Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Tilbehør til indisk mad – raita og naan brød…

8 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Det er efterhånden ved at være lidt tid siden, at jeg lavede denne her skønne, indiske dhal med linser, kartofler og blomkål. Ved siden af serverede jeg en dejlig, kølende agurkedip, også kaldet raita, og hjemmebagte naan brød og allerede dengang lovede jeg, at opskrifterne på både raita og naan brød nok skulle komme på bloggen. Det er dog først nu, at jeg har fundet billederne frem og har fået finpudset opskriften, men bedre sent end aldrig.

Naan brød er et must til lækker indisk mad, det synes jeg i hvert fald og jeg har egentlig ikke noget imod dem, som man kan købe i butikkerne, men de hjemmebagte smager endnu bedre. De bliver ligesom endnu mere lette og luftige i det – minder næsten om tyrkisk brød – og så er der jo den store fordel, at man helt selv kan bestemme smagssammensætningen. Jeg kan fx rigtig godt lide kombinationen af masser af hvidløg, sesam og nigella frø eller “jomfru i det grønne”, som de også kaldes.

Raita er en slags dip eller dressing, der fungerer som det kølende element i munden, når man stifter bekendtskab med det til tider relativt stærke, indiske køkken. Ikke fordi at denne her portion dhal var specielt brændende, men jeg synes, at raita hører sig til og så smager det godt. Med en base af god og cremet yoghurt og agurk kan raita måske godt virke lidt som tzatziki, men derudover tilføjes der også lidt spidskommen og frisk mynte og det giver altså en smagskombination, som er usædvanlig god til indisk mad. Dog vil jeg tilføje, at man sagtens kan udelade mynten i sin raita og man kan også tilføje hakkede tomater eller lidt lime saft, som giver en lækker smag.

Se også min bedste opskrift på en skøn, indisk butter chicken lige her. 

Både naan brød og raita passer til de fleste, indiske retter, så det er kun fantasien, der sætter grænser. Lav en stor grydefuld butter chicken, dhal eller chicken tikka masala, hæld det i en smuk skål og sæt en anden skål med ris ved siden af. En brødkurv med store stykker nybagt naan brød, små skåle med raita og måske lidt salat og så er der ellers Bollywood fest for alle pengene. Slet ikke et dårligt tema for en vinter-komsammen med gode venner, evt. kombineret med masser af guld og glimmer og fyrfadslys i kulørte stager.

Raita med mynte.

2 dl yoghurt naturel – jeg kan godt lide at bruge græsk yoghurt, som er lidt tykkere

1 agurk, groftrevet

1-2 tsk stødt spidskommen

2 spsk friskhakket mynte – kan udelades

salt

Bland yoghurt med revet agurk, spidskommen og mynte. Smag til med salt og lad raitaen trække på køl til servering.

Naan brød.

4 stk.

2 dl vand, lillefingervarmt

½ pk gær

2 spsk olie

1 dl creme fraiche, yoghurt naturel eller lignende surmælksprodukt

1 æg

2 tsk salt

2 tsk sukker

450-500 gr hvedemel

Desuden – hvidløgsolie, sesamfrø og nigellafrø til pynt

Gæren røres ud i vandet og olie, surmælksprodukt, æg, salt, sukker og hvedemel tilsættes. Mængden af hvedemel afhænger af det valgte surmælksprodukt, måske skal der bruges lidt mere eller mindre. Dejen æltes til en blank og smidig dej der hæver tildækket til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter. Slå dejen ned, del den i 4 stykker og form hvert stykke til et fladt, trekantet naan brød. Læg brødene på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i ca. 30 minutter.

Pensl brødene godt med hvidløgsolie – gerne hjemmelavet af 1-2 fed hvidløg presset i ½ dl olie – sesamfrø og nigellafrø. Bag brødene ved 225 grader varmluft i 10-15 minutter til de er gyldne og gennembagte. Server de lune brød til indisk mad sammen med raita.

Subscribe
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Polichronis
7 år siden

Hej Anne-Kathrine,
vi synes at broedet ser rigtig laekkert ud, men vi vil gerne vide om du bruger olivenolie eller en anden slags olie til at pensle med?
Hej fra Stefani og Rikke

Polichronis
7 år siden

Hej Anne-Kathrine,
tusind tak for hurtigt svar, vi venter nemlig veninder til frokost imorgen og jeg er sikker paa at disse broed passer til alles smag.
Haaber du faar en hyggelig aften.
Rikke

Polichronis
7 år siden

Hej Anne-Kathrine
De var en stor succes, og der var ikke en krumme tilbage, da pigerne var faerdige med frokost. Jeg har lige lavet en omgang mere, for pigerne vil gerne have dem med i madpakkerne og det tror jeg da ogsaa de egner sig fint til. Og sa er det en super dej at arbejde med, slet ikke klistret og tung, og mine broed blev bare saa lette og luftige. Super opskrift. TAK
Rikke

Louise Jessen
7 år siden

kan de min fryses ??