Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Squashboller.

25 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

I dag er der blevet bagt boller i lange baner herhjemme. Udover de her lækre og luftige chokoladeboller, har jeg nemlig også bagt en portion squashboller med revet squash og solsikkekerner, som vi netop har spist et par stykker af til en kop te. Bare lige med lidt god ost på og så hjemmelavet hybenmarmelade med vanilje. Uhhh det var godt.

Se også – Flødekartofler med squash I Squashkage med flødeosteglasur I Squash frikadeller

Lækre squashboller.

Selve dejen til squashbollerne lavede jeg med udgangspunkt i min sædvanlige opskrift på gulerodsboller med solsikkekerner. Men i stedet for gulerod tilsatte jeg ½ revet squash. Der er jo det med squash, at hvis man sætter en enkelt lille plante, så kan man godt forberede sig på at skulle spise squash en stor del af sensommeren. Sådan et par squashplanter giver jo et helt enormt udbytte. Og det er lige præcis, hvad der sker herhjemme hver eneste sommer. Men jeg er nu ved at vænne mig til at bruge sqush, hver gang jeg har en undskyldning.

Tip! Se også mine bedste tips til squashboller under opskriften.

4 fra 11 stemmer

Boller med squash

Hæve- og bagetid1 time 50 minutter
Samlet tid2 timer 15 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 1 lille squash (ca 125-150 gr)
  • 3 dl vand (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • tsk groft salt
  • 2 tsk sukker
  • 50 gr solsikkefrø (kan erstattes af græskarkerner)
  • 2 spsk olie
  • 100 gr groft mel, fx grahamsmel (kan erstattes af havregryn)
  • 400 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)

Fremgangsmåde

  • Riv squashen groft og knug den godt imellem hænderne, så den værste overskudsvæde vrides ud. Ellers kan dejen blive meget våd, og der skal bruges ekstra hvedemel.
  • Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri.
  • Tilsæt salt, sukker, revet squash, solsikkefrø, olie, groft mel og hvedemel og ælt sammen til en blank og smidig dej.
  • Dejen kan også laves på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
  • Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og del den i 12 lige store stykker. Form stykkerne til boller og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne efterhæve i ca 30 minutter. Pensl evt. med lidt vand (eller sammenpisket æg).
  • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca 20 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
  • Bollerne holder sig bløde og svampede i 2-3 dage pga. den revne squash. De kan også fryses.

Tips til lækre variationer.

Jeg har brugt 100 gr grahamsmel til bollerne, og jeg synes bestemt ikke, at de tager skade af lidt groft mel. Tværtimod. Man kan sagtens bruge lidt mere, hvis man synes. Tommelfingerreglen siger dog, at man ikke bør bruge mere end 50 % groft mel og 50 % hvedemel, når man bager. Det er hvedemelets gode bageevne og høje gluten-indhold, der får bagværket til at hæve og blive luftigt. Og bruger man for lidt hvedemel, så kan man risikere at stå tilbage med nogle tunge og tørre små boller.

Har man ikke grahamsmel, kan man sagtens bruge en anden form af fuldkornsmel, fx fuldkornshvede, spelt eller lignende. Jeg kan også anbefale, at bruge 100 gr havregryn i stedet for. Det grove mel eller havregryn bidrager med ekstra fylde og masser af mæthed til bollerne, men forsvinder stort set i dejen. Og bollerne holder bliver stadigvæk dejligt bløde og saftige.

På samme måde kan man erstatte solsikkekernerne med andre former for frø/kerner eller flere, hvis man gerne vil have lidt ekstra knas. Jeg kan især anbefale græskarkerner, men solsikkefrø og hørfrø er også lækkert. Og man kan selvfølgelig også bruge hakkede nødder eller mandler til dejen.

Subscribe
Notify of
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Cecilie
8 år siden

Min yndlings squashopskrift er også det simpleste i verden, men den er et hit, så du burde prøve den! 🙂
Skær squash i skiver af cirka 1 cm, put dem i en pose med en blanding af et skvat balsamico, lidt salt og lidt honning (jeg plejer at smelte det i mikroen først, så mikses det nemmere). Lad dem ligge i posen mindst en halv time. Fordel dem derefter på en bageplade, og læg en skive gedeost (den i rulle) på ca 1/2 cm oven på. Dryp det sidste væske fra posen oven på gedeosten, og bag dem i ovnen eller på grillen i ca 15 minutter.
Den lækreste snack inden maden eller som tilbehør til grillmad!

Gurli Leer
8 år siden

De må også prøves en dag.
Sidder netop og nyder ny-bagte chokoladeboller og bastogne kager.
Hold da op hvor er begge lækre.

Polichronis
8 år siden

Hej Anne-Kathrine,
de ser helt vildt gode ude, dem maa jeg bage i naeste uge. Jeg taenker de ogsaa vil egne sig rigtig godt som madpakkeboller, uhm.
Jeg synes, det lyder som en supergod ide, det der med at finde paa nye retter med squash fordi vi har sat adskillige planter og vi har MANGE squash. Jeg har proevet med nogle frikadeller, det blev noget slask og saa en pastasauce, den var ok. Saa jeg ser frem til dine altid vellykkede opskrifter!
Og rigtig god weekend med snurrende cykelhjul paa vejen.
Rikke

Lene Olesen
5 år siden

Har netop bagt disse. Der er ALT for meget salt i denne opskrift – ihvertfald hvis man bruger måleskeer. En halvering ville være passende. Måtte desuden tilsætte en del ekstra mel.

Bettina
8 år siden

Hej Anne-Kathrine,
Jeg har prøvet dine squash boller, og de er sååååå lækre. Selv lille manden, som ellers ikke er begejstret for grønt i bagværk, måtte overgive sig. Her til morgen bestilte han en portion igen, så nu må der bages.
Så vil jeg også sige tusinde tak for dine 35 forslag til madpakken. De kom som sendt fra himlen og børnene har udvalgt hvad de kunne tænke sig at få med i skole.

Jeg er vild med din inspirende blog. Tusinde tak for alle opskrifter og oplevelser du deler med os.
Mange hilsner
Bettina

Line
8 år siden

Squashkagen inde fra Valdemarsro.dk kan også anbefales hvis man har mange squash man skal have brugt 🙂

Jeg vil prøve dine squashboller i dag – oplagt på en dag hvor det er gråt og tåget.

Mvh Line som også har virkelig mange squash der skal bruges…

Mie Hansen
6 år siden

Hej,
Jeg prøvede din opskrift den anden dag – bollerne smagte virkelig godt men dejen var enormt klæg og svær at rulle ud og forme. Kom både mere mel i og forsøgte også med lidt havregryn for at få den til at binde lidt mere, men den var fortsat meget våd. Gad vide hvad jeg gør forkert, eller om det bare er sådan dejen skal være?
Mvh Mie

Anette A. Pedersen
6 år siden

Hej

Jeg har lige bagt bollerne med squash, hvor jeg har erfaret, at mængden af hvedemel ikke rækker med ca 350 g mere eller mindre. Jeg vejede dog ikke, hvor meget ekstra jeg kom i for at jeg kunne arbejde med dejen. Vil skyde på 150 g eller mere.
hvad er andres erfaring?

Louise Stensig Dachet
6 år siden

Lækre boller!!! Tak for en god opskrift.
Jeg lavede dobbeltportion – og endte med at putte i alt 400 ekstra gram mel i. Så måske er der noget galt med opskriften…?! 😉 (Jeg kan se, andre har skrevet om det samme)

Dorte
5 år siden

Hej
Nu har jeg bagt bollerne to gange, begge gange har jeg tilsat ekstra hvedemel. Jeg tilsætter til dejen bliver smidig og næsten slipper hænderne. Boller er blevet utrolige gode. De bedste jeg har bagt. Så tipset er å tilsætte mel til dejen bliver til at arbejde med.

Caroline Lundbek
4 år siden

Hej. Ville høre om dejen skal æltes?

Elsebeth
4 år siden

Denne opskrift på boller vender jeg tilbage til gang på gang, for de er bare de bedste! Jeg kommer altid 1-2 æg i, så synes jeg de bliver mere luftige 😀 ellers følger jeg opskriften, for den er perfekt 😘

Ulla Borup
4 år siden
Svar  Elsebeth

5 stars
Elsebeth tilsætter du blot 2 æg til opskriften og ikke yderlige end det der står ? bliver dejen så ikke meget våd. ?