Juni nærmer sig sin afslutning, det er midsommer og på næste fredag blusser bålene rundt omkring over hele landet, når der traditionen tro lægges op til en skøn aften med familiehygge, sang og snobrød. Derfor har jeg i dag skrevet dette her indlæg, som er fyldt med gode opskrifter, tips og ideer for enhver smag til den allerbedste Sankt Hans aften og skulle der sidde nogen og mangle lidt inspiration til desserten eller en god opskrift på snobrødsdej, så er det bare at læse med.
Jeg vil som udgangspunkt foreslå, at man spiser noget enkelt og ikke alt for mættende, hvis man, som os, har tradition for at riste både snobrød, skumfiduser og måske også en pølse over bålet senere på aftenen. Man kan selvfølgelig bare tage konsekvensen og spise hotdogs, lavet på snobrød og bålgrillede pølser til aftensmad, men hvis man omvendt gerne vil vente, til det begynder at skumre, inden bålet tændes, så kan det blive en temmelig sen aftensmad på denne her tid af året.
Jeg elsker, når der står fisk eller skaldyr på menuen til Sankt Hans, evt. kombineret med grønne eller hvide asparges, som er i sæson netop nu, for sæsonen slutter kort tid efter Sankt Hans. Friskkogte krabbeklør, jomfruhummerhaler eller bare pil-selv rejer med lyserød cocktailsauce og flutes er super hyggeligt til aftensmad – især hvis der er mulighed for at sidde udenfor. Et par rejemadder, eller måske oven i købet et lækkert stjerneskud og et glas kølig hvidvin, kan også være rigeligt, hvis der står snobrød og pølser på programmet senere. Tilbyd evt. ungerne “byg-selv” fiskeburgere med fiskefilet og rejer, hvis stjerneskuddet er lidt for avanceret – det er stort set det samme og kræver derfor ikke ekstra forberedelser, men en burger kan nogle gange være mindre “farlig”. Og skal der ikke fisk på menuen, så vil en pariserbøf med hakkede rødbeder, rå løg, kapers og revet peberrod være et lækkert og let alternativ – igen kan ungerne få hjemmelavede burgere med hakkebøffer i stedet for pariserbøf.
Tager man i stedet ud og ser bål med en madkurv under armen, så er pil-selv rejer faktisk stadig lækkert, men husk lige vådservietter eller en dunk med vand, så der er mulighed for at vaske hænderne. En anden mulighed kunne være stegte kyllingelår eller frikadeller og kold kartoffelsalat, som er ret klassisk, men altid lækker. Det samme er hjemmebagte gulerodsboller med pålæg eller små trekant-sandwiches med fyld af pålægssalater, fx hjemmelavet tunsalat eller hønsesalat med bacon.
Er vejret med os – og har man ikke planer om at indtage uanede mængder af snobrød og pølser senere – så er det jo oplagt at holde fast i temaet “ild” og grille maden. Man kan fx grille pølser og bage en omgang hjemmelavede pølsebrød til hotdogs og skal det være lidt mere avanceret, så kan man grille et godt stykke kød, et par gode bøffer eller lignende og lave lidt forskellige slags tilbehør. Se evt. mere i dette her indlæg, hvor jeg har samlet opskrifter til 20 forskellige, lækre salater og tilbehør til grillmaden.
Skal der serveres brød til grillmaden – eller til maden i det hele taget – kan jeg i øvrigt kun anbefale disse her mini snobrød, som er nemme at lave, fordi de bages i ovnen. De små fine brød passer bare så godt til Sankt Hans aften og ild-temaet.
Til dessert vil jeg mene, at danske jordbær, enten med fløde eller en god vanilleis, er helt perfekt. Mere dansk og sæsonbetonet bliver det næppe, men skal det være lidt mere avanceret, så kan jeg anbefale denne her skønne og luftige koldskålskage med bund af kammerjunkere. Den er relativ nem at lave og skal faktisk helst laves dagen i forvejen, så den kan stå på køl og sætte sig natten over og dermed er der en ting mindre at holde styr på.
Hjemme hos os bliver der ikke fejret Sankt Hans uden snobrød. Det har indimellem betydet, at vi har siddet med tæpper om os under mine forældres enorme parasol og grillet brødene over gløderne i havepejsen, men snobrød hører altså til og det bliver der ikke lavet om på. Jeg bruger altid denne her nemme og lækre opskrift på hjemmelavet snobrødsdej.
Og så må vi ikke glemme skumfiduserne, for selvfølgelig skal man også have grillede skumfiduser til Sankt Hans. Jeg elsker at grille hjemmelavede skumfiduser – enten de her skumfiduser med hyldeblomst eller denne her variant med hindbær. Det kan være en lettere klistret affære, at lave sine egne skumfiduser, men det er sjovt og resultatet er virkelig lækkert og så elsker jeg, at man kan lave sine helt egne yndlingssmagsvarianter.
Tidligere var det ret brugt at servere varm punch og æbleskiver Sankt Hans aften, så folk havde lidt at varme sig på, når bålet var brændt ned og det begyndte at skumre og blive køligt. Jeg synes, det er sådan en hyggelig tradition – faktisk er der jo lige præcis et halvt år til jul – og har faktisk også taget den til mig, så et par år har jeg haft æbleskiver og noget varmt at drikke parat. Jeg bruger gerne denne her opskrift på luftige æbleskiver med citron og kardemomme.
Med hensyn til de varme drikke, så er det selvfølgelig ikke så aktuelt, hvis vi er midt i en hedebølge, men indtil videre så har jeg haft stor succes med denne her varme og krydrede æbledrik og ligeledes med varm og krydret hyldebærsaft. Begge drikke har den fordel, at de kan laves i en børnevenlig og alkoholfri udgave og så kan de, som har lyst, tilsætte lidt rom eller lignende til deres eget glas. En god, hvid gløgg med hjemmelavet hyldeblomstsaft – der som bekendt skal brygges lige netop nu – vil også være en super god idé og endelig så vil en grydefuld varm kakao med flødeskum formentlig gøre lykke hos de fleste. Smag evt. de voksnes til med en sjat cognac, baileys eller lignende.
Og dette var så ordene. Jeg håber, at I måske har fået lidt inspiration eller et par ideer og vil slutte dette her indlæg af med at ønske Jer alle en rigtig dejlig og hyggelig Sankt Hans aften på fredag.