Sarah Bernhardt kager. En skøn kombination af sej makron, luftig chokoladecreme og knasende, sprød chokolade og typisk sådan en kage, som man kan se i bagerens vindue – eller sådan var det i hvert fald engang, for nu synes jeg efterhånden, at det er sjældent, at jeg ser Sarah Bernhardt kager i bagerdisken.
En Sarah Bernhardt er i bund og grund en meget simpel lille kage, som kun indeholder ganske få ingredienser, men den kræver lidt tålmodighed, da cremen både skal toppes op på makronerne og de efterfølgende skal dyppes i smeltet chokolade. Omvendt er det nu også ret hyggeligt at stå og nørkle med at overtrække de små, fine kager og så er det altså bare en kage, som passer perfekt til særlige lejligheder, fx nytårsaften, studenterkørsel, receptioner, bryllupper eller runde fødselsdage, hvor de smukke lækkerbiskner altid gør lykke på buffet’en. Og til sådanne lejligheder vil man jo gerne bruge lidt ekstra tid i køkkenet.
I bagerdisken er kagerne gerne ret store, men jeg foretrækker, at mine Sarah Bernhardt kager er bitte små og lige til at hapse i en enkelt bid – eller måske to. Når man bruger små makroner, bliver kagerne til de lækreste, små petit fours, men foretrækker man “almindelige” Sarah Bernhardt kager, så kan man kigge indenfor hos bageren og høre, om der er mulighed for at købe en pakke store makroner – dem har de faktisk ret mange steder. Alternativt kan man bage sine makroner selv, men jeg må indrømme, at jeg endnu har hjemmelavede makroner til gode.
På en “ægte” Sarah Bernhardt kage er cremen for øvrigt toppet op på bunden – altså den flade side – og kagerne stilles efterfølgende på et fad, hvor de står og “vugger” med den buede side nedad. Hvis det er kriteriet for en ægte Sarah Bernhardt kage, så må mine kager leve med at være en smule uægte, for jeg laver dem konsekvent med den flade side nedad – så ved jeg nemlig, at kagerne står fast, når de skal sættes på fade og serveres.
Denne omgang er lavet med mørk chokoladecreme og efterfølgende dyppet i mørk chokolade. Jeg bruger chokolade med en kakaoprocent på ca 50 %, da jeg ikke bryder mig om alt for mørk chokolade, men man kan sagtens bruge mælkechokolade eller hvid chokolade, både til creme og overtræk. Sarah Bernhardt kager med hvid chokolade er især smukke til bryllupper – måske pyntet med guldstøv eller røde/lyserøde sukkerhjerter og til studenterkørsel, hvor de kan pyntes med hhv røde og blå sukkerhjerter eller frysetørrede hindbær og kandiserede blå violer.
Som nævnt ovenfor, så er det ikke specielt vanskeligt at lave Sarah Bernhardt kager – jeg bruger næsten altid nedenstående opskrift, som er en gammel sag fra Karolines Køkken og den lykkes hver gang. Det eneste, man for alvor skal være opmærksom på, er ikke at piske cremen for hårdt eller for længe, så den skiller og gryner. Cremen skal være let og luftig, men hvis bare man sørger for at bruge laveste hastighed på elmikseren og ellers tager det roligt og holder øje med cremen, så plejer det at gå helt fint.
Sarah Bernhardt kager
Ingredienser
- 2 dl piskefløde
- 75 gr mørk chokolade (jeg bruger en chokolade med ca 50-55 %)
- 35-40 små makroner
- 200 gr mørk chokolade
- evt. frysetørret hindbær eller sukkervioler til pynt
Fremgangsmåde
- Kom fløden i en gryde og kog den op.
- Tilsæt 75 gr chokolade og smelt den under omrøring i den varme fløde.
- Når alt chokoladen er smeltet, hældes fløden i en skål. Læg et stykke husholdningsfilm på overfladen af fløden, så der ikke dannes kondens og stil cremen på køl i ca 5 timer eller til dagen efter.
- Pisk forsigtigt den afkølede creme til let skum med en elmikser. Pas på med at piske for hårdt eller for længe, så cremen gryner og skiller. Omvendt skal der piskes nok til, at cremen kan holde faconen.
- Kom cremen i en sprøjtepose/frysepose og sprøjt lidt på toppen af hver makron til al cremen er brugt. Glat cremen efter med en kniv, så der dannes en fin top.
- Sæt kagerne på køl i minimum 1 time, til de er kolde og cremen er let stivnet.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovnen.
- Tag de kolde kager ud af køleskabet og overtræk dem én efter én ved at dyppe chokoladetoppen i den smeltede chokolade. Ryst overskydende chokolade af kagerne og vent et par sekunder inden de vendes om – det giver chokoladen tid til lige at “sætte sig” på den kolde creme, så den ikke glider af igen.
- Sæt kagerne på et stykke bagepapir, pynt evt. med frysetørret hindbær eller kandiserede violer og lad chokoladen tørre.
- Opbevar kagerne på køl til servering – de kan holde sig i 4-5 dage. De kan desuden fryses.
Kan man i stedet for at dyppe kagerne i chokolade, sætte dem på en rist og hælde chokolade over dem?? Er det meningen at de skal komme direkte fra køleskab og så dækkes med chokolade? Kan man ikke med fordel tage dem ud en halv time før, så de er knap så kolde. Og også med chokoladen, kan man ikke med fordel lade den køle en smule inden den skal på kagerne?? Mine spørgsmål bunder i at jeg er bange for at stå med kager hvor chokoladen ikke vil hænge på.
Heidi – Jeg vil til enhver tid foreslå, at du følger opskriften og dypper de kolde kager i den smeltede chokolade – simpelthen fordi, at man godt kan risikere, at chokoladen ligesom “glider” af, fra toppen og ned ad kagen og den risiko forstærkes, når chokoladen hældes over kagerne, hvis du forstår hvad jeg mener 🙂 Når det er sagt, så kan man også risikere, at chokoladen begynder at “glide”, når kagerne er dyppet og sat på bagepapir for at stivne – det er derfor at jeg foreslår, at man tager kagerne direkte fra køleskabet og giver sig god tid til at dyppe kagerne i den lune chokolade og lige venter et par sekunder, inden de vendes. På den måde får den kolde kage chokoladen til lige at sætte sig let og så bliver den, hvor den skal 😀
Som opfølgning på spørgsmål mv., så ville jeg fryse kagerne inden de dyppes i chokolade, jeg har haft stor succes med at overtrække frosne ting.
Jenny – Det kan man også. Det vigtigste er, at kagerne er kolde, så chokoladen lynhurtigt “sætter sig” og bliver hvor den skal 😀
Tror du jeg vil kunne lave cremen onsdag aften, lave dem færdig torsdag os så først bruge dem lørdag?
Maria – Ja, det burde ikke være noget problem – det tror jeg sagtens, at du kan gøre. De skal bare opbevares på køl 😀
Bruger du en bestemt tyl til at sprøjte med? Eller sprøjter du dem bare op uden tyl?
Mie – Jeg bruger faktisk slet ikke en tyl men klipper bare hul i sprøjteposen, for jeg glatter alligevel efter med en kniv bagefter, så kagerne får den karakterisktiske spidse top 😀
Hej.
Jeg er igang med at overtrække, men chokoladen begynder at klumpe, og ser bare ikke særlig pænt ud :-(.. der er ikke kommet vand i, for jeg har smeltet den direkte i gryden. Hvad går der galt mon? Tænker om chokoladen bliver for kold, mens man dypper de kolde kager i??
Rikke – Uhhh lige når det kommer til chokoladesmeltning, så er der så mange forskellige ting, som kan gå galt, så det kan virkelig være svært at svare på. Hvis du laver en stor portion kager, så kan det dog skyldes, at der smelter ganske lidt af Sarah Bernhardt massen ud i chokoladen, hver gang du dypper en kage og til sidst kan chokoladen ikke rigtigt mere. Det har jeg i hvert fald selv prøvet. Chokoladen kan dog stadig bruges til chokoladekage eller lign. så bare bred den ud på et stykke bagepapir og lad den stivne 🙂
Kan man piske massen direkte fra køleskabet eller skal det have stuetemperatur? Synes ikke rigtig den vil blive pisket let og luftig.
Sofie – Jeg plejer at piske cremen direkte fra køleskabet uden problemer. Man skal dog være opmærksom på, at jo højere kakaoprocent i chokoladen, jo mere “fast” bliver cremen – jeg oplever i hvert fald en lille forskel, hvis jeg bruger 55 % eller 60 % chokolade 🙂
Det ville måske være en god ide at skrive det med procenten længere oppe i selve opskriften. Jeg har lige forsøgt at lave den med 70% chokolade, og det kan slet ikke piskes luftigt 🙂
Rikke – Æv, det var da træls. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal skrive det med kakaoprocenten i chokoladen længere oppe i ingredienslisten. Det står jo netop sammen med chokoladen i ingredienslisten, hvilket jeg tænker, giver god mening. Desuden har jeg nævnt det i teksten i selve blogindlægget (altså udover i opskriften, selvfølgelig) 🙂
Min masse bliver ikke stiv, den er meget flydende hvad gør jeg?
Heidi – Den burde blive stiv, når du pisker den. Det er jo en form for chokolade-flødeskum, så du skal piske fløden, når den er afkølet.
Kagerne kan vel med fordel fryses eller hvad? De er jo frosne når dyppes i chokoladen.
Karin – Du kan sagtens fryse Sarah Bernhardt kager. Dog har jeg aldrig frosset kagerne ned, inden jeg dyppede dem i chokolade – blot sat dem på køl 😀
Jeg bruger en teske til at toppe cremen på makronerne og det har altid fungeret for mig at sætte kagerne en tid i fryseren inden jeg dyppede dem i chokoladen. Jeg har lavet dem rigtig mange gange og til store selskaber igennem mange år.
Lis – Jeg brugte også en ske/kniv til at toppe cremen op med, men nu er jeg gået over til at bruge en sprøjtepose. I hvert fald hvis jeg skal lave en større portion kager. Hver makron for et “dut” med sprøjteposen, og så glatter jeg cremen efter med en kniv. Det går let som en leg 😀