Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Torskefad med creme fraiche sauce, æg og rejer.

6 kommentarer
Fisk og skaldyr, Forretter, Frokostretter, Julemad og juleopskrifter, Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Påskefrokost og klassiske påskeopskrifter
Gå direkte til opskriften

Et torskefad med dampet torsk og creme fraiche sauce, pyntet fint med æg, rejer og kaviar eller stenbiderrogn er en klassisk forret. Ikke mindst til nytår, hvor torskefadet er på bordet i mange hjem. Måske fordi det er en skøn måde at få den traditionelle nytårstorsk inkorporeret i middagen på, uden at torsken behøver udgøre hovedretten.

Se også – Lakserilette I Honningmarineret ørred i ovn eller på grill I Hjemmelavet rejesalat

Lækker opskrift på torskefad.

Jeg kan lige så godt indrømme, at vi aldrig har fået torskefad til forret nytårsaften. Til gengæld har jeg ofte lavet fadet til forret i løbet af vinteren, hvor torsken er i højsæson. Og så er et torskefad altså også superlækkert som en del af julefrokosten. Spiser man ikke torsk til forret nytårsaften, så er der med andre ord masser af muligheder i løbet af resten af året. Og det er virkelig en lækker og smuk forret med masser af velsmag.

4,24 fra 21 stemmer

Torskefad med creme fraiche sauce

Samlet tid30 minutter
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 gr torskefilet (uden skind og ben)
  • 3 dl vand
  • 2 spsk eddike
  • 3 stk laurbærblade (kan udelades)
  • 10 stk hele peberkorn (kan udelades)
  • 1 tsk salt

Creme fraiche sauce

  • 1 dl creme fraiche
  • 2 spsk sød sennep
  • 1 spsk bearnaise essens
  • 1 dl piskefløde (pisket til skum)
  • 1 tsk sukker
  • salt og peber

Pynt

  • 2 stk æg (hårdkogte)
  • 200 gr rejer
  • 75 gr rogn (fx stenbiderrogn eller kaviar)
  • 1 bdt dild
  • 1 bk karse

Fremgangsmåde

  • Hæld vand, eddike, laurbærblade, peberkorn og salt i en flad gryde og bring det i kog.
  • Læg torskefileterne i vandet og lad dem dampe ved svag varme under låg i 6-8 minutter, til de er møre. Tiden afhænger af størrelsen.
  • Tag torskestykkerne op af vandet, lad dem afdryppe og lad dem afkøle let.
  • Rør creme fraiche, sennep, bearnaise essens og flødeskum sammen og smag til med sukker, salt og peber. Smagen skal være sød-syrlig.
  • Pluk torsken i mindre stykker og anret den på et fad. Fordel creme fraiche saucen ovenpå og pynt med æg i skiver, rejer, "kaviar", karse og dild.
  • Lad torskefadet trække på køl indtil servering – det kan sagtens stå et par timer.
  • Server torskefadet med flute.
  • Evt. rester kan gemmes på køl til dagen efter. Retten er ikke fryseegnet.

Noter til opskriften. 

Torsk kan erstattes af andre former for hvid fisk, fx sej eller kuler. Du kan også bruge dampet laksefilet plukket i mindre stykker. Jeg pynter fadet med æg, rejer, rogn, karse og dild, men mindre kan selvfølgelig gøre det. Jeg synes også, det kommer lidt an på, om fadet skal serveres til hverdag eller som gæstemad. 
 
 

Dressing med creme fraiche og fløde.

Den oprindelige opskrift på torskefadet stammer vist fra Karolines køkken, hvis ikke jeg tager meget fejl. Der er i hvert fald tale om en af de “gode gamle” klassikere fra 70’erne eller 80’erne. Dengang hvor man man hverken var bange for at bruge fuldfed creme fraiche eller flødeskum i maden.

Og selvom jeg godt nok har skåret ned på mængden af dressing i forhold til torsk og pynt i min opskrift, så synes jeg ikke, at man skal droppe fløden. Der er jo en grund til, at torskefadet stadig holder. Og nogle ting skal der bare ikke pilles for meget ved.

Dampet torsk i gryde eller mikrobølgeovn.

Jeg bruger gerne torskefileter, når jeg laver torskefad med creme fraiche sauce. Fileterne damper jeg i en lille, flad gryde. Så der er plads til, at de kan ligge i et enkelt lag, men samtidig er dækket af vand hele tiden. Man kan også dampe fisken i mikrobølgeovnen. Det gør jeg blandt andet, når jeg damper rødspættefileter til hjemmelavede stjerneskud.

Endelig kan man selvfølgelig sagtens lave torskefadet af en rest kogt torsk. Fisken skal jo under alle omstændigheder plukkes i mindre stykker. Så der sker ikke noget ved, at bruge nogle stykker, som ikke er helt regulære. Spiser man kogt torsk til nytårsmiddagen så kan evt. rester derfor sagtens bruges til en lækker forret eller frokostret 1. januar.

Subscribe
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Niels Wennicke
3 år siden

Denne lækre sag har været fast inventar på julebordet 🎄 i mere end 40 år…… dog er torsken med tiden skiftet ud med laks…. En virkelig lækker ret 🤗 også dagen efter 😉

Casper
3 år siden

Hej Anne-Kathrine,

Tal for nogle fine opskrifter! Jeg har lige fundet din blog i dag og har allerede set nogle spændende retter som jeg gerne vil prøve.

Jeg har dog en lille kommentar til denne opskrift.
Det lyder rigtig lækkert, men ret beset er torsken ikke dampet hvis den er dækket af vand. Den er derimod pocheret. Hvis den skal dampes skal den lægges i en form for dampindsats så den altid holdes over vandet og så skal der et låg på. Dette er faktisk en fantastisk måde at tilberede den på da den lettere tørrer ind hvis du koger eller pocherer den.

Det er blandt andet derfor at man i New England og på Canada’s østkyst ALDRIG koger hummere, men damper dem i stedet. Håber at dette lille tip kan give lidt inspiration til eksperimenter i fremtiden.

Mange hilsener,

Casper

Maria
1 år siden

Kan man lave denne ret dagen før
servering?