Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Surdejsbrød – nem opskrift på brød med surdej.

6 kommentarer
Brød og boller, Brunch - opskrifter., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Jeg har vist været inde på det før. Jeg var meget lang tid om at komme i gang med at bage brød med surdej. Ikke rugbrød, for jeg er vokset op med hjemmebagte rugbrød med surdej, og bager jævnligt rugbrød. Men såvel surdejsboller som surdejsbrød har det taget mig lidt længere tid at kaste mig ud i.

Måske mest af alt fordi, at det lød lidt besværligt. Derfor besluttede jeg mig for at gøre det en smule mere enkelt og startede min egen helt simple surdej op. Og så måtte det briste eller bære. Men heldigvis var det slet ikke så svært, som det lød, så nu bager jeg jævnligt både boller og franskbrød med surdej.

Se også – Koldhævet franskbrød I Surdejsboller I Koldhævede morgenmadsboller

5 fra 4 stemmer

Surdejsbrød (koldhævet)

Hæve- og bagetid11 timer 30 minutter
Samlet tid11 timer 50 minutter
Antal: 1 stk

Ingredienser

  • 3 dl koldt vand
  • 5 gr gær (en lille kugle på størrelse med en ært)
  • 100 gr surdej (brug evt denne opskrift på nem surdej)
  • tsk groft salt
  • 1 spsk honning (eller sukker)
  • 100 gr fuldkornsmel, spelt eller grahamsmel (kan erstattes af hvedemel)
  • 375 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
  • 2 spsk olie

Fremgangsmåde

  • Hæld vandet i en skål og rør gær og surdej ud i vandet.
  • Tilsæt salt, honning, groft mel og hvedemel og ælt grundigt sammen til en blank og smidig dej. Det er nemmest at bruge en røremaskine, men er man tålmodig, kan det godt lade sig gøre at ælte dejen i hænderne.
  • Hæld olie over dejen og vend dejen rundt, så overfladen er dækket af et tyndt lag olie.
  • Dæk skålen til og lad dejen hæve på køl i minimum 10 timer men gerne længere, fx natten over.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den forsigtigt til et aflangt eller rundt brød. Det er vigtigt ikke at arbejde for meget med dejen, så luften bliver slået ud.
  • Læg brødet på et stykke bagepapir og lad det efterhæve i ca 60 minutter.
  • Placer en bageplade på midterste rille i ovnen og varm ovn og bageplade op til max temperatur. Min ovn kan gå op til 300 °C.
  • Træk brødet over på den varme bageplade ved hjælp af bagepapiret eller ved at bruge en pizzaspade.
  • Sænk ovntemperaturen til 250 °C og bag brødet ved 250 °C (alm. ovnfunktion) i ca 30 minutter, indtil overfladen er gyldenbrun og brødet er gennembagt.
  • Tag brødet ud af ovnen og bank det let under bunden. Hvis det lyder hult, er brødet færdigbagt.
  • Lad brødet afkøle på bageristen og server det lunt eller afkølet.
  • Brødet er bedst, samme dag som det er bagt, når skorpen er sprød. Det kan dog sagtens gemmes et par dage og evt. ristes. Brødet kan desuden fryses.

Tips til nem, hjemmelavet surdej.

Jeg har brugt den samme surdej til surdejsbrødet, som jeg bruger til mine surdejsboller. Dels fordi den er nem at lave, men også fordi jeg som regel har den stående i køleskabet i forvejen, så det er jo ret oplagt.

Har man ikke en hvedesurdej stående i forvejen, så kan man lave sin egen efter denne her opskrift. Det er ikke spor svær, men det tager selvfølgelig et par dage, så det kræver en smule tålmodighed. Til gengæld kan surdejen holde sig næsten ubegrænset, når først den er lavet. I hvert fald hvis man husker at passe den. Men jeg har haft surdej stående urørt i køleskabet i 3 uger uden problemer, så skulle man glemme den, er det ikke sikkert, at skaden er så stor.

Nem opskrift på surdejsbrød.

Ovenstående opskrift på surdejsbrød er ret nem. Dels fordi, at jeg selv først lige er startet med at bage med surdej, og det vil jeg selvfølgelig gerne have succes med. Men derudover kan jeg heller ikke se nogen grund til at gøre det mere besværligt end højst nødvendigt i starten. Når man så har haft succes med den nemme opskrift, så kan man jo altid overveje at kaste sig ud i vanskeligere og mere krævende surdejs-discipliner.

Normalt er dejen til et surdejsbrød temmelig våd og ret klistret. Denne her dej bliver derimod ret fast i det, og så er den dejlig nem at arbejde med. Det har bl.a den store fordel, at dejen både kan æltes i hånden og i en røremaskine. Også selvom der ikke skal herske nogen tvivl om, at det er nemmest at bruge en røremaskine.

Desuden er en lidt fast dej også meget nemmere at håndtere, når den skal vendes ud på bordet og formes til et brød. Og sidst men ikke mindst, så kan jeg godt lide, at mine brød har en vis højde, og ikke bare flyder ud over hele bagepladen som en stor, tyk pandekage.

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Maria
3 år siden

Hej Anne-Kathrine
Jeg glæder mig til at prøve dette brød, for dine boller med surdej er fantastiske. Dem bager jeg tit. Har du en god opskrift på rugbrød med surdej, for nu har jeg efterhånden fået blod på tanden med surdej.
God dag.

Mange hilsner
Maria

Hanne Engen Eriksen
3 år siden

5 stars
Super lækre brød (jeg lavede dobbelt portion).

Mange hilsner
Hanne E. Eriksen

Marianne Hansen
1 år siden

Jeg skal i gang med at lave surdejsbrød og er i tvivl om hvornår i processen tager man surdej fra til næste gang. Det kan jeg ikke se i opskriften.
Mvh. Marianne