Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Tilbehør til nytårsmiddagen – masser af opskrifter.

0 kommentarer
Inspiration

Nytåret nærmer sig med stormskridt og der skal så småt være styr på menuen. Som regel har de fleste af os jo en idé om, hvad hovedretten byder på, eksempelvis en lækkert steg, en god bøf, raclette eller hvad det nu ellers kunne være. Men ofte synes jeg, at jeg mangler lidt inspiration, når det kommer til tilbehør til nytårsmiddagen. For det må jo godt være lidt ud over det sædvanlige.

Herunder jeg har samlet mere end 30 forskellige ideer og opskrifter på alle mulige former fra tilbehør til nytårsmiddagen. Lige fra kartofler til grøntsager og salater, saucer og brød. Der er lidt for enhver smag og noget der matcher de fleste slags kød/fisk. Måske lige med undtagelse af en rigtig nytårstorsk eller en kogt hamburgerryg med grønlangkål, som er helt traditionel nytårsmad i Sydjylland, hvor jeg kommer fra. Men der ligger tilbehøret jo også rimeligt fast.

Se også – Snacks og forretter til nytår I Opskrifter og ideer til nytårsmenuen I Desserter til nytår 

Kartofler i alle afskygninger. 

Knuste kartofler med bearnaisesmag.

Knuste kartofler er et hit i vores familie og udover at de smager fantastisk og kan forberedes i rigtig god tid, så kan de også smages til med alt mellem himmel og jord, så det er faktisk kun fantasien, der sætter grænser. Her er de i en udgave med bearnaisesmag, hvilket må siges at være oplagt til rødt kød.

Knuste kartofler med parmesan og timian eller knuste kartofler med rosmarin.

2 andre lækre varianter af de knuste kartofler. Og så må jeg jo heller ikke glemme de her knuste kartofler med pesto og ost. 

Kartoffeltwistere med parmesan og hvidløg.

Kartoffeltwistere er sjove at lave og de vil med garanti vække begejstring. Men da det også tager lidt tid at lave kartoflerne, er de nok mest egnet til mindre nytårsselskaber. Alternativt kan man nøjes med at lave twistere til børnene.

Græsk kartoffelsalat med peberfrugt og feta. 

En superlækker salat, som sagtens kan forberedes i god tid og blot lunes i ovnen ved servering, hvis man ikke vælger at servere salaten kold. Især god til lam.

Flødekartofler med pikantost eller flødebagte bearnaisekartofler.

Flødekartofler er altid et hit og her er 2 lidt alternative udgaver. Mindst lige så lækre og nemme at lave som de klassiske flødekartofler.

Klassiske hasselback kartofler. 

Helt uden narrestreger og super lækre – perfekte til det meste kød.

Fully loaded hasselback potatoes. 

Skal de klassiske hasselback kartofler alligevel have et twist, så prøv at tilsætte revet ost, bacon, creme fraiche og forårsløg og lav dem “fully loaded”. Bliver der rester af de klassiske hasselback kartofler, så kan disse også sagten trylles om til fully loaded kartofler.

Sweet potato fries.

Sweet potatoes eller slet og ret søde kartofler vinder heldigvis mere og mere frem herhjemme og hurra for det, for de er superlækre. Lav evt. både søde og almindelige fritter, da det ikke er alle, som bryder sig om søe kartofler.

Små ristede kartofler. 

Nemmeste og lækreste tilbehør som kan bruges til stort set ALT.

Dobbeltbagte kartofler med cheddar. 

Klassiske, bagte kartofler er lækre, men som et alternativ kan man halvere de bagte kartofler, skrabe indmaden ud og blande den med forskellige lækre sager, inden den fyldes tilbage i kartoflerne. Endnu et hit herhjemme hos os og faktisk kan kartoflerne bages flere dage i forvejen – så skal de blot halveres og fyldes på selve dagen og bages lige inden servering.

Pizzakartofler med ost, tomat og basilikum.

En lækker og lidt anderledes form for tilbehør, som også altid er et hit, når der er børn til stede. Erstat evt. pepperoni i tern med mini pepperoni – det ser fint ud og vækker altid begejstring.

Salater og grønt tilbehør. 

Bagt græskar med timian, feta og mandler. 

Græskar hører bare efterår og vinter til, så det er oplagt at bruge græskar som tilbehør til alle mulige retter – også nytårsaften, hvor jeg kan anbefale denne her.

Bønner i baconsvøb.

Grønne bønner omviklet med sprødstegt bacon er ikke bare lækkert, det ser også noget så fint ud på tallerkenen. Og selvom det måske lige tager lidt tid, at vikle bacon rundt om små bundter bønner, så er det ret nemt og ikke spor besværligt.

Grønne asparges i baconsvøb.

Samme princip som ovenstående bønner, men bare med grønne asparges. Og så er det lidt hurtigere at lave.

Bagte hvidløg.

Det nemmeste tilbehør med ganske få ingredienser, som ser fint ud og smager forrygende.

Flødebagte rodfrugter i fad

Minder en smule om flødebagte kartofler og man kan da også nemt smutte et par kartofler med i fadet. De lækre rodfrugter fungerer til de fleste kødretter.

Ovnbagte rodfrugter deluxe.

En luksusudgave af de klassiske, bagte rodfrugter, hvor der også er blevet plads til små cocktailpølser i baconsvøb. Et rigtigt familiehit, hvor de fleste, såvel store som små, kan være med.

Ristede gulerødder med timian.

Hvis ikke man vil servere et helt fad forskellige slags rodfrugter, så er det oplagt at nøjes med små, lækre gulerødder.

Salat med spinat, feta, jordbær og druer. 

En sprød og lækker salat, som smager skønt og selvom det ikke er sæson for jordbær, så skal man alligevel unde sig selv at prøve den og måske blot udskifte jordbærrene med blåbær, granatæblekerner eller lignende.

Broccolisalat med bacon, vindruer og æble. 

Broccolisalat er bare altid et hit og denne her, som er fyldt med vindruer og æbler i tern, er ekstra lækker, synes jeg. Den minder en smule om den klassiske waldorfsalat og er god til vildt, dyreryg, dyrekølle osv.

Salat med grønne bønner, feta og rødløg. 

Nem og lækkert – brug friske bønner, som bare lige har fået et hurtigt opkog eller frosne, optøede bønner. Begge dele fungerer fint.

Spinatsalat med bacon, vindruer, ost og nødder. 

Endnu en spinatsalat, som er god frisk og sprød. Udelad evt. bacon eller erstat med ekstra saltede nødder/mandler hvis salaten skal serveres til kød.

Franske ærter med bacon og perleløg.

Perfekt tilbehør til både kød og fisk og så er det supernemt at lave.

Ovnbagte rodfrugter med sennep og honning. 

Ligesom med græskar er rodfrugter også i højsæson på denne tid af året og hvis ikke man har fået alt for mange rodfrugter i løbet af efteråret, så er det jo oplagt at servere en portion til nytårsmiddagen.

Pastinakker a la hasselback med timian. 

Fordi det nogle gange bare er meget sjovere at spise bagte rodfrugter, når der er gjort lidt ekstra ud af dem.

Hasselback rødbeder.

Endnu en “hasselback” grønsag, nemlig en hasselback rødbede, som både er nem at lave og ser noget så fin ud, når den anrettes på tallerkenen. En rigtig “blæret” grønsag med et minimum af arbejde.

Waldorfsalat med druer og valnødder. 

Den klassiske som er helt perfekt til vildt. Lav gerne salaten i god tid – den tager slet ikke skade af at stå og trække.

Broccoli-fritter. 

Sprøde og møre broccolibuketter med et drys salt på toppen. Der sker virkelig noget med broccoli, når det kommer i ovnen og har man endnu ikke prøvet broccolifritterne, så kan jeg kun anbefale dem – også selvom det ikke lige bliver til nytår.

Bønne-fritter. 

Samme princip som ovenstående broccoli-fritter, bare med bønner. Bryder man sig ikke om grønne bønner, så skal man lige unde sig selv, at bage bønnerne i ovnen. De bliver sprøde og lækre og smagen bliver en helt anden. Favorit-tilbehør herhjemme.

Skønne saucer. 

Hjemmelavet favorit-sauce. 

Som den klassiske fra køledisken – bare i en hjemmelavet (og meget bedre, synes jeg) version.

Kold bearnaisedressing. 

Perfekt til oksekød og supernem at lave. Ikke noget med at stresse over skilt bearnaisesauce her – denne her bearnaisedressing røres sammen om formiddagen (eller dagen før) og serveres kold for gæsterne og den ligger ikke nær så tungt som den klassiske bearnaise.

Hjemmelavet bearnaisesmør. 

En skive iskold bearnaisesmør på bøffen eller i den bagte kartoffel og så er sauce næsten unødvendigt.

Hjemmelavet whiskysauce.

En af de nemmeste saucer at lave selv og så er man jo samtidig selv herre og krydring og ikke mindst mængden af whisky. Både favoritsauce og whiskysauce kan for øvrigt laves i rigtig god tid (også dagen før) og skal så blot lunes i gryden ved servering.

Hjemmelavet hollandaisesauce.

Står menuen på fisk på årets sidste aften, så er det jo oplagt med en lækker hollandaisesauce og denne her udgave kan næsten ikke gå galt.

Hjemmelavet rødvinssauce.

Perfekt til alt lige fra oksestege og røde bøffer til svinekød og fjerkræ. En universalsauce, der kan laves klar på forhånd og blot skal lunes, når det er blevet tid til at spise.

Brød. 

Madbrød med tomat, hvidløg og rosmarin. 

Et lækkert madbrød, som minder lidt om focaccia og hvor dejen blot skal røres sammen i en skål og fordeles i et ildfast fad, inden den kan pyntes med alle mulige skønne sager.

Focaccia med rosmarin og havsalt.

Et helt klassisk focaccia, som passer til det mest og som en supernemt at lave, idet dejen blot skal røres sammen, hældes i en form og bages.

Flettet madbrød med pesto og ost. 

Det fineste madbrød med en skøn smag af pesto og ost. Perfekt til forret eller som tilbehør til hovedretten, men pas på for det smager så godt, at man sagtens kan komme til at spise sig mæt i det.

Hjemmelavede hvidløgsflutes. 

Lækre hvidløgsflutes med hvidløgssmør. Perfekt som tilbehør.

Koldhævede flutes. 

Så bliver det ikke nemmere at lave hjemmebagte flutes. Dejen skal blot røres sammen og hæve natten over, inden den lægges på en bageplade med fugtige fingre. Drys evt. med krydderier, revet ost, havsalt eller kerner, inden de koldhævede flutes bages.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer