Denne her opskrift på hjemmelavet saltkaramel is er helt vild nem. Faktisk kan den forberedes på blot 10 minutter. Og efter ca 5 timer i fryseren, kan man nyde resultatet i form af den skønneste, cremede is med striber af karamel og små strejf af salt. Is med saltkaramel er desuden populært som aldrig før, så jeg er næppe den eneste, der er vild med kombinationen af sødt og salt.
Se også – Baileys islagkage I Toblerone islagkage I Jordbær milkshake
Nem opskrift på hjemmelavet saltkaramel is.
Når jeg skriver, at denne her opskrift på saltkaramel is er nem, så mener jeg virkelig nem. Der skal ikke bruges ismaskine, og isen indeholder helt nøjagtigt 3 ingredienser. Piskefløde, dulce de leche (kondenseret mælk kogt ind til karamel) og saltflager. Og så skal hele herligheden faktisk bare røres sammen.
Bryder man sig ikke om saltkaramel, så udelader man selvfølgelig bare salt og laver karamelis. Så skal der kun bruges 2 ingredienser. Nemmere kan det næsten ikke blive at lave lækker, hjemmelavet is til dessert. Og udover dessert har jeg faktisk også planer om at afprøve saltkaramel isen i en eller anden form for iskaffe eller frappé. Jeg er ret overbevist om, at is med saltkaramel, kaffe og isterninger må være en helt oplagt kombination på en varm sommerdag på terrassen.
Tip! Se også tips til lækre variationer og noter vedr. dulce de leche under opskriften!
Is med saltkaramel
Ingredienser
- 5 dl piskefløde
- 1 ds dulce de leche (397 gr) (fx fra Tørsleffs)
- 1 tsk havsalt flager
Fremgangsmåde
- Pisk fløden til flødeskum.
- Hæld ca 3/4 af dulce de lechen i flødeskummet og vend godt rundt.
- Tilsæt et nip saltflager til karamelflødeskummet.
- Fordel massen i en bageform eller lignende frysefast beholder foret med bagepapir.
- Fordel det sidste dulce de leche ovenpå isen og drys med salt.
- Frys isen i minimum 5 timer, indtil den er gennemfrossen.
- Kugl isen op med en isske eller skær den i skiver og server.
- Saltkaramel is kan holde sig i 3-4 måneder på frost, hvis den pakkes godt ind.
Skønne variationer.
Ovenstående er en helt simpel (og fantastisk lækker) udgave af saltkaramel is. Men selvfølgelig er der masser af muligheder for skønne variationer, for der er jo rigtig mange gode sager, som smagsmæssigt passer perfekt sammen med karamel.
Eksempelvis kan man tilsætte grofthakket lys eller mørk chokolade til karamelflødeskummet, inden det fryses til is. Der kan også bruges nødder eller mandler. Og skal der lidt ekstra knas til, så man kan bruge brændte mandler eller brændte hasselnødder. Eller måske 3-4 stykker daim barer.
I stedet for saltflager kan man bruge grofthakkede, saltede peanut. På den måde får man den skønneste is, der smagsmæssigt minder lidt om snickers. Og skal der ekstra smæk på karamelsmagen, så kan der tilsættes hakkede chokoladeskildpadder og måske en lille bitte smule rom.
Kondenseret mælk og dulce de leche.
For nogle år siden var det stort set umuligt at finde kondenseret mælk i Danmark. Af samme årsag købte jeg altid dåser med kondenseret mælk med hjem, når vi var på ferie. Men heldigvis er kondenseret mælk nu blevet en helt almindelig ting herhjemme, og dåserne kan købes i stort set alle supermarkeder. Også i de mindre supermarkeder og discountsupermarkederne. Dåserne står typisk sammen med bagegrej, krymmel og lignende og koster ca 15-20 kr.
I takt med, at det blev populært at lave sin egen dulce de leche (karamelcreme) ved at koge kondenseret mælk i en gryde med vand i 3-4 timer, begyndte der også at dukke dåser med færdiglavet dulce de leche op i de større supermarkeder. I Danmark kommer de typisk fra Tørsleffs og det er sådan en dåse, jeg har brugt i ovenstående opskrift. Men selvfølgelig kan man sagtens bruge en dåse kondenseret mælk, som man selv har kogt til dulce de leche (karamel). Man kan bare følge denne her fremgangsmåde.
Du må mene 4-5 mdr på frost og ikke køl 😉 (sidste punkt i fremgangsmåde)
Undskyld 3 – 4 mdr
Lene – Hihi, du har helt ret – det er hermed rettet 😉 Tak 😀
Kan man bruge denne opskrift med stort set alt.? Tænker om man vil kunne bruge hakket daim, jordbærsovs, osv i stedet for karamellen.? 😁
Anne Kirstine – Du kan sagtens tilsætte hakket daim, chokolade og lignende til isen, men du må ikke udelade karamellen. Dulce de leche er lavet på indkogt sødmælk og sukker, hvilket vil sige, at den både tilfører mælk og sødme til isen. Så hvis du dropper karamel, får du bare en is bestående af frossen, stenhård flødeskum.
Skal dåsen med kondenseret mælk afkøles inden brug og hvor længe?
Britta – Ja, jeg ville nok afkøle karamellen, så den ikke smelter flødeskummet. Hvor længe kan jo være lidt svært at svare på, men du kan evt. stille den i køleskabet, så det går lidt hurtigere.
Jeg plejer at koge karamellen dagen før, jeg skal bruge den, så er jeg sikker på den er helt afkølet..
Jeg kommer hele dåsen i flødeskummet og laver så karaml, bestående af 1 dl sukker 1 dl fløde og en dl sirup, som jeg koger op…når det så er afkølet, kommer jeg det oven på isen og så på frost igen 🙂 lækkert..
Dorthe – Tusind tak for tippet og opskriften på karamelsauce – det skal jeg prøve næste gang 😀
Nu har jeg prøvet den og har gjort som der stå, men den er sten hård, hvad kan jeg have gjort galt ?
Majsen – Jeg er ret sikker på, at du ikke har gjort noget galt, for hjemmelavet is skal ofte stå i 15-20 minutter, inden det bliver så tilpas optøet, at det kan kugles op. Så hvis du har prøvet direkte fra fryseren, så skal du bare vente lidt 😀
2 spørgsmål. Skal man røre undervejs i indfrysningen og vil man kunne lave en version med peanut butter?
Skal karamellen koges først
Tina – Nej, ikke hvis du bruger en dåse dulce de leche, som jeg har beskrevet i opskriften. Bruger du i stedet en dåse kondenseret mælk, skal den koges til karamel først og du finder fremgangsmåden ved at klikke på linket i opskriften 🙂
Hej. Pynter du isen med noget? 🙂
Vh Lene
Lene – Ikke udover de der “swirls” af karamel, som ligger på toppen af isen i forvejen og så et ganske lille drys havsalt som nævnt i opskriften 😀