Jeg ved det godt. Selleribøffer rimer ret meget på brune ris, hippier og kollektiver. Men lad mig lige slå fast, at der er selleribøffer, og så er der selleribøffer. Den første variant består af selleri i skiver, der steges på panden. Og selvom jeg faktisk hører til dem, som godt kan lide selleri, så er de aldrig rigtig blevet en succes hos mig. Det er den anden slags selleribøffer derimod. Dem som består af revet selleri med masser af chili, hvidløg og ost, der steges på panden til lækre og sprøde rösti.
Se også – Vegetarburger I Grøntsagslasagne I Blomkålsfrikadeller
Sprøde selleribøffer med masser af smag.
Sellerismagen i de her “bøffer” er på ingen måde gennemtrængende. Selvfølgelig kan man ane den, men hvor jeg normalt synes, at selleri har en karakteristisk og temmelig dominerende smag, så formår både hvidløg og chili her at at spille op imod sellerien.
Desuden har bøfferne det lækreste, sprøde og mest uimodståelige gyldent-brune ydre, hvilket på ingen måde gør oplevelsen mindre. Derfor vil jeg da også slå et slag for, at man prøver denne her opskrift, selvom man normalt ikke bryder sig om selleri. Det kunne jo være, at man blev positivt overrasket.
Tip! Se lækre tips til servering og tilbehør til selleribøfferne i teksten under opskriften.
Selleribøffer
Ingredienser
- 1 stk knoldselleri ( ca. 400-600 gr)
- 150 gr havregryn
- 3 stk æg
- 100 gr revet ost
- 2 fed hvidløg (pressede)
- 1 stk frisk, rød chili (finthakket)
- 1 tsk stødt spidskommen (kan udelades)
- 2 spsk olie (til stegning)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Skræl sellerien og riv den groft på et rivejern eller i en foodprocessor.
- Kom alle ingredienser, undtagen olie, i en skål og ælt det til en god, sammenhængende masse. Brug evt. hænderne.
- Form sellerifarsen til 10 bøffer.
- Opvarm olien på en pande og steg bøfferne på begge sider, til de er fint lysebrune.
- Server de sprøde selleribøffer som tilbehør eller som selvstændig hovedret med salat.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 2-3 dage. Bøfferne kan desuden fryses.
Tilbehør til selleribøfferne.
Udover selleri, chili og hvidløg er der æg, revet ost og havregryn i bøfferne. Og smagsmæssigt minder de ret meget om en god, gammeldags og let sprød frikadelle. Eller som Morten sagde, den første gang jeg lavede bøfferne – “Hvis ikke du havde fortalt mig, at de var lavet på selleri og helt uden kød, så havde jeg troet, at det var en almindelig frikadelle med lidt revet selleri i”!
Vi spiser som regel selleribøfferne som kødfri hovedret. Evt med en god grøn salat, pastasalat, rissalat eller kartoffelsalat ved siden af. De kan også bruges som fyld i forskellige former for måltidssalater og i stedet for bøffen i en vegetarburger.
Man kan også sagtens forme bøfferne til små kugler og bruge dem i pitabrød og fladbrød. Og endelig kan de selvfølgelig også bruges som en form for anderledes grøntsagstilbehør til diverse kødretter eller som en röstibund med sprødstegt bacon, ristede svampe og måske et spejlæg på toppen. Mulighederne er under alle omstændigheder ret mange.
Min far har eksperimenteret lidt med vegetariske frikadeller og lignende når vi har været der (gemalen er nemlig vegetar) og har haft stor succes med at tilsætte lidt spidskommen. Det giver sådan et lidt ‘kød’-agtig strejf hvis der ikke er for meget af det.
Mrs. Perkins – Uhhh ja, spidskommen er også bare godt. Jeg er vild med det krydderi, så det vil jeg helt klart tænke over en anden gang 😀
Kan de fryses?
Tanja – Ja, det kan de sagtens 😀
Hej Anne-Kathrine
Jeg har fundet frem til din blog, som må siges at være spækfyldt med lækre opskrifter!
Selleribøfferne dem lavede jeg i går – de var knald gode 🙂
Jeg har blot en lille forespørgsel – det kunne være mega fedt hvis du ville tage flere billeder af selve processen i dine opskrifter. Det er dog blot et ønske 😉
Mange weekends hilsner
Ditte
Ditte – Hej og tusind tak for din søde hilsen. Jeg er glad for, at selleribøfferne faldt i din smag – herhjemme er vi også helt vilde med dem 🙂 Mht. billeder af selve processen, så lagde jeg faktisk ud på netop den måde, dengang jeg startede min blog. Men da jeg prioriterer kvaliteten af mine billeder ret højt og også bruger tid på at style billederne af det færdige resultat, måtte jeg indse, at billederne af selve processen slet ikke var på højde med resten af billederne, idet der ofte var dampende gryder, rod og dårligt lys. Desuden har jeg ofte gang i en masse, når jeg laver mad og derfor var det nærmest til irritation, når jeg midt i det hele også skulle huske at fotografere. Derfor valgte jeg til sidst billederne fra og i dag tager jeg kun billeder af processen, hvis jeg bruger en særlig vanskeligt teknik, eller har svært ved at forklare, hvordan noget skal laves 😀
Rigtig god weekend og mange hilsner fra
Anne-Kathrine.
Hold nu op de er gode de bøffer!
(Jeg tilføjede dog rasp..)
Min datter ville intet andet spise til aftensmad end dem ?
3 stk endte det med!
Sandra – Det glæder mig, at I kunne bruge opskriften. Og fantastisk, når de små også bliver vilde med resultatet 😀
Tak for super ide og opskrift!
Min mand (som er kok) var skeptisk. Men fik endelig overtalt ham til at smage! -han ville hellere spise selleribøffen end svinemørbraden vi fik sammen med 😀 og min datter på 2 skovler også ind.
Mums!
Sandra – Haha, jeg har mødt SÅÅÅ mange skeptikere, som måtte overgive sig til de her selleribøffer – de har nemlig intet med den velkendte sellerismag at gøre. Det sværeste er faktisk at overtale folk, men når så det lykkes, så bliver de heldigvis altid glade 😀
Tusind tak for super inspiration. Sikke lækre bøffer. Dem skal vi invitere gæster på. 🙂
Elisabeth – Så dejligt at høre – jeg er helt enig i, at bøfferne er perfekte til både hverdag og som gæstemad 😀
Det var dog den mest fantastiske opskrift længe! Alle børn og voksne var tossede med dem, og ikke en eneste kunne gætte hvad de var lavet af. De kommer til at blive en del af vores faste repertoire herhjemme!!
Anna – Hvor er det bare dejligt at høre – herhjemme er de skønne selleribøffer altså også et kæmpe hit 😀
Har lavet disse for første gang. Og det bliver nok ikke eneste gang :-). De smager godt – nok mest med et lille tvist af spidskommen – efter min smag.
Som diabetiker skar jeg havregryn ned fra 150g til 80 g, for at spare på kulhydrat. Det fungerer stadig fint, dog måtte jeg trykke en del saft uf af dejen før stegningen, da der jo ikke var gryn nok tl at opsuge det. Men smagen stadig super.
Jeg fik kun 9 bøffer ug af portionen, hvilket giver 7 g kulhydrat pr bøf. Det er sku ok for en fantastik aftensmad 🙂
Marianne – Tusind tak for tippet til at spare lidt på kulhydraterne i selleribøfferne – og dejligt at det stadig fungerede. Jeg skal helt klart selv prøve med spidskommen, for det hører til favoritkrydderierne herhjemme 😀
Uhh…. mega gode bøffer. Selv familiens yngste på 15 år var henrykt og spiste mere end hun plejer. Det er bestemt ikke sidste gang vi laver selleribøffer.
Smager fantastisk med aioli, ristede svampe og hjemmelavede pommes frites.😀😀
Rikke – Mums, det lyder lækkert. En helt perfekt kødfri middag 🙂 Og selvom der er mange, der påstår, at de ikke bryder sig om selleri, så er der altså langt fra udkogt selleri til de her krydrede selleribøffer 😀
Blot for at sige, at jeg ikke kommer på din hjemmeside mere. Jeg bliver så frustreret når reklamerne fløjter om ørerne påmig og får hjemme siden til at fungere dårligt. Plus alt det vrøvles ak i starten, hvor jeg bare gerne vil læse om, hvordan jeg laver selleribøffer … og det hele blot fordi du vil højt op på Google. Hvad hjælper det at trække folk til dit site, hvis de ikke ikke gider blive der eller fravælger dig for evigt. Undskyld … jeg er lidt vred, men prøver at tale ordentligt. Farvel. Hav et godt liv. Hilsen Carsten
Carsten – Jeg beklager, at du ikke har lyst til at besøge bloggen og bruge mine opskrifter længere.
Det er klart, at jeg ville elske at drive en blog helt uden reklamer, men med en blog, som er blevet så stor, som min efterhånden er, så er det ikke længere en mulighed. Det koster mange tusinde kroner hver eneste måned, at drive en blog af den størrelse, ligesom jeg også selv arbejder 70-80 timer med bloggen om ugen. Så hvis ikke jeg havde reklamer, så ville der heller ikke være nogen blog med gratis opskrifter. Og jeg vægter altså højest, at opskrifterne er gratis og tilgængelige for alle, fremfor at sælge adgang til en reklamefri blog via abonnement eller lign. 🙂
Mht. mit vrøvl i starten af indlæggene, så kan man jo enten læse det eller scrolle forbi ned til selve opskriften. Men her er jo netop tale om en blog og ikke en hjemmeside, og eftersom en blog er en form for online dagbog, så har jeg altid “vrøvlet” meget i mine indlæg. Og generelt snakker jeg meget, også ude i det virkelige liv, så det har jeg nok bare taget med mig over på min blog 😀
Du har dog ikke helt ret i, at jeg vrøvler i starten af indlæggene for at komme til at ligge højt på Google, for mit marketingbureau så meget gerne, at jeg skar mit vrøvl helt væk, og blev mere konkret for netop at få bedre placeringer på google. Men jeg har sniksnakket i mine indlæg lige fra starten for 10 år siden, og det vil jeg gerne blive ved med. For mig bliver det netop en personlig blog og ikke bare en tilfældig hjemmeside, når jeg gør det på den måde. Også selvom det måske påvirker mine placeringer negativt 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Det er jo så englene synger! (fandens til larm!!!) Quinde…..den opskrift har du lavet godt❤️Spicet op med et par friskplukket Jamy-chilier ( styrke 7) og tilbehør af belugalinser og friske harricovert (tilberedt og kold) i en lækker olivenolie + peber en mas. Må vi sige tak for mad😁😁 Det smagte fantastisk🤩
Cherie – HAHAHA, det lyder dæleme ellers godt. Det er altså for længe siden, at vi har fået selleribøffer, så det kan være, at jeg skal prøve med dit tilbehør 😀
Jeg kan jo kun dele min kones kommentarer – de smagte dælme godt!! Vi ændrede en smule i opskriften fordi vi brugte en rest af en mellemlagret ost, som vi rev selv i stedet for at bruge mozzarella. Bilder mig ind, at det gav en lidt kraftigere og mer fyldig smag (ikke ostet) end der ellers ville have været. Hvis man er lidt osteforskrækket, så kan osten lugtes under tilberedningen, men som sagt virker det som om det går op i en højere enhed rent smagsmæssigt.
Morten – Haha, hvor er det bare dejligt at høre. Og jeg kan sagtens følge, at selleribøfferne ikke tager skade af en ost med en lidt kraftigere smag. Det skal jeg vidst huske til næste gang, der skal selleribøffer på menuen 😀
Kan de mon fryses?
Sarah – Ja, det burde ikke være noget problem 😀
Sikke en dejlig opskrift, du har lavet. Den lyder væsentligt mere tillokkende end en gammedags selleribøf, så den skal vi have inden længe.
Nu har jeg fulgt dig igennem mange år, og det har været med til at vise noget om personen Anne-Kathrine bag bloggen, at du har fortalt om, da I købte huset, og hvad I har gået og lavet ved det – og ikke mindst om Viggo, som jeg snart kunne ønske mig at se et nyt billede af.
Din stil er en rigtig fin blanding af dit liv, dine tanker og en masse gode opskrifter – så jeg hænger stadig ved. Jeg synes, du er en dejlig og positiv kvinde.
Havde et problem nok fordi sellerien var større end i opskriften med at få dem til at hænge sammen. Kom et æg ekstra i. Ikke sidste gang jeg steger selleribøffer. Men rigtig lækre med en bønnesalat.
Else – Godt at det lykkedes med et ekstra æg og dejligt at høre, at det ikke er sidste gang, menuen står på selleribøffer. Lyder lækkert med en bønnesalat som tilbehør 🙂
De ser super gode ud, har en knoldselleri liggende i køleren.. Men undre mig over hvad du gør med den? River du sellerien før du smider den i farsen?
Maja – Ja, som jeg har skrevet i ingredienslisten til bøfferne, så skal sellerihovedet være revet 🙂 Du kan godt glæde dig – bøfferne er supergode 🙂
Smager virkelig godt. Havde ikke frisk chili, men chilipulver fungerer også fint.
Lisbeth – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Vandvittig gode – vendte dem i rasp inden stegning i olie 🙂
Tina – Det lyder superlækkert – det skal jeg prøve 😀
Hej Anne – Kathrine. Jeg er mælkeallergiker. Kan man lave selleri – bøfferne uden ost? Hav en god dag 😊
Dalia – Det burde ikke være noget problem. Dog tilfører osten også lidt smag, så tilsæt evt. lidt flere krydderier/salt 😀
Super god opskrift på selleribøffer…
Liselotte – Tusind tak. Hvor er det bare dejligt at høre 😀
De bedste veggiebøffer jeg har smagt! Har varieret dem både med hakket persille i, og med hakket koriander (hvis man er til det…), og de er bare så lækre!
Leni – Tusind tak for din hilsen – hvor er det bare dejligt at høre, at selleribøfferne er blevet et hit 😀 😀
Selleri”farsen” er umulig at få til at hænge sammen. Vi brugte endda et ekstra æg. Vi stegte det halve af “farsen” som røsti på panden . Det hang stadig ikke sammen. Det var så tørt som ristede løg fra et bæger. Hvad gør vi med resten?
Vi vil nødig smide det væk. At det skulle smage som frikadeller er noget af en overdrivelse.
Anni – Hmmm, umiddelbart vil jeg mene, at der skal tilsættes mere æg. Forstået på den måde, at dit sellerihoved måske har været ret stort i det, og derfor kræver lidt ekstra “bindemiddel”. Jeg kan godt se, at du allerede har brugt et ekstra æg, men jeg tror umiddelbart, at der skal mere til. I hvert fald hvis konsistensen er ligesom ristede løg. Alternativt kan du måske blande “farsen” i en rigtig kødfars til farsbrød eller lignende og så udelade æg og mel i farsen? Jeg bruger ofte revne grøntsager i farsbrød og frikadeller, og på den måde slipper du i hvert fald for at smide noget ud, hvis ikke du har mod på at fortsætte med selleribøfferne.
Smag og behag er jo forskellig, og umiddelbart synes jeg, at smagen minder meget om frikadeller. Måske er det umamien fra osten og de forskellige krydderier, der gør, at jeg forbinder dem med frikadellerne. Men den slags kan jo ikke rigtigt diskuteres 😊😊
Også min favorit. Jeg bruger dog rasp i stedet for havregryn, og oregano i stedet for spidskommen.
Vibeke – De er så lækre – og de kan jo krydres med alle mulige lækre måder 😀 😀
Lækre bøffer med rigtig god smag. Jeg tilføjede foruden de 3 æg et chiaæg ( 1 spsk chiafrø i lidt vand). Det fik “farsen” til at hænge godt sammen. Min selleri var nemlig ret stor og “farsen “derfor lidt for tør.
Overvejer om det ville være en god ide at komme et par dl kogt quinoa i for at tilføre bøfferne lidt protein.
Signe – Det lyder da som en supergod idé at tilføre lidt kogt quinoa for ekstra fylde og protein 😀