Semlor er svenskernes udgave af fastelavnsboller og sådan lidt en blanding af gammeldags fastelavnsboller og fastelavnsboller med flødeskum. Store, bløde kardemommeduftende boller som halveres og fyldes med marcipanfyld, eller creme og syltetøj hvis man foretrækker det. Afslutningsvist pyntes med flødeskum, inden bollerne lægges sammen igen og pyntes med et let drys flormelis. Og så er de lækre semlor klar til servering.
Se også – Fastelavnsboller med creme I Fastelavnsboller med flødeskum I Walesboller med hindbærskum
Nem opskrift på semlor.
Med semlor har svenskerne taget det bedste fra de gammeldags fastelavnsboller og skabt en lækker gærdejsbolle med fyld, men uden risiko for, at fyldet kan løbe ud under bagningen. Fyldet kommes nemlig først i bollerne, når de er færdigbagte, og det laves på en blanding af udhulet brødkrumme (fra bollen), revet marcipan, hakkede mandler og mælk. Det lyder måske som en lidt spøjs kombination, men det bliver til en skøn creme, som smager dejligt af marcipan og mandler. En dejlig kage og et perfekt supplement til de traditionelle fastelavnsboller.
Tip! Se også tips til variation af fyldet i semlor i teksten under opskriften.
Semlor (svenske fastelavnsboller)
Ingredienser
- 2½ dl mælk (lillefingervarm)
- ½ pk gær
- 75 gr sukker
- ¼ tsk groft salt
- 1 tsk stødt kardemomme
- 2 tsk vaniljesukker
- 450 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
- 75 gr smeltet smør
Marcipancreme
- 150 gr marcipan (groftrevet)
- 75 gr mandler (hakkede)
- 1 dl mælk (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
- evt. flormelis efter smag
Vaniljeflødeskum
- 3 dl piskefløde
- 2 tsk vaniljesukker
- flormelis til pynt
Fremgangsmåde
- Hæld mælken i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, kardemomme, vaniljesukker, hvedemel og smeltet smør og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også samles i en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket i ca 1 time.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, form den til 10 boller og læg bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne efterhæve tildækket i ca 30 minutter.
- Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 15 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
- Lad bollerne afkøle på bageristen.
Marcipancreme
- Skær toppen af hver bolle og udhul bollen let med en gaffel.
- Kom brødkrummerne i en skål sammen med revet marcipan, hakkede mandler og lidt mælk. Rør det hele sammen til en ensartet creme og tilsæt mælk lidt ad gangen, indtil konsistensen er blød og lækker (ikke våd). Det er ikke sikkert, at al mælken skal bruges.
- Smag på cremen og tilsæt evt en smule flormelis efter smag, hvis den trænger til ekstra sødme.
- Fordel marcipancremen i de udhulede boller.
- Pisk fløden til skum og smag til med vaniljesukker og evt. flormelis, hvis der ønskes en let sød flødeskum. Der kan også bare bruges ren flødeskum.
- Hæld vaniljeflødeskummet i en sprøjte- eller frysepose med stjernetylle og sprøjt en fin krans af flødeskum øverst på hver bolle. Flødeskummet kan selvfølgelig også fordeles med en ske.
- Skær evt. toppen af hver bolle i en trekant (valgfrit), og læg dem på flødeskummet. Drys med sigtet flormelis og lad kagerne trække på køl indtil servering.
- Kagerne kan sagtens laves et par timer før servering, men pga flødeskummet er de bedst, samme dag som de er lavet. Bollerne (uden fyld) kan også fryses.
Variationer af fyld.
Traditionelt fyldes semlor med en blanding af revet marcipan og hakkede mandler, der røres sammen med den udhulede brødkrumme og mælk til en blød og cremet konsistens. Nogle bruger ikke den udhulede brødkrumme men nøjes bare med at fylde bollerne med en blanding af revet marcipan og hakkede mandler. Det synes jeg dog er lidt spild, når man nu alligevel udhuler bollerne.
Bryder man sig ikke om marcipan, så kan man i stedet fylde bollerne med syltetøj og hjemmelavet kagecreme eller vanilje-flødecreme. Og vanilje-flødecreme kan også erstatte flødeskummet på toppen, hvis ikke man er så meget til det. Hindbærsyltetøj kan desuden erstattes af en lækker æblekompot, som passer noget så fint til den skønne smag af kardemomme i bollerne.
Endelig kan man tilsætte lidt grofthakket chokolade til marcipanfyldet. Og mandler kan selvfølgelig erstattes af hasselnødder. Og så er jeg helt overbevist om, at man kan bruge pistaciemasse i stedet for marcipan. Selvom det er en variant, som jeg endnu ikke selv har prøvet.
Lidt for meget “bolle” til min smag
Winni – Ja, smag og behag kan jo ikke diskuteres, og jeg vil gerne indrømme, at de svenske semlor er lidt mere “bolleagtige” end vores danske fastelavnsboller. Jeg er dog vild med, at de ikke er sådan overdrevent søde 😀