Når solbærrene bliver modne midt på sommeren og buskene er fyldt med de lækreste klaser af store, saftige bær, så er det tid til at lave solbærrom. Det er utroligt simpelt at lave solbærrom og det smager fantastisk og er smækfyldt med vitaminer. Sådan et lille glas en kold vinteraften smager af lange varme dage, lyse nætter og, sjovt nok, lidt af solbær.
Hvis ikke man selv drikker solbærrom – indrømmet det er sødt og minder nok lidt om portvin, så bør man lave en portion alligevel. Det smager skønt i desserter, man kan stænke lagkagebunde med det, eller man kan ælte det ind i marcipan og lave konfekt af det og man bliver vanvittig populær, når man hiver en lille flaske med “mørkerødt guld” op af tasken og forærer væk som værtindegave. En del af min solbærrom bliver også gerne foræret væk som spiselige julegaver.
Konceptet går i al sin enkelthed ud på at finde en solbærbusk med lækre, modne solbær – alternativt kan de små sorte bær selvfølgelig købes, men de er dyre og man skal være heldig at finde dem, selv i sæsonen. Frosne bær kan desværre ikke bruges.
Solbærrom.
Fyld en flaske halvt op med friske solbær, kom samme mængde sukker i flasken og fyld op med lys eller mørk rom. Vend bunden i vejret på flasken et par gange, så sukkeret opløses og stil den til side. Hvis man laver solbærrom nu, hvor solbærrene er modne, så vil vil flasken med solbærrom have trukket færdig og være klar til at drikke omkring juletid. Man kan si solbærrene fra til den tid, eller man kan lade dem blive i flasken – det er en smagssag.
Til denne portion brugte jeg 225 gr solbær og 225 gr sukker, som kom i en almindelig glasflaske med patentprop og derefter hældte jeg næsten en hel flaske rom på. Der er ingen grund til at bruge fin og dyr rom, for den kommer alligevel til at smage af solbær og sukker. Omvendt synes jeg heller ikke, man skal bruge den dårligste og billigste rom der kan opdrives. En god mellemvej er at foretrække og giver en rigtig god solbærrom.
Note. I starten vil solbærrommen have samme farve som den rom der anvendes, men efter et par uger vil bærrene have givet rommen den mest fantastiske, rubinrøde farve.
Kiki – Det lyder godt:-) Så skal du bare lige vente tålmodigt til jul – årh, ventetid er altid det værste:-)
"Romhilsner" fra
Anne.
Fant denne oppskriften nå, så her skal det lages solbærrom også i Norge 👍
Tine – Det lyde godt. Skål 🙂
Hej Anne !
Spændende opskrift ! Jeg har sat en omgang af din solbærrom i gang i aften. Glæder mig til at samge den.
Mange solbærhilsner Kirsten
Camilla – De 225 gr tager ingen tid i forhold til 16,5 kg og du vil takke dig selv, når du smager resultatet til jul:-)
Jeg har lige plukket 16,5 kg solbær fra 4 ud af mine 8 buske. Havde egentlig svoret at jeg skulle plukke flere solbær i år!! Meeeeen jeg tror liiige jeg plukker 225 g mere og smider dem i en flaske. Den solbærrom skal da prøves!
Er der ikke en have i nærheden, hvor du kan stjæle et par håndfulde bær i nattens mulm og mørke?:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Godt så, så skal jeg bare finde nogen der har en solbærbusk, hvor jeg kan stjæle bærrene 😀
KH
Birthe
Birthe – Det er rigtig godt, både i kager og konfekt. Og hvis man ikke skal drikke det, men kun bruge det til mad, kan man jo bare lave en mindre portion:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Uhmm, kan godt forestille mig at det vil være godt i konfekt – eller kager måske? 🙂
KH
Birthe
Hvad tid på året kan man få solbær, jeg skal prøve den opskrift nu.
Peter – Jeg ved ikke rigtigt om du kan købe dem friske i butikkerne endnu. Solbær er typisk modne midt på sommeren, så jeg er bange for, at du må vente lidt endnu, medmindre du kan skaffe nogle udenlandske ?
Jeg ved ikke om du kan bruge frosne solbær, hvis du kan skaffe sådan nogle, men så skal du nok være opmærksom på,
A – det kan være der skal bruges mere sukker, idet frosset frugt oftes bliver ret surt.
B – frossen frugt kan afgive en del væde ved optøning, så du kan risikere at den færdige rom bliver lidt tynd i det.
Jeg har ikke selv forsøgt mig med frosne bær, så jeg ved ikke om det kan lade sig gøre. Under alle omstændigheder skal solbærrom jo trække ca. et halvt år før det kan drikkes, så du må vist væbne dig med tålmodighed under alle omstændigheder – Sorry 😉
Hvor kan jeg købe friske solbær
Peter – Det nemmeste er faktisk, hvis du kender nogen der kender nogen, der har en busk hvor du kan få lov til at plukke nogle gode håndfulde. Det er jo ikke så mange der skal til. Alternativt har jeg set, at de har dem i diverse grønthandlere, når solbær og ribs er modne midt på sommeren, altså lige omkring nu, men det er ikke så tit man ser dem. De er åbenbart ikke så populære som hindbær og jordbær. Spørg evt. i et par grønthandlere, om de kan bestille solbær hjem til dig, hvis ikke de har dem i sortimentet lige pt. Et andet alternativ er at kigge i Inco eller Metro, hvis du har mulighed for at handle i sådan en – jeg kan ikke love at de har dem, men der er jo en del restauranter der bruger solbær i madlavningen, og de handler jo netop sådanne steder, så det er da værd at undersøge. Håber du finder nogle.
Mange hilsner fra
Anne.
Hvor lang tid skal den stå før jeg skal tage bærne fra igen
Peter – Hvis du laver din solbærrom når solbærrene er modne, altså i juli/august, så skulle din solbærrom være klar omkring juletid, som jeg har skrevet i opskriften. Det tager noget tid – alene fra du har lavet blandingen til rommen begynder at tage farve fra bærrene kan der godt gå over 1 måned. Det er et tålmodighedsarbejde, men det er det hele værd 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Vælger du en bestemt rom? Umiddelbart skal det vel være en ret klar lys rom?
Zander – Jeg har lavet solbærrom både med lys og mørk rom. Farven er egentlig underordnet, for der er så meget farve i solbærrene, at det endelige resultat bliver en flot, helt mørkerød farve, der minder lidt om portvin. Mht smagen, var der heller ikke den store forskel på lys og mørk rom, for igen går solbærrene ind og giver (sammen med sukkeret) en intens og frugtrig smag. Man kan selvfølgelig stadig ane rommen, men det er den intense og alkoholmættede solbærsmag der dominerer.
Mange hilsner fra
Anne.
Skal det trække ved stuetemp. eller i køleskabet?
Glæder mig til jul 😉
Ditte – Min står bare i vores barskab – altså ved stuetemp. og trækker. Der er så meget alkohol og sukker i, at det virker konserverende i sig selv, så det er slet ikke nødvendigt med køl 🙂
Hej Anne-Kathrine.
Jeg ligger inde med en honningrom jeg i tidernes morgen købte på Gran Canaria.
Tænkte om sådan en kunne bruges til at lave en gang solbærrom, altså uden sukker, da honningromen er meget sød.
Mvh Kia
Kia – Nu har jeg ikke selv smagt honningrom, men jeg er ret sikker på, at det vil være skønt til solbærrom. Solbærrene tilfører jo en dejlig smag til rommen, som jeg tænker vil være lækker med honning 🙂