Tarteletter med gulerødder, ærter og skinketern er en klassiker fra min barndom. Faktisk mindes jeg, at vi oftere fik tarteletter med fyld af gulerødder og ærter, end de klassiske tarteletter med høns i asparges. Og selvom jeg virkelig godt kan lide høns i asparges, så må jeg også erkende, at tarteletter med gulerødder, ærter og skinketern er og bliver min favorit.
Se også – Tarteletter med høns i asparges I Fløde-sennepssauce I Kogt hamburgerryg
Opskrift på tarteletter med gulerødder, ærter og skinketern.
Selvom det på ingen måde er svært at lave tarteletter med høns, så er det alligevel endnu nemmere at lave tarteletter med gulerødder og ærter. I hvert fald hvis man gør som mig og bruger en smørbolle til at lave saucen. Så kan man nemlig nøjes med at bruge én gryde til hele retten.
Tarteletter med gulerødder og ærter og skinke er desuden helt oplagt restemad. Perfekt når menuen har stået på kogt skinke eller hamburgerryg. Jeg sørger i hvert fald altid for at købe en skinke/hamburgerryg, der er stor nok til, at der bliver rester til tarteletfyld. Og kombinationen af søde ærter og gulerødder og det salte kød er noget så lækker. En rigtig forårs- og sommertartelet. Hvor de klassiske tarteletter med hønsekød nok mere er en efterårs- og vintertartelet.
Tip! Se også “Ofte stillede spørgsmål” og mine bedste tips til tarteletter under opskriften.
Tarteletter med gulerødder og ærter
Ingredienser
- 300 gr kogt skinke (eller hamburgerryg)
- 400 gr gulerødder (ca 5-6 stk)
- 300 gr ærter
- 3 dl grøntsagsbouillon (evt vand + 1 bouillonterning)
- 2 dl mælk
- 3 spsk hvedemel
- 25 gr smør (blødt)
- salt og peber
Desuden
- 1 pk tarteletter (10 stk)
- 1 bdt persille
Fremgangsmåde
- Skær skinke eller hamburgerryg i små tern og stil den til side.
- Skræl gulerødderne og skær dem i små tern.
- Hæld bouillon i en gryde og tilsæt gulerodstern.
- Bring gryden i kog og lad gulerødderne koge i ca 2 minutter.
- Tilsæt ærter og mælk til gryden og bring den igen i kog.
- Kom hvedemel og blødt smør i en lille skål og rør det til en sammenhængende masse (en smørbolle).
- Kom smørbollen i gryden og rør rundt så smørret smelter og smørbollen opløses.
- Bring gryden i kog og lad den koge i et par minutter, indtil saucen tykner.
- Tilsæt skinke i tern og smag til med salt og peber.
- Varm tarteletterne efter anvisning på pakken.
- Anret tarteletterne på et fad, fyld dem med stuvede ærter og gulerødder og pynt med friskhakket persille på toppen. Server straks.
- Fyldte tarteletter kan ikke gemmes. Man kan dog uden problemer fryse tarteletfyldet, hvis man har lavet en stor portion.
Ofte stillede spørgmål.
Ja, man kan uden problemer fryse fyldet til tarteletter med gulerødder, ærter og skinketern, så lav gerne en stor grydefuld og frys ned i mindre portioner. Jeg anbefaler, at man fryser hhv. de stuvede gulerødder og ærter og skinketern ned hver for sig.
Her må svaret nok være, at det varierer fra person til person. Og så har det selvfølgelig også noget at sige, om man serverer tarteletter til frokost (fx en julefrokost), forret, hovedret eller natmad. Afhængig af størrelsen på tarteletterne, så ville jeg beregne 1-2 stk pr. person til forret/forret og 3-5 stk pr person til hovedret. Men igen varierer det fra person til person. Og hvis man er en familie der “tager godt fra”, så er 5-7 tarteletter pr. person måske mere realistisk. Vær også OBS på, at de tykke tarteletskaller (og bagertarteletter) fylder og mætter mere end de tynde tarteletskaller.
Tips til opskriften.
- Skinke eller hamburgerryg kan uden problemer erstattes af kogt eller stegt kyllingebryst skåret i små tern. Derudover kan man sagtens supplere ærter og gulerødder med andre grøntsager i stuvningen. Det kunne fx være asparges, majs, små blomkålsbuketter og lignende. Skinketern kan desuden drysses kolde over de fyldte tarteletter i stedet for at vende dem i saucen.
- Vil man gerne have en tykkere sauce, så kan man lave en klassisk, opbagt sauce i stedet for en stuvning med smørbolle. Grøntsager og skinketern skal bare vendes i den hvide, opbagte sauce, når den er færdiglavet, og så skal hele herligheden fordeles i tarteletskallerne.
- Tarteletter er en skøn forret og frokostret, men vi spiser dem lige så ofte til aftensmad som let hovedret. Til hovedret spiser vi herhjemme ca 4 tarteletter pr pers. og så selvfølgelig godt med fyld. Tarteletter er desuden helt geniale til natmad, og det er dejligt nemt. Der skal bare laves en ordentlig grydefuld tarteletfyld i forvejen, som selvfølgelig skal nedkøles og genopvarmes korrekt, så man ikke risikerer at lægge et helt selskab ned med maveforgiftning.