger hørfrø og solsikke den ene gang, men udskifter solsikke med græskarkerner en anden gang, men det synes jeg nu ikke gør noget. Og tak for din ros til bloggen – det glæder mig, at jeg kan være med til at inspirere 😀
Hej Anne Kathrine !
I morgen tidlig klokken 08.00 er min surdej klar til at komme i de 11 dl. væske som du har beskrevet – jeg har før bagt rugbrød med gær som man blander i håndlunkent vand og bagefter kommer melblandingen i ; men du nævner inget om temperaturen på det vand hvor man starter med at komme surdejen i , for siden så at blande alle ingredienserne i – skal det ligeledes være håndlunkent eller kan man bare bruge koldt vand fra hanen. ??
Med venlig hilsen Keld.
Hej Anne-Kathrine.
Jeg prøver lige igen – de 11 dl. vand der skal bruges til først at blande surdejen i, og siden resten af ingredienserne – hvor varmt må det være ? eller kan det bare være koldt vand fra hanen. ?????
Mvh. Keld.
Keld – Jeg beklager mig sene svar på dit spørgsmål, men jeg er netop vendt hjem fra vinterferie i New York og har derfor ikke været så stabil ved computeren de sidste 14 dage. Jeg håber derfor ikke at mit svar kommer alt for sent, men vandet skal bare være helt almindelig temperatur fra vandhanen – altså ikke lillefingervarmt. Dejen skal jo stå og hæve længe på køkkenbordet efter den er rørt sammen, så temperaturen på vandet gør ikke den store forskel 😀
Vi er enige om at en førdtegangs surdej skal have ilt ikke? Eller skal det være med tæt låg?
Mikkel – Jeg plejer bare at komme det i en plastikbøtte og sætte låg på. Jeg ved ikke, hvor meget eller lidt ilt surdejen får på den måde, men jeg har aldrig oplevet problemer 🙂
Hej anne. kan man bage det uden surdej?
Maibritt – Hvis ikke du vil bage med surdej, så skal du nok finde en anden opskrift. Surdej virker som hævemiddel, så bruger man ikke surdej, så skal der bruges gær 🙂
Hej.et super godt bröd jeg hade 500g fuldkorns rugmel i,vi har aldrig smagt bedre hjemme bagt rugbröd skal blive spännende og pröve fler af dine opskrifter
Kristian – Tusind tak for din hilsen – det glæder mig, at jeg kan være med til at inspirere med mine opskrifter 😀
Min kone Maja har bagt rugbrød med surdej i mange år med godt resultat – alle elsker det..
Men de sidste gange er resultatet, at overskorpen løfter sig fra brødet. Der bliver et helt hulrum under skorpen, og så er det umuligt at skære en pæn Skive. Der bliver meget smuldrer. Fruen ved ikke, hvad hun gør forkert. Hun både lægger dejen fast ned i formen og prikker lufthuller, når den har hævet.
Hvad skal hun gøre bedre for at undgå, at der bliver hulrum under skorpen??
Christian – Uhhh hjemmebagt rugbrød er bare så godt og så er det jo ærgerligt, når det ikke lykkes.
Hvis du prøver at google, så vil du opleve, at I bestemt ikke er de eneste, som har problemer med et hulrum under skorpen. Faktisk vil stort set alle rugbrødsbagere løbe ind i den problematik på et eller andet tidspunkt og som regel skyldes det overhævning. Brødet har simpelthen hævet for længe, inden det er blevet sat i ovnen og dejen har så at sige “tabt pusten” og kan ikke hæve mere.
Jeg har som regel undgået det ved at prikke brødet, så hævningen er blevet sat lidt tilbage, men det er svært at sige 100 %, hvor det går galt – nogle gange kan en hævning jo også påvirkes af noget så simpelt som stuetemperatur og luftfugtighed. Mit bedste råd er derfor at søge lidt på google – som sagt ligger der virkelig mange gode tips til at undgå hulrum under skorpen. Og I kan nok lidt bedre end mig søge Jer frem til, hvad der kan have påvirket Majas brød de sidste par gange 😀
Er startet på surdejen her kl. 12,00, den er i en tuppervare skål med låg, men det gærer allerede meget, låget hopper af flere gange, hvad bruger I til at starte surdejen i.
Ulla – Jeg lægger aldrig låg på en surdej, men nøjes bare med at lægge et stykke husholdningsfilm eller et låg løst på toppen af skålen 😀
Hvad er det for noget pjat med at dejen skal prikkes. Hvis det er nødvendigt, gør man noget andet forkert.
Stig – Jeg er ikke uddannet bager (som du måske er?). Jeg ved bare, at det at prikke rugbrødet kan være et rigtig godt trick til at undgå, at skorpen på brødet hæver op under bagningen, så der dannes et hulrum. Jeg har lært tricket at min mor, som har bagt rugbrød i mere end 45 år, og det har altid fungeret for os. Så medmindre du vil komme med tips til bedre måder at gøre det på (fremfor bare at kommentere, at det er noget pjat og unødvendigt), så kan jeg egentlig ikke rigtigt bruge din kommentar til noget.
Hej.Bager du brødene i 2 liters eller 1,5 liters forme.Jeg vil bage dem i folieforme tror du det går an?Glæder mig til at begynde at bage disse brød.
Susan – Jeg mener, at mine forme er 1.75 liter – de er ved at have nogle år på bagen. Det burde dog ikke være noget problem at bruge folieforme, hvis du kan finde nogle, der har en passende størrelse. Kan du kun finde mindre forme, så bag evt. 3 mindre brød i stedet for 2 store 😀
hvor meget kartoffel/gulerod, jeg prøver nemlig at overbevise min mand om at hjemmebagt kan være lige så godt som bager-brød
Tina – Det er jo lidt en smagssag, men jeg bruger 1-2 revne gulerødder/kartofler (2 små eller 1 mellemstor) 🙂