Jeg har vist tidligere omtalt det næsten religiøse forhold, vi har til syltede agurker i min familie. Her er virkelig tale om tilbedelse på et højt plan, men det skal vel at mærke være de hjemmelavede af slagsen. De købte får ikke så mange bønner med på vejen 🙂 Sidste år prøvede jeg jo at lave hjemmelavede, syltede agurker for første gang og det var sådan en stor succes, at jeg har kastet mig ud i disciplinen igen i år.
Det er overhovedet ikke svært at sylte sine egne agurker – men det er noget af en kamp at skaffe agurkerne. Da jeg var mindre, kunne man stadig finde dem rundt omkring i diverse grøntbutikker, men det har åbenbart ikke været “in” at sylte i de senere år, for drueagurkerne har været nærmest umulige at opdrive her i omegnen af Vejle. Jeg skal ikke kunne sige, om det med at sylte måske igen er ved at komme på mode, takket være personer som Bonderøven m.fl., for så er der måske en mulighed for, at de kan findes i Torvehallerne i KBH eller lign steder, men jeg selv må i hvert fald en tur over grænsen til Citti, hver gang jeg skal sylte agurker.
Agurkerne har sæson her i efteråret omkring september og oktober måned og det er vigtigt, at det er drueagurker man får fat i. Skoleagurker, som man kan købe i de fleste supermarkeder, er slet ikke det samme, selvom de ligner hvad størrelsen angår. Jeg havde som sagt succes med sidste års opskrift, så den har jeg brugt igen. Hvis det fungerer perfekt, hvorfor så pille ved det? 😉
Syltede agurker
Ingredienser
- 1 kg små drueagurker
- 1 liter vand
- 100 gr salt
Eddikelage
- 1 liter eddike (jeg bruger lagereddike)
- 500 gr sukker
- 1 spsk sennepsfrø
- 10 sorte peberkorn
- 4 stk små, røde, tørrede chili (kan udelades)
- 4 dildskærme
- atamon (eller ren alkohol, fx vodka)
Fremgangsmåde
- Skyl agurkerne, fjern stilk og blomst og prik dem med en gaffel i begge ender.
- Hæld vandet i en skål, opløs saltet heri og kom agurkerne i skålen. Læg en tallerken over som pres, og lad agurkerne trække 1-2 døgn på køl.
- Kom eddike, sukker, sennepsfrø, peberkorn og chili i en gryde og bring det i kog.
- Skold 3-4 sylteglas i kogende vand og skyl dem evt. med atamon (eller alkohol) efter anvisning på flasken.
- Hæld saltlagen fra agurkerne, dup dem tørre og fordel dem i sylteglassene sammen med dildskærmene.
- Hæld den varme eddikelage over agurkerne og fordel krydderierne nogenlunde lige i glassene.
- Dæk glassene til med et rent viskestykke og lad agurkerne afkøle helt, inden lågene skrues på. Lad agurkerne trække i minimum 3 uger, inden de spises.
- Har man været grundigt med skoldning/skylning af sylteglassene, kan agurkerne sagtens holde i 6-12 måneder ved stuetemperatur. De er ikke fryseegnede.
Noter til opskriften.
De røde, tørrede chilier som indgår i opskriften, findes ofte i poser med syltekrydderier. De bidrager med et lille “kick” til de syltede agurker, men kan de ikke skaffes, eller vil man hellere have helt traditionelle agurker, så kan de sagtens udelades.Og hermed er der så for alvor taget hul på syltesæsonen herhjemme. Ok, jeg ved godt, at jeg har lavet lidt marmelade med jordbær henover sommeren, men det er først, når jeg kommer i gang med agurker og lign, at jeg virkelig føler at syltesæsonen er skudt i gang. Sidste år lavede jeg asier, men jeg fik dem vist aldrig på bloggen. Det må jeg hellere få gjort noget ved i år, ligesom jeg også har planer om at prøve kræfter med at sylte rødbeder. Det har jeg aldrig gjort selv, men jeg har tit været med, når min mor syltede rødbeder, så jeg forestiller mig, at det må være nogenlunde til at gå til for mig 🙂
Og nu vil jeg smutte op til mine forældre og låne lidt tråd og en nål. Jeg skal til introfest på skolen i morgen og skal klædes ud som kannibal til lejligheden. Jeg er virkelig ikke nogen ørn til at sy og kan ikke engang tråde en symaskine, men jeg har indkøbt et stykke leopardplettet stof, som jeg skal iføres sammen med et par leggins og en sort top. Heldigvis kan jeg så slippe udenom de helt store kostumefrembringelser på den måde, men jeg slipper vist ikke for at give stoffet et par enkelte sting i siderne og så må det vist være det 🙂
Syltede agurker holder bare – især de hjemmefixede af slagsen! Yumyum.
– Anne
Anne – Det gør de nemlig. Jeg er især vild med dem på leverpostejmadder, i kartoffelsalat og så lige på en ristet hotdog i tynde ringe 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Anne, gå du roligt i gang med at sylte rødbeder; det er endnu nemmere/hurtigere 🙂 Men brug endelig ikke peberrod fra egen have. Det gjorde jeg det første år med egen have, og de er så stærke, at de ødelagde hele baduljen, selvom der kun kom lidt i hvert glas 🙁
Det er godt at vide, hvor man kan hente det, man ikke kan købe i Danmark. Du skulle prøve torvet i Flensborg ved lejlighed – onsdag og lørdag indtil kl 13 (og nogle lidt længere). Her henter min søn sine hestebønner.
Jeg havde held i sprøjten med at lave dine hveder med 1/5 fuldkornsmel i. Eksperten er meget begejstret 🙂 Så nu har jeg sowohl mit als auch ohne!
Elsebeth
Elsebeth – Jeg tror også jeg kaster mig over rødbedeprojektet, men jeg venter lige til vi kommer tilbage fra USA 🙂 Det med peberroden fra egen have bliver ikke noget problem, da vores have jo er delvist opgravet for tiden – dog tror jeg nok min mor og onkel har noget i deres haver, men det må jeg så hellere holde mig fra. Torvet i Flensborg er jeg også helt vild med – så vi plejer at tilpasse vores turer til Tyskland så det passer med torvedag, hvis det på nogen måde er muligt 🙂
Og hvor lyder det godt med hvederne – så vil jeg da også prøve at lave dem med fuldkornsmel på et tidspunkt – man kan jo altid spise en krydder til morgenmad 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Goddag Anne
Min kone og jeg har gennem flere år dyrket og syltet druge agurker fra egen nyttehave, og selv gjort er velgjort, de har i mange tilfælde åbnet “dører” for mig både privat og på job. Ja det er jo altid godt at være på god fod med sin omverden.
Du skriver at det af og til er svært at finde druge agurker og at de ligner skole agurker.
For ca. 35 år siden kom min kone hjem med opskriften på : råsyltede salat agurk da vi i vort drivhus var ved at blive kvalt i salat og skole agurker, det år høstede vi langt over 100 salat agurker opskriften var, fandt jeg langt senere ud af var Kirsten Hüttemayer ‘s nok derfor de hedder : Kirstens råsyltede salat agurk. Flere år senere har jeg genoptaget slutningen og Ja jeg har “bøjet” slutningen’s opskriften lidt med mere salt, chili og hvidløg .
Prøv det, opskriften er let at finde under Kirsten Hüttemayer
Mange hilsener
Lasse i Brøndby
Lasse – Tusind tak for dine gode input og opskriften på råsyltet agurkesalat – den skal vist prøves snarest muligt 😀
Hej,
Ved ikke hvem jeg ellers skal spørge – du er så god med dine opskrifter – har syltet drueagurker men de er blevet for sure – kan jeg tilsætte en spiseske sukker / sirup til hvert glas eller hvad gør jeg ??
Vibeke – Uhhhhh, den er vanskelig. Jeg er faktisk ikke helt sikker på, hvad “man” normalt råder til i sådanne tilfælde. Har du prøvet at søge på Google? Ellers vil jeg nok foreslå metoden med sukkeret, men for at være helt sikker på, at sukkeret bliver opløst, så synes jeg, at du lige skal blande det med en smule vand og give det et kort opkog i en lille gryde – nærmest til en slags sukkersirup. Og så hælde lidt sukkersirup i hvert glas. Jeg håber, at det lykkes 🙂
Tak for svar – det vil jeg forsøge – sukkersirup lyder godt !!! Jeg har googlet, men der kommer ikke rigtig noget frem…
Vibeke – Nej, hvis google ikke har noget svar, så må vi i stedet prøve os frem. Jeg håber, at det lykkes 😀
Husk, at agurkerne formentlig har en lidt kortere levetid nu, hvor du åbner alle glassene og dermed ødelukker det beskyttende “vakuum”, som er dannet. Nu ved jeg ikke, hvor stor en portion du har lavet, men er der mange og skal de holde helt til næste år, så kan det være en ide at “starte forfra” ved at tømme alle glassene – eddikelagen i en gryde og agurkerne i en skål. Så skoldes sylteglassene igen og skylles evt. med atamon eller alkolhol, inden du lægger agurkerne tilbage i glassene. Eddikelagen gives et opkog og hældes over – denne gang med mere sukker – og så lukkes glassene 🙂
Kan agurkerne skæres i skiver og syltes på samme måde eller skal de syltes hele? 🙂
Louise – Normalt sylter jeg altid drueagurker hele (drueagurker er jo ikke helt det samme som almindelige agurker eller skoleagurker). Men i realiteten er der ikke noget i vejen for at skære dem i skiver og sylte dem 😀
Tak for sylteopskrift på både asier og agurker. Jeg fulgte din opskrift (næsten) 100%.
Tilsatte også lidt peberrod og hvidløg.
Det hele var på glas 24. juli og derfor har vi smagt på dt i dag til søndagsfrokost.
Balancen mellem surt, sødt og salt er helt perfekt:-) Enste problem er at jeg ikke syltede dobbelt så meget, for det bliver vist hurtigt spist (2 kilo af hver)…
Ole – Hihi, ja sådan går det jo indimellem med sylterierne – man får lavet alt for lidt. Dejligt at du kunne bruge opskriften 😀
Hej jeg her fuldt den opskrift i flere år og har lige lavet den igen, men de gav en eftersmag af bitterhed, kan det være de har været for store og at jeg ikke fjernede kernerne, ellers har jeg haft stor succes med dem de andre år hilsen John
John – Uhhh det kan jo umiddelbart være lidt svært at svare på, hvad der kan være gået galt, men hvis du tidligere har brugt opskriften med succes, så er der da noget, som tyder på, at det kunne være agurkerne. Prøv evt at google bitre, syltede agurker og se, om der dukker noget op – selv har jeg aldrig oplevet, at agurkerne blev bitre.
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Hej,
Har netop lavet nogle dejlige agurker og fuldt dit råd med at lade glassene køle ned under et viskestykke inden lågene lukkes.
De fleste andre opskrifter anbefaler dog, at lågene skrues på med det samme. Er der en grund til du anbefaler det modsatte?
Tænker at der opstår et bedre/mere holdbart tryk, hvis de lukkes med det samme… ?
Anne – Haha, det er faktisk lidt sjovt, at du skriver det, for i alle mine marmeladeopskrifter, skruer jeg låget på, imens marmeladen er varm, så der dannes et godt, holdbart tryk. Og efterfølgende er der massevis af mennesker, som skriver til mig, at alle andre opskrifter anbefaler, at man først sætter låg på glassene, når marmeladen er afkølet. Og når jeg så endelig har en opskrift, hvor jeg venter til lagen er kølet, så oplever jeg det modsatte 😀
Nå, men for nu at besvare dit spørgsmål, så skyldes det, at der står i min mormors gamle syltebog, at lågene sættes på, når glassene er afkølet. Jeg vil dog give dig ret i, at der kan opstå et bedre og mere holdbart tryk, hvis glassene lukkes med det samme, men i bund og grund tror jeg ikke, at det betyder så meget, hvorvidt man gør det ene eller det andet 🙂