Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Stegte sild i eddike – opskrift på frokostklassiker.

7 kommentarer
Fisk og skaldyr, Frokostretter, Julemad og juleopskrifter, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter
Gå direkte til opskriften

Stegte sild i eddike er en frokostklassiker i min familie og sildene er helt uundværlige til den store familie julefrokost 2. juledag. Marinerede sild, kryddersild og karrysild skal der selvfølgelig også være plads til. Men de stegte sild kan vi ikke undvære, og der bliver som regel lavet en ret stor portion.

Se også – Sennepssild I Karrysalat I Æggesalat I Æbleflæsk

Stegte sild i eddike opskrift.

Selvom de stegte sild er en fast gæst på julefrokostbordet, så kan man jo også sagtens lave en lidt mindre portion i løbet af året. Og det var lige hvad jeg gjorde i weekenden. Jeg faldt nemlig over nogle fine, rensede sild, da jeg var hos fiskehandleren, og endte med at købe nogle stykker med hjem.

Sildene blev stegt og lagt i en krydret eddikelage og efterfølgende har vi så spist dem til frokost på rugbrød med masser af rå løg og kapers her i løbet af weekenden. Slet ikke så dårligt med en rigtig god weekendfrokost, hvor der er ekstra tid til at trylle lækkerier frem.

Tip! Se også mine bedste tips til variationer under opskriften. 

3,50 fra 2 stemmer

Stegte sild i eddike

Hviletid2 timer
Samlet tid2 timer 30 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 6 rensede sild uden hoved/hale
  • 4 spsk rugmel
  • smør/olie til stegning
  • salt og peber

Eddikelage

  • 2 dl eddike
  • ½ dl vand
  • 75-100 gr sukker (eller efter smag)
  • 3 laurbærblade
  • 8 peberkorn
  • 2 stk stjerneanis (kan udelades)
  • 1 usprøjtet appelsin (det er kun skrællen, der skal bruges)

Fremgangsmåde

  • Dup sildene tørre med lidt køkkenrulle og træk skindet af dem. Se evt. forklaring i kapitlet under opskriften.
  • Kom sildefileterne i en frysepose og tilsæt rugmel, salt og peber. Vend posen godt rundt, så mel og krydderier fordeles.
  • Varm en blanding af smør og olie op i en stegepande og steg sildene et par minutter på hver side, indtil de er lysebrune. Læg sildene i et fad eller en skål.

Eddikelage

  • Hæld eddike, vand, sukker, peberkorn, laurbærblade, stjerneanis og revet appelsinskal op i en gryde og giv det et kort opkog. 
  • Hæld lagen over de stegte sild, dæk skålen til og lad det hele trække i minimum et par timer men gerne til dagen efter. 
  • Server de stegte sild på rugbrød med masser af løgringe og evt. kapers til.
  • Stegte sild kan holde sig ca 5 dage på køl, hvis de opbevares i en lufttæt beholder med låg. De er ikke fryseegnede.

 

Se også - 

 

Sennepssild. 

 

Karrysalat.

Lækre variationer.

Det er jo begrænset, hvor meget man kan ændre på smagen i en sild. Så vil man gerne have variationer, så er det i stedet selve eddikelagen, som man kan kigge på.

Jeg laver som regel stegte sild i eddike om efteråret og så selvfølgelig op til jul. Derfor bruger jeg ofte smagsgivere som appelsinskal og stjerneanis, der smager lidt “julet”. Men man sagtens nøjes med at lave en helt simpel eddikelage og blot smage til med sukker, salt og peber og evt. et par laurbærblade. Derudover kan man lege med andre smagsgivere som eksempelvis rå ingefær eller peberrod, lakrids og fennikel.

Jeg flår som regel skindet af sildene, inden jeg steger dem, hvilket jeg har skrevet meget mere om i kapitlet herunder. Men lader man skindet blive på, så kan man i stedet “åbne” silden, og smøre begge fileter med en god sennep. Derudover kan man tilsætte friske krydderurter, fx dild, og drysse med salt og peber, inden silden “lukkes” sammen igen. Efterfølgende er det blot at vende silden i rugmel og stege den som angivet i opskriften herover. Så har man de lækreste, krydrede sild i eddike, som oven i købet er fyldt med gode sager.

Stegt sild med eller uden skind.

I langt de fleste opskrifter får sildene lov til at beholde skindet på og det kan da også sagtens spises. Men jeg må indrømme, at jeg foretrækker, når det er fjernet. Og det er heldigvis ret nemt at flå skindet af en sild.

Først og fremmest så skal silden jo renses og hoved og hale jo skæres af. Men det er nu som oftest gjort i forvejen, hvis man køber sine sild i butikkerne eller hos fiskehandleren. Derefter er det egentlig bare at åbne silden og lægge den med skindsiden nedad på et skærebræt. Så kan man tydeligt se, hvordan fisken er inddelt i 2 fileter.

Træk forsigtigt skindet af først den ene filet og så den anden fra hoved mod hale. Måske bliver der lidt “sølv” siddende tilbage på sildefileten, når skindet er trukket af, men det gør ikke spor. Og når først skindet er fjernet, er der kun tilbage at pudre fisken med lidt rugmel, salt og peber og efterfølgende stege den.

Man kan evt bruge et par engangshandsker, når man trækker skindet af silden, hvis ikke man er interesseret i at fingrene kommer til at lugte lidt af fisk. Men det er nu ikke fordi, at sild afgiver specielt meget lugt. Og bruger man en håndsæbe med lidt duft, så synes jeg, at problemet er løst.

Subscribe
Notify of
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Gurli Leer
7 år siden

Hej.
Næste gang du laver sild, synes jeg du skal prøve at bruge resten til:
“RØDE” stegte sild
8-10 sild vendes i rugmel med salt, steges – evt. i ovn v/200 grader i 20 min.
Lægges derefter i en marinade lavet af:
1 dl olie (jeg bruger rapsolie)
1 dl tomatpuré
½ dl eddike
75 g sukker
2 tsk. karry
½ tsk. peber
1-2 tsk. sennep
1 dl hakkede løg
Det hele piskes godt sammen og hældes over de stegte sild. Trækker i køleskabet et par dage.
Det er vores favorit sild til en frokost ?

Nanna
3 år siden

Hej Anne-Kathrine,
Hvor meget vand skal der i lagen? 🙂
Dbh Nanna

Dorthe Faurholt Børgesen
2 år siden

Hvorfor flår du skindet af sildene, hvis de er renset for skæl bliver de dejlige sprøde og får en flot farve – som også bevares når eddiken kommes i.

Helle
1 år siden

Hvis man får en pludselig indskydelse at lave stegte sild og er løbet tør for eddike, så er æblecider eddike udmærket 😋