Weekenden banker på døren og jeg har en læsefridag i dag. Det betyder, at jeg har haft tid til at lave lidt hjemmelavede godter til i aften, og der står nu en portion hjemmelavede træstammer med marcipan og venter i køleskabet. Så nu må det faktisk godt snart blive aften 😉
Se også – Napoleonshatte I Franske vafler I Havregrynskager med smørcreme I Makronsnitter I Romkugler med nutella
Hjemmelavede træstammer – min bedste opskrift.
Som så mange andre er vi ret glade for såvel hjemmelavede romkugler, som træstammer og studenterbrød herhjemme. De 3 bagerfavoritter dækker stort set over samme “grund-element”, nemlig romkuglemasse. Og sådan en romkuglemasse kan man faktisk trylle frem på 5-10 minutter, hvis man er så heldig, at man har kagerester i fryseren. Eller lige har været et smut forbi det lokale supermarked. Se opskriften lige her.
Selve arbejdstiden er minimal i forhold til det færdige resultat. Romkuglemassen skal blot køres sammen og så skal der selvfølgelig lige rulles lidt marcipan ud, som skal pakkes uden om træstammerne. Det kræver måske en smule fingersnilde og tålmodighed, men det er på ingen måde svært. Og det færdige resultat er så afgjort tiden værd. Og bliver træstammerne ikke supersmukke den første gang, så fortvivl ikke. De smager stadig virkelig godt og øvelse gør som bekendt mester.
Ligger man ikke lige inde med en pakke marcipan, så kan man selvfølgelig også bare trille romkuglemassen til kugler og vende dem i krymmel eller kokosmel. Altså lave en portion helt almindelige romkugler. Under alle omstændigheder er både hjemmelavede træstammer og romkugler garanti for succes, når de sættes på bordet til weekendhyggen. Og har man børn, så vil de som regel hellere end gerne være med til at trille romkuglerne og dyppe dem i krymmel.
Træstammer
Ingredienser
- 600 gr romkuglemasse (se evt nem opskrift her)
- 400 gr marcipan
- flormelis
- 50 gr mørk chokolade
Fremgangsmåde
- Del romkugle massen i to lige store stykker. Rul hvert stykke ud til en pølse med en længde på ca. 40 cm.
- Drys lidt flormelis på bordet og rul marcipanen ud til et rektangel på ca. 40 x 25 cm. Skær kanterne til, så de er lige.
- Halver marcipanstykket på langs og læg en romkugle pølse på hvert marcipanstykke.
- Saml marcipanen rundt om romkugle pølserne og læg dem med sammenføjningen nedad. Skær hver pølse ud i 8 lige store træstammer med en skarp kniv.
- Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovnen. Dyb enderne af træstammerne i chokoladen og læg dem til tørre på et stykke bagepapir.
- Opbevar træstammerne på køl.
Weekendhygge.
Jeg elsker at byde weekenden velkommen med lidt guf og jeg elsker fredage. Modsat lørdag, hvor der er mulighed for at sove lidt længere, så har man ofte været tidligt oppe fredag. Der indfinder sig derfor en helt naturlig træthed, når man har spist aftensmad. Og denne træthed betyder for det meste, at vi kravler sammen i sofaen. Gerne med en god kop te for mit vedkommende, lidt lækkerier på et fad eller i en skål og så måske en god serie.
Lige nu er vi ved at arbejde os igennem Desperate Housewives, som ingen af os fik set, dengang den gik i fjernsynet. Men det råder vi så afgjort bod på for tiden. Hold nu op, hvor er den god, sjov og til tider meeeget spændende. Mon ikke vi skal se et par afsnit i aften, imens vi nyder en enkelt træstamme eller to.
Hej fra Norge 😀
Vil gerne overaske min danske mand med romkuler/træstamme på hans fødselsdag (og måske ha’ nogen tilbage til vores 5 års bryllupsdag). Hvor lenge kan romkuler/træstamme holde sig fresh?
Btw – lækker blog 😀
Cathrine – Du kan fryse selve massen. Så skal du bare optø romkuglemassen og trille den til kugler eller overtrække den med marcipan til træstammer og på den måde kan de sagtens holde sig et halvt års tid i fryseren. Alternativt kan de holde en uges tid eller lidt mere i køleskabet 🙂
Rigtig god dag til dig 😀
Hvor finder jeg romkugle massen ? Dit link virker ikke ..
Susanne – Ups, jeg havde glemt at aktivere linket, fordi jeg allerede havde linket til opskriften på romkuglemassen et par linjer længere oppe – i selve teksten. Linket er aktiveret nu – tak fordi du gjorde mig opmærksom på det 😀
se evt opskriften her er ikke et link?
Jannie – Ups… min fejl 😀 Jeg havde glemt at aktivere linket, fordi jeg allerede havde linket en gang lidt længere oppe i teksten 😀 Fejlen er hermed rettet – tak fordi du gav dig tid til at gøre mig opmærksom på det 😀
Jeg vil ikke anbefale at fryse marcipan. Marcipan suger fugt og kommer til at “svede” af det.
For at marcipan skal være godt at rulle ud, vil jeg anbefale man laver det af f.eks. 200 g marcipan, 200 g flormelis, og ca 60-70 g glukose.
Mikkel – Jeg vil heller ikke anbefale at fryse marcipan, som sidenhen skal udrulles. Men når marcipanen er udrullet og kagerne lavet, har jeg ikke problemer med at fryse dem ned. Dog fryser jeg helst ned til vores eget forbrug (og ikke til servering til gæster), da du har helt ret i, at kagerne godt kan komme til at “svede” lidt af det ved optøning 🙂
Jeg må indrømme, at jeg meget sjældent ælter marcipanen sammen med florsukker og glukose, når jeg laver træstammer. Det er mest, hvis jeg skal bruge helt tyndt og let elastisk marcipan, fx som overtræk på en kage 🙂