Kender du til stollen? Det tyske julebrød/kage med tørret frugt, marcipan og et fint drys flormelis på toppen. Stollen er måske ikke så kendt i resten af landet. Men her i Syddanmark, hvor jeg bor, kan man købe det i flere bagerbutikker. Og kører vi en tur over grænsen til Tyskland, så er der stollen i alle supermarkeder og bagerbutikker. I Sønderjylland bager man for øvrigt kløben til jul. En form for julebrød/kage, der til forveksling minder om stollen.
Min bedste opskrift på stollen.
Stollen laves på en god og blød gærdej. Og ret beset minder det vel en hel del om et rosinbrød eller de her juleboller, som jeg bager hvert år. Men udover tørret frugt er der også marcipan i stollen. Og når det er færdigbagt, bliver det drysset med et fint, hvidt lag flormelis. Brødet skæres i skiver og kan spises både med og uden smør. Men der er nok mere tale om en kage end et egentligt brød.
Hjemmelavet stollen smager fantastisk til en kop te og holder sig svampet, blødt og lækkert i flere dage. Men bliver det alligevel lidt tørt, inden man får spist det sidste, så prøv at komme en skive på brødristeren. Det smager altså helt vildt godt.
Stollen
Ingredienser
- ½ dl varmt vand
- 1 dl kærnemælk
- ½ pk gær
- 1 æg
- 1 tsk groft salt
- 50 gr sukker
- 1 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk stødt nellike
- 2 tsk vaniljesukker
- 75 gr rosiner
- 75 gr syltet appelsinskal i tern (fx fra Dr. Oetker)
- 50 gr smuttede mandler (grofthakkede)
- 300 gr hvedemel (måske lidt mere eller mindre)
- 50 gr blødt smør i tern
- 100 gr marcipan
- 1 spsk smeltet smør + flormelis til pynt
Fremgangsmåde
- Bland vand og kærnemælk og opløs gæren i den lune blanding.
- Tilsæt æg, salt, sukker, kardemomme, nellike, vanilje, rosiner, syltet appelsinskal, mandler og hvedemel og rør det hele sammen. Arbejd det bløde smør ind i dejen og ælt til den er blank og smidig. Lad dejen hæve tildækket i en time.
- Bruger man en køkkenmaskine, så kommes alle ingredienserne i røreskålen og dejen samles med dejkrogen. Kom det bløde smør i til sidst og lad maskinen ælte dejen godt igennem.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en oval på ca 20 x 30 cm. Pluk marcipanen i mindre stykker og fordel den jævnt på dejen. Fold først den ene 1/3 af dejen ind mod midten og herefter den anden 1/3, så marcipanen lukkes inde og dejen får form som et brød.
- Læg brødet med sammenføjningen nedad på en bageplade beklædt med bagepapir og lad den efterhæve tildækket og lunt i 30 minutter.
- Bag brødet ved 175 °C (alm. ovn - ikke varmluft) i ca 35-40 minutter, til det er gyldent og gennembagt. Afkøl brødet på bageristen.
- Pensl det afkølede brød med smeltet smør på overfladen og sigt et tyndt lag flormelis henover. Skær brødet i skiver og server med eller uden smør.
Julestollen med marcipan og tørret frugt.
Der er flere måder at komme marcipan i en stollen på. Enten kan man rulle marcipanen til en pølse og folde dejen udenom. På den måde ligger der et stykke marcipan i hver eneste skive, når brødet skæres ud. Alternativt kan man gøre som mig, og plukke marcipanen i grove stykker, som fordeles på dejen, inden den foldes sammen til et brød. Jeg synes, at marcipanen bliver fordelt bedre i brødet på den måde, men det kan man jo gøre, som man synes. Og faktisk kan marcipan også helt udelades.
Der findes selvfølgelig mange forskellige opskrifter på stollen. Denne her er udelukkende lavet med rosiner, mandler og syltet appelsinskal. Men har man lyst, kan man bare slå sig løs og tilsætte hakket sukat, cocktailbær, tørrede abrikoser, dadler, korender eller hvad man nu ellers kan finde på. De tørrede frugter kan i øvrigt lægges i blød i rom, cognac, portvin eller lignende, hvis der skal ekstra smæk på smagen i den hjemmebagte julestollen.
Det skal helt klart prøves.
Hvis man fryser det, vil det så være smartest at vente med at drysse med flormelis til det skal bruges?
Pernille – Ja, jeg vil helt klart anbefale, at vente med flormelis til brødet optøs. Ellers “smelter” det nok bare 😀
Da både min søn og jeg bor alene, bager jeg de fleste brød som boller og kager som muffins. Det er nemt at tage en op af fryseren og få ‘friskbagt’ hver eneste gang – og bollerne kan serveres lune.
Ej, det lyder så lækkert! Kan se, det er længe siden, du har uploadet opskriften, men man kan jo håbe på, at du ser min kommentar alligevel😅. Jeg ville nemlig ELSKE en video af fremgangsmåden, for jeg er simpelthen i tvivl om måden, jeg skal folde brødet på. Jeg er frusterende dårlig til at visualisere desværre.
Tine – Jeg laver ikke rigtigt opskriftsvideoer – på nuværende tidspunkt er det i hvert fald ikke planen 🙂 Men det er nu ikke så vanskeligt. Du skal i bund og grund rulle dejen ud til en oval, fordele marcipan og folde den sammen igen, så det bliver til et brød. Og så skal du lægge den med sammenfoldningen nedad. Det er kun for at få “lommer” af marcipan i brødet, at du skal rulle ud og folde det sammen igen 😀
Hej! Lækker opskrift – tror du, at dejen kan laves dagen inden, så man kan lade den koldhæve natten over, og så bare folde brødet på dagen, hvor det bages?
Lena – Umiddelbart burde det nok kunne lade sig gøre at lave en koldhævet version af dejen (brug kun 15 gr gær). “Problemet” er, at dejen i en stollen gerne må være lidt let og luftig pga de mange slags tørret frugt, marcipan mm der også tilsættes. Og det er kendetegnende for koldhævet brød, at det er en smule mere tungt og bastant end almindeligt, hævet brød, så jeg ved ikke, om en koldhævet version bliver helt lige så god som originalen 🙂
Den lækreste julestollen vi nogensinde har lavet, tusind tak for opskriften🤶🤩
Lis – Tusind tak for din tilbagemelding – hvor er det bare dejligt at høre 😀