Danskerne er storforbrugere af hakket kød og i rigtig mange hjem serveres der med jævne mellemrum spaghetti med kødsauce. Herhjemme er vi også rigtig gode til at bruge hakket kød i madlavningen. Men i stedet for den klassiske spaghetti bolognaise, er det nok lidt oftere en portion spaghetti med kødboller, som står på bordet. Ikke fordi, at vi ikke bryder os om bolognaise. Personligt er jeg bare ret vild med en lækker tomatsauce. Og så er der er altså også noget lidt hyggeligt over de små kødboller.
Se også – Lasagne med oksekød I Spaghetti med kødsauce I Indbagte pizza
Spaghetti med kødboller – min bedste opskrift.
Jeg bruger hakket oksekød til mine kødboller, men selvfølgelig kan man bruge en blanding af oksekød og svinekød. Det smager for øvrigt også godt at lave kødbollerne på hakket kyllingekød. Det tager selvfølgelig lidt tid at trille de små kødboller, men det er absolut til at overskue. Og har man børn, så kan de jo passende trille kødbollerne, imens tomatsaucen simrer på komfuret. Måske især et hit hos mindre børn, der gerne vil være med til at lave mad, selvom det indimellem kan være lidt begrænset, hvad man kan sætte dem til.
Selv triller jeg kødbollerne til kugler på størrelse med små valnødder. Det tager måske 5-7 minutter, men det er faktisk ret hyggeligt. Madlavning er virkelig afslapning for mig.
Tip! Se tips til den lækreste, cremede tomatsauce under opskriften.
Spaghetti med kødboller
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 1 stk løg (hakket)
- 2 fed hvidløg (hakkede)
- 2 tsk tørret oregano
- 5 dl passata tomater (blendede tomater)
- 1 ds hakkede tomater
- 1 dl mælk (kan erstattes af vand)
- 4 dl vand (erstat evt. lidt af vandet med rødvin)
- 1 tsk sukker
Kødboller
- 450 gr hakket oksekød
- 1 fed hvidløg (presset)
- 1 tsk tørret oregano
- 1 stk æg
- 2 spsk hvedemel
- 500 gr tørret spaghetti
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Opvarm olien i en stor gryde og sauter løg og hvidløg heri, til de bliver klare.
- Tilsæt oregano, passata tomater, hakkede tomater, mælk, vand og sukker. Bring saucen i kog og lad den simre i ca. 15 minutter.
- Imens blandes hakket oksekød, presset hvidløg, oregano, æg, hvedemel, salt og peber til en sammenhængende fars. Tril farsen til kødboller på størrelse med en lille valnød og læg dem på en tallerken.
- Når saucen har simret i ca. 15 minutter, dumpes kødbollerne i. Husk, at der ikke må røres i gryden de første 10 minutter efter at kødbollerne er kommet i. Så kan de gå i stykker.
- Lad saucen simre under låg i 30-40 minutter indtil saucen er kogt ind, og er tyk og lækker. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere sukker.
- Kog spaghettien efter anvisning på pakken og lad den afdryppe i en sigte.
- Vend spaghettien sammen med sauce og kødboller og server i dybe tallerkner, evt. med et drys friskrevet parmesan på toppen.
Den bedste, cremede tomatsauce.
Tomatsaucen laver jeg på passata tomater. Det er blendede tomater, som man kan købe på karton/flaske i stort set alle supermarkeder, og de står som regel sammen med de øvrige tomatprodukter.
De blendede tomater giver en ekstra cremet tomatsauce, som varmt kan anbefales. Kan man ikke skaffe passata tomater, så kan man i stedet bruge almindelige hakkede tomater på dåse. Giv dem evt. en tur med stavblenderen inden brug, hvis de skal være blendede ligesom passata tomater.
For at gøre saucen ekstra lækker og cremet bruger jeg også en lille smule mælk. Og faktisk kan man også bruge fløde. Præcis ligesom mange bruger en smule fløde til tomatsuppen, for at gøre den ekstra cremet og lækker. Men det bestemmer man jo helt selv, og ønsker man ikke at bruge mælk (eller fløde), så erstatter man bare med vand.
En lækker anretning.
Jeg arrangerer gerne spaghettien og kødbollerne i 2 dybe tallerkner, men er man mere end to personer, kan man med fordel anrette pastaen i en stor (eventuelt opvarmet) skål. Gerne pyntet med revet parmesan og frisk basilikum på toppen. Server evt. en kurv med lunt hvidløgsbrød eller lignende kuvertbrød ved siden af. Og så er der ellers let og lækker aftensmad i bedste Lady og Vagabonden stil, som både kan serveres til hverdag og fest. Og for store såvel som små gæster.
Vi ender som regel i den klassiske bolognaise, så jeg tror, denne ret skal prøves i stedet! Men et lille spørgsmål: Et karton passata tomater.. Hvor meget er det i det karton? Jeg kan ikke finde det hos mit lokale supermarked, – så jeg tænkte, om det er samme type indhold som i de små dåser tomatpure? (I så fald skal jeg bare vide mængden i et karton, så jeg kan beregne, hvor mange dåser, der skal bruges :-))
Anne – Passata tomater er mosede tomater på karton eller flaske, som findes i de fleste større supermarkeder ved siden af de andre tomatprodukter. Jeg har blandt andet købt dem i Rema, Lidl, Bilka og Føtex og der er som regel 400-500 gr i kartonerne. Det er ikke tomatkoncentrat, men blot en slags tomatsauce. Kan man ikke skaffe passata tomater, så kan man i stedet bruge hakkede tomater på dåse – man kan evt. give dem en tur med stavblenderen, hvis man vil fjerne “klumperne”.
Virkelig en vildt lækker ret- mums.
Sarah – Jeg kunne ikke være mere enig 🙂
Super lækker og nem ret – nu har jeg lavet det to gange inden for kort tid i håb om at der var rester til dagen efter men det er simpelhen blivet spist rub og stub BEGGE gange. Næste gange må det blive en dobbeltportion.
Istedet for passata har jeg brugt hakkede tomater, tomatpure og salt som fik en tur med stavblenderen, det kan klart anbefales her fra hvis man lige står og mangler passata.
Olivia – Så dejligt at høre – og passata tomater er jo netop ikke et must for at retten skal blive lækker 😀
Kan man evt bytte mælk ud med fløde, eller bliver den så for fed?
Trine – Det kan du godt. Hvorvidt tomatsaucen bliver for fed må vist være en smagssag, men kan man lide tomatsuppe med en sjat fløde i, så går det nok også til denne her ret 🙂 Jeg bruger selv mælk for at gøre saucen lidt cremet 🙂
Denne opskrift er blevet en af mine favoritter.
Tina – Hvor er det bare dejligt at høre 😀 😀
Hej 🙂
Lavede retten igår (smager fantastisk) Mit spørgsmål er om jeg kan fryse retten ned, da der er ret meget tilbage 🙂
Sommer hilsner Tanja
Tanja – Hvor er det bare dejligt at høre, at retten blev en succes 🙂 Du burde sagtens kunne fryse resterne ned – jeg ved i hvert fald, at man kan fryse saucen og kødbollerne ned, og jeg har læst mig til, at man kan fryse pasta, så det burde ikke være noget problem 😀
Denne ret er en af de helt store livretter herhjemme, som efterhånden er blevet lavet rigtig mange gange 😊 Opskriften sidder på rygraden med lidt justeringer efter vores egne erfaringer og smag og er altid et hit. Bla bruger jeg frisk persille og revet parmesan i kødbollerne for smagen og havregryn i stedet for mel – det gør jeg i stort set al fars. Timian eller rosmarin i sausen i stedet for oregano som jeg ikke er så vild med. Men det er jo netop det fede ved den slags opskrifter at de kan varieres efter smag og behag.
Tak for en super blog som jeg bruger hver uge
Marie Louise – Tusind tak for din skønne hilsen og lækre tips ang. spaghetti med kødboller. Så dejligt at høre, at mine opskrifter og min blog kan være med til at inspirere 😀
Elsker denne ret og deler den ofte ud til veninderne..
Sarah – Hvor er det bare dejligt at høre – det er også en af favoritterne herhjemme 😀
Hvor meget pasta til opskriften? ☺
Cher – Bare det der står i opskriften – 500 gr 😀
Hej
Kan man bruge Suga della casa tomatsovs i stedet for passata tomater?
Anita – Det er jeg sikker på, at du godt kan. Dog skal du være OBS på, at du ikke skal “tilberede” saucen, hvis du bruger en færdiglavet tomatsauce i stedet for blendede tomater (passata) 😀 En tomatsauce er jo lige klar til brug 🙂
Hej hvor for bliver min ret ikke tyk??
Anne – Nu kan jeg jo ikke vide noget om, hvor tyk eller tynd din sauce er blevet, men det er klart, at den ikke bliver så tyk, at den kan stå selv 🙂
Når det så er sagt, så tykner saucen ved at stå på komfuret og simre, så væden fordamper væk og saucen reduceres og der kan være forskel på, hvor lang tid det tager, alt afhængig af hvor meget varme man har på komfuret, når saucen skal simre. Man skal også huske, at man ikke skal dække gryden helt til med et grydelåg, for så har dampen – og dermed overskudsvarmen – svært ved at slippe væk. Hvis ikke den sauce er blevet tyk, så tyder det på, at den skal koge ind i lidt længere tid 🙂
Hej, har delt ud af dine opskrifter, min søn i Spanien, har tilmeldt sig, så han får dine opskrifter.
Har ikke lavet denne endnu men skal, når jeg laver italienske kødboller steger jeg dem og kommer dem i sovsen, hvad siger du til det. ??
Kæmpe krammer til dig, for alle dine gode og nemme opskrifter.
Kh Ann
Ann – Du kan sagtens stege kødbollerne først, hvis du gerne vil have, at de får stegeskorpe. Det smager skønt. Så behøver du heller ikke koge dem i saucen helt så længe, da de jo er tilberedte i forvejen 😀
Hejsa! Jeg har lavet en af dine lignende retter, fra din bog. 🥰 Den der hedder kødboller I tomatsauce, hvor de bliver lavet i en pande. Men! Jeg har et ret træls og tilbagevendende problem, når jeg laver pastasauce. Den smager bittert! Har en træls bitter eftersmag. Har brugt hakkede tomater.. Har du en ide om, hvad jeg kan have gjort forkert? Eller tips til at fixe det? 🙏😊
Mette – Hmmm, umiddelbart spekulerer jeg på, om du mon smager til med lidt sukker? Tomater (også dem på dåse), får en rundere og blødere smag, hvis den naturlige sødme i tomaterne lige underbygges med lidt sukker. Det kan også være revet æble, honning, sirup eller lignende 🙂
Derudover kan det skyldes løg eller hvidløg. Hvis løg/hvidløg hakkes i en minihakker, foodprocessor eller lignende, så kan de få en bitter og lidt ubehagelig smag. Især hvidløg. Det er derfor, at jeg altid kommer alle ingredienserne i food processoren, når jeg eksempelvis laver hummus UNDTAGEN hvidløg. Det presser jeg i hvidløgspresseren, og vender i min hummus til allersidst 😀
Kan det muligvis være et af ovenstående? 😀
Det kan det bestemt! Jeg kan nemlig ikke lide stykker at løg, så jeg både stavblender løg og hvidløg sammen og bruner det kort på panden! 😳 Så det er nok synderen.. 🙈 Jeg ved ikke om det kan undgås, hvis jeg undlader at gøre det med især hvidløget.
Mette – Uhhh, der har vi nok synderen – godt at vi fandt ud af det 😀 Det kan formentlig hjælpe lidt, hvis du dropper at blende hvidløget og bare presser det i en hvidløgspresser. Alternativt kan du måske nøjes med at bruge friske løg og så krydre din sauce med granuleret hvidløg eller hvidløgspulver. Jeg køber det gerne i Søstrene Grene eller Tiger, hvor man får en stor pose til ganske få penge 😀 😀
Jeg tænkte at jeg bare brugte 2 dåser hakkede tomater…
Kan ikke anbefales!
Skidtet vik ikke rigtig koge ind….
Så op med lidt mere varme og lad det koge godt
En lille meljævning og smage til…
Det er en super opskrift… Og e smager super godt
Men det smager super godt