Jeg er ret glad for tyrkisk brød og har ofte købt de lækre, flade brød med sesam og nigellafrø hos vores grønthandler. Brødene er især et hit om sommeren, hvor vi spiser dem med forskellige lækre dips, feta, gode oliven og vandmelon, som en hyggelig lille “meze” eller let aftensmåltid. Men de er også skønne resten af året, hvor vi bruger dem som tilbehør til supper og gryderetter. Og efter jeg er begyndt at bage brødene selv, er populariteten på ingen måde dalet. Tværtimod. For hvem kan lige stå for lunt, nybagt brød?
Se også – Haydari feta dip I Madbrød med pesto og ost I Vandmelonsalat med feta
Nem opskrift på tyrkisk brød.
Det er supernemt at bage tyrkisk brød og dejen minder ret meget om den, som vi kender fra fødselsdagsbollerne. Vil man gøre det nemt for sig selv, så kan dejen samles i en køkkenmaskine, men ellers er det på ingen måde vanskeligt, lige at ælte dejen sammen i en skål.
Det er vigtigt, at dejen ikke bliver for tør, så der må ikke bruges for meget mel. Dejen skal være ret lind for at få den helt rigtige, saftige konsistens på brødet. Klistrer dejen for meget, så bruger man selvfølgelig lidt ekstra mel. Men ellers kommer man ret langt ved at fugte fingrene med lidt vand, når dejen skal formes til et rundt brød på bagepladen.
Tyrkisk brød
Ingredienser
- 1 dl vand (lillefingervarmt)
- 1 dl mælk (lillefingervarmt)
- 15 gr gær (1/4 pk)
- 2 tsk sukker
- 1 tsk groft salt
- 1 æg
- 350 gr hvedemel (måske skal der bruges lidt mere eller mindre)
- 2 spsk olie
Desuden.
- sammenpisket æggeblomme til pensling
- sesamfrø og/eller nigellafrø
Fremgangsmåde
- Kom vand og mælk i en skål og opløs gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, æg, hvedemel og olie og ælt til en blank og smidig dej.
- Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i røreskålen og samle dejen med dejkrogen.
- Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 30 minutter.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, ælt den let igennem og form den til en kugle. Læg dejkuglen på en bageplade beklædt med bagepapir og lad den efterhæve i ca 15 minutter.
- Med fugtige fingre presses dejen ud til et fladt, rundt brød med en diameter på ca 20 cm og en højde på ca 2 cm.
- Brug en klejnespore eller lign. til at ridse i dejen hele vejen rundt om brødet ca 2 cm fra kanten. Rids herefter et fint gitter (små firkanter) i dejen. Har man ikke en klejnespore, kan man bruge en kniv. Man kan også bare lave mønsteret ved at prikke med fingerspidserne.
- Pensl brødet med sammenpisket æggeblomme og drys med sesam- og nigellafrø.
- Bag brødet ved 250 °C (varmluft) i ca 10 minutter, indtil overfladen er gylden og brødet er gennembagt.
- Lad brødet afkøle på ovnristen og server det lunt eller afkølet.
- Brødet er bedst, samme dag som det er bagt. Det kan dog lunes kort på brødristeren dagen efter. Brødet kan desuden fryses.
Lækre variationer.
Jeg bager som regel ét stort, rundt brød, som brækkes eller skæres i mindre stykker ved servering. Men hvis man foretrækker det, kan man også bage 4-6 små brød i stedet. De små brød kan selvfølgelig bruges som madbrød, men de er også virkelig skønne til sandwiches.
Har man ikke sesamfrø eller nigellafrø (også kaldet Jomfru i det grønne), så kan de selvfølgelig udelades. Jeg købte et kæmpe glas med en blanding af sesam- og nigellafrø fra Santa Maria for nogle år siden, så jeg løber formentlig ikke tør foreløbigt. Og kan man ikke finde nigellafrø i supermarkedet, så stik hovedet ind til grønthandleren. De har dem som regel i poser sammen liggende med de øvrige krydderier.
Man kan også drysse brødet med andre former for tørrede krydderurter, fx oregano, basilikum eller rosmarin og måske et drys havsalt. Lidt som vi kender det fra et klassisk focaccia.
Har lige bagt 2stk. Tyrkisk brød og glæder mig til at smage.
Nigellafrø er bestillingsvare i Matas, Ganefryd havde udsolgt men jeg fandt dem i Kvickly
Jubii
Har prøvet mange af din opskrifter og alle har været super gode så tak for dem
Mvh. Ann
Ann – Jeg håber, at du bliver superglad for brødene. Man kan jo sagtens bage dem uden nigellafrø, men frøene tilfører lige det sidste – både til smag og udseende 😀