Jeg elsker skipperlabskovs og det har jeg gjort hele mit liv. Blandingen af de let mosede kartofler og det langtidssimrede, smørmøre kød er simpelthen uovertruffen. Og for mig er det rigtig efterårs- og vintermad.
Skipperlabskovs – min bedste opskrift.
Der findes virkelig mange bud på, hvordan en ægte skipperlabskovs skal laves. Og der er jo ikke nogle fremgangsmåder, der er mere rigtig end andre. Men jeg holder altså på, at der skal være en solid overvægt af kartofler. Minimum 1 del kød til 3 dele kartofler. Og gerne mere, hvis man spørger mig. I denne her portion har jeg brugt, hvad der svarer til 75 gr kød pr. person. Men selvom det måske lyder af lidt, så er det virkelig ikke noget, som man tænker over, imens man sidder og spiser. Kartoflerne har jo simret sammen med kødet i flere timer. Og derfor har det hele ligesom taget lidt smag af hinanden.
Jeg har altid fået skipperlabskovs med hele peberkorn i. Også da min lillebror og jeg var små. Det er som om, at hele peberkorn bare hører sig til i skipperlabskovs. Og så må børn og sarte sjæle bare sutte dem rene og lægge dem på kanten af tallerkenen, hvis de ikke kan lide at tygge i dem. Der er i hvert fald “no mercy” i min familie 🙂
Til hverdag og fest.
Skipperlabskovs er glimrende gæstemad, hvis man vælger at være lidt old school her i løbet af efteråret og vinteren og sætte en kæmpe grydefuld på bordet. For det første er det supernemt at lave. Og når først kartoflerne er skrællede og skåret ud, passer resten jo stort set sig selv. Desuden er det billigt, for det eneste der skal købes, er lidt god oksekød i tern, en masse kartofler og løg.
Endelig må man jo ikke glemme, at alle de kartofler lægger en ret god bund. Så man kan mætte rigtig mange mennesker med sådan en grydefuld. Og så er det da en lidt hyggelig ret. Skal det være rigtig festligt, kan man jo servere øl og en snaps ved siden af. Så bliver det nok ikke mere klassisk.
Skipperlabskovs
Ingredienser
- 400 gr oksekød i tern (fx bov eller tykkam)
- 25 gr smør
- 3 stk løg (skrællede og grofthakkede)
- 5 dl vand
- 5 stk laurbærblade
- 1 tsk hele peberkorn (eller kværnet peber)
- 2 tsk salt (jeg bruger groft salt)
- 1500 gr kartofler (skrællede og skåret i tern á 2 x 2 cm)
Fremgangsmåde
- Start med at gå kødet efter og fjern evt. urenheder. Skær herefter kødet i tern á ca 2 x 2 cm.
- Brun kødet i smør i en gryde og tilsæt løgene. Når løgene er klare, hældes der vand i gryden til kød og løg lige netop er dækket. Jeg bruger ca. ½ liter.
- Tilsæt laurbærblade, peberkorn og salt, læg låg på og bring gryden i kog. Lad kød og løg simre ved svag varme i 1 time.
- Efter en time tilsættes kartoflerne til kødet. Læg låget på gryden og lad retten simre i yderligere 1 time.
- Herefter røres der godt rundt, så de møre kartofler moses let ud i kødet og “samler” retten.
- Smag til med salt og peber og server med en iskold smørklat, friskhakket persille, groft rugbrød og syltede rødbeder.
Havde helt “glemt” denne ret. Den skal så absolut på madplanen. Jeg er tosset med efterårsretter der har masser af god smag i sig.
Mari – Jeg har det også med at “glemme” skibberlabskovs, indtil jeg får øje på de helt rigtige vinterkartofler i butikkerne – så dukker den pludselig 🙂
Uhm, det er bare efterår der vil noget!
– Anne
Anne – Det er det nemlig og så er det oven i købet en af mine livretter 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Kan også varmt anbefale labskovs af rester fra en steg. Hvis det er lammekølle får man en lækker Irsk labskovs.
Kh.
Anne-Marie
Anne-Marie – Lyder godt. Vi får desværre meget sjældent steg, men jeg skal huske din idé, næste gang vi har lidt rester 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
En genial ret – især også når man er mange. Holder hvert år første søndag i advent,med gløg mm, oplæsning af Røde Orm og Peters jul og bagefter er der Skibberlabskovs . Der er et sted mellem 30-40 til spisning, men da retten kan spises med en gaffel kræves der ikke så megen plads – hvis det går virkelig galt er en stol nok. Så nu vil jeg kaste mig over kartoffelskrældning og kødudskæring i en del timer , da der er 3 dg til første søndag i advent.
Elisa – Åhhh, hvor lyder det bare dejligt. Vi holder selv 1. søndag i advent her hos os, men på den måde, at folk fletter julestads, hygger, snakker og får gløgg, æbleskiver, julekager og juleslik og så går de hjem til aftensmadstid. Til gengæld får vi skibberlabskovs til min lillebrors fødselsdag d. 22. december, hvor vi også altid er rigtig mange mennesker 🙂
Hej
jeg bruger lidt ekstra af krydderierne, kommer dem ned i en lang tepose, så er de lige til at tage op inden servering. Så kan sarte sjæle også være med 🙂
Bent – Tak for dit gode fif, som hermed er givet videre 😀 😀
Hvor lækkert, vil bruge den næste gang i min lille madklub, selv om det ikke lige er udpræget tøse mad , men bruger altid purløg, i stedet får persille ” den evige diskution” ( griner)
Else – Haha, ja tøsemad er det måske ikke ligefrem, men godt er det helt sikkert og en af mine absolutte livretter 😀
½-løj Anne-Kathrine. Som sædvanlig endnu en skøn opskrift, men jeg har de sidste par gange været uheldig, at kødet bliver hårdt selvom det kun simre let. Kan jeg bruge oksefilet i stedet for. På forhånd tak, og tak for dine altid dejlige opskrifter. Glæder mig til hver lørdag hvor jeg altid får så meget inspiration til lækker mad.
Dorthe – Altså jeg synes, at kødet nærmest smelter og bliver så mørt, at det trevler, når jeg laver skibberlabskovs, så jeg kan ikke lige lure, hvad der er gået galt for dig. Under alle omstændigheder må jeg indrømme, at jeg synes, det er synd at bruge et så lækkert stykke kød som en oksefilet til en simreret som skibberlabskovs – du risikerer at kødet bliver sejt, når det langtidstilberedes. Så jeg vil anbefale bov eller tykkam (evt. kalvetykkam) i tern 🙂
Uhm-uhm-uhmmm!!
Jette – Dejligt at høre 😀