Gammeldags stegeben med brun sauce, kartofler og rødkål eller agurkesalat er mormor-mad af den bedste slags. Og en af de klassiske retter fra min barndom. Vi fik som regel stegeben 3-4 gange i løbet af vinteren, og jeg elskede det. Og det gør jeg faktisk stadig. Smør-mørt, langtidssimret kød, som nærmest bare falder af benene, serveret med en god, brun sauce. Det kan man da næsten kun blive glad af.
Se også – Gullash I Frikadeller I Stroganoff I Mørbradgryde
Nem stegeben opskrift.
Som med så mange andre opskrifter på simremad, så er det ret nemt at lave stegeben. Eller “gode ben” som de også indimellem kaldes. Benene passer stort set sig selv i stegegryden, og skal bare brunes godt af, inden der hældes vand ved. Og så får gryden lov til at simre i et par timer.
Når stegebenene er smør-møre, er der egentlig bare tilbage at holde dem varme, imens saucen laves, og så er der serveret. Lækker lækker simremad, som især familiens yngste holder af, fordi det er lidt sjovt at gnave kødet af benene. Og selvfølgelig fordi der er kartofler og lækker, brun sauce til.
Tip! Læs mine bedste tips + beregning af mængden af stegeben pr. pers under opskriften.
Stegeben
Denne ret er fryseegnetIngredienser
- 1,5 kg stegeben (mængden afhænger af kød på benene)
- 50 gr smør
- vand
- frisk timian
- 5 stk laurbærblade
Brun sauce
- ½ liter fond fra stegebenene
- 1 dl fløde
- 2 spsk maizena (der kan også bruges saucejævner)
- 2 tsk ribsgele (eller sukker)
- saucekulør
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Varm smørret op i en stegegryde og lad det bruse af.
- Brun stegebenene 3-4 stk ad gangen i smørret. Krydr herefter med salt og peber.
- Læg alle de brunede ben i gryden og hæld vand på til det lige netop dækker.
- Læg låg på gryden og lad den simre i 1,5-2 timer, indtil kødet er helt mørt. Vend rundt i benene undervejs.
- Når kødet er mørt, tages stegebenene op og lægges på et fad. Dæk fadet til med stanniol og et viskestykke, så kødet holdes varmt imens saucen laves.
Brun sauce
- Si fonden fra stegegryden over i en mindre gryde. Der skal være ca ½ liter.
- Bring fonden i kog og tilsæt fløde.
- Rør maizena ud i lidt koldt vand (ca ½ dl) i en lille skål. Pisk herefter maizenaen ud i fonden.
- Lad gryden koge i et par minutter, indtil saucen tykner.
- Juster evt. farven på saucen med lidt saucekulør og smag til med ribsgelé eller sukker, salt og peber.
- Server stegebenene med sauce, kogte kartofler og rødkål eller agurkesalat.
- Evt. rester kan gemmes på køl i 3-5 dage. De kan desuden fryses.
Tips til opskriften.
- I opskriften har jeg brugt maizena til at jævne saucen med. Man kan dog uden problemer bruge saucejævner, som bare skal drysses direkte ud i den kogende fond i gryden. Alternativt kan man ryste en meljævning sammen af 2-3 spsk hvedemel og ca 1 dl vand og jævne saucen med den.
- Det kan være lidt svært at skaffe stegeben udenfor sæsonen, men de kan bestilles hos de fleste slagtere året rundt. Husk ikke at forveksle stegeben med spareribs (kamben). Om efteråret og vinteren kan man som regel finde pakker med stegeben i køledisken i de fleste større supermarkeder.
- Traditionelt serveres stegeben med kogte kartofler og rødkål eller agurkesalat. Men der er selvfølgelig masser af muligheder for variationer. Prøv evt at servere benene og den gode sauce med kartoffelmos. En anden mulighed er ovnristede kartofler, som meget passende kan tilberedes i ovnen sammen med benene, hvis man bruger nedenstående tilberedningsmetode. Endelig kan man servere stegebenene helt simpelt bare med godt rugbrød og smør til. Og måske et par syltede drueagurker eller asier.
Stegeben tilberedt i ovn.
Skal man lave en større portion stegeben, så er det nemmest, at tilberede dem i ovnen. Og det er heldigvis lige som nemt som at lave stegeben i gryde. Benene skal bare placeres i en bradepande med høje kanter og brunes ved 225 °C (al. ovnfunktion) i ca 15-20 minutter.
Herefter hældes vand og krydderurter (laurbærblade og timian) samt evt. suppeurter som et løg i kvarte eller en gulerod i grove stykker ved kødet i bradepanden. Det er ikke nødvendigt, at kødet er dækket af vand, men det må gerne stå lidt op af kanterne i bradepanden. Og så steger benene ellers videre i 1-1,5 timer ved 175 °C (alm. ovnfunktion), indtil kødet er helt mørt. Saucen laves ved at si væden fra bradepanden over i en gryde og ellers følge opskriften som beskrevet herover.
Hvor mange stegeben pr. person?
Det kan være virkelig svært at angive den præcise mængde stegeben, som skal bruges. Som udgangspunkt vil jeg mene, at 3-4 ben pr person er nok, men det kommer igen an på, hvor kødfulde benene er. Størstedelen af stegebenene består jo af ben. Derfor vil det altid være en vurderingssag, hvor stor en mængde ben der skal bruges. Men 1,5-2 kg stegeben rækker som udgangspunkt til 4-5 personer
Nu har jeg ikke lige prøvet din opskrift, men elsker stegeben og vil bare lige tippe om at man også kan lave en lækker og kraftfuld suppe efter man har kogt benene 🤗
Chanette – Det lyder også godt – altså ligesom suppe kogt på kraftben? Tak for tippet 😀 😀
Du skriver man kan gemm eller fryse resten af de tilberedte ben Hvordan varmer du dem op igen?
Malene – Ja, man kan sagtens gemme evt. rester af stegeben. Jeg luner dem i mikrobølgeovnen, hvis ikke vi gnaver benene kolde med rugbrød og smør til 😀
Bilka har stegeben året rundt