Specier hører til blandt de absolut nemmeste småkager, og de her specier med marcipan er ingen undtagelse. Knasende sprøde kager, der nærmest smelter i munden, og med den fineste kant af perlesukker. En skøn småkage, der er oplagt at bage til jul. Men jeg må indrømme, at jeg bager dem hele året rundt.
Se også – Specier I Fedtebrød I Finskbrød I Jødekager I Pebernødder
Nem opskrift på specier med marcipan.
Som sagt er en specie noget nær den nemmeste småkage at bage, da den blot indeholder mel, flormelis, vanilje og smør. De her specier er dog piftet op med revet marcipan, men det bliver opskriften på ingen måde sværere af. Der skal bare rives en smule marcipan i dejen, og jeg lover, at det giver et fantastisk resultat. Lækre og sprøde småkager med en skøn smag af smør og vanilje. Næsten som en klassisk vaniljekrans. Og så et fint strejf af mandler fra marcipanen.
Tip! Se også mine bedste tips under opskriften.
Specier med marcipan
Ingredienser
- 125 gr hvedemel
- 50 gr flormelis
- 2 tsk vaniljesukker
- 100 gr koldt smør
- 50 gr marcipan (revet)
Desuden
- 1 æggehvide
- perlesukker
Fremgangsmåde
- Kom hvedemel, flormelis og vaniljesukker i en skål.
- Smuldr smørret ud i blandingen, tilsæt revet marcipan og saml hurtigt dejen.
- Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med K-spaden.
- Tril dejen til en pølse, ca 3 cm i diameter og lad den hvile på køl i mindst 2 timer.
- Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og drys perlesukker på.
- Pensl den kolde dej med æggehvide og rul den herefter i perlesukkeret, så dejen er jævnt dækket af sukker.
- Skær dejen i skiver á ca ½ cm's tykkelse og læg dem med lidt afstand på bageplader beklædt med bagepapir. Kagerne vokser let under bagningen.
- Bag kagerne ved 180 °C (alm. ovnfunktion) i ca 10 minutter, indtil de er let gyldne i kanten.
- Afkøl kagerne og opbevar dem i en lufttæt kagedåse. Holdbarheden er 3-4 uger. Kagerne er ikke fryseegnede, men den rå dej kan fryses uden problemer.
Tips til opskriften.
- Jeg bruger altid rigtigt smør (Lurpak) eller lignende, når jeg bager småkager. Diverse smørbare blandingsprodukter er tilsat olie for at give en blødere og smørbar konsistens. Men det betyder også, at dejen vil blive anderledes/blødere at arbejde med, hvis man bruger smørbare blandingsprodukter som fx Kærgården. Og det kan i sidste ende påvirke det færdige resultat.
- Specier er skønne små kager, der kan kan laves i et væld af lækre smagsvarianter. Prøv fx at tilsætte revet skal af usprøjtet appelsin, citron eller limefrugt til dejen. Finthakket chokolade, tørrede tranebær, eller nødder er også lækkert.
- Man kan uden problemer fryse småkagedej, så det er en rigtig god idé, at lave en stor portion dej, når man alligevel er i gang. Dejen kan trilles til pølser, som angivet i opskriften, pakkes i film og fryses ned enkeltvist. Så er det nemt lige at tage en rulle op af fryseren, når trangen til småkager melder sig. Og på den måde kan man altid servere friskbagte småkager.
- Jeg synes, at det smager skønt med den knasende sprøde kant af perlesukker rundt om marcipan specierne, men det kan sagtens udelades, og kagerne smager stadig dejligt. Vær OBS på, at hvis man dropper perlesukker, så skal dejen heller ikke pensles med æggehvide. Ægget fungerer kun som “lim”, så sukkeret kan sidde fast.
Sørme en opskrift der skal prøves ? Hos os er der altid småkager , 3 slags lakrids/tranebær småkager og så de fantastiske digestive småkager (din opskrift)? Og så lige cantucccini biscotti . Dejligt med nye ideer
Yvonne – Uhhh sikke en luksus med 3 slags småkager – det er bare så hyggeligt, lige at kunne snuppe et par stykker til en kop kaffe 🙂
De smager udemærket, men det der 3 cm i diameter holder ikke. Jeg vil sige 4-5cm er bedst. bagetiden holder heller ikke. Jeg bagte dem på 175 grader varmluft som der står i opskriften og satte konservativt tiden til 7,5 minut. de var brændt på da jeg tog dem ud til stor skuffelse. bagetiden er nok mere 8-10 hvis kagerne er 5cm i diameter.
Troels – Smag og behag varierer jo heldigvis – jeg foretrækker, at kagerne ikke er for store, så jeg laver dem ca. 3 cm i diameter. Mht. bagetiden, så er der som bekendt stor forskel på ovne, hvilket er grunden til, at man aldrig må stole 100 % på en bageopskrift. Af samme grund har jeg skrevet i opskriften, at kagerne skal have 10-12 minutter (hvilket de fik i min ovn) ELLER til de er let gyldne i kanten 🙂