Ovenpå den sidste uges fantastiske solskin og det lune forårsvejr har vi rigtig fået brugt grillen. Der har dog også været dage, hvor det blæste for meget og simpelthen var for koldt til, at nogle af os rigtigt havde lyst til at stå derude og passe kød og grønsager. Og en af de lidt mere kølige dage, serverede jeg i stedet en omgang spicy oksekød med spidskål, karry og masser af grønt.
Se også – Spicy oksekød med hvidkål I Boller i karry I Farseret blomkål med bacon
Spicy oksekød med spidskål og karry.
Det er ret nemt at lave oksekød med spidskål og karry og herhjemme er det altid en kæmpe succes. Kål er jo ellers typisk noget, som man forbinder med efterår og vinter. Men det smager altså også dejligt på en småkold forårsdag. Desuden går vi jo nu ind i sæsonen for de lidt mere lette kåltyper, som fx spidskål og sommerhvidkål. Så retten bliver knap så “tung og solid” som typisk vintermad.
Udover oksekød og spidskål tilsatte jeg også løg, hvidløg, revet gulerod og peberfrugt til gryden. Jeg foreslår, at man bruger det, som man kan lide og har liggende i grønsagsskuffen. Og det gør ikke spor, at der er væsentligt flere grønsager end kød. Faktisk opdager de færreste, hvor lidt kød de rent faktisk får i forhold til mængden af grønsager, når det hele er blandet sammen i en gryderet som denne og smagt godt til.
Oksekød med spidskål og karry
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 2 fed hvidløg (finthakkede)
- 1 stk løg (hakket)
- 450 gr hakket oksekød
- 3 tsk paprika
- 3 tsk karry
- 1 stk spidskål (skåret i fine strimler)
- 200 gr gulerødder (revne)
- 1 stk peberfrugt (hakket)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Opvarm olien i en stor gryde og sauter hvidløg og løg heri, til de bliver klare.
- Tilsæt oksekødet og brun det godt. Tilsæt herefter paprika og karry.
- Skær spidskål i tynde strimler, kom det i gryden og sauter et par minutter, til kålen falder sammen.
- Tilsæt revet gulerod og peberfrugt og lad det hele stege i ca. 5 minutter.
- Smag til med salt og peber.
- Server evt. med et drys friskhakket persille.
Forslag til skønne variationer.
Spis gryderetten som den er. Gerne med et drys friskhakket persille ovenpå og måske godt brød ved siden af. Eller brug kål og oksekødsblandingen som fyld i madpandekager eller tortillas. Madpandekagerne/tortillas kan serveres som “saml-selv-pandekager”. Eller man kan pakke fyldet ind i pandekagerne, lægge dem i et ildfast fast, drysse med ost og gratinere dem kort i ovnen inden servering. Den metode bruger jeg for det meste herhjemme. Server evt. strimlet salat og creme fraiche dressing ved siden af. Det bidrager med lidt ekstra knas og friskhed og smager skønt.
Man kan også bruge kålfyldet til hjemmelavede forårsruller. Evt. en rest af fyldet, hvis ikke man får spist det hele på 1. dagen. Lav gerne forårsrullerne på filodej, hvis ikke der kan skaffes forårsrulledej og bag dem sprøde i ovnen. Et par dips bestående af sweet chili sauce og soya. Eller måske en rest karrysauce fra en omgang boller i karry og en portion kogte ris. Så er der ren hverdagslykke af den hjemmelavede slags på tallerkenen.
Faktisk vil jeg gerne være meget bedre til at bruge de forskellige typer sommerkål i mit køkken og i madlavningen. De er lækre, billige og supersunde og kan bestemt bruges til både andet og mere end bare hjemmelavet coleslaw til grillmaden. Så det kan være, at det skal være en mission her henover sommeren.
Jeg synes dine opskrifter er fine, jeg har brugt mange af dem og synes du når godt omkring de forskellige typer fisk, kød og grøntsager . Jeg er selv vild med ovnretter, så man kan rydde op i køkkenet imens maden laver sig selv.
Tutta – Tusind tak for din hilsen og søde kommentar 😀 Jeg kan kun give dig ret i forhold til ovnretterne – det er skønt, at man kan få ryddet væk og dækket bord, imens maden bliver færdig i ovnen 😀
Er så spændt på at lave denne til familien i morgen. Nu er der købt ind til den… 🙂 Jeg bruger stadig mange af dine retter i madplanen, og har endnu ikke været skuffet over en eneste af dem. I weekenden vil jeg prøve at lave din kage af koldskål og kammerjunkere – den er jeg meget spændt på!
Ulla – Uhhh, så håber jeg sandelig også, at spicy oksekød med spidskål og karry falder i Jeres smag 😀
Koldskålskagen var faktisk med min mor på arbejde i går – altså en ny portion 😉 Den blev serveret for en gang kageglade damer i anledning af hendes fødselsdag og den skulle eftersigende have været et KÆMPE hit 😀
Ihhh, så vil jeg glæde mig endnu mere til at lave/smage kagen ?? Spidskål er bare lækkert, og herhjemme får vi jævnligt Spidskålslasagne ? Så er sikker på, at din ret bliver et hit også. I dag står den på din ret “kylling i fad med pikantost og bacon”. Desværre kunne jeg ikke få forårsløg, så vi må nøjes med alm. løg.
Ulla – Ja, så er jeg sikker på, at I vil kunne lide en omgang spicy oksekød med spidskål og karry. Selv har jeg faktisk aldrig prøvet en spidskålslasagne – kan være jeg skulle få den streget på min”to do” liste snart 😀
Virkelig dejlig opskrift, alle dine opskrifter er helt fantastisk 👍 jeg er vild med dem😊
Birthe – Hvor er det bare dejligt at høre – tak for din søde hilsen 😀
Familien var pjattet med retten Anne-Katrine 🙂 Det var en super dejlig ret, og til stor glæde for vores datter som har gluten- og laktoseallergener. Det er snart svært at finde på noget der er velsmagende uden gluten og laktose, så denne ret skal absolut serveres igen.
Ulla – Uhhh, hvor det glæder mig at høre, at det var en succes. Kan sagtens følge, at det ikke altid er nemt at finde på aftensmad, og mad i det hele taget, når der skal tages højde for både gluten og laktose.
Har du for øvrigt set min opskrift på spicy oksekød og hvidkål i fad? Den minder lidt om den med spidskål og kan selvfølgelig også laves med spidskål, men krydderisammensætningen er en lidt anden. Og så har jeg lige forleden lavet en portion nemme romkugler uden sukker og mel. Begge opskrifter ligger lige her 🙂
https://madenimitliv.dk/spicy-oksekoed-hvidkaal-fad-groent/
https://madenimitliv.dk/sundere-romkugler-uden-sukker-mel/
Den smager rigtigt godt har lavet den flere gange.
Gitte – Det glæder mig – her i huset er det også en rigtig efterårs og vinterfavorit 😀
Tak for dine fine opskrifter…også dejligt med et meget brugervenligt layout.
Har lige kigget på opskriften med oksekød, spidskål og karry. Den skal vist prøves til familien i morgen. Overvejer om jeg kunne gratinere det i et fad i ovnen med revet ost over … eller tror du osten blive “træls” sammen med spidskålen?
Vh Mette
Mette – Mange tak for ros til bloggen 😀 Mht. fadet, så er jeg sikker på, at det vil blive et hit at gratinere det i ovnen – det lyder superlækkert, så det skal jeg bestemt selv huske på 😀
Tak for nogle dejlige opskrifter, din blog har sat lidt fornyelse i gang i mit køkken. Denne her er også lækker og let, jeg er lidt kål-forskrækket, men det her giver mig mod på flere kål-retter. Det er billigt, sundt og man bliver mæt på en behagelig måde.
Dorte – Tak for din søde hilsen. Jeg har selv været lidt kål-forskrækket (jeg er vokset op med kål og der er flere opskrifter, som jeg ALDRIG vil lave i mit køkken), men denne her er altid et hit. Nemt og lækkert 😀
Jeg er viiiiild med din 31 dages madplan! Ligger der flere månedsplaner på din side?
Tak for at du deler!
Majken – Det gør der i hvert fald. Bare skriv “budget madplan” i bloggens søgefelt, så dukker de andre madplaner op.
Dejligt at du kan bruge dem 😀
Er retten fryseegnet?
Julie – ja, det er den i hvert fald 🙂
Dejligt med en opskrift hvor tiden faktisk passer på trods af at man ikke er super hurtig i et køkken.
Jeg kan dog anbefale enten at tilsætte lidt chili eller at bruge stærk karry, da retten ellers bliver lidt for neutral efter vores families smag.
Serverede cremefraiche til sammen med pitabrød skåret i kvarte.
Rikke – Dejligt at høre, at retten var en succes 🙂 Mht. styrken og mængden af krydderier, så bestemmer man jo helt selv, hvad og hvor meget man vil bruge. Det er jo en fordel ved rigtig mange opskrifter, at man kan nøjes med at bruge dem som inspiration og så ellers “free-style” lidt ved siden af 😀
Jeg er simpelthen den største klovn i et køkken,, og kun takket være dine lækre og lette opskrifter overlever mon familie :). Men selv den bedste opskrift kan jeg ødelægge når jeg går i gang med at krydre med salt og peber… – så en lille bøn herfra: vil du måske fremover skrive vejledning ifht. salt og peber. ??? På forhånd mange tak
Vivi – Uhhh jeg må nok indrømme, at det er et helt bevist valg, at jeg ikke angiver mængden af salt og peber i opskrifterne, for det er jo virkelig en smagssag 🙂
Jeg ved godt, at der sjældent er salt og peber på bordet, når man spiser på fancy gourmetrestauranter, hvilket som bekendt er kokkens måde at bekendtgøre, at maden er smagt til til perfektion. Men for os andre, kan der være stor forskel på, hvor meget salt og peber vi bruger i maden. Jeg bruger eksempelvis 2 tsk groft salt i min frikadellefars, hvilket nogle nok vil finde alt for salt.
Derudover er der så meget andet, der spiller ind, når man skal krydre maden. Nogle gange skal der bruges lidt mere eller mindre end sidste gang – selvom man laver den samme ret. Derfor kan jeg kun anbefale, at man smager sig frem. Det eneste tidspunkt, hvor jeg angiver mængden af salt, er i bageopskrifter 😉
Hej, jeg ‘mødte’ lige din opskrift, og genkendte den næsten. Jeg har lavet den med bare kål og oksekød og krydderier de sidste 35 år. Opskriften er arvet fra min mormor (via min mor), og hedder fra hendes tid Sporvognskål. Jeg synes at kunne huske, at min mormor kogte kålen ud, men jeg koger den, så der er lidt bid i kålen endnu. Jeg har nok også flere krydderier i, men grundopskriften er den samme. Morsomt hvordan en meget gammel opskrift kan udvikles og stadig kan genkendes.
Hilsen Lena Susanne, Præstø
Lena – Hihi, jeg har faktisk også fået serveret nogenlunde samme ret både i mit barndomshjem og hos mine bedsteforældre, så det er nok bare en af de retter, som cirkulerer rundt og går igen og mange hjem. Dog bruger jeg formentlig en del flere krydderier end eksempelvis min mormor gjorde. Det kunne jeg da forestille mig 😀
Vi spiser det gerne til stegte nudler. Det er et hit herhjemme