Svensk pølseret har absolut ikke været noget, som har stået på menuen herhjemme med jævne mellemrum. Faktisk kan jeg overhovedet ikke huske, at jeg nogensinde har lavet en svensk pølseret. Jeg mindes dog at have fået det serveret i hjemkundskab tilbage i folkeskolen, så på et eller andet tidspunkt må jeg jo alligevel have prøvet kræfter med den populære gryderet med kartofler og pølsestykker i en cremet sauce med tomat, paprika og fløde.
Desværre mindes jeg også, at jeg bestemt ikke brød mig om svensk pølseret dengang i hjemkundskab, men ud fra devisen at en ret kun er så god, som de råvarer der bruges, kastede jeg mig over projektet forleden aften. Og jeg må indrømme, at jeg ret hurtigt blev omvendt fra skeptiker til fan – det smagte faktisk væsentligt bedre, end jeg havde forestillet mig og huskede.
Jeg tilsatte lidt gulerødder i skiver for lige at få lidt andet at tygge på end kartofler og pølsestykker og det var en succes. Har man lyst, kan man også udskifte en smule af kartoflerne med andre former for rodfrugter i tern, fx pastinak eller persillerod. De skal bare koges sammen med kartofler og gulerødder og efterfølgende blandes med sauce og pølsestykker, men ønsker man en helt klassisk variant, så skal man kun bruge løg, kartofler og pølser.
Min sauce blev smagt til med paprika, sød chilipulver og lidt timian. Der er vist tale om en lettere fortolkning af den originale opskrift, hvor der mig bekendt kun bruges paprika, men krydderierne bidrog bestemt med en lækker smag til den cremede tomatsauce, som også fik en sjat fløde. Man kan nøjes med mælk, hvis man ikke føler for fløde, men saucen bliver altså mere cremet og samler sig nemmere om kartofler og pølsestykker, hvis man bruger fløde.
Den svenske pølseret – stammer den virkelig fra Sverige, eller er det bare et navn? – blev serveret for Morten, som var meget begejstret, selvom han heller ikke rigtigt kunne huske, at have fået den serveret indenfor de senere år. Måske det er en klassiker, som er ved at glide lidt ud i glemslen eller også er det primært i børnfamilier, at den bliver lavet? Under alle omstændigheder blev vi enige om, at hvis saucen er smagt ordentligt til og pølserne er af en ordentlig kvalitet, så er det bestemt en ret, som godt kunne gå hen og blive en jævnlig gæst på vores madplan i løbet af efterårs- og vintermånederne. Ikke mindst med en ordentlig portion bagte rodfrugter med timian ved siden af.
Svensk pølseret
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 1 stk løg (hakket)
- 1 pk wienerpølser (4-6 stk)
- 4 spsk tomatpuré (1 stor dåse)
- 2 spsk ketchup
- 3 tsk paprika
- 1 tsk sød chilipulver (kan udelades)
- 2 tsk tørret timian
- 2 dl mælk
- 1 dl madlavnings- eller piskefløde
- 700 gr kartofler (kogte og skåret i mundrette tern)
- 200 gr gulerødder (kogte og skåret i skiver)
- 2 tsk eddike
- salt og peber
Fremgangsmåde
- Opvarm olien i en gryde og sauter løget heri. Tilsæt pølsestykker og steg et par minutter, til de har let stegeskorpe.
- Hæld tomatkoncentrat, ketchup og krydderier i gryden sammen med mælk og fløde og rør godt rundt.
- Tilsæt kogte kartofler og gulerødder og lad retten simre i ca 10 minutter under jævnlig omrøring, til saucen tykner og samler sig om kartofler og pølsestykker.
- Smag til med eddike, salt og peber. Server evt. med friskhakket purløg.
- Evt. rester kan holde sig på køl i 2-3 dage. Retten er ikke fryseegnet.
Så blev det min tur til at skrive herinde. Nu har jeg brugt dine opskrifter i mere end et halvt år, så nu synes jeg det var tiden. Overvejer nogen gange om du kan se hvad jeg søger på. ??
For 1 uge siden søgte jeg på svensk pølseret og der var den der ikke. Og vupti nu er den. ?
Her i huset er du blevet vores mad guru. ?
Vi elsker dine retter og der går ikke en uge hvor vi ikke får 2-3 af dine retter.
Kunne være fedt hvis du kunne leve af at være fuldtids blogger. ??
Hvis du bliver det ville du så ikke overveje at ligge madplan op søndag formiddag i stedet for. Her i huset ( og mange andre steder tror jeg ) at der bliver handlet stort om søndagen. Så er man klar til en ny uge med arbejde, børn, gæster og fritidsinteresser.
Ha en fantastisk weekend. Og tillykke med den flotte eksamen.
Louise – Tusind tak for din søde hilsen – lidt sjovt med dine søgninger, men bare rolig – jeg stalker ikke nogle af Jer læsere 😉
Faktisk kunne du sagtens have en pointe ift. til tidspunktet, hvor jeg poster ugens madplan – vi handler selv ind søndag formiddag og eftersom jeg for det meste skriver madplanerne løseligt om fredagen, vil det ikke være noget problem at poste den lørdag i stedet for søndag, så det vil jeg lige tænke lidt over.
Rigtig dejlig søndag til dig 😀
Som en skriver i en kommentar, hedder det Sverige korvstroganoff, som dog oftest laves uden kartofler. I stedet serveres retten for det meste med ris. Pølsen, der bruges, er den i Sverige helt uundværlige falukorv.
svensk pølseret er en dejlig nem hverdagsklassiker, jeg laver den ikke så tit, og især ikke efter at vi er gået over til 7 kødfrie dage om ugen, 🙂 da jeg var barn fik jeg ofte pølseretten med grønne ærter i også, det smagte godt og giver lidt kulør. jeg drysser også gerne med friskklippet purløg. og i dag laver jeg retten med vegetariske pølser, som jeg køber på frost i rema 1000, de smager udmærket.
Heidi – Tak for dine gode fif – dejligt at vide, at man også kan få svensk pølseret, selvom man ikke spiser kød 😀
Ser du spörger om den egentlig er svensk denne pölseret. Og nej det er den ikke 😂. Jeg mödte min svenske mand for 33 år siden og skulle rigtig vise mig ud i det internationale kulinariske kökken og Hvad kunne man forkäle en svenskar med andet end dette. Da det bliver sat på bordet spörger han : Hvad er dette? Öhhh ja svensk pölseret – ja det kendte han ikke.
Jeg har meget senere hört at retten er opstået ved et stort internationalt spejderstävne afholdt i Sverige. De danske spejdere havde ingredienserna til overs den sidste dag og ”blandede” disse sammen til retten vi idag kender og de döbte den så svensk pölseret udfra Hvor de var 😂😘 om det er rigtigt ved Jeg ikke men svensk er den ikke 😘😘skön dag.
Suzanne – Tusind tak for din hilsen og den skønne forklaring på den “svenske” pølseret, som jeg hermed har delt med bloggens læsere 😀
Hejsa
Jeg skal lave svensk pølseret til vires legestue kan heg lave retten dagen før
Vh Betina
Betins – Hej med dig. Det burde ikke være noget problem at lave retten dagen før og så bare opvarme den inden servering, men du skal selvføglelig lige overholde retningslinjerne for nedkøling og opvarmning, så du ikke risikerer maveonde 🙂 Det kan desuden være en idé at tilsætte en smule ekstra væde til retten, når den genopvarmes, da kartoflerne kan have suget lidt at saucen til sig 😀
Jeg er stødt på retten adskillige steder i Sverige. Men ligesom vi herhjemme ikke kalder basser, snegle m.v. For Danish, så kalder svenskerne heller ikke denne ret svensk. De kalder den “korv Stroganoff” (altså pølser i bøf-stroganoff sovs).
Christian – Tak for din fine info – det er endnu aldrig lykkedes mig at støve en svensker op, som anede hvad jeg snakkede om, når jeg beskrev retten og pølsestykkerne med kartofler i den rødlige paprikasauce. Til gengæld har jeg ofte hørt vandrehistorien (fra danskere) om nogle danske spejdere, som var på lejr i Sverige og på den sidste dag skulle de lave noget mad ud af alle resterne, som så blev til svensk pølseret 😀
Som altid – et godt og inspirerende take på klassikerne : )
Og så er den næææsten magen til min egen version.
Jeg bruger en aaaanelse karry også – ellers er opskrifterne stort set identiske.
Dog vil jeg bruge “dine” gulerødder fremover – det er en super ide : )
Og nej – der er ikke meget “svensker” i Svensk Pølseret : ))))) Fed historie med spejderlejren – den husker jeg lige..
God dag !
Michael – Dejligt at høre – og tak for tippet med karry. Den vil jeg så til gengæld tage med mig videre 😀