Sådan en friskfanget rødspætte med persillesauce er nok noget af det bedste fisk jeg kan få, så da der var tilbud hos fiskehandleren forleden dag, måtte vi selvfølgelig have et par stykker med hjem til aftensmad. Allerbedst er det jo, når der bliver serveret nye, danske kartofler til og saucen er lavet på et kæmpe bundt friskhakket persille fra haven, men der går altså lige lidt tid endnu, inden vi kan få fingre i den slags delikatesser og menuen som den blev, var nu “heller ikke så ring’ endda”!
De færdigstegte rødspætter blev serveret på gammeldags manér med persillesauce og kogte, hvide kartofler. Lige inden servering fik fisk og kartofler et ekstra drys friskhakket persille, og desuden fik spætten selskab af en citronbåd og et drys havsalt. Så var den også i sit rette element.
Grønsager? Nej! Det hører sig altså bare ikke til med hverken dampet broccoli, bønner eller gulerodssalat til sådan en smørmør rødspætte, så persillen udgjorde dagens grønne indslag – og så kartoflerne selvfølgelig.
Stegt rødspætte med persillesauce
Ingredienser
- 4 stk rensede rødspætter
- 50 gr hvedemel
- 100 gr smør (til stegning)
- 4 spsk olie (til stening)
Persillesauce
- 30 gr smør
- 30 gr hvedemel
- 4 dl mælk
- 1 bdt persille (hakket)
- salt og peber
Desuden
- 1000 gr kartofler
Fremgangsmåde
- Skyl rødspætterne for evt. rester af blod og dup dem tørre med køkkenrulle. Skær et par lette ridser på den "ru" side af fiskene med en skarp kniv, så de ikke “krøller sammen" under stegningen.
- Bland hvedemel og salt og peber i en dyb tallerken og vend rødspætterne heri.
- Opvarm smør og olie på en pande og steg fiskene i 3-4 minutter på hver side, til de er lysebrune. Jeg steger 2 rødspætter ad gangen.
Persillesauce
- Smelt smørret i en gryde og rør hvedemel i smørret. Tilsæt mælk og pisk til en klumpfri sauce.
- Bring saucen i kog og lad den koge et par minutter, til den tykner. Er saucen for tyk, kan der tilsættes ekstra mælk.
- Tilsæt hakket persille og smag til med salt og peber.
- Imens skrubbes eller skrælles kartoflerne og koges under låg i en gryde letsaltet vand i ca. 12-18 minutter (afhængig af størrelse), til de er lige netop møre.
- Server de stegte rødspætter med persillesauce og kogte kartofler.
Jeg havde næsten helt glemt at der var noget som hed stegt rødspætte – ærgeligt – det smager skisme af mere end “blot” stegt fiskefilet. Har skrevet det bag øret:-).
Mange hilsner Charlotte
Charlotte – Vi får det også alt for sjældent. Det bedste er, når man er i nærheden af en lille havn, hvor der går kuttere ind. Så kan man få 12-15 stykker for under 100 kr. Det plejer vi i hvert fald at kunne både på Sjælland og i Nordjylland – og så er de så friske, at de spræller endnu:-)
Ser godt ud, men en rødspætte har ikke en side der er nubret.
Den er helt glat på begge sider.
I øvrigt skal en rødspætte ikke flås, men skrabes til den ikke føles glat (slim og skæl). Den skal saltes let i ca. 1 time derefter drysses med
peber og rødspætten steges i SMØR. Gode kartofler og persillesovs er et must.
Til retten nydes kold rose- eller hvidvin, men skal fisken
æres er det dansk brændevin og øl der skal nydes til.
Velbekomme.
Lasse – Hehe, jeg synes altså den har en lidt “nubret” side, men det kan jo være forskelligt, hvad man kalder det. Til gengæld har jeg altid flået mine rødspætter – jeg har lært et par tricks af min onkel, der er fisker, så jeg kan gøre det rimelig hurtigt. Jeg kan bedst lidt dem, når de er flåede, mens det selvfølgelig er et must, at der stadig er skind på, hvis de eksempelvis saltbages i ovnen.
Til gengæld kan vi sagtens blive enige om tilbehøret, men mht. drikkevarerne, så springer jeg helst både brændevin og øl over. Kølig hvidvin er godt, men faktisk drikker jeg næsten altid vand til mad. Så synes jeg, at jeg smager maden bedre, selvom forskellige drikkevarer selvfølgelig komplimenterer forskellige retter.
Mange hilsner fra
Anne.
Her nordenfjords vender vi fisken i rugmel.
Sigurd – Ja, det har jeg godt set. Og er der så ikke noget med tyttebær eller ribs til fisken, også? 😀