Det helt store indenfor sundhed lige for tiden, og faktisk har det også fyldt en hel del i 2012, er såkaldt stenalderkost. Det går kort sagt ud på at skrue ned for kuldhydraterne, og spise stort set det samme som vore forfærdre gjorde det i….ta daaaa…..stenalderen. Altså, så lidt forarbejdet mad som muligt, ingen ris eller pasta og ingen sukker, men godt med grønsager og frugt, kød, fisk og frø, nødder og bær.
Forleden faldt jeg over denne her opskrift på stenalderbrød – lavet udelukkende på frø, æg, olie og salt, og den var jeg da nødt til at prøve. Ikke fordi vi spiser stenalderkost herhjemme, men fordi den så spændende ud. Og så skulle jeg da også lige se, om der virkelig kom et brød ud af det, hvis man blandede alle ingredienserne og smed dem i ovnen i en time. Well, det gjorde der altså – og oven i købet et utroligt lækkert og knasende brød.
Smagen minder lidt om hjemmelavet knækbrød med mange kerner, og jeg tror det vil være super godt, hvis man skærer det i tynde skiver, rister det og serverer det til fx ost eller en god, krydret pølse, men selvfølgelig kan det også bare spises som det er – friskbagt og lunt, evt med lidt smør på.
Jeg tilsatte lidt HUSK (fibre) til brødet, for at være sikker på at binde dejen sammen, men det stod ikke i opskriften, så det kan sagtens udelades. Der skal en hel del forskellige frø og lidt mandler til brødet, men har man ikke alle varianterne hjemme, så bag brødet med hvad der nu er i skabene. Det vigtigste er, at mængden af frø passer så nogenlunde, så man opnår den rigtige konsistens
Stenalderbrød
Ingredienser
- 100 gr sesamfrø
- 100 gr hørfrø
- 100 gr mandler
- 150 gr solsikkekerner
- 150 gr græskarkerner
- 1 spsk HUSK (loppefrøskaller)
- 4 æg
- 2 tsk groft salt
- 0,75 dl olie
Fremgangsmåde
- Rør alle ingredienserne sammen og hæld dem i en rugbrødsform foret med bagepapir.
- Bag brødet ved 160 °C (varmluft) i ca 1 time.
- Lad brødet hvile i ca 10 minutter, inden det vippes ud af formen.
- Afkøl brødet på ovnristen.
- Brødet kan holde sig i 5-7 dage. Det kan desuden fryses.
Hej har lige læst din opskrift på stenalder brød det ser utroligt lækkert ud men har lige et spørgamål hvad er en spsk HUSK? Du har mange dejlige opskrifter
Mvh Gitte
Gitte – Mange tak for rosen 🙂 Husk går også under navnet Psyllium frøskaller eller loppefrøskaller, og er knuste frøskaller fra en indisk plante. De indeholder rigtig mange fibre, som danskere faktisk er dårlige til at spise nok af, så faktisk anbefaler man, at man spiser Husk enten som piller eller pulver, hvis man eksempelvis lider af forstoppelse. Pulveret kan enten blandes i et glas vand, juice eller i smoothies, og så kan man jo også bruge det i bagværk.
I mange af de opskrifter der er fri for hvede og generelt gluten, er der anvendt lidt Husk, dels for at få fibre og dels for at få dejen til at binde sammen. Husk er en smule dyrt, tror det koster lidt over 100 kr for en æske, så hvis du bare vil prøve at bage brødet, kan du sagtens bage det uden brug af Husk.
Ellers fåes Husk blandt andet i store supermarkeder og Matas.
Håber det var svar nok på dit spørgsmål, og så beklager jeg det lidt sene svar, men er først lige kommet hjem fra ferie i går 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hejsa kan man bruge andet en lige Husk i stenalderbrød ??
elsker alle dine opskriftet Mv Gitte toft
Gitte – Ja, du kan sagtens udelade HUSK. Som jeg har skrevet i teksten over opskriften, så stod det ikke i originalopskriften, men jeg tilsatte lidt, da jeg alligevel havde det stående og det kan sagtens undværes 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Jeg kunne tænke mig at prøve og bage stenalderbrødet, men vil gerne vide om mandlerne skal hakkes eller hele i. Tak for de mange gode opskrifter, har efterhånden brugt mange af dem.
Venlig hilsen
Helle
Helle – Det glæder mig, at du kan bruge opskrifterne 🙂 Mandlerne skal bare hele i stenalderbrødet – og så bliver de selvfølgelig skåret i mindre bidder, når man skærer brødet i skiver 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine