Frugttærte, festtærte og Den store sommerkage. Kært barn har mange navne, men herhjemme hedder kagen sommertærte med vaniljecreme, marengs og frugt. Og der er da også tale om en rigtig sommerkage, som pyntes med frugt og masser af lækre sommerbær, og som er helt oplagt at servere til sommerens mange, skønne fester.
Se også – Jordbærkage med creme I Pandekage-kage med hindbær I Pavlova med flødeskum
Sommertærte med friske bær.
En sommertærte bages i et ildfast fad og med lidt god vilje kan man faktisk godt kalde den for “en pimpet” bradepandekage”. Sommertærten kan nemlig uden problemer laves i en bradepande (dobbelt portion af nedenstående opskrift), hvilket gør den oplagt at lave til rigtig mange mennesker. Perfekt til konfirmationer, studenterfester, runde fødselsdage, bryllupper mm.
Når kagen er færdigbagt, ser den måske ikke ud af alverden. Men når først den er pyntet med vaniljecreme og masser af smukt, anrettede frugter og bær, så er det en helt anden sag. Og så har kagen desuden den store fordel, at den helst skal stå og “sætte sig” i et par timer inden servering. Der er derfor ingen problemer i at lave den i god tid.
Tip! Se også mine bedste tips til variationer af sommertærten under opskriften.
Sommertærte med vaniljecreme og frugt.
Ingredienser
- 250 gr smør (blødt)
- 200 gr sukker
- 4 æg (delt i blommer og hvider)
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 150 gr hvedemel
- 2,5 dl mælk
Marengstop.
- 250 gr sukker
- 100 gr hasselnødder (grofthakkede)
Vaniljecreme.
- 2,5 dl piskefløde
- 4 dl creme fraiche
- 40 gr sukker
- 4 tsk vaniljesukker
- 500 gr blandede bær
- 250 gr vindruer
Fremgangsmåde
- Kom blødt smør og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt.
- Tilsæt æggeblommerne én ad gangen og pisk grundigt imellem hver.
- Sigt bagepulver, vaniljesukker og hvedemel sammen og rør det i dejen skiftevis med mælken.
- Fordel dejen i en ildfast form (ca 25 x 30 cm) foret med bagepapir.
- Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 20-25 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.
Marengstop
- Kom æggehviderne i en skål og pisk dem stive.
- Tilsæt sukker til æggehviderne og pisk til en blød marengs.
- Til sidst vendes de grofthakkede hasselnødder i marengsen.
- Tag kagen ud af ovnen og fordel marengsmassen på toppen.
- Sæt kagen tilbage i ovnen og bag den ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i yderligere 25-30 minutter, indtil marengslåget er gyldent og sprødt på overfladen.
- Tag kagen ud af ovnen og lad den afkøle på bageristen.
Vaniljecreme
- Pisk fløden til skum og vend den sammen med creme fraiche, sukker og vaniljesukker efter smag.
- Træk bagepapiret af kagebunden og placer den på et fad. Marengsen kan godt gå lidt i stykker, når papiret trækkes af, men det gør ikke noget, da kagen skal dækkes af creme og frugt.
- Fordel vaniljecremen på kagen og pynt med frisk frugt på toppen.
- Kagen må meget gerne "sætte sig" et par timer inden servering. Den er dog bedst, samme dag som den er bagt. Kagen er ikke fryseegnet.
Variationer af sommertærten.
Der er selvfølgelig helt frit valg mht. frugter og bær, når kagen skal pyntes. Men ofte har det jo lidt at gøre med sæson. Jeg bager primært tærten i sommermånederne, hvor jeg kan pynte med friske jordbær og hindbær.
For at få lidt farvespil imellem de røde bær, kommer jeg også tit blåbær eller blå vindruer på. Og sidst men ikke mindst lidt grønt i form af kiwi i skiver eller grønne vindruer. Citronmelisseblade eller mynteblade kan også gøre det. Og hvis man ønsker lidt gult, kan man tilføje nektariner, abrikoser eller ferskner i både.
Cremen må endelig ikke blive alt for sød, da marengsbunden i sig selv også er ret sød. Dog skal man også være opmærksom på, hvilke former for frugter og bær, man har valgt. Og bruger man syrlige frugter, så kan det være, der skal lidt ekstra sødme til i cremen. Mit bedste bud er derfor, at man smager sig frem og så selv justerer sødmen i vaniljecremen. Smag og behag kan jo ikke diskuteres.
Ej hvor dejligt med velovestået eksamensræs, ja så kan du nyde sommeren og sommermaden med god samvittighed. Lækker festkage og det er da vist også det rette ord for den festlige kage, god kombination! Ha en dejlig aften.
Monstercircus – Ja, det er skønt at det er overstået, så nu ligger der en dejlig lang sommer foran mig med masser af god mad og drikke. Kagen er rigtig lækker, så den kan jeg roligt anbefale dig 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hvor lækkert – du kan det der med kaloriebomber. Det ser helt fantastisk ud.
Mange hilsen Charlotte
Charlotte – Ja, jeg gør det lidt i kager for tiden, men bare rolig, jeg har postet en opskrift på rugbrød i dag, så vi får også groft brød engang imellem 😉
Mange hilsner fra
Anne.
Så lækker en opskrift jeg efterhånden har lavet mange gange 😃 Jeg skal lave den til fødselsdag hvor vi bliver 30, hvor mange gange tænker du jeg skal gange opskriften op?
Camilla – Altså opskriften svarer jo til kage til 6 personer, så det logiske svar må være 5 stk 🙂 Når det så er sagt, så kan der være forskellige faktorer, der spiller ind. Jeg serverede oprindeligt kagen til dessert for 6 personer og der blev det hele spist, men det var også en kage- og dessertglad flok :). Spørgsmålet er jo, hvor kageglade folk er, og hvad de har fået at spise inden kagen. Så svaret må være 4-6 kager, afhængig af sult og hvor kageglade gæsterne er 🙂
Ville bunden kunne 2 dage i forvejen?
Vh Janni
Janni – Umiddelbart tror jeg ikke der er problemer. Har dog aldrig prøvet det. Den nederste bund kan i hvert fald godt, så måske skal du bare bage den helt færdig og gemme den i en plastikpose. På selve dagen kan du så lave marengsdejen, fordele den på den bagte kagebund, bage den og lade den køle af.
Mange hilsner fra
Anne.
Hej
Jeg vil også bage kagen(bunden) dagen før, men betyder det at jeg alligevel skal bage den ca 40 min. dagen før og så 15 min ekstra m marengs dagen efter?
Mvh Sara
Sara – Hvis du først vil lave selve kagen færdig med marengs osv dagen efter, så skal du sikre dig, at kagenbunden er helt gennembagt, inden du tager den ud af ovnen. Det tager nok en smule længere tid end 40 minutter, men tjek evt. ved at stikke en tandstikker eller lign. ned i midten af kagen og giv den så lidt længere tid, hvis der stadig sidder dej ved.
Sagen er den, at du godt kan risikere, at kagen falder sammen, hvis du bare tager den ud efter 40 minutter, uden at komme marengs på og sætte den tilbage i ovnen. Den er jo ikke nødvendigvis helt færdig. Og eftersom den ikke kommer tilbage i ovnen er det vigtigt, at den bliver bagt helt færdig på førstedagen 🙂
Kan man bage den i en springler form
Medina – Ja, det er jeg da sikker på, at man godt kan. En form er jo en form og det gør vel ikke den store forskel om kagen er rund eller firkantet 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Har lavet den flere gange og den smager mums men har ikke prøver i en springler form. Tænker om bunden ville være for tyk?? Og skal jeg bruge bagepapir til den?!
Medina – Nu ved jeg jo ikke lige, hvor stor din springform er, men hvis bunden bliver lidt tykkere end den plejer, kan du jo bare bage den lidt længere tid i ovnen. En god tommelfingerregel er, at stikke i bunden med et lille træspyd eller lignende, når du tror den er ved at være færdig. Hvis ikke der sidder rå dej på træspyddet, så er bunden færdig. Hvis der sidder rå dej, må den have lidt længere tid i ovnen. Jeg ville nok bruge bagepapir, selvom du bruger en springform – det er så træls med en kage, der ikke kan komme ud af formen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Vil prøve at lave denne lækre kage 🙂
Men lige et spørgsmål: Du skriver at den er til 6-8 personer – og at du bruger en form der er 30×40 – kan det passe? Det må blive et godt stort stykke til hver 🙂
Diana – Hehe, jeg kan jo lige så godt indrømme, at vi var 6 pers. og vi spiste hele kagen 😉 Nogle tog 2 stk – andre 3 stk. – men det var også en ualmindeligt kageglad flok 😀
Måske skal du lige moderere opskriften, hvis I er knap så kageglade 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hej 🙂
Jeg vil prøve og lave kagen I dag, til nytårsaften I morgen. Jeg har dog lige nogle spørgsmål.
Vi er kun 3 personer, så for at kagen ikke bliver alt for stor, kunne jeg så evt. lave halvdelen og komme det I en springform?
Har du erfaring med, at pensle chokolade imellem kagebunden og marengsen eller kan man ikke det, når den skal ind I ovnen igen, for at bage marengsen? 🙂
Camilla – Hejsa 🙂
Jeg tror sagtens at du kan halvere mængden og bage det i en springform – måske skal du lige tjekke bagetiden, men prøv evt. med en tandstikker og hvis der sidder dej ved, skal kagen have lidt mere tid i ovnen. Jeg har ikke prøvet at pensle med chokolade – egentlig tror jeg, det vil blive “for meget”, når der yderligere bliver tilsat chokolade til både den søde kagebund og marengsen, men jeg kan godt følge dig, for det er jo nææææsten princippet i en jordbærkage, som er penslet med chokolade – jeg tror bare, det bliver lidt sødt, når man også har marengs-elementet. Desuden tror jeg simpelthen ikke et lag tyndt penslet chokolade kan tåle en tur i ovnen uden af brænde og det smager i hvert fald ikke godt.
Til gengæld tror jeg, det vil være rigtig lækkert at pynte kagen med chokolade ovenpå frugten – enten som små chokoladeknapper eller bare grofthakket og drysset ud til sidst. Skal det være rigtig fint, og det skal det jo i morgen, kunne man også smelte lidt chokolade, komme det i en frysepose og så sprøjte det ud ovenpå frugten i et fint mønster eller gitter 🙂
Rigtig godt nytår til dig 🙂
Hej Anne,
Mange tak for din skønne blog med masser af opskrifter. Virkelig dejligt at have både desserter og alm. mad samlet!
Jeg er på jagt efter en form for tærte med frugter/bær. Men så faldt jeg over denne opskrift, og tror jeg vil kaste mig ud i den.
Kan se du i bunden foreslår noget med mazarinkage og chokolade – dog er mazarinkage udelukket grundet kræsenhed 😉 Men mit spørgsmål er, om det ville gøre noget godt for kagen, hvis man penslede på marengsen inden cremen og bærrene kommer på?
Ellers – hvis jeg laver tærtedej og pensler med chokolade, hvad vil du så foreslå at putter på inden bærrene? Hvis det ikke skal være for tungt – vaniliecreme, ganache af en art eller den creme, som der er her i opskriften?
Håber ikke det er for uoverskuelige spørgsmål – men jeg kan ikke helt selv knække koden.
Mange kærlige hilsen
Eline
Eline – Jeg er ikke helt sikker på, om jeg har forstået det korrekt, men spørger du, om du kan pensle kagen med chokolade, inden du kommer marengs på? For hvis det er tilfældet, vil jeg nok ikke anbefale det, da marengsen skal i ovnen og bages, hvilket jeg ikke er sikker på, at chokoladen kan tåle 🙂 Hvis du laver tærtedej og pensler med chokolade, så ville jeg nok anbefale en vanillecreme med fløde, som man også bruger til jordbærkager og lignende – det smager skønt sammen med chokolade og bær 😀
https://madenimitliv.dk/jordbaerkage-med-floedecreme-og-mazarinbund/
Håber du kan bruge mine svar 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Har lige bagt den lækre kage til fødselsdag i morgen, men desværre tror jeg, den er faldet sammen… kan det være, fordi jeg har rørt den i røremaskine? Har gjort alt, som det står, men rørt mel skiftevis i med mælken i røremaskinen. Vh Susann
Susann – Umiddelbart burde det ikke have noget at sige, at du har brugt en røremaskine, så jeg tænker nærmere, at du måske har taget kagen for tidligt ud af ovnen. Hvis den ikke har været helt gennembagt, så kan man godt risikere, at den falder sammen. Håber det alligevel blev til fødselsdagskage 🙂
Hej!
Jeg overvejer, at lave kagen til en fest, hvor vi inden skal have buffet med masser af mad. Vi bliver 20 personer. Hvis jeg tre dobler opskriften, kan den så være i en alm. bradepande, eller skal jeg nøjes med en dobbeltortion og vil der så være nok?
Mvh. Jenny
Jenny – Jeg vil umiddelbart mene, at en tredobbelt portion vil være rigeligt og også godt vil kunne være i en almindelig bradepande, men da bradepander og bageplader kan være af skiftende størrelse, skal du lige vurdere, om dine evt. er store eller små. Vi har fx en ovn fra Siemens og mine bageplader/bradepander er meget mindre end mine forældres, som har en ældre ovn fra Bosch. Husk også lige at være opmærksom på, at det kan være, at kagebunden skal have lidt længere tid i ovnen, når der laves 3-dobbelt portion – tjek evt. med et lille træspyd i midten, om den er færdigbagt 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Nu er det første gang jeg prøver denne opskrift, men er det meningen, at kagen ikke hæver meget? Synes slet ikke den hæver, og er ærgerlig over at jeg ikke fordoblede opskriften 🙁 min bradepande har ellers de samme mål
Margrethe – Selve kagebunden hæver ikke så meget, men bagefter kommer der jo marengsmasse, så creme og til sidst frugt, så selve kagebunden udgør jo kun ca 1/4 af kagens højde 😀
Hejsa – skal holde fødselsdag lørdag så tror jeg vil prøve at lave kagen. Denlyder ihvertfald lækker. Er det korrekt forstået, at kagen faktisk bliver bagt næsten 1 time?
Kh Anette
Anette – Det er helt korrekt forstået – først skal den nederste kagebund jo bages og derefter marengslaget 😀
Hej,
Kan man undvære nødderne, eller gør de noget for konsistensen i marengsen? 🙂
Hilsen Charlotte
Charlotte – Uden nødder bliver det et klassisk marengslag – ligesom man kender det fra eksempelvis Bedstefars skæg kagen. Med nødder bliver det til fragilité. Man kan lave det både med og uden nødder, men det er klart, at nødderne giver lidt ekstra at tygge på 🙂
Hejsa
Kan bunden fryses når den er lavet?
Mvh Vicki
Vicki – Jeg har ikke prøvet at fryse bunden, men umiddelbart vil jeg ikke anbefale det. Der er jo marengs på toppen og det mister sin sprødhed og bliver blødt og trist, hvis du fryser det. Desuden kan du risikere, at det bliver helt vådt ved optøningen, så mit umiddelbare svar må være – nej 🙂
Jeg har bagt i en form med målene 25×30 jf. opskriften, men marengsen fylder voldsomt meget og blev ikke sprød på 30 min. Passer målene?
Lone – Ja, målene passer 🙂 Marengslåget skal ikke blive sprødt hele vejen igennem, men det skal selvfølgelig blive sprødt på toppen, hvilket burde kunne lade sig gøre på 30 minutter. Marengsen vil selvfølgelig udvide sig under bagningen, men jeg kan ikke rigtigt forstå, hvordan 4 æggehvider kan komme til at fylde voldsomt meget i en form på 25 x 30 cm. Har du måske brugt nogle meget store æggehvider? 🙂
Hejsa.. hvis jeg gerne vil lave kagen i en stor (fra en ældre ovn) bageplade, skal jeg så gange opskriften med 2 eller 3?
Mvh Aneta
Aneta – Jeg vil umiddelbart mene, at du skal lave 2½ eller 3 dobbelt opskrift. Jeg er bange for, at bunden bliver for tynd, hvis du kun laver dobbelt portion og skal fylde en hel bradepande 🙂
Tænker du at man umiddelbart kan skifte mel ud med rismel/mandelmel uden problemer :)?
Chai – Jeg har ikke den store erfaring ud i glutenfri bagning, men jeg ved, at hvedemel har en rigtig god hæve- og bageevne pga indholdet af gluten, hvilket giver blødt og luftigt bagværk. Og denne bageevne fjerner man, når man fjerner hvedemelet. Måske du i stedet kan finde en opskrift på glutenfri mazarinkage, som kan bruges som bund 😀
Hej Anne-Kathrine.
Nu har jeg prøvet at lave din opskrift 2 gange og min marengs bliver aldrig sprød, men kun gyldenbrun? Jeg har den på nederste rille hele vejen igennem, men kan stadig kun have kage i ovnen i 22-24 min. Ellers så bliver den brændt. Hvad tænker du at jeg gør forkert?
Lou – Jeg tror som sådan ikke, at du gør noget forkert. Kagen bliver slet ikke bagt længe nok til, at den kan blive helt sprød, som man kender det fra fx en marengsbund. Den skal kun lige blive gyldenbrun og let sprød på toppen, men stadig blød nedenunder. Sagen er jo den, at der skal creme og frugt ovenpå marengsbunden, så selvom den blev sprød, så ville fugten fra creme og frugt alligevel hurtigt gør marengsen blød igen 🙂
Hvor mange timer i forvejen kan man lave kagen? og hvor længe kan den færdige kage tåle at stå i køleskabet .
Vh Alice
Alice – Jeg har uden problemer haft kagen til at stå i køleskabet i 6-7 timer. Dog skal den helst spises, samme dag som den laves 😀
Hejsa
Jeg faldt lige over opskriften, som ser super lækker ud!
Jeg tænkte på, om man kan bage kagen med marengs på to dage inden, man kommer vannilecreme og bær på?
Hilsen Emily
Emily – Selve marengslaget på kagen vil formentlig suge fugt fra kagebunden og du kan nok også risikere, at det falder lidt sammen. Så jeg vil ikke anbefale dig at lave kagen 2 dage før brug.
Hej Anne.
Jeg skal lave kagen i dobbelt str. skal bagetiden også dobles op og er graderne de samme?
Susanne – Temperaturen er den samme, hvis du laver en dobbelt portion, men bagetiden skal formentlig ikke fordobles. Ikke medmindre du bruger en form i samme størrelse som en enkelt portion, så dejlaget bliver dobbelt så tykt.
Men da jeg går ud fra, at du bruger en form, som er større, så er der jo tale om nogenlunde samme lag dej, som skal gennembages – det er bare bredt ud i en større form. Du skal nok beregne en lidt længere bagetid, men det er virkelig svært at angive præcist hvor meget, så der må du prøve dig frem. Start med at bage kagen som angivet i opskriften og kig så til den. Hvis den stadig er lys og ugennembagt så giv den lidt ekstra tid i ovnen og hold øje med den.
Du kan også stikke en tandstikker eller lignende i midten af kagen – når der ikke sidder dej ved tandstikkeren, så er kagen færdig 🙂
Hej Anne – på opskriften ift. portioner står der til 12 personer. Svarer det til målet 25 x 30 cm? Jeg vil lave kagen x 3 (32 personer). På forhånd mange tak:-) Vh. Heidi
Heidi – Ja, du kan lave ca 12 stykker, hvis du følger opskriften og bruger en form i den størrelse, som jeg har angivet i opskriften. Du skal dog være opmærksom på, at jeg har skrevet 12 stk og ikke 12 personer – så hvis nogle kan finde på at tage 2 stykker kage, så skal der måske laves lidt ekstra. Men ellers vil jeg mene, at 3 kager er fint til 32 personer 🙂
Hej.
Jeg er løbet tør for sukker til marengslåget – kan jeg bruge flormelis istedet??
Vh Didde
Didde – Ja, det er ikke noget problem 😀
Kan jeg købe færdig marengs bund?
Vibekr – Ja, det kan du sagtens. Dog ville jeg så nøjes med at fylde creme og bær i marengsbunden og droppe kagenbunden nederst. Jeg tror, at det vil blive en lidt underlig og usammenhængende kage, hvis du lægger en færdigbagt marengsbund ovenpå den bagte kagebund 😀
Hvor længe inden servering kan cremen lægges på?
Nina – Den kan godt stå nogle timer, men hvis du eksempelvis laver den dagen i forvejen, så bliver marengsen blød og lidt kedelig 😀
Lækker opskrift. Hvilken procent creme fraiche skal bruges – 18% eller 38%
Mvh Lone
Lone – Det bestemmer man selv 🙂 Jeg har brugt 9 %, 18 % og 38 % uden problemer. Creme fraiche 5 % synes jeg personligt bliver lige fedtfattig nok 😉
Tak for den gode opskrift. Jeg har tit nydt kagen hos andre, og nu skal jeg selv bage den til en stor familiekomsammen. Andre steder hvor jeg har set opskriften skal man bage kagebund og marengs samtidig? Men du bager først kagebund og dernæst påfører du marengs og bager igen?
Sikrer man en bedre og ikke klæg bund derved?
Venlig hilsen Alice
Alice – Lige præcis 🙂 Jeg synes godt, at bunden har tendens til at falde let sammen og blive klæg, hvis ikke den bages først. Marengsen virker jo som isolering for ovnvarmen 🙂
Det giver rigtig god mening. Tak🙏