Dette her er, uden overdrivelse, de bedste chokoladeboller, jeg nogensinde har bagt. De er store, bløde, lette og luftige og spækket med chokolade og så smager de fantastisk, når de serveres nybagte og lune. Sådan skal en rigtig chokoladebolle altså være i min verden. Man kan sagtens spise dem uden noget som helst til, men de smager også godt, hvis de smøres med lidt smør og evt. får følgeskab med en god kop te.
Jeg har brugt 60 % mørk chokolade, men chokoladeboller kan også sagtens bages med en chokolade, der har en højere eller lavere kakaoprocent, eller man kan bruge grofthakket mælkechokolade, hvis det er mere aktuelt. Måske en god idé til børn?Det vigtigste i denne her opskrift er faktisk ikke chokoladen, selvom den selvfølgelig også spiller en væsentlig rolle, når det drejer sig om at bage gode chokoladeboller, men den egentlig grund til at bollerne bliver så lækre, bløde og lette er hæve metoden. Jeg lader dem nemlig hæve ved damp, ligesom når jeg bager burgerboller og hveder og det giver altså lige lidt ekstra til konsistensen.
Så selvom det måske kan synes lidt besværligt at skulle koge vand og hælde det i et fad i bunden af ovnen under hævningen af chokoladebollerne, så skal man absolut ikke undervurdere det. I bagerierne har de store hæve skabe – kaldet raske skabe, hvor brød og boller hæver lunt og fugtigt, hvilket gør dejen blød og blævrende, inden den sættes i ovnen, men sådan nogle har vi jo ikke i almindelige køkkener og så må man trylle lidt, for at få bagværket lige så let og luftigt som bagerens.
Jeg fik 12 pæne, store chokoladeboller ud af portionen, men man kan med fordel lave 16 mindre boller, hvis de skal bruges til børn eller folk med en mindre appetit på chokoladeboller end mig – jeg spiser nemlig 2 stk af disse uden problemer.
Chokoladeboller
Ingredienser
- 2 dl mælk
- 100 gr smør
- 1 pk gær
- ½ tsk salt
- 45 gr sukker
- 1 æg
- 75 gr grofthakket chokolade
- 500 gr hvedemel
Fremgangsmåde
- Lun mælken og smelt smørret heri. Rør gær ud i blandingen og tilsæt salt, sukker, æg og til sidst grofthakket chokolade. Sørg for, at blandingen ikke er for varm, når chokoladen røres i – ellers vil chokoladen smelte.
- Rør melet i og ælt til en blank og smidig dej. Lad dejen hæve tildækket i ca 45 minutter. Slå dejen ned og del den i 12-16 stykker. Tril hvert stykke til en bolle og sæt dem på en bageplade. Pas på med at sætte dem for tæt, så vokser de sammen.
- Sæt pladen med bollerne i en SLUKKET ovn (ovnen skal ikke tændes) og sæt et fad eller en skål i bunden af ovnen. Hæld kogende vand i fadet og luk ovnlågen. Lad bollerne efterhæve ved dampen fra det kogende vand i ca. 20 minutter, til de er hævede og let “blævrede”.
- ag boller og vandfad ud af ovnen og varm den herefter op til 175 °C. Vandfadet skal ikke bruges mere. Bag bollerne i 10-12 minutter ved 175 °C (alm. ovn - ikke varmluft) til de er gyldne og gennembagte. Lad de store, bløde boller køle let af på ovnristen, inden de serveres nybagte og lune.
Åh…. Eeeeeeeeelsker chokoladeboller og de her ser dæleme godt ud!
Mari – De smagte altså også bare helt fantastiske, så jeg kan kun anbefale dig at afprøve opskriften 😀
Fik afprøvet din opskrift idag.
Bollerne hæver smukt, smagen er lidt lissom en tebolle med chokolade, så helt perfekt der.
Dog skal man lige vente med at komme chokoladen i til sidst efter melet..og især hvis blandingen æltes i en røremaskine..Mælken/smørret var stadig lunt, med det resultat at chokoladen smeltede sammen med blandingen og hele dejen blev chokoladefarvet.
Hvilket var ensbetydende med at jeg måtte starte forfra.. (og det er en tidsrøver når man har travlt og har sin 5 mdr gamle søn ved siden af?)
Malene – Hahaha, det har jeg også engang gjort med en portion cookies – altså smeltet chokoladen fordi mælken var for varm – men det er ligesom, at det bedre kan forsvares, at en portion cookies er blevet chokoladefarvede end en portion boller 😉
De smager fantastisk – har lige bagt dem❤️❤️❤️
Kritikerkat – Velbekomme – vi er også meget glade for dem herhjemme 😀
Uhm, de ser lækre ud. Dem er jeg da vist nødt til at prøve på et tidspunkt.
Elin – Det må du endelig prøve, at lover dig at de var fantastiske 🙂
De ser indbydende ud. Er der nogen tilbage? Vil gerne bage dem selv, men kunne godt bruge et par stykker som reference 🙂
Brian – Hehe, de var væk allerede dagen efter, men det kunne muligvis være nemmere at bringe chokoladeboller ud end de der hotdogs 😉
Har lige prøvet at lave dine chokoladeboller til min datters fødselsdag. HOLD DA NU OP hvor er de FANTASTISKE! De smager vel godt og er dejligt puffede og bløde. Så TAK for opskriften☺
Trine – Jamen selv tak og rigtig hjertelig tillykke med datteren 😀
Hvor er det dejligt at høre, at det blev en succes. Jeg er også selv fuldstændig tabt til dem, så det er ikke så tit jeg bager dem, for de forsvinder alt for hurtigt 😉
Mange hilsner fra
Anne.
Hej 🙂
Skal bollerne hæve og bages på en bage “rist” eller plade uden huller ? Og er det alm. ovn eller varmluftsgrader?
Malene – Hejsa 🙂
Nej, bollerne skal hæve og bages på en bageplade med bagepapir. Men efter bagningen, kan det være en god idé at lade dem køle af på ovnristen, så de får luft på alle sider og der ikke dannes fugt under bunden af de varme boller 🙂 Mht. graderne, så bager jeg stort set altid på varmluft, men ovne er jo forskellige, så måske fungerer det bedre for dig med almindelig ovn, ligesom bagetiden også kan variere en hel del fra ovn til ovn, så hold øje med bollerne, så de ikke bliver for mørke 🙂
Rigtig god fornøjelse – jeg håber du vil kunne lide dem 😀
Hejsa 🙂 1000 tak for opskriften, bollerne er SÅ gode – og smager nærmest bedre end dem hos bageren 😉 Jeg lavede dem til min datter, og hun elsker dem! En rigtig god “snack” til madpakken 🙂 Har dog lige et spørgsmål, er der bestemt tid de skal hæve første gang? Mine gjorde nemlig kun i 20 minutter, hvad med dine?
Knus, Marianne 😀
Marianne – Det lyder dejligt at du har haft sådan en succes med bollerne – jeg er også selv ret vild med dem, så her er der regler for, hvor tit de må bages 😉
Jeg hæver normalt en dej, til den er omtrent dobbelt størrelse. Det tager for det meste mellem 30 og 45 minutter, afhængig af temperatur og mængden af gær i dejen, så 20 minutter behøver ikke være for lidt. Nu hæver de her boller jo også yderligere i ovnen, så jeg forestiller mig, at det er meget passende 🙂
Knus fra Anne.
Er igang med at bage disse skønhedder! De ser SÅ lækre ud! Glæder mig til at servere dem til familien! 🙂
Aya – Du kan godt glæde dig – her i huset er vi i hvert fald vilde med dem og jeg har også kun fået positiv respons på bloggen, så jeg tror og håber ikke du/I bliver skuffet 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Er også igang med at bage disse lækre basser nu. Dejen hæver i ovnen og jeg er bare SÅÅÅÅ spændt på dem:) Indtil videre ser de ihvertfald super lækre ud og dejen virkede også god nem at forme 🙂
På forhånd tak for opskriften 🙂
Line – Hehe, bedre sent end aldrig, men jeg håber opskriften og bollerne blev en succes. Selv er jeg lige kommet hjem fra NY i dag, så der går lige et par dage, inden jeg skal have hvidt brød igen – vi er stop-fodrede 😉
Mange hilsner fra
Anne.
Og selv tak 😉
Hvor er det bare nogle meta fantastiske overdrevet perfekte chokoladeboller!!!
De er præcis som dem jeg fik hos bageren da jeg gik i skole!!
Tak tak tak for en god opskrift!!
Hilsen Marie
Marie – Tusind tak 🙂 Hvor er det dejligt at høre, at du er lige så vild med bollerne, som jeg er. Det var faktisk også rigtige bager-boller, altså på den gode måde, de mindede mig om, da jeg var færdig med at bage dem og smagte på dem 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
uhmmmm de ser gode ud
glæder mig til at lave dem!!!!
Den lille bager – De er også bare skønne, så du kan godt begynde at glæde dig, til de er færdige 😉
Mange hilsner fra
Anne.
SÅ er min version også sat til hævning. Jeg valgte dog at tilføje lidt kardemomme, er spændt på hvordan de bliver 🙂
Men øv, chokoladen nåede og smelte en del da det kom ned mælke/smør/gær blandingen, så næste gang vil jeg vist vente med at røre chokoladen i til til sidst.
Men mums glæder mig til at smage dem alligevel 🙂
Julie – Jeg tror bestemt ikke dejen bliver ringere af lidt kardemomme – tværtimod 🙂 Det med chokolade i lunt bagværk kan også snyde mig engang imellem, men heldigvis går det jo ikke ud over smagen – tværtimod bliver chokoladesmagen nogle gange mere koncentreret, når den får lov til at smelte ud i dejen. Håber du vil kunne lide det færdige resultat 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Min bolledej ligger og hæver og ser meget god ud, og jeg synes de var meget nemme at lave! Tusind tak for opskriften 🙂
Bageren – Velbekomme. Jeg håber du vil synes rigtig godt om det færdige resultat 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Tak for opskriften de hævede helt vildt lavede 15store boller syntes jeg og efter hævning hold da op nogle kæmper glæder mig til at smage dem
Annie – Ja, det er nogle ordenlige basser, men jeg lover dig at de smager helt forrygende, så det gør ikke så meget med størrelsen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Mums de ser super lækre ud 😀 Er det gærpulver eller almindelig gær? 🙂
Sarah – Det er helt almindeligt gær. Jeg bruger som udgangspunkt aldrig tørgær, men hvis jeg gør, skal jeg nok love at kalde det for tørgær i opskriften 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Lige et spørgsmål mere hihi. Pensler du boller med æg før de bages i ovnen?
Sarah – Nej, jeg pensler dem ikke. De er helt våde efter at have hævet i dampen, så jeg synes ikke de skal have mere 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej!
Ih hvor både lyder og ser bollerne lækre ud!
Har dog lige et par dumme spørgsmål: sætter du bagepladen midt i ovnen under hævningen? Hvilken str er fadet? Er det sådan et ovnfast (lidt mindre end en bageplade) som man bruger til steg ol? Og du tager fadet med vand ud igen inden du bager dem, ikke?
På forhånd tak 😀
Sheila – Hejsa 🙂 Ja, jeg sætter bagepladen midt i ovnen, sådan omtrent. Størrelsen på fadet er sådan set underordnet, det handler om at man skal have vand i et fad, så der kan dannes vanddampe i ovnen, men det er klart at et stort fad kan rumme mere vand og dermed hjælpe med at skabe mere damp end et lille fad – og ja, det er bare et helt almindeligt ovnfast fad – ligesom man bruger til steg, lasagne eller hvad ved jeg. Fadet med vand skal ud af ovnen igen, ligesom bollerne, imens man varmer ovnen op. Herefter sættes bollerne ind igen og fadet med vand skal ikke bruges mere :)4
Mange hilsner fra
Anne
Uhmmmmm…. de ser godt nok lækre ud!!!
Charlotte – Det er de også, og jeg har deslige kun fået positive tilbagemeldinger, så der er ikke noget at betænke sig på, hvis du overvejer at bage en portion 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Har dine chokolade boller til hævning i ovnen, vi glæder os til at smage
Ser super goe ud på dit billede
Hilsen Ulla og familie
Ulla – Uhhh, jeg håber I vil blive lige så begejstrede for dem, som vi er her i huset 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hejsa 🙂 Jeg vil også i gang med de her lækre boller, men jeg skal lige have det skåret ud i pap…sådan er vi nogen der har det 😉
Jeg sætter et fad med vand ind i en kold ovn og ligeledes bollerne i ca 45 min og efterfølgende tager jeg begge dele ud og opvarmer så ovnen hvorefter jeg bager bollerne på helt alm vis?
Her jeg forstået det korrekt?
God dag til dig 🙂
Anne Dorte – Du har forstået det helt korrekt, bortset fra at du ikke sætter et fad med vand ind i ovnen. Du sætter et tomt fad ind i ovnen sammen med bollerne, hvorpå du fylder fadet med kogende vand fra elkedlen og så lukker du lågen, så bollerne hæver ved dampen fra det varme vand i fadet. Håber det giver mening, ellers må du skrive igen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hi hi hi så fes den ind….kunne slet heller ikke begribe hvordan et fad med koldt vand ville give damp – NU er jeg bare helt med 😀
Hey! Her i dagplejen har vi lige brugt din opskrift på at lave en bamsekage til vores bamse fest. Den blev super god og børnene pyntede den med krymmel og chokolade knapper.
Kan klart anbefales både til store og små.
Susanne – Uhhh det lyder som en rigtig hyggelig fest. Jeg er glad for, at bollerne faldt i god jord hos de små 🙂
Tusind tak for sådan en lækker opskrift – MUMS siger jeg bare!!!!! andre guldkorn du vil dele?! 🙂
Angelica – Velbekomme – jeg er glad for, at opskriften på chokoladeboller faldt i din smag 🙂 Mht. andre guldkorn, så kan du jo tage en tur rundt på bloggen og se, om der er noget der frister 😉
Mange hilsner fra
Anne.
Tak for de dejlige boller, min “lille” 18-årlige datter har pralet af at hendes mor er god til at bage, nu til hele klassen på skiferie… De ville gerne have chokoladeboller, så jeg søgte desperat, bager ellers kun brød… Idag 5-dobbelt portion af din opskrift, rigtig vellykket med damphævning! -de blev fantastiske! Tak, nu er jeg den evige bollebager med stort B! Kh
Liv – Hvor er det bare fedt at læse din kommentar – det er da for blæret at være hele klassens yndlingsbollebager-mor 🙂 Vi er også helt vilde med bollerne hjemme hos os og hævemetoden giver altså lige det sidste. Håber for øvrigt, at din datter og resten af klassen får en fantastisk skitur 😀
Kærlig hilsen fra
Anne.
Hej.
Okay, jeg har nu prøvet at lave denne opskrift 2 gange.
Første gang, kom jeg selv til at lave en fejl. Der står i opskriften at man skal putte chokoladestykker ned i smør og mælk. Men der står ikke at den skal være afkølet. Hvilket jeg egentlig synes der burde stå, så vi alle kan følge med. Nogle gange tror jeg, at jeg har fået før-ammehjerne. Skal føde om 8 uger..
Anyway, så prøvede jeg igen idag. De smager godt, men de er meget flade..,
Jeg ved ikke rigtig hvad jeg har gjort galt?
Nogle gode idéer?
Mvh Søs
Søs – Ej, hvor træls, ikke bare en gang men to gange. Det er jo surt 🙁 Jeg kan sagtens gå ind og rette i opskriften, så det fremgår helt tydeligt, at chokoladen ikke må kommes i varm væske, men eftersom mælken ikke må være særlig varm, når gæren kommes i og chokoladen først skal tilsættes efter sukker og æg også er rørt i dejen, så burde den være så kold, at chokoladen ikke kan smelte. Hvilket bringer mig frem til 2. omgang boller, for kan det tænkes, at væsken har været for varm og dermed har “dræbt” gæren? Hvis ikke, kan det så være, at du er kommet til at hæve dem for meget, så dejen falder sammen? Hvis dejen hæver i et meget varmt rum, skal man nogle gange tage lidt af hævetiden.
Jeg håber det lykkes næste gang, hvis du altså har mod på et 3. forsøg 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Mange hilsner fra
Bagte dem til min mors arbejde og de var HELT vilde med dem. smagte dem selvf.. også selv og de er fantastiske!!!!
Louise – Glæder mig, at bollerne faldt i god jord hos alle. Jeg tror efterhånden, det er den allermest populære opskrift på hele bloggen 😀
Mange hilsner fra
Anne.
De var super nemme at lave, og om lidt skal de i ovnen. Glæder mig til at smage dem 🙂 har bare lige et spørgsmål – kan de fryses? :))
Mvh Signe.
Signe – Jeg må ærligt indrømme, at jeg aldrig har prøvet at fryse dem, men jeg kan ikke forestille mig, at det ikke skulle kunne lade sig gøre. Altså konsistensen på de færdige boller, minder jo en lille smule om krydderboller, som er ret bløde, så måske vil en evt. frysning gå en lille smule ud over faconen, men det er vist også det 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Nu har jeg prøvet at bage dine bollersom ser super lækre ud.. Men ved ikke lige hvad der er gået galt. Efter de kom ud fra damphævning var de meget flade.. tænkte at de måske “rettede sig ligt op når de blev bagt, men det gjorde de ikke.. Kan de have fået for meget damp..?? Jeg brugte den store bradepande til ovnen til at hælde ca. 2 liter kogende vand i, og så stod de 45 min som der står i opskriften…
De smager fint, men er bare lidt svært at skære dem over og putte smør på når de er så flade..
Mvh Louise
Louise – Det lyder umiddelbart som om dine boller er overhævet og derfor faldet sammen. Når glutennettet i dejen ikke kan strækkes længere, punkterer det hele og bollerne bliver flade. De smager fint, men som du selv skriver, er de lidt svære at skære over og man vil jo også hellere have høje, flotte boller.
Mine boller hævede i omkring 45 minutter, men gærdej er meget følsom overfor temperaturer, så der skal man nogle gange føle sig lidt frem. En dej, der hæver på køkkenbordet, skal måske kun hæve 30 minutter på en varm sommerdag, imens den skal hæve 45 minutter en kold vinterdag, før den er hævet færdig. Jeg ved ikke helt nøjagtigt, hvor meget kogende vand, jeg hældte i det ildfaste fad i ovnen, da jeg satte bollerne til at hæve, men i hvert fald mindre end 2 Liter, da min elkedel kun kan tage max 1,5 L 😀 Grundet den større mængde af kogende vand, har dine boller formentlig haft det lidt varmere end mine under hævningen og derfor er de nok hævet færdige lidt hurtigere og dermed faldet sammen til sidst. Prøv evt. at bage bollerne igen og hold så øje med bollerne – når de er hævet til omkring dobbelt størrelse, så tag dem ud, varm ovnen og op bag dem 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
hej er igang med at bage de her fantastiske boller det er anden gang jeg bager dem men kan ikke huske hvilkken rille de skal på
Saah – Jeg tror bare, jeg plejer at sætte dem i midten af ovnen – det plejer man vist at gøre med gærdej, men egentlig går jeg ikke så meget op i det med hvilken rille, hvad skal på – og det plejer at gå meget godt alligevel 😉
Mine boller skulle have 30 min i oven når jeg bagte dem. Og de har slet ikke hævet særlig meget. Hvad har jeg gjort galt?
Men ellers smager de godt
Camilla – Jeg kan jo ikke sige noget med sikkerhed, men kan det tænkes, at væsken har været for varm, da du rørte gær ud i den? Derved dræbes gæren og så hæver brødet eller bollerne ikke særlig meget?
Håber du har mod på, at lave en ny portion – de er virkelig helt fantastiske 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
De bliverbare ikke bedre – bages med stor succes gang på gang her i huset
Berith – Det er faktisk ved at være noget tid siden, jeg sidt har bagt dem og det er en stor fejl – så tak fordi du mindede mig om dem 😉
Bagte dem igen og de blev super gode. 🙂 det lykkedes
Mega god opskrift 🙂
Camille – Sådan!!! 😀 Jeg er glad for, at du havde succes med opskriften og at det færdige resultat blev så godt. De er nemlig helt geniale de boller 🙂
De er meget lækre. De er hvertfald godkendt af mine 2 drenge
Stasia – Det glæder mig at høre 😀 Jeg er også selv kæmpe fan af de boller 😉
Mange hilsner fra
Anne.
Hvorfor blev mine helt flade? 🙁 synes jeg har gjort præcis som du har beskrevet.
Zahra – Øvvv- jeg hader selv, når jeg bager noget der mislykkes…
Umiddelbart kan det jo være svært at sige, hvad der er sket, men når bagværk bliver fladt, skyldes det ofte, at det har hævet så meget, at dejen ikke kan vokse mere og i stedet “punkterer” og falder sammen.
Det kan muligvis have noget at gøre med det vejr vi har for tiden, for når det er meget varmt, hæver dejen jo også ved en højere temperatur, selvom den bare står på køkkenbordet. Derfor hæver den hurtigere og skal ikke hæve så længe før den bliver overhævet og falder sammen og bliver flad. Jeg ved ikke, om det er det der er sket med din dej, men det er i hvert fald en mulighed. Jeg håber, du vil give bollerne en chance til – bare med lidt kortere hævetid, for de er virkelig fantastiske 🙂
Mmmmmh…. Lækre boller,
Jeg bagte dem på denne torden og regnvejrsdag sammen med min 3 årige datter. Nemt, man har alle ingredienser i huset, og mega lækre,
Jeg skiftede 100 går mel ud med fuldkorn, så havde jeg lidt bedre samvittighed overfor ungerne 😛 men stadig luftige og lækre
Rikke – Sådan som det tordnede og regnede i går, så var det da også oplagt, at gå i køkkenet og bage. Vi selv havde planer om en formiddag i haven – den blev udskiftet med sofa, film på netflix, varm te, chokoladesmåkager og en EFTERMIDDAG i haven 😉
Mange hilsner fra
Anne.
De er rigtigt gode
Line – Det lyder godt 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hm… Min chokolade er smeltet under hævningen… Synes eller det var groft hakket
Inge – Det kan jo ske engang imellem – heldigvis går det jo ikke ud over smagen 🙂
Simpelthen fantastiske, jeg har scoret max point herhjemme ved at bage dem. De er virkelig gode. Skulle bruge en opskrift for min datter skal på skovtur i morgen med sin klasse. Og hvad er bedre en boller og varm, kakao når man går i 2. Klasse. Tak for en super opskrift
Anne – Århhhh skovtur med varm kakao og boller 😀 Glad for, at du kunne bruge opskriften 🙂
Lukkede øjnene og puttede næsten den dobbelte mængde chokolade i mine, da jeg havde en plade tilovers, som ellers bare var røget i munden. 🙂 Det bliver de sgu ikke dårligere af!!
Ophelia – Haha, nej det tror jeg på 😀 Chokolade er godt – meget chokolade er meget godt 😉
De er her hjemme dømt til MGP boller, hygger med min datter på knap fire, de virker enormt lækre (er omgang med at hæve anden gang nu) og de var utroligt nemme at arbejde med. Dejen var let og Lind og ikke slemt klistret! Har tilføjet solsikke kerner og lidt hørfrø, så vi lå se om resultatet blir aå godt som det lyder herinde! :))ummenum vi glæder os! 🙂
Carina – Uhhh jeg håber Jeres MGP boller bliver en succes – selv er vi vilde med dem herhjemme, MGP eller ej! 😀
Wow. De er sindssyg gode! Men næste gang vil jeg stille dem noget tættere, så de bliver lidt højere. Men opskriften på dem her, er blevet skrevet ind i min egen lille opskrift samling! 🙂
Lone – Glad for, at du kunne bruge opskriften. Her i huset er vi også ret glade for dem 😀
Jeg har i den senere tid fundet interesse i at bage.
Og siden min kæreste er gravid, har hun haft lyst til chokoladeboller, eller som hun siger (babyen har lyst) ;).
Fandt den opskrift og når jeg kommer hjem, er det bare i gang med at bage! Så jeg kan overraske hende med chokoladeboller! 🙂
Rasmus – Haha, ja de der ufødte babyer har somme tider nogle meget sære, og ikke altid lige sunde, lyster 😉 Håber chokoladebollerne falder i Jeres alles smag – vi er i hvert fald glade for dem herhjemme 😀
Hej! skøn side, er tit herinde og brugt mange af dine dejlige opskrifter 🙂 ville bare høre om jeg kunne koldthæve disse, og stadig få ligeså flotte og luftige boller?
mange hilsner fra alberte 🙂
Alberte – Tusind tak for ros til bloggen – det er altid dejligt 😀
Jeg ved faktisk ikke, om du kan koldthæve bollerne. En af grundende til, at de er så luftige er jo netop, at de er hævet ved damp i ovnen og det har jo ikke meget med koldthævning at gøre 😉 Du kan evt. forsøge at lave dejen med kun 10-15 gr gær og så forme bollerne og sættes dem på køl natten over og bage dem dagen efter, ligesom jeg har gjort med koldhævede kanelsnegle – jeg har lagt et link til fremgangsmåden her –
https://madenimitliv.dk/koldthaevede-kanelsnegle-perfekte-til-brunch/
Eftersom bollerne har hævet på køl hele natten, ville jeg nok ikke turde, at lade dem hæve yderligere ved damp i ovnen inden de bages – du risikerer, at de overhæver og efterfølgende falder sammen og bliver helt flade. Bollerne bliver måske ikke heeeeelt så luftige, når de “kun” har hævet i køleskabet og derefter bages, men det er da et forsøg værd at lave en testportion 😀
Mange hilsner fra
Anne.
De er vildt gode! Jeg kan anbefale dobbelt op på choko og dobbelt portion;-)
Tina – Hahahaha, det kan jeg ikke, for så spiser jeg dem bare 😉 Men det med den dobbelte chokolade kan jeg sagtens tilslutte mig 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Og begejstringen er stor. Har prøvet SÅ mange opskrifter uden at finde den helt rigtige og så fandt jeg den endelig. Tak for det!
Kasia – Velbekomme – er glad for at opskriften blev en succes 😀
Lyder bare som nogle mega lækre boller! Jeg er dog ikke så meget inde i bagning, så vil lige høre, om det er muligt at lave dejen dagen før eller om den skal laves samme dag?
Kira – Altså hvis du tænker på koldthævning, hvor der skåret i mængden af gær og dejen efterfølgende koldthæver i køleskabet natten over, så tror jeg umiddelbart godt, at det kan lade sig gøre. Dog kan jeg ikke garantere, at bollerne bliver helt så store, bløde og svampede, som hvis de laves og bages samme dag, men det meste ligger faktisk i hævningen ved damp i ovnen.
Håber mit svar giver mening, ellers må du lige skrive igen 😀
Er lige faldet over denne super lækker opskrift, jeg kunne bare godt tænke mig at lave rosin boller. Tror du det er muligt at bytte chokoladen ud med rosiner?
Cecilie – Jeg kan ikke lige se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre, at bruge rosiner i stedet for chokolade, eller helt undlade begge dele og i stedet lave teboller, hvis man skulle have lyst til det 😀
Uden tvivl de bedste, mest luftige boller jeg nogensinde har bagt! ?
Men jeg har lige et spørgsmål angående dejen; kan man fryse den efter 1. hævning?
Regitze – Det glæder mig, at opskriften er faldet i din smag 😀 Jeg ved faktisk ikke, om dejen i det hele taget har godt af at komme i fryseren – jeg har aldrig gjort det så meget i at fryse gærdej, så jeg ved ikke, om det går ud over hæve-egenskaberne. Jeg ville nok i stedet fryse de færdigbagte boller, men du kan jo give det et forsøg, evt. bare med en lille smule dej i første omgang, og så se hvordan det går 🙂
sikke dog en fantastisk opskrift ?? har lige bagt dem og de ser jo fantastiske lækre ud. store dejlige bløde boller og hele hytten dufter fantastisk ? kan slet ikke vente med at smage dem så nu må de gerne køle af i en fart ? tusind tak for denne lækre opskrift ??
Christinna – Velbekomme – jeg glæder mig, at du kunne bruge opskriften. Selv er vi også ret glæde for lige netop de chokoladeboller 😀
Hej! Jeg er igang med at bage en portion nu og har lige sat dem i ovnen til hævningen – meget spændt 🙂 Men dertil har jeg lige et spørgsmål: skal bollerne være tildækket med et klæde når de hæver i ovnen??
Henriette – Nej bollerne skal ikke være tildækkede, de skal bare i ovnen. De bliver let fugtige i overfladen, når de hæver ved damp, så hvis de dækkes til, risikerer man, at de hænger i klædet 🙂
Hej
Har lige bagt chokoladebollerne, og de smager super godt! Dog gjorde jeg også fejlen ved at tage chokoladen ned i den varme blanding. Men de smager alligevel godt?? Tak for opskriften!
Cecilie – Godt at bollerne smagte godt 🙂 Jeg har netop tilføjet til opskriften, at man skal passe på med at mælkeblandingen er for varm, så nu håber vi, at der ikke er flere, der ender med boller med smeltet chokolade 🙂
Sikke nogle nemme boller! Dejen klistrede slet ikke på fingrene! Vi glæder os til at smage dem
Medina – Det er nemlig en rigtig god dej at arbejde med – håber I også bliver glade for det færdige resultat 😀
Glemte at sætte den til hævning første gang sker der noget? De har hævet til dobbelt størrelse selvom de ikke har fået en halv time inde i ovnen?
Nada – Umiddelbart burde der ikke ske noget, når bollerne er hævet så fint alligevel 😀