August og september er som bekendt blandt de måneder, hvor der for alvor er mulighed for at sylte og henkoge. Det er nu, at al sensommerens og det tidlige efterårs overflod skal kommes på glas og gemmes væk, så vi en kold vinterdag kan finde lækkerierne frem og mindes. Herunder har jeg samlet 8 af mine bedste sylteopskrifter.
Hjemmelavet jordbærsyltetøj smager skønt både i pandekager, på ristet franskbrød, på en ostemad og til æbleskiverne og det kan nås endnu, for der er stadig fine jordbær at købe i butikkerne og langs vejene.
Hjemmesyltede drueagurker er et must i min familie, men det der med at sylte agurker er ligesom gået af mode og derfor kan de også være lidt svære at få fat i. Jeg køber gerne mine drueagurker i Tyskland, hvor de går noget mere op i syltning end vi danskere, men spørger man hos grønthandleren, plejer der ikke at være problemer med at få bestilt en portion hjem. Husk at det skal være drueagurker – de små skoleagurker kan ikke bruges. Det er bare almindelige agurker, som er blevet plukket, før de blev store.
Hjemmesyltede asier er uundværlige på en leverpostejsmad eller som det syrlige tilbehør til hakkebøf med løg eller oksesteg med brun sauce. Ligesom drueagurkerne kan asier være lidt svære at skaffe, men kig indenfor hos grønthandleren og hør om ikke de kan skaffes. Nogle gange kan man også være så heldig, at asier sælges langs med vejene.
For første gang nogensinde har jeg i år lavet en portion syltede kirsebær, som skal bruges til kirsebærsauce, når vi kommer hen på den tid af året, hvor ris a la manden begynder at spøge. Lige netop nu er det højsæson for de store, flotte og ikke mindst danske kirsebær, så man kan være heldig at finde et sted med pluk-selv, hvor man kan gøre en god handel, hvis ikke man hører til dem, der selv har et træ i haven.
Og når man nu alligevel er i gang med kirsebærudsteneren, hvorfor så ikke udstene er ordentlig portion, så der også er til en omgang hjemmelavet kirsebærmarmelade. Denne her er med mandler og vanille og det er lige før, den smager af ris a la mande.
Alternativet til både syltede kirsebær og kirsebærmarmelade er hjemmelavet kirsebærsaft, som smager fantastisk. Der skal ikke udstenes kirsebær, hvis man vil lave safte, til gengæld kræves der en pæn mængde bær for at få en ordentlig portion.
Stikkelsbærrene er så småt ovre det men rundt omkring på buskene sidder stadig masser af bær og det er nu, hvis de sidste skal trylles om til en lækker stikkelsbærmarmelade.
Sylteklassikeren over dem alle, i hvert fald over både asier og drueagurker, er selvfølgelig de syltede rødbeder. Rødbederne er så småt ved at være store nok, men rødbeder kan man som bekendt købe, og dermed også sylte, det meste af året. Derfor kan det være en idé at vente en lille måneds tid eller deromkring, så rødbederne når at vokse sig større, hvilket sparer en del arbejde, både rødbederne skal befries for skind og skæres i skiver.
En lækker og cremet hjemmelavet hybenmarmelade med vanille er super lækker at have stående i skabet og eftersom der vokser hybenbuske stort set alle steder, så er det også ret nemt at plukke de fine, røde hyben. De små kerner, som sidder inde i hybenfrugterne, skal fjernes og det kan være lidt bøvlet, men når man smager den færdige marmelade, er det så rigeligt besværet værd.
Herhjemme går vi ikke vinteren i møde uden at have fået fyldt flaskerne op med hjemmelavet hyldebærsaft. Hyldebærsaft er smækfyldt med vitaminer og giver varmen på en kold vinteraften og så kan det samtidig bruges til hyldebærsuppe eller kommes i en smoothie. Ren win win og en af mine varme yndlingsdrikke.
Kære Anne-Kathrine
Først og fremmest, tak for en dejlig side med de lækreste opskrifter. Jeg har brugt din side i nogle år efterhånden.
Tilbage i 2021 var jeg ved at drukne i stikkelsbær og fandt din opskrift på den mest vidunderlige marmelade med stikkelsbær og rabarber. Men opskriften ser ud til at være forsvundet fra din side? Er det en opskrift du vil dele igen? 🙏
De bedste hilsner Elisabeth
Elisabeth – Ja, det sker jo desværre engang imellem, at nogle af de ældre opskrifter “forsvinder”, fx i forbindelse med en opdatering, hvor opskriften ikke kan tilpasses det nye. Jeg har desværre ikke opskriften på stikkelsbærmarmelade liggende længere, men så vidt jeg husker, var der tale om stikkelsbær og rabarber, formentlig i blandingsforholdet 3:1, men det bestemmer man jo selv 🙂
Når jeg laver marmelade, bruger jeg som regel 500 gr sukker pr. kilo frugt, og derudover har jeg formentlig også tilsat vaniljesukker, hvis jeg kender mig selv ret.
Skyl og nip stikkelsbærrene og skær rabarber i skiver. Kom det hele i en gryde med en smule vand (så det ikke brænder i bunden) + sukker og vanilje. Bring blandingen i kog og lad det koge til bærrene brister. Blend evt. marmeladen med en stavblender, hvis den skal være cremet. Tilsæt geleringspulver til marmeladen (dosér efter anvisning på pakken) og hæld den på skoldede eller atamonskyllede syltetøjsglas.
Håber at du kan genskabe opskriften ud fra ovenstående 😀