De fleste, der har haft squash i haven, ved, at næsten uanset hvor lidt grønne fingre man har, så kan det stort set ikke lade sig gøre at fejle med sådan en plante. Den er lille, men udbyttet er stort. Faktisk kan man ofte i løbet af relativ kort tid forsyne både venner og familie med de skønne, grønne sager. Og glemmer man at høste et par squash, så kan de i løbet af ganske få dage vokse sig til nogle gevaldigt store basser.
Normalt er jeg vældig glad for at skære squash i skiver, pensle med lidt olie og drysse med salt og peber og så grille dem kort. Helt perfekt tilbehør til sommermaden. Det er også lækkert at lave farserede squash med fyld af lækkert, krydret fars, men når squash bliver så store som disse her, så foretrækker jeg at rive dem. Da det trods alt er begrænset, hvor mange squashkager og squashboller vi kan spise, så måtte jeg finde på noget andet at bruge den revne squash til og derfor har jeg i dag lavet en ordentlig portion squashfrikadeller.
Squashfrikadeller eller squashklatter, som de vel også kan kaldes, er uhyre simple at lave og de er helt perfekte som grøn hovedret eller som lækkert tilbehør til kødretter og grillmad. Squash i sig selv er jo ikke vanvittigt fyldt med smag, så det er en god idé at sørge for at tilsætte masser af smagsgivere til “farsen”. Jeg skelede lidt til min opskrift på sprøde og krydrede selleribøffer og brugte revet løg, hvidløg og en håndfuld revet ost, som både bidrog med smag og var med til at binde farsen sammen under stegningen. Jeg droppede chili for at få “den rene” smag frem, men en anden gang kunne jeg sagtens forestille mig, at bruge en friskhakket, rød chili og jeg tænker også, at det vil være godt med en håndfuld krydderurter fra haven.
Squashfrikadellerne blev stegt i lidt olie på en varm stegepande, men de kan også lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og steges gyldne i ovnen. Frikadellerne kan spises både varme og kolde, så lav evt. en god stor portion og tag et par stykker med i madpakken eller i picnickurven. Selv kunne jeg ikke dy mig for at napse et par af de lune frikadeller, da de var helt nylavede, så de må gøre det ud for eftermiddagens mellemmåltid.
Resten af frikadellerne spiser vi som tilbehør til aftensmaden i aften, hvor menuen sjovt nok står på disse her squashruller i fad med ost og tomat og frisk pasta til. Man må da sige, at vi får dækket vores grønsagsindtag og spist nogle squash i dag men pyt med det, for det er heldigvis superlækker mad. Overvejer desuden lidt at lave et indlæg med alle mine bedste squash-opskrifter, for der må da være andre en mig derude, der “løber om kap” med en squash.
Squashfrikadeller
Ingredienser
- 2 stk squash (ca 700 gr)
- 2 tsk salt
- 1 stk løg (revet)
- 1 fed hvidløg (presset)
- 1 stk æg
- 50 gr revet ost
- 1 tsk bagepulver
- 50 gr havregryn
- 1 spsk hvedemel (kan udelades)
- 3 spsk olie (til stegning)
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Riv de 2 squash groft og kom dem i en skål. Drys salt over og lad det stå i ca15 minutter.
- Vrid squashen imellem hænderne, så mest muligt overskydende væde presses ud. Kom den vredne squash i en skål.
- Rør revet squash sammen med løg, hvidløg, æg, revet ost, bagepulver, havregryn, hvedemel, salt og peber og lad blandingen trække i ca. 10 minutter.
- Form squashblandingen til 10 frikadeller.
- Opvarm olien på en stegepande og steg frikadellerne 3-4 minutter på hver side, indtil de er gyldne og sprøde.
- Server squashfrikadellerne med kartofler eller salat og creme fraiche dressing.
- Evt. rester kan gemmes 3-4 dage på køl. Retten kan desuden fryses.
En af vores favoritsalater i sommeren er:
Revet squash (på julienne-jern og uden midten, så det ikke er smattet)
Ærter (optøede eller friske)
Smuldret feta
Det er så lækkert – og nemt! 🙂
Sara – Århhh, det lyder også bare superlækkert – den skal jeg helt bestemt huske. Tak 😀
Vi har også løbet om kap med vores squash her i sommerens løb. Squash lasagne er godt og jeg er ret glad for meget tynde skiver (gulerodskrælleren) man lader ligge 15 – 20 med lidt olie, eddike og krydderier. Når de bliver råsyltet på denne måde kan man smide dem i salat eller spise dem som de er,ved siden af kød/fisk
Ayoe – Det lyder også superlækkert med de tynde spåner af squash. Vores plante er heldigvis ved at geare ned nu, men vi skal afgjort ikke have 2 til næste uge – en har været mere end rigeligt 😀
Super super lækre
Dog uden hvidløg – men er allerede igang med 4 potion ❤️
Christina – Det lyder godt – 4 portioner alligevel 😀 😀
Havde lige en 3 kg squash og faldt over denne opskrift på squash frikadeller. De smagte bare Så godt, super lækre. Den vil jeg helt sikkert bruge igen😊
Grethe – Hold da op en kæmpe squash, det må have været – dejligt at du kunne bruge opskriften 😀
Hej,når du skriver 2 squash hvor meget vejer de når du har revet dem.
Kirsten – Jeg må indrømme, at jeg ikke har vejet squashen efter jeg har revet den. Kun før 🙂
Men lidt under 700 gr har den nok vejet – det er jo kun stilken, som jeg har kasseret, efter at jeg har revet den.
Min mand og datter som ikke er begejstrede for mine vegetariske lyster, skamroste de her squashdeller. Så stor ros herfra ❤
Rosa – Tusind tak – så dejligt at høre 🙂
Super lækre. Familien beder om flere. Dog bløde i konsistens. Må nok arbejde på mindre væde i squashen.
Tak. 🙂
Hanne – Dejligt at høre, at dellerne var en succes 😀 Ift. konsistensen, så er grøntsagsfrikadeller jo som regel en smule “løsere” end almindelige frikadeller 😀
Du skriver at de også kan komme i ovnen – hvor lang tid skal de have der og ved hvilken temperatur?
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at dyrke squash i haven – men er der noget som jeg skal være opmærksom på og den sort du dyrker hedder den noget specielt?
Karin – Bagetiden afhænger selvfølgelig lidt af størrelsen på frikadellerne, men jeg vil mene, at de skal have 15-20 minutter ved 200 °C. Du kan næsten bedst selv vurdere, når de ikke længere er rå i midten, og er blevet fint gyldne 🙂 Mht. at dyrke squash, så er det bare med at komme i gang – det bliver næsten altid en succes og det er mere reglen end undtagelsen, at man nærmest “drukner” i sqaush. Også selvom man kun har 1-2 planter. Jeg bruger ikke en speciel sort, men køber bare et tilfældigt brev i havecentret 😀
Virkelig dejlig opskrift. Jeg havde ikke mozzarella og brugte istedet cheddar. Det er nok ikke den bedste ide, det blev lidt kvalmende. Dagen efter tog jeg en kold delle på rugbrød, hold nu op det var lækkert. Jeg skal så meget have squash i haven til næste år.
Tak for inspiration.
Christina – Velbekomme – dellerne er nemlig supergode, også når de er kolde. Og du kan sagtens nå at plante squash i haven allerede i år – køb evt. planter i stedet for frø, så går det lidt hurtigere, og så skal du bare se 🙂
Hej.
Hvordan undgår du at de bliver ‘rå’ i midten?
Hvad er kunsten med vegetariske deller? Jeg synes ofte jeg får lavet dem så at de er lidt rå. Denne gang fik de 10 minutter på hver side ved komfur 3/6 – 4/6, og alligevel er de for ufærdige indeni, selvom de er mørkere udenpå end de afbillede. Trykker du dem helt flade, når du steger dem?
Mvh Philip
Philip – Jeg synes ikke, at jeg trykker dem helt flade, men jeg har nok tendens til at trykke mine frikadeller let flade, når jeg lægger dem på panden – det gælder både almindelige fridadeller og vegetar-deller. De er vel 2-2½ cm tykke. Derudover bruger jeg godt med fedtstof, så dellerne også bliver stegt på siderne 🙂
Selv tilføjer jeg persille. Prøv også half and half med fintrevne gulerødder.
En squash ret jeg ofte laver spagetti, hvor en tredjedel af spaghettien er squash revet på spiraljern. Kog spaghettien næsten al dente, smid så squashen i og lad den koge med det sidste minuts tid. Drys med ristede champignon, persille og parmesanost. Eller bolognese 👍🍀
Pia – Ja, spaghetti af squash er jo en rigtig klassiker og en nem måde at få lidt ekstra grønt på 😀
Super god opskrift.!!!
I stedet for havregryn putter jeg kikærtemel i, det krydre også “dellerne”
Joan – Det er også lækkert – og i virkeligheden kan man jo bruge alle mulige former for “stivelse”, til frikadellerne 😀
De bedste “deller” jeg endnu har prøvet!
Laver altid kæmpe portioner, så får børnene en portions til fryseren, og jeg bruger dem som snacks i et par dage.
Har også serveret dem, som dagens vegetar i cafeen, på min tidligere arbejdsplads . Både som sandwich og som dagens ret. Alle elsker dem❤️
Iben – Hvor er det altså bare dejligt at høre – tusind tak for din søde tilbagemelding 😀