Spaghetti Carbonara er så ubetinget vores “go to” aftensmad, når det gerne må være lidt nemt og gå lidt hurtigt. Men samtidig er det også en af de utallige retter, som er at finde på min liste over fantastisk comfort food. Jeg synes simpelthen, at carbonara hører til blandt de allerbedste pastaretter, der findes. Og jeg bestiller det ofte, hvis vi spiser på en italiensk restaurant.
Se også – One pot pasta med kylling I Spaghetti cacio e pepe I Pasta med pesto
Spaghetti carbonara opskrift.
Carbonara består i al sin enkelthed af sammenpisket æg og parmesan eller pecorino ost, som vendes sammen med rygende varm, nykogt pasta og serveres med sprød bacon. Den varme pasta får æggene til at emulgere og parmesanosten til at smelte. Og så er det, at den lækre og cremede ostesauce opstår.
Jeg kommer aldrig salt i min carbonara. Både bacon (eller pancetta) og parmesan er jo saltet, og det plejer at være nok. Derudover bruger jeg lidt fløde i min opskrift, hvilket ikke er helt originalt ift den italienske udgave. Inspirationen til at bruge fløde stammer derimod fra den amerikanske opskrift på carbonara, som de italienske immigranter begyndte at lave den, da de kom til USA.
Fløde gør saucen ekstra cremet, hvilket jeg synes er superlækkert. Men vil man hellere lave en original carbonara uden fløde, så gør man selvfølgelig bare det. Det har jeg skrevet mere om under opskriften.
Tip! Se også mine bedste tips til spaghetti carbonara under opskriften.
Spaghetti carbonara
Ingredienser
- 150 gr bacon i tern (eller pancetta)
- 4 stk æg (brug evt. past. æg)
- 1 dl madlavnings- eller piskefløde (kan udelades – læs mere under opskriften)
- 100 gr parmesan (eller grana padano el. pecorino)
- 400 gr spaghetti
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Steg baconternene brune og sprøde på en pande.
- Pisk æg, fløde og revet parmesansammen i en skål.
- Kog pastaen efter anvisning på pakken. Når pastaen er kogt, hældes den i en sigte og drænes for vand og derefter hurtigt tilbage i den varme gryde.
- Hæld æggemassen over pastaen i gryden og vend hurtigt det hele rundt, så æggene ikke når at sætte sig i bunden af gryden. Varmen fra gryden får æggene til at emulgere og osten til at smelte. Smag til med salt og peber.
- Anret carbonaraen i en skål og fordel bacon på toppen.
- Evt. rester kan holde sig på køl i 2-3 dage. Retten kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
- Spaghetti carbonara betyder noget i retning af “kulsvierens pasta”, og traditionelt drysses retten med friskkværnet peber ved servering. Peberet skal symbolisere kulstøv, og jeg synes, at det smager supergodt. Men det kan selvfølgelig udelades.
- Jeg bruger ikke pasteuriserede æg, når jeg laver spaghetti carbonara. Men saucen bliver som bekendt ikke opvarmet, så er man mest tryg ved pasteuriserede æg, så brug dem. Man kan i øvrigt sagtens nøjes med at bruge æggeblommer. Så skal der beregnes ca 2 blommer pr 1. æg.
- Der findes opskrifter, hvor æg, fløde og revet ost opvarmes let, inden det vendes sammen med pastaen. Det er dog min erfaring, at dette er ganske unødvendigt. Hvis bare man arbejder lidt hurtigt, og pastaen ikke når at blive mærkbart afkølet, så afgiver både gryde og pasta så tilpas meget varme, at æg og parmesanost nok skal smelte sammen og blive til en cremet sauce.
Spaghetti carbonara uden fløde.
Jeg tilsætter som regel fløde til min carbonara. Det er ikke helt efter “reglerne”, hvis man vil lave en ægte, italiensk carbonara, hvor saucen udelukkende laves på æg og friskrevet parmesan eller pecorino. Til gengæld synes jeg, at saucen bliver mere cremet og ekstra lækker med fløde. Og selvom jeg har lavet carbonara både med og uden fløde flere gange, så går jeg som regel tilbage til fløde-versionen.
Vil man lave en carbonara uden fløde, så pisker man bare æg og revet ost sammen og vender det i den rygende varme pasta. Og så skal det gå lidt hurtigt med at vende hele herligheden rundt, for når der ikke er fløde i æggene, så vil de emulgere hurtigere. Og det er jo ikke meningen, at man skal stå tilbage med en portion pasta med scrambled eggs og bacon. Hvilket jeg faktisk engang har fået serveret på en restaurant. Dog ikke en “ægte” italiensk restaurant, skal det retfærdigvist siges.
Du skriver:
Den bedste Carbonara jeg endnu har fået, laver de på en lille italiensk restaurant i New York, som ligger i en stille sidegade til 9. Avenue bag Times Square.
Vi skal til New York i næste uge og stedet lyder spændende og hyggeligt. Hvor ligger restauranten.
I øvrigt bruger vi flittigt dine tips til New York, men lige præcis den restaurant mangler vi en adresse på. Eller bare n gade.
Niels – Nej, hvor lyder det bare dejligt – både med en tur til New York og at I kan bruge mine tips. Er altid glad for at kunne hjælpe:D
Problemet med den der meget hyggelige restaurant er, at jeg hverken kan huske hvad den hedder, eller helt præcist hvilken gade den ligger i – jeg ved bare, hvor jeg skal gå hen, når jeg nærmer mig, hvilket du selvfølgelig ikke kan bruge til så meget 😉 Til gengæld har jeg lige siddet og kigget via google maps og jeg kan altså ikke rigtigt finde den, for så kunne du jo bare have fået navnet, men jeg ved den er der, for det er ikke mere end et par måneder siden, at jeg sidst har været der. Sidste gang tog vi faktisk et billede af adressen, netop fordi det er så træls, at vi ikke kan forklare, hvor den ligger, men det billede kan jeg simpelthen ikke finde lige nu 😀
Til gengæld kan jeg huske så nogenlunde, hvor I skal kigge :
Den ligger i en af de små, korte sidegader imellem 8. Ave og 9. Ave. Umiddelbart vil jeg mene, at der kan være tale om 44. st, 45. st eller 46. st – det er med garanti ikke 42 eller 43 og vi skal heller ikke højere op end max 47. st, men start fra 44 og arbejd Jer opad – det er mest sandsynligt, at den ligger deromkring. Hvis i går i sidegaderne fra 8. Ave mod 9. Ave, så skal den ligge på Jeres venstre hånd og selvfølgelig på højre hånd, hvis I går fra 9. Ave mod 8. Ave 😉 Restauranten ligger i slutningen af gaden – ikke på midten, men gaderne er jo ikke mere end et par 100 meter lange, så de par gader kan man hurtigt undersøge 😀
Kendetegn – Lyskæder i træerne foran restauranten eller på facaden, meget hyggelig belysning i restauranten, rustikt udseende – ofte mange mennesker, sådan lidt på den folkelige måde. Store vinduer ud mod gaden, en kæmpe bardisk og køkken lige bagved. Om sommeren (og måske også her i efteråret) er der sat borde og stole op udenfor restauranten. Menukortet står ude ved fortorvet, når man kommer forbi i åbningstiden – de har typisk italiensk mad – masser af pastaretter og super lækre pizzaer og meget andet. Priserne er meget rimelige – også sammenlignet med andre italienske restauranter i området.
Jeg håber, at I får en rigtig god tur og jeg håber også virkelig, at I finder restauranten på baggrund af ovenstående mega lange beskrivelse 😀
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Kan man lave den med Madlavningsfløde i stedet for almindelige fløde?
Jeanette – Det burde bestemt ikke være noget problem.
I en ægte italiensk carbonara, skal der ikke tilsættes fløde. Det er faktisk ikke nødvendigt, for æggene gør retten perfekt cremet. Min kæreste er italiener og laver jævnligt carbonara 🙂
Maria – Nej, det er rigtigt, at man ikke behøver fløden for at få en lækker, cremet carbonara, men jeg må indrømme, at jeg synes, den smager bedst, hvis der lige er tilsat lidt fløde. Det er sådan, jeg lærte at lave den i skolekøkkenet for mange år siden – dengang var det nok for, at vi ikke skulle ende med en gang pasta med scrambled eggs, men i dag kan jeg bedst lide den sådan. Måske fordi jeg er “vokset op” med den smag 🙂
mmm lækker lækker. Har aldrig prøvet at lave det før. (været nervøs?)
Men super nemt? hvor min søn kunne være med til at lave det.. Tak for det??
Så din opskrift bliver skrevet ind.
?
god aften
Lykke – Det er nemlig en super nem opskrift – glæder mig, at den også blev en succes hos Jer 🙂
Hej Anne-Kathrine
Tak for tips.
Du har vel ikke fundet adressen på den lækre italienske restaurant, for vi skal til New York i næste måned og det super hyggeligt.
Hilsen
Marianne
Marianne – Jo, det har jeg, for vi spiste der for et par uger siden, da vi var i New York 🙂 Den hedder Don Giovanni og ligger på 44. st, lige når man drejer om hjørnet og op ad 44. st fra 9. Avenue 🙂 Morten fik for øvrigt deres carbonara og den er stadig virkelig lækker – jeg fik Chicken Parmesan med tomatsauce og spaghetti – hold nu op hvor blev jeg mæt 😀
Jeg har lige linket til deres menu herunder – du skal ikke tage dig af, at der står en anden adresse på menuen, for der er 2 restauranter, men man får en fejlmelding, når man forsøger at klikke på den restaurant, der ligger på 44. st, hvilket man efterhånden har gjort i nogle år. Det er dog altid den på 44. st vi besøger 😀
http://www.dongiovanni-ny.com/menu-lunch-dinner.php
hej. hvilken slags skinke kan man putte i istedet?
Maibritt – Man kan bruge den slags skinke, som man kan lide uanset om det er almindelig kogt skinke, lufttørret skinke eller måske en rest skinke/hamburgerryg fra aftensmaden 😀
hej..kan det opvarmes i micro ovn?
Maibritt – En rest kan godt opvarmes, men det smager bedst og er mest cremet, når det er nylavet.
En lille smule grøn pesto i retten kan varmt anbefales 😊
Malene – Det lyder også lækkert, det skal jeg bestemt huske til næste gang 😀
Hej Anne-Kathrine
Du skriver længere oppe i teksten “Carbonara – til denne her portion brugte jeg 1 helt æg og 3 æggeblommer” og når man så kommer længere ned i opskriften til ingrediens listen står der “5 æg”
Har lidt svært ved at finde ud af hvad man skal forholde sig til? 😅🤷🏼♀️
Malene – Uppps, det er min fejl. Det er fordi, at jeg oppe i teksten har forsøgt at synliggøre, at hvis nu man har nogle æggeblommer liggende, som er til overs, så kan man sagtens bruge tilsvarende æggeblommer i stedet for kun hele æg. Jeg har lige rettet teksten lidt til, så det forhåbentligt giver mere mening 😀
Min første Spaghetti carbonara nogensinde, og sikke en succes mega nemt og smager rigtig godt, selvom det nok mest blev scramblet æg til sidst 🙂
Allan – Ja, det gælder jo lige om at finde balancen, så det ikke bliver til scrambled eggs 😀 Dog plejer det ikke at være noget problem, hvis gryden er fjernet fra komfuret, og man rører grundigt rundt, så osten når at smelte, men ikke stivne i bunden af gryden 😀